Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

katka, śliczna ta Twoja klaczucha, maluch ofkors również 🙂
dziekujemy 🙂
dzisiaj wstawie druga parke 😉
A ta moja Carmen, która ma już około dwa miesiące.  😅
haha fryzura "wkurzony Chopin"  😁
hehe slodka dzidzia 🙂
a mam pytanko- na jak dlugo zostawiacie w te upaly maluchy na padoku?
u mnie są do godziny wypuszczone o szóstej rano. Potem się zaczynają dobijać do stajni. Niestety
ubolewam, ze dzidzia nie moze dluzej latac ale u mnie to tak od 6 do 8, max 8:30 i szal
dzidzia ma dopiero 3 tyg, boje sie dluzej w tym sloncu okropnym
Uważajcie bardzo na to zostawianie źrebaków na tych upałach. Wiem, że były ostatnio przypadki porażeń od słońca, kompletnego wycieńczenia i odwodnienia źrebaków od tych upałów - zakończone niestety usypianiem tychże 🙁
o 6 jeszcze takich upalow nie ma, ale ubolewam ze tak krotko jest na dworze 🙁
u mnie chodzą cały dzień (od rana do wieczora), ale mają lasek i kilka innych miejsc, w których chronią się od słońca w tych najgorętszych godzinach
A ja, chociaż to może troszkę nie w temacie, ale jak źrebak - to źrebak, zaprezentuję Wam filmik który znalazłam na YouTube.
Może ktoś już wstawiał link (?), ale nie widziałam.
Cztero miesięczny źrebak.  🤔

Czy skoki nie wpływają jakoś szkodliwie na takie maluchy?
Właśnie o to mi chodzi... I mam nadzieję, że nie, bo jeśli tak, to boję się wiedzieć, co ten źrebul będzie miał w przyszłości z nogami.  🤔
Jeśli był to pojedynczy skok żeby zobaczyć jak skacze , to nie powinno być w przyszłości problemu .
zrebaki czasem potrafia skakac ogrodzenie
nic im nie jest
Złota wcześniej się Ciebie gdzieś pytałam w tym wątku ,jakimi ogierami planujesz kryć swoje klacze  😉
Moja mala w wieku 10mcy przeskoczyla sobie sama stacjonate 120, ktora nie zostala wczesniej posprzatana z padoku  😲 ..zrobila to z taka perfekcja, jakby chodzila w konkursach GP...leci leci. " o! pykne sobie"
..to byl oczywiscie jednorazowy przypadek, bo nikt jej do skakania ani do innego rodzaju pracy nie goni  😉
tez mi sie nie wydaje, zeby pojedynczy skok mial jakos zle wplynac na nogi zrebola..
Miejmy nadzieję, że to był pojedynczy skok. black_mamba1926, ale że maluch skoczył taką wysokość!  😲 Podziwiam.
Właśnie moja klacz się oźrebiła ,ma klaczkę tylko szkoda nie srokatą tak liczyłam na to ale cóż ,aby zdrowe .Teraz cała brudna muszę jechać po męża ,potem wstawię zdjęcia  😍  
[quote author=black_mamba1926 link=topic=57.msg653146#msg653146 date=1279306020]
Moja mala w wieku 10mcy przeskoczyla sobie sama stacjonate 120, ktora nie zostala wczesniej posprzatana z padoku  😲 ..zrobila to z taka perfekcja, jakby chodzila w konkursach GP...leci leci. " o! pykne sobie"
..to byl oczywiscie jednorazowy przypadek, bo nikt jej do skakania ani do innego rodzaju pracy nie goni  😉
tez mi sie nie wydaje, zeby pojedynczy skok mial jakos zle wplynac na nogi zrebola..
[/quote]

mój kucyk mając 1 mc skoczył stacjonate 40 cm ;d bo skoro mama stała za przeszkodą, to po co byyło dookoła iść? ;D
monia, gratuluję  😅. Jak się zwać będzie?  😉
Moja klaczunia jeszcze nie ma imienia  😁  miała być Akcja ale jeszcze wymyślamy .

