Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

Wild Horses cudowna odmianka  💘 gratuluję 😉
W końcu jakaś dziewczyna! 🙂😉
A ja jeszcze mam do was pytanie dziewczyny 🙂
jeśli okaże się, że są bliźniaki to oprócz usunięcia ciąży jest jakaś metoda usunięcia jednego jajeczka? słyszałam o tygodniowym głodzeniu konia i o gnieceniu jednego jajeczka? co o tym myślicie? spotkałyście się z tym

z góry dziękuje za odpowiedzi  :kwiatek:

U moich folblutek wyciskali, i tak się robi, chyba że jajeczka są ze sobą sklejone, co widać na usg. W takim wypadku tylko zastrzyk.
O głodzeniu w życiu nie słyszałam.
Dużo kosztuje takie coś? Ja słyszałam od weterynarza że jest taka metoda że przez tydzień się głodzi chyba aż jedno jajeczko wchłonie drugie.
Nie wiem, moje klacze stały w stadninie i to było niejako wliczone w cenę.

Głodzenie to nie za bardzo humanitarna metoda...
również sie z tym zgodzę, ale wyczytałam też gdzieś na internecie, żeby nie wprowadzać w błąd i efekty marne są, bo nie zawsze się udaje
Dzięki dziewczyny.
Ja to akurat marzyłam o ogierku i nawet imię już było. Szybko zmieniłam jednak zdanie. Najchętniej obserwowałabym godzinami.
Wild Horses gratuluję, piękna dziewczynka... 😅
U nas też były dwa jajeczka ale na szczęście okazało się, że jedno się wchłonęło, bez głodzenia oczywiście... 😀
Orzeszkowa, a żebyś chciała wiedzieć, że tak, aczkolwiek spaniem bym tego nie nazwała😀 ale na ta noc założyliśmy kamerke, wiec mogłam podglądac co się dzieje z domu taty i... dobrze, bo

URODZIŁA!!!😀😀😀😀

okazało się, że mojemu przyszłemu małżowi się wyciszył telefon i nie mogłam się dodzwonić, w związku z czym odebrałam poród sama😀 moja ulubiona klacz, tatuś malucha w którym jestem zakochana, mój pierwszy źrebak ever (po raz pierwszy w ogóle widziałam poród na żywo), w dodatku chłopak (alleluja!) i nie-rudy (jeszcze bardziej alleluja:P) a kary z białymi skarpetkami na tyłach i wieeelką latarnią😀😀😀 jest absolutnie idealny tfu tfu:P

uffff.... polowa za mną, teraz czekam na Lorrie...😉 ale jest szansa że da mi chociaż parę dni na odespanie😉

i moje maleństwo - jakość tragiczna, dzisiaj luby zrobił trochę lepsze zdjęcia swoim tel, ale bede je miała popołudniu😉 no a niedługo pierwszy spacer i foty aparatem - będę Was zasypywać😀

piękna odmiana 🙂
Źrebak absolutnie podbił moje serce. Dokładnie, piękna odmiana.
Breva aaaale cudo 😍 czekam niecierpliwie na foty ze spaceru.
Niech się zdrowo chowa  :kwiatek: i życzę żeby drugi poród też był bezproblemowy
Breva gratki!!! niech się zdrowo chowa, kto jest szczęśliwym tatusiem?
Breva, a cóż to za ogr przekazał taka maść i odmianę?
Bo mama gniada chyba? ( nie widać na fotach dobrze jej bo ciemne)
Breva, gratuluję, kolejny piękniś... 😅
Perlica, dzięki😀 też mnie zachwyciła😀

tatuś - JBS Badges Patric:

(ewidentnie tylne nóżki po tatusiu😉)

mama - Luzy Pine Go Puntual:

(a po mamie chyba odmiana na pyszczku, tylko lekko powiększona😉 )

Być., baffinka, brzezinka, derby dzięki!!!!🙂😉)
Breva Piękna gadzinka! Jak byłam mała to marzyłam ciemnym o koniu z latarnią!  😍

