Forum konie »

Szczotki i inne akcesoria do czyszczenia

teraz MB sprawdzają się najlepiej. Moja konina miejsca pogryzione przez muchy nadstawia i tylko mruży oczy. Ostatnio walczyłam z żywicą na szyi, klacz drapie się na padoku o sosenki i zostaje na sierści żywica. Gdyby nie MB to miałaby dodatkową tarantowaciznę na szyi
Ja ostatnio kupiłam sobie szczotkę do włosów w tkmaxx i muszę kupić taka dla konia  😀
MB są super, zaczęłam czyścić a konio się tylko nadstawiał :-)
Szczerze mówiąc nie widzę żadnej rewelacji w tych szczotkach
Potrzebuję szczoty do kurzu. między półdupkami mojej klaczy robi się rów z kurzem, nie idzie tego zebrać porządnie. czy kozie wlosie (horze albo york) dobrze zbiera kurz, czy nadaje się tylko jako wykończenie i "shine" ?
Isabelle, a zwykła szmatka z mikrofibry by nie pomogła?
A mokre chustki do niemowlęcych tyłków? Ja tak robiłam zawsze ostatni szlif całego karego przy czyszczeniu 🙂
Isabelle, koza zbiera ale nie aż tak wybitnie- zdecydowanie chusteczki. Lub zwilżony ręczniczek.
tylko szmatki czy chusteczki to jest taki "ostatni szlif". A mi chodzi o wyczesanie "głębokich" zalęgów kurzu.

o, tu widać kurzowe zagłębie

magik brusz działa dobrze, ale jednak z rowka nie wyczesuje tego kurzu. A i włosiaki mi poginęły, więc szukam szczoty włosianej, bo ostały mi się jakieś wyliniałe bobry.
Isabelle, no to w sumie ja mam mniejsze rozbułczenie ale właśnie kozią tam szoruję jak nie chce wyjść.
Isabelle, mi MB to usuwa bez problemu, a też mam jeden z zadów rozłupany w dodatku w "niepraktycznym kurzowo", czarnym kolorze 😉
Burza,  i działa, wyciąga? Bo na blogu Q. czytałam o "kozach" i właśnie wydawały mi się jako "ostatni szlif", a nie do takiego klasycznego użytkowania środkowego segmentu czyszczenia 😉 (iglak/MG->włosiak i zgrzebłko->mikrofibra->chusteczki)

_Gaga, a właśnie, jak czyścisz MG ? bo ktoś pisał, że musi być mocno czysta. po przeczesaniu konia przeciągam szczotkę przez rant słupka albo jadę takim syntetycznym szczotem z dłuższym włosiem. szczoteczka do paznokci?
Isabelle, wyciąga ale- mam jasnogniadego i tam w ogóle mniej widać taki piach. Ja w ogóle właśnie dzięki Quancie kupiłam tą szczotkę i teraz jest moją ulubioną. Horze jest tania, małe ryzyko 🙂
Ja poza tym czyszczę MB/lub inna twarda, potem miotła z naturalnego włosa a na koniec koza. Żebym sięgnęła po włosianą gęstą to koń musi wyglądać jak siedem nieszczęść/piaskownica.
Przejeżdżam grzebieniem do przerywania grzeywy takim najzwyklejszym o:

Od czasu do czasu myję i tyle 🙂
Burza,  a co to jest miotła z naturalnego włosa i zym u Ciebie jest "włosiana gęsta" 