Generalnie byłam na 'nie' tej imprezie, pomimo tego że uwielbiam piłkę nożną. Ale mimo wszystko teraz troche złapałam atmosferę imprezy. Na pewno w każdym razie będe kibicować naszej drużynie i oglądać wszystkie spotkania.
Ale boje się, że jeszcze nam się ta impreza odbije czkawką. Z jednej strony we Wrocławiu doprowadzono dzięki euro do końca kilka inwestycji. Ale z drugiej - to się powinno było stać pomimo Euro, szczególnie że pieniądze u nas na to były. A pompowanie ogromnej kasy w stadion, który będzie stał pusty zamiast w remonty dróg, kamienic, podwórek itd, itd... to mi sie od początku nie podobało. I teraz niestety czekają nas 3 lata, kiedy w mieście nie będzie pieniędzy na nic...ale to ludzie zauważą dopiero za te 3 lata.
No ale dziś mam zamiar emocjonować się meczem Polaków i nie myśleć o tych wszystkich ekonomicznych sprawach 🙂 Co do typowania to ja stawiam na 2:1 dla Polski i 3😲 dla Rosji.
PS Tak czytam jeszcze o tym potencjalnym marszu Rosjan 12ego... mam nadzieję, że nasze władze się nie zgodzą na marsz zabarwiony politycznie. Bo co to ma być, że Rosjanie będą sobie robić marsz niepodległości w Polsce? Już widzę jakby władze rosyjskie albo niemieckie się zgodziły na przemarsz Polaków w swoich krajach. Nie mam nic do Rosjan jako narodu, niech sobie tu przyjeżdżają, spędzają miło czas, ja tam zawsze jestem miła dla obcokrajowców, nawet dziś ruskim pomagałam w sklepie sie dogadać - ale tego typu marsze to niech robią w swoich krajach... mam nadzieję, że nie będzie na to zgody.
a ja mam nadzieję, że nasze władze wspomogą rosjan. i tak i tak te tysiące kibiców muszą na stadion dotrzeć. wolę żeby to się odbyło w zorganizowanej grupie pod nadzorem naszych służb niż swobodnie. i już nie wymyślajcie... ten marsz ma takie zabarwienie polityczne jak czerwony jest barszcz biały. media wymyślają sobie jakieś newsy i szukają taniej sensacji 🙄
wrotki, jak doprowadzą to pogadamy. bo takie gdybanie i prorokowanie to się już nudne robi 😉
zen, tylko, że warszawa ma metro. stoją to pewnie samochody w korkach. ludzi, którzy byli za leniwi, żeby z obrzeży miasta dojechać innym środkiem transportu. każdy ma to co chce 😉
a mam do ciebie pytanie. ci kibicie z rosji, których ja widziałam wszyscy byli w przedziale wiekowym 30-50 albo moze nawet startowali od 35. nikogo młodszego 😲 u ciebie jak?
Sporo młodych, ale większość faktycznie 30+... Dziś przyleciały kolejne dwa pełne boeingi, i znowu powtórka z rozrywki, wytaczali się z samolotu-chodzą słuchy, że samolot był opłacony z funduszy państwa dla wszystkich, którzy mieli bilet na mecz, ale nie mam pojęcia ile w tym prawdy 🤣
praktycznie co kilka minut lądują małe prywatne samoloty- nasze limuzyny kursują po płycie właściwie bez przerwy.
wielki plus dla wolontariuszy miasta- bardzo pomagali nam ogarnąć rosjan i powkładać do taksówek, wszyscy świetnie mówili po rosyjsku, zwarci i gotowi do pomocy 🙂
Kurcze, za godzinę wyjeżdżam na mecz. Dostałam bilet od przyjaciółki. W sumie to nie ruszało mnie to. Ale przez tą durną TV wkręciłam się na amen - tylko teraz zamiast na wrocławskim stadionie chciałabym być na warszawskim 😉
Mieszkam 200m od Fun Campu, stadion wrocławski widzę z okna. W osiedlowym sklepiku bez języka rosyjskiego i czeskiego ciężko się poruszać. Mój pies stał się maskotką mistrzostw. Rosyjscy kibice ustawiają się w kolejkach żeby zrobić sobie z nim zdjęcie. Boję się kolejnego spaceru...
Poza tym rosyjskie samochody to same ekskluzywne kolumbryny, czesi się kręcą i śpiewają razem z rosjanami. Atmosfera bardzo przyjazna.
A ja ogladam na BBC. Fajnie sluchac, jak angielscy komentatorzy radza sobie z naszymi nazwiskami 😀 Ale "Lewandowski" fajnie wypowiadaja, nawet z lekkim polskim akcentem 😀
Gilian, niekoniecznie 😉 Byłam w obstawie medycznej poprzedniego Mundialu, siedziałam w największej we Wrocławiu strefie kibica. Niby było dużo ludzi, niby byli agresywni, ale przez całą imprezę mieliśmy tylko jeden uraz i to do tego dziecka 😉. Na imprez podwyższonego ryzyka jest spokojniej, bo ludzie bardziej uważają. Do tego odpadają interwencje u starszych ludzi, bo są zajęci oglądaniem telewizora i nie chorują wtedy 😀
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=55271.msg1424137#msg1424137 date=1339177734] Ale siatkarze rozwalili kanade 🙂 [/quote] Dokładnie 😍 Jeszcze w ndz rozwalą Brazylię i będzie si 😜