Forum konie »

Szczotki i inne akcesoria do czyszczenia

Pytanie mam jeszcze o szczotkę schimmel.
No bo jak moja siwa jest 4 latką ledwo i jest jeszcze stalowa, a ta szczota jest dobra na zaklejki żółte,bo "niby" je doczyszcza. To czy ja mam sens teraz ją kupować?
Chodzi mi o to, że włos siwy jest bardziej miękki niż włos np gniady, więc czy schimmel ma jeszcze jakieś inne właściwości związane z rodzajem włosa u konia?
Nie wiem czy ja się jasno wyrażam.
Obecny zestaw gniady jest spoko i chyba nie potrzebuje nie wiadomo czego na tą chwilę.
Wogóle moja klacz jest tak czysta, że nie wiem czy ona sika wogóle :-)
Dzięki dziewczyny, kupiłam. Trochę się spóźnię z prezentem urodzinowym, bo 3 tygodnie oczekiwania 🙉, ale mam nadzieję, że Klamot to jakoś przełknie 😜
Perlica, mój siwy na bank nie ma bardziej miękkiego włosa od gniadych, wręcz przeciwnie. Leci z niego mnóstwo pojedynczych igieł, a z gniadych puch. Grubość i struktura włosa to cecha osobnicza, a nie uwarunkowana barwnikiem.
Perlica, jest sens, ja tę szczote lubie tez do ogólnego czyszczenia po całości
A czy ktoś z was miał już porównanie szczotek hass z lullalove? Wypadają podobnie czy któreś są zdecydowanie lepsze?
Ossesmayer, ja się skusiłam na jedną z lullalove, mam kilka z haasa i ich jakość nieporównywalna, znacznie lepiej leżą w ręku, wykonanie, "wyważenie" jeśli tak można o szczotce mówić. Zła jestem, że się złapałam na marketing lullalove
Post został usunięty przez moderatora
Ossesmayer chyba zależy od rodzaju szczotki. Mam komplet Lulla i pojedyncze Haasa. I tak-szczotka Lullove do grzywy, w przypadku mojej kobyły sprawdza się top, lepiej niż Oster. Duża szczotka nabłyszczająca Lullove b. fajna, ale jednak ustępuje divie. Choć w połączeniu z rękawicą mattesa (duet lulla i mattes) moim zdaniem lepszy efekt niż diva. Jak masz konia aksamitka to ta szczotka lullove do kurzu i błota ok, ale z tego co dziewczyny pisały- przy syfiarzach nie daje rady. Przy mojej karej aksamitce najlepiej się sprawdza kombinacja kilku firm. To co w lullove jest słabe to mhm - wygoda. Ja mam wąską, palczastą łapkę i dla mnie te szczotki są ok, ale dla innych są średnio wygodne- to także bierz pod uwagę kupując szczotki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się