Forum konie »

UWAGA KRADZIEŻ KONIA WALOR oo

ja też znam przypadek skradzionego konia i też byłam w szoku- co dalej z tym koniem, to się w ogóle opłaca?
pewne, że skradziony, a nie poszedł zwiedzać świat? wiem, że raczej nieprawdopodobne, ale na 100%?
Podobny przypadek miał miejsce w grudniu 2009roku w okolicach Opola skradziono dwa sportowe konie z  paleniami oldenburskimi na zadach.Konie znalazły się po paru tygodniach w jakiejś małej mieścinie tupiąc w szkółce pod rekreacją.
Moim zdaniem, (wałach, bez papierów ) niema większej wartości niż nn.
[quote author=melechow link=topic=55712.msg1011818#msg1011818 date=1305566212]
niestety arab prywatnej hodowli, bo państwowe dalej "palą" i jest trudniej takiego przerobić zwłaszcza z Janowa, J pod koroną nie do podrobienia.

a palone sa nielegalnie (bo palen zakazala unia). ale pomimo, ze na palenia tez sa sposoby, to jest to znacznie pewniejsze niz czip. i mozna dzieki temu odtworzyc papiery nawet.
[/quote]
unia zakazała a swoje pali dalej, z tego co wiem był błąd w tłumaczeniu rozporządzenia i tyle
jakos Niemcy palą swoje wszystkie paleniami rasowymi i jest ok
      [quote author=horse_art link=topic=55712.msg1011547#msg1011547 date=1305551329]
a byl ten kon zaczipowany?[/quote]
Z uwagi na to, że to czysty oo - wystarczy badanie krwi.

poprawilam cytat
melechow, dlatego ja twierdze, ze z tym paleniami to glupi wymysl. wiekszosc polskich koni ma glebokie pochodzenie tylko dzieki temu, ze mialo palenia.
Ja jestem ciekawa na ile ten koń był ubezpieczony od kradzieży  😉 
      [quote author=horse_art link=topic=55712.msg1011547#msg1011547 date=1305551329]
a byl ten kon zaczipowany?

Z uwagi na to, że to czysty oo - wystarczy badanie krwi.
[/quote]

no tak... to tak na 100%, ale "w terenie" to latwiej jednak i szybcej przylozyc czytnik do czipa.... no chyba ze ktos go popsul ;/ (katija moglabys o tym nie pisac...zylabym dalej nieswiadoma ale spokojniejsza... 😉 )

no nic...moze ten tez sie gdzies znajdzie, moze ktos go wystawi w jakis malych zawodach i ktos go pozna....eh...teraz bede sie odruchowo rozgladac jak bede na jakis przygranicznych...ale pewnie wywiezli go dalej 🙁 chociaz ...siwy arab na skokach zawsze zwroci uwage, wiec pewnie bedzie tuptal i skakal w cichym osrodu prywatnym... no nic... szczerze trzymam kciuki.

a tak jeszcze odnoszac sie do artykulu... naprawde? zabrano go przyczepa, kierowca mowil po niemiecku? czyli ktos widzial, rozmawial z facetem i pozwolil zabrac obcego konia? tak poprostu? jak to mozliwe ?
też znam przypadek kradzieży konia. stał w tej stajni co ja prawie rok, zajmowali się nim troskliwie nowi "właściciele", aż pewnego dnia po konia przyjechała policja.  🤔 nikt nie wiedział o co chodzi, poźniej dowiedzieliśmy się, że został właśnie skradziony...

edit:
tzn nie przez policję ofkors 😀
Ja jestem ciekawa na ile ten koń był ubezpieczony od kradzieży  😉 

bardzo niesmaczny komentarz, zastanow sie troche  🤔
a tak jeszcze odnoszac sie do artykulu... naprawde? zabrano go przyczepa, kierowca mowil po niemiecku? czyli ktos widzial, rozmawial z facetem i pozwolil zabrac obcego konia? tak poprostu? jak to mozliwe ?
To tylko przypuszczenie.
Zgadzam się z magdą ,

No niestety , szkoda konika .... 🤔
Zwłaszcza, że ubezpieczyć konia dobrze, na korzystnych dla siebie zasadach jest trudno. W tym przypadku ciekawa jestem czy w ogóle by wypłacono roszczenie, kradzież w obcym miejscu, nie wiadomo z jakim zabezpieczeniem terenu/stajni plus pewnie masa innych punktów, które ubezpieczyciel sobie zastrzega w umowie..raczej gra nie warta świeczki. To na zdrowy rozum można wydedukować, a komentarz faktycznie przykry.
pierwsze co, to bym sprawdził czy Walor ma pełnego brata i jak ten brat się czuje 😎
jesli Walor jezdzil zagraniczne zawody to musial miec czipa.

nawet jesli ma pelnego brata to badania krwi sa inne...
edit. z bazy janowskiej wynika ze Walor nie ma pelnego brata tylko mlodsza sporo polsiostre.

poza tym oprocz badan krwi robi sie dwa opisy /raz przy matce drugi raz po roku- zeby dostac paszport/ - kurcze arab jest nie do podrobienia...

monia  😵  🤬
Znowu krzyczycie ale moje przeczucia większości się sprawdzają ,tak samo było z dziewczyną co chciała pomocy, a co się okazało ona nie chce odszkodowania od właściciela stajni tylko od nas .

