Forum konie »

UWAGA KRADZIEŻ KONIA WALOR oo

Ktoś- ok skłamali nie skłamali mnie to mało obchodzi, może media wolały by była okrągła suma bo to zawsze wywołuje wzbudza większe zainteresowanie niż konik z średniej półki. Ty tego nie wiesz i ja tego też. Dla mnie ważne jest to, że ktoś się odważył, że skradziono czyjąś własność i nie ważne czy byłby to koń wart 1000zł czy miliony.
Ktoś.- a ja tak- ja dla odzyskania własnej wlasnosci kłamałabym.
To co moje , to na co sama zarobiłam lub co dostałam jest moje. Bez względu na to  czy to będzie kon,pies, samochód czy zwykły telewizor.
Nie znoszę złodziei, rączki bym ucinała. Tak ,zdecydowanie kłamałabym aby odzyskac to co moje.
Koloryzowanie dopuszczam w zakresie: kochany, wierny, dzielny, miły , moje dziecko za nim płacze etc.
A w zakresie wartości materialnej mogłoby doprowadzić do tego,
że jak się znajdzie to ktoś kupi go za 95 tysięcy i uzna to za interes życia.
Brawo dla właściciela, za doskonałą autoreklamę.  😉
po to się nagłasnia sprawę kradzieży aby nikt nie kupował kradzionego.Nawet paragraf na to się znajdzie.
Ten kto z pełną swiadomoscią kupuje kradzione podlega karze. Wiec nie ma mowy o "złotym" interesie,
Ten zas co kupuje nieswiadomie kradzione niestety traci nabytą rzecz (czy zwierze)
dokładnie Taniu,lepeij bym tego nie nazwała.

dlaczego  nie był to taki drogi,niesamowity i cudowany,gdy był wystawiany na allegro?kłamstwo to kłamstwo.nic tego nie usprawiedliwia.
Ktoś, nigdy nikomu nie życzyłam zle. Ale... mam ochotę życzyc Ci aby zginęło (ukradziono Ci) rzecz czy zwierzę o znacznej wartosci. (na allegro wystawiany był chyba za 40.000zł to chyba niemała kwota?) Wiesz jak się czuje człowiek okradziony? Jakie to paskudne uczucie? A jesli kon nie był ubezpieczony to....ja rozumiem i współczuje włascicielom
jestem prawie pewna, że te wszystkie informacje typu `najszybszy` i `najdroższy` są już dopowiedziane przez media (chyba, że ktoś może podlinkować wypowiedź właścicieli, że tak właśnie o koniu mówią)
Swoją drogą to nie tak łatwo znaleźć się w takiej ilości gazet, w wiadomościach i radiu.. Dlatego te informacje (prawdziwe czy nie) mocno w tym pomogły, tzn w nagłaśnianiu sprawy, bo redaktor jak usłyszy `najdroższy` `najszybszy` `najlepszy` to napisze zanim zweryfikuje.
Zresztą wszyscy dobrze wiemy, że większość dziennikarz nie zna się na koniach,  co już nie raz pokazali (od zawodów w ujeżdżaniu zaczynając)
I poleciało, jak domino....
Może i zadziałało jak nieuczciwa reklama (ale co tu reklamować?),  ale skala nagłośnienia może spowodować, że koń się znajdzie i chyba o to chodzi, nie?

Współczuję właścicielom sytuacji, mnie kiedyś psa ukradziono, też nie mogłam się odnaleźć i było mi wszystko jedno w jaki sposób pies się znajdzie, ważne, żeby się znalazł.
Z koniem pewnie jest inaczej. Trochę `bardziej`....

Faza, a czy ktoś im zabronił ubezpieczyć takiego konia?nikt .

co innego,gdy kradną mi najdroższego,ukochanego, nie-na-sprzedaż konia-przyjaciela,co innego kradzież konia,który od dłuższego czasu był wystawiony w ofercie handlowej.
jeżlei coś sprzedaję i ma to dla mnie określoną wartość,to to ubezpieczam.
http://tvp.info/informacje/rozmaitosci/najszybszy-kon-w-polsce-skradziony/4526861

[font=Verdana]Najszybszy koń w Polsce[/font] skradziony!

Wart 100 tysięcy złotych koń krwi arabskiej pochodzący ze stadniny w Szymanowie koło Śremu pilnie poszukiwany. Policja i straż graniczna zostały postawione na równe nogi. Podejrzewa się że była to kradzież na zlecenie.

Jeżeli ktoś widział Walora powinien skontaktować się z policją w Śremie lub jego właścicielką Darią Klimecką (fot. TVP)
Walor, bo tak nazywa się koń, jest siwy, umięśniony, ma charakterystyczne rude cętki na ciele, krótką i równo przyciętą grzywę, cienki ogon i charakterystyczną bliznę na nosie.

Pełnokrwisty arab jest najszybszym koniem w Polsce, zdobywcą złotego medalu na mistrzostwach kraju i Europy.

Na polskich i europejskich padokach Walor prezentował swoje walory przez ostatnie dwa lata. W kraju był prawdziwą gwiazdą. Rozpozna go każdy, kto interesuje się końmi. Policja przypuszcza, że ktoś wywiózł go za granicę.