W ogóle piękne źrebaki Wam wychodzą w tym roku!  👍
Breva
Fajnie, że jeden stres macie już z głowy. Niech zdrowo rośnie  :kwiatek:
angelika95
Jak już dojdzie do zapłodnienia to nie ma jajeczek tylko są zarodki. Nie zakładaj od razu najgorszego, sama się niepotrzebnie wpędzasz w nerwy  🤬
Dziewczyny ja już chyba zaczynam panikować  😵 powiedźcie mi jeszcze proszę czy są nie wiem jak to nazwać "znaki " ze to już nadchodzi ? a ile przed porodem najczęściej opada brzuch ?  Moja ma takie twarde wymiona ale mleka jeszcze nie ma termin 20 maj
Ale ładny ten ogierek z odmianą - gratulację
Breva, mam nadzieję że wyrośnie na takie samo misiowate ciasteczko jak tatuś 😍

Trzymam kciuki żeby z Lorrie poszło równie szybko i bezproblemowo i zapowiadam się już na macanie obydwu maluchów! 😀

Jak reszta stadka zareagowała na nowego lokatora?
Anettt, nasza przed porodem w ogóle nie dawała znać, ze to już 'dzisiaj' mimo iż parę dni przenosiła ciążę.. Brzuch był w tamtym momencie taki sam jak przed terminem, świeczek nie zauważyłam, ale na szczęście wygoniłyśmy ją troszkę na wybiegu, bo stwierdziłam z koleżanką, że "a niech się porusza" no i z 2-3 kółka zrobiła wokół wybiegu i raz dwa się oźrebiła i bez problemów, a nasza druga tylko tyle co podruptała po wybiegu i gorszy poród miała, więc warto troszkę klacze przegonić gdy zbliża się termin 😉 No i nasza klacz np. miała ogierze zagrywki.. Ogon w górę, szyja na łabędzia i "kłusik" do klaczy która akurat miała ruję, a później przednimi kopała i kwik  😁
Breva prześliczny! Gratulacje!  💘
Breva, gratulacje !  😍 piękniś !  😍 😍
armara ja to się nie znam, wiem o co mi chodzi a inaczej piszę, ale przepraszam mój błąd 😀 wdech i wydech, dam znać w pon co i jak
Breva możesz zasypać zdjęciami, nie obrażę się 😍
Breva cudny 😜
My już chyba też bliżej niż dalej dzisiaj rano zastałam u kobyły już powiększone, gorące, twarde wymiona, a na jednym strzyku była jakby mini świeczka. Teraz wieczorem co prawda wymiona się zmniejszyły po całodziennym pastwiskowaniu, ale zobaczymy co będzie jak do nich zajrze z jakąś godzinkę 🙂
dzięki dziewczyny!🙂

Orzeszkowa, wpadaj kiedy chcesz🙂 a o sprawny poród Lorrie już wznosze modły do nieba😉 Ale jestem dobrej myśli😉 Na razie brzuch jej się trochę obniżył, ale mięśnie tyłka jeszcze trochę trzymają i świeczek nie ma wcale, więc na razie luz - dzisiaj planuję po raz pierwszy od dobrych paru dni przespać ciurkiem więcej niż 3 godziny😉 a reszta stada - jest wyczuwalne napięcie😉 i jak mały wstając raz przycedził nóżką w deski to wszystkie rżały🙂 ale ciekawa jestem co to będzie jak po raz pierwszy wyjdzie z boksu i wszyscy go faktycznie zobaczą🙂

Breva, Rewir wyjdzie z drzwiami 😁
Kiedy planujecie wypuścić malucha?
hahaha to jest prawdopodobne:P pewnie jutro jak się pogoda utrzyma🙂 korci mnie żeby dzisiaj ale jest za mokro chyba jeszcze... niby na początek 10 minutowy spacerek obok mamy zakantarowanej, ale i tak, wolałabym żeby podeschło trochę bo na naszej glinie jest bagno:/
Witam wszystkich. Jutro a najpóźniej w piątek jadę po nasienie Ze Szczecina Do Międzychodzia. Jeśli ktoś też potrzebuje coś przewieźć to mogę nawet zaczepić o Poznań lub Wechtę (Komorniki). Chodzi o partycypowanie w kosztach.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się