Co do Walora ,po co ktoś by kradł tego konia ,nic z nim nie zrobi no chyba że go teraz rozsławi bo ja nie słyszałam o najsłynniejszym arabie polskim ,na dodatek wałach .Jeżeli by był taką dumą Polski to by był pilnowany jak skarb .
Jeżeli by był taki cenny to po co go kastrowano w końcu to najsłynniejszy arab ,od razu napisano że to na zlecenie jakiegoś kolekcjonera  🤔wirek: 
Nikt z nas nie wie czy ten koń mógł jeszcze startować ,może został kontuzjowany i jego kariera uległa końcowi ,teraz pytanie co z takim wałachem zrobić .Ogier czy klacz by jeszcze poszła do hodowli a wałach  ❓ 
Można snuć różne sugestie prawdę zna właściciel konia , u nas też kradną i nikt afery nie robi na całą Polskę .
może można go sklonować i urodzi się ogier  👀
majek  😂 😵 odpisałam ci na towarzyskich na to pytanie  😁
a faktycznie, dzięki 🙂

PS dla tych, co nie chce się szukać. Galopada odpisała mi, że gra nie warta świeczki, bo za drogo i niepewnie... 😀
Monia cholernie "niesmaczne " jest to co napisłaś. Zdaje się ,że w tym kraju istnieje (prawnie) domniemanie niewinnosci. A konie...no cóż ludzie kradną konie. W zeszłym roku zginely w naszej okolicy dwa wałachy ( z pastwiska) a na początku roku w mojej wisoce ukradziono jednego konika (ze stajni!) i też ukradziono je bez dokumentów.
Sorki dokumenty są i były podrabiane, można tez kupic już gotowe paszporty (najczęsciej są w posiadaniu handlarzy)
Po co komu taki kon? No kurczę napewno nie na hodowlę bo wałach ale... mógł zostac wywieziony i wcale nie na zachód. Tam tez sa" miłosnicy" koni i jezdziectwa. Mógł trafic na "lewy" handel, mógł byc już wczesniej zamówiony itp itd.
A to rzeczywiście prawda, że chip można zniszczyć? Jak? Magnesem?
Jeśli prawda, to badania DNA powinny być robione. Jak u AQH .
Jak by był taki cenny to czemu go nie pilnowano , może to nie smaczne co pisałam ,jak kogoś uraziłam to Przepraszam . Dla mnie to dziwne ,u nas też kradną ,w tamtym roku skradziono ponad 20 krów ,kradną ciągniki maszyny rolnicze wszystko co się da .

Każdy ma to na uwadze i pilnują wszystkiego . Piszecie że kradną konie ale czemu tylko o tym arabie tak głośno .
monia
A nie słyszałaś nigdy o kradzieżach w miejscach monitorowanych strzeżonych ?
Podejrzewam, że gdyby właściciele mieli nieczyste intencje nie trąbili by o tym w internecie.
Baza Janowska nie jest w 100% aktualna.
Posiadamy w stajni dwa konie z dokumentami, po Pineroli z czego tylko jeden jest w bazie :|
Mnie to już nic nie zaskoczy w naszym kraju .

Wczoraj byłam się pytać o mój wypadek ,
babka do mnie
B-jaki wypadek
ja- z koniem
B-z koniem a jaki to samochód
ja -z koniem z normalnym koniem
B-a koń to jakieś nowe auto
ja- nie koń to zwierze
B- aha taki do wozu
ja - nie taki po siodło  😵    i gadaj tu z policją jak nie wie co to KOŃ  🤔wirek: 
Z moich okolic tez ukradziono konio ok 3lata temu i do dzisiaj ani widu ani słychu o nim..
Taniu araby obowiazkowo maja badania dna- oprocz tego dwa opisy i czip.
Ludziom w głowach się przewraca  🙄
W tej Polsce to wszystko możliwe, a polak potrafi i znajdzie sposób na wszystko -.-

Trzymam kciuki za znalezienie konika i jeżeli cokolwiek będę wiedzieć to poinformuję 😉

[quote author=Złota link=topic=55712.msg1012606#msg1012606 date=1305629233]
Taniu araby obowiazkowo maja badania dna- oprocz tego dwa opisy i czip.

[/quote]
A! No to w razie znalezienia / czego życzę/ nie będzie problemu z identyfikacją.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się