Na znalazcę lub osobę, która wskaże miejsce pobytu Walora, czeka nagroda – 10 tys. złotych.

Ciekawe jakie walory Walora media wyłuszczą w dniach kolejnych. Na razie jest "najszybszy" i "najdroższy" i w ogóle pełen walorów.
[quote author=Ktoś link=topic=55712.msg1013687#msg1013687 date=1305706973]
Faza, a czy ktoś im zabronił ubezpieczyć takiego konia?nikt .

co innego,gdy kradną mi najdroższego,ukochanego, nie-na-sprzedaż konia-przyjaciela,co innego kradzież konia,który od dłuższego czasu był wystawiony w ofercie handlowej.
jeżlei coś sprzedaję i ma to dla mnie określoną wartość,to to ubezpieczam.
[/quote]

przypomina mi to wypowiedz pewnego poiltyka do powodzian- kochani trzeba było się ubezpieczyc
Faza, im miał rację.szkoda,że poniósł tego konsekwencje polityczne.
Najszybszy, najdroższy, ale grunt, że był gwiazdą na polskich i europejskich padokach  😂
[quote author=Ktoś link=topic=55712.msg1013696#msg1013696 date=1305707431]
Faza, im miał rację.szkoda,że poniósł tego konsekwencje polityczne.
[/quote]

Bo mądra osoba takich rzeczy nie mówi i nie pisze.
Najszybszy, najdroższy, ale grunt, że był gwiazdą na polskich i europejskich padokach  😂

prezentował swoje walory - cokolwiek miałoby to znaczyć 😉
Faza, w takim razie jestem głupia.dobrze,że nie jestem politykiem,a PM'em w  firmie,której pracuje.
Mam wrażenie, że większość z was nigdy nie miała kontaktu z mediami. Znam dobrze właścicielkę, ale bez sensu prostować cokolwiek, bo już wiele razy volta była mądrzejsza od zainteresowanych osób. I przestańcie snuć jakieś domysły, które w niczym nie pomagają. Dla mnie zadziwiające jest to, że osoby tutaj się wypowiadające, czytając określenia w mediach , nie potrafią stwierdzić, że jednak to media przekręcają słowa i dodają od siebie.
Z ubezpieczeniami nie jest do końca tak fajnie, bo to coś innego niż ubezpieczenie samochodu, domu itp. Trudno jest ubezpieczyć konia od wszystkiego czyli choroby, kradzież itp. I to, że ktoś chce sprzedać konia nie musi oznaczać, że trzeba go ubezpieczyć bo a nóż widelec ktoś w nocy nam go ukradnie. Opanujcie się to jakieś brednie.
Bardzo współczuję właścicielom, nawet jakby ten koń był zwykłym pociągowym to jest to kradzież i nic tego nie zmieni.
A nieprawdziwe informacje w mediach bardzo często nie są wytworem wyobraźni właścicieli ale właśnie dziennikarzy. Potem idzie już lawina i nie da się jej zatrzymać.
Nie osądzajcie od razu ludzi, a nawet jeśli okłamali to okłamali po to by media się zainteresowały bo koń wart 40000zł a100000zł to jednak kwota dużo wyższa wpływa na rozgłos.
Dla mnie zadziwiające jest to, że osoby tutaj się wypowiadające, czytając określenia w mediach , nie potrafią stwierdzić, że jednak to media przekręcają słowa i dodają od siebie.

no właśnie to jest podkreślane - debilizm tych dziennikarzy.
Poza tym, jaki problem z wartością macie?
Wartość konia jako sportowca mierzona jego wynikami czy pochodzeniem to jedno - omijam fakt, że i tak jest to mniej lub bardziej radosna twórczość właścicieli i tych, którzy chcą kupić tego konia. Nie ma chyba tabelki, że co klasę i liczbę zwycięstw, a może i za osiągane czasy czy %  lecą kolejne zera do wartości konia, co? Koń jest wart tyle,  za ile jest się go w stanie kupić. I nigdy nie będzie to obiektywnie wymierzona kwota.
Druga sprawa to wartość konia hmm jakby to ująć.. na ile emocjonalnie nas łączy z koniem i jaką wartość ma dla nas pod tym względem. Straty w tym zakresie w ogóle raczej nie są do zmierzenia i dyskutowanie na ich temat ma się jak pięść do nosa. I nie ma co komu udowadniać, że jego koń jest wart 3000zł czy 300 000zł. Może jeść trawkę i wozić dziecko po łączce i być więcej wart niż nie jeden wyśmienity skoczek i nie podlega to dyskusji IMHO. Bo dla kogoś jest tyle wart i za mniejsze pieniądze go nie sprzeda. A może i za żadne pieniądze.