Qnia  Dzięki wielkie ,klaczunia jest zdrowiuteńka  😍 
monia śliczne maleństwo 🙂

co do skoków źrebaków, to u nas mamy kuce felińskie i rok temu jeden maluch wyskoczył Z BOKSU przez drzwi o wysokości ok 120 cm 😉 źrebak miał jakieś 3 miesiące a mama była wyprowadzona obok boksu do czyszczenia 😉
Czy ktos spodziewa się źrebaka w najbliższym czasie?  👀 Z tego co widzę, wszystcy już macie, a ja czekam i czekam ... 😉
monia

gratulacje, niech się zdrowo chowa ?

Azbuka
Jeśli to nie tajemnica, czemu taki późny termin ? Nie chciała zaskoczyć czy jak ? Szczerze współczuję źrebienia teraz taki skwar i te cholerstwa wszędobylskie  😵
Ale kobyłka śliczna, trzymam kciuki  😅
Armara, no tak wyszło i już. Emilka też rodziła się w lecie , jest z 14 lipca  😉 Boks ma przygotowany, wymyty, stajnia w której stoi jest chłodniejsza, ale i tak wiem, że ciężko będzie. Ciągle czekamy kiedy wymię się powiększy, ale narazie nic  🙁 Brzucho ma juz takie duże, boję się ...
I nie umiem wyobrazic sobie swojej reakcji jak źrebiatko się urodzi. To mój pierwszy źrebak, chyba się rozpłaczę  🙂
Monia, jak patrzę na twoje zdjęcia to już się wzruszam  😡  Pięknie dzieciątko.
Zygzak  Armara dziękuje  :kwiatek:  :kwiatek: 

Azbuka moja klacz przenosiła jeden dzień a krycie to był przypadek dlatego u nas tak późno .W tamtym roku wprowadzaliśmy ogiera (oczywiście z licencją) do stada i wtedy on pokrył klacz  😉  Klacz ma 9 lat i nigdy nie miała źrebaków ,zdrowa była ale ,że to klacz przewodniczka zawsze spalała nasienie ,klacz była zawsze nerwowa a teraz okazała się oazą spokoju . Jednak udało się i mam źrebaka a myślałam że już nigdy w życiu nie będę miała od niej źrebaka .
Klacz jak się oźrebiła ,nie chciała pozwolić źrebakowi się położyć nonstop kopała go nogą i pyskiem żeby wstał ,nakrzyczałam na nią i po paru razach źrebak mógł normalnie się wyspać . Jest świetną matką nawet nogę zadziera do góry żeby źrebak się napił mleka .
Bardzo się bałam ale teraz już mi lepiej , Życzę Ci zdrowego źrebaka i oczywiście zrób sesje zdjęciową .  Ja nie zdążyłam od początku fotografować bo jak weszłam, to już wyszedł i klacz ściągała łożysko  😤 
U mnie masakra przez te upały, szkoda,że maluchy tak wolno tracą sierść źrebięcą, bo by im lepiej było, ale z drugiej wiadomo...

Młoda wczoraj na wybiegu uderzyła się w głową i ma nabitego guza, obserwowaliśmy ją , zachowuje się ok, teraz mam nadzieję, że guzek szybko zniknie.

Od jakiegoś czasu wyprowadzam maluchy do czyszczenia przed boks, narazie z reguły ktoś trzyma je na kantarze i uwiązie, stoją grzecznie dopóki nie dojdzie do czyszczenia kopyt. Ja mam dużo cierpliwości, jestem zdecydowana, ale zastanawiam się ,czy nie lepiej byłoby zrobić to bardziej "ostro" bo u Młodego zwłaszcza włącza się jakiś foch i zaczyna się cofanie i kombinowanie. Boję się go przywiązać już teraz, z sie odsadzi i poobija. A może powinnam go uwiązać?

Z wybiegiem lipa konkretna, nawet jakby słońca nie było to robale dają im popalić i dziś były może z 30 minut i koniec- dobijanie się do stajni.
Moja niunia pierwszy raz na łące  😜  charakterek ma , mama musi się nabiegać za małą
straszne slodziaki te Wasze maluchy🙂
jak jeszcze mialam kobylke to mimo ze miala termin na 15 lipca ( pamietacie te upaly 3 lata temu) to poczekala 2 tygodnie az sie ochlodzilo 😀
napiszcie jak mozecie po jakich ogierach sa Wasze maluszki🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się