Media nie od dziś rozdmuchują co się da, robią z igły widły i nie zdziwiłabym się jakby także tym razem to zrobiły. Na miejscu właścicieli też bym pewnie nie dementowała informacji, bo w ten sposób więcej ludzi się zainteresuje.
zajrzałam.
poczytałam.
pudelek.pl dostarcza podobnych wrażeń
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,jechal-na-rowerze-z-misja-stracil-go-w-noc-muzeow,201636.html

o proszę  😉 Polak potrafi  🤔 rozgłos i reklama na cały świat -a jakże 🏇

mam nadzieję że ta cała akcja to nie jakiś przekręt, wałek jak to u nas w kraju bywa
serdecznie współczuje właścicielom, ja bym chyba umarła z żalu jakby mi któreś zwierzę ukradli  🙁

przypomina mi to wypowiedz pewnego poiltyka do powodzian- kochani trzeba było się ubezpieczyc

Sorry, ale jak ktoś był takim debilem, że a) buduje się na terenie zalewowym, b) jak już był na tyle głupi, żeby się na nim wybudować, to jeszcze się nie ubezpiecza, to nie widzę absolutnie żadnego powodu, żeby miał DOSTAĆ od państwa chociaż grosz. Za głupotę się płaci, za tak kolosalną trochę więcej. Wolałabym, żeby zamiast budować dom dla debili, zakupili nowy sprzęt do mojego rejonowego szpitala, który nie może się poszczycić sprzętem na europejskim poziomie.

Dziennikarze to tłuki, ale skądś chyba informacje czerpią. Ktoś je musiał dostarczyć. Sprostowanie też nie przekracza chyba możliwości właścicieli.
A zawyżanie ceny, skoro ktoś go ukradł, jeszcze bardziej się ucieszy, że wartość konia powiększa się 2,5 x na miesiąc...
taji mały OT. jest fajne hasło "Nie ubezpieczasz się na własne ryzyko" i tyle.
A co do konia to chyba niektórm pismakom temat spadł z nieba i trzymają się jak pijany płota 😀
powódz objęła nie tylko tereny zalewowe. Dostała się i zalała domy oddalone o 10 i więcej km od rzeki. I sorki nie kazdego stac na ubezpieczenie domu i działalnosci gospodarczej. Ale to zupełnie inny temat.

Co do kradzieży konia. Kon został ukradzionyi to jest fakt. Co do jego wartosci - a jakiez to ma znaczenie.Kradzież jest kradzieżą. Ja mam zwykłe konie, bez wiekszej wartosci handlowej a jednego....po ooperacji..chyba bez żadnej wartosci nawet rzeznej. I co z tego? Dla mnie są one warte..a w zasadzie dla mnie są drogocenne i jedyne.Gdyby mi sie cos takiego przydarzyło tez bym twierdziła ,że to były mega cenne konnie. Bo one dla mnie są bezcenne.
Dla hodowcy koń ma przedewszytskim wartosc materialną.
a to własciciel to hodowcy.

Ciekawe jakie walory Walora media wyłuszczą w dniach kolejnych. Na razie jest "najszybszy" i "najdroższy" i w ogóle pełen walorów.

Ja dziś rano w radio (chyba Zetka leciała) usłyszałam, że Walor został ukradziony w celach rozpłodowych... jak to wałach ;-)
Niestety to tylko media...
szkoda właścicieli, szkoda konia, ale kradzieże zdarzaja się wszędzie niestety
Nie da się ubezpieczyć wszystkiego od wszystkiego... :-/
Ktoś.- a ja tak- ja dla odzyskania własnej wlasnosci kłamałabym.
To co moje , to na co sama zarobiłam lub co dostałam jest moje. Bez względu na to  czy to będzie kon,pies, samochód czy zwykły telewizor.
Nie znoszę złodziei, rączki bym ucinała. Tak ,zdecydowanie kłamałabym aby odzyskac to co moje.
zdecydowanie, człowieka można poznać najlepiej, kiedy widzimy jak zachowuje się w sytuacjach ekstremalnych...właśnie wtedy wychodzi z niego charakter i prawdziwe "ja"...dla mnie osoba która w takiej sytuacji kłamie i tym samym zupełnie nie szanuje ludzi od których oczekuje pomocy, zupełnie nie zasługuje ani na współczucie ani na taką pomoc...i nie ma znaczenia, czy chodzi o odzyskanie swojego mienia, czy też kwestury na powypadkową operację plastyczną.
jak dla mnie cała kradzież robi się nieco nudna....fakt, szkoda konia, szkoda właściciela, ale tak naprawde nie wiemy osobiście czy będą za nim płakać z sentymentu, czy podejdą materialnie"kurde ktoś nam dziubną 100 tys...", nie chce nikogo oceniać, ale trochę dziwne, ze najpierw sprzedają za 40 tys, a potem płaczą o 100tys, pozatym ja konia pierwszy raz widze na oczy a tu słysze, ze ona sławny itp...w Polsce jest więcej bardziej wartościowych koni, więc gdyby ktoś patrzył na wartość polowałby na lepszy kąsek. Nikt się z koniem na zawodach ni epokaże, na mięso nie odda...prędzej sam będzie się na nim szkolił(może jakiś niezadowolony klient, albo kupiec któremu się koń spodobał ale cena już nie, więc ukradł). Sprawa w rękach policji...kłótnią na forum nic nie zdziałamy, możemy jedynie gdybać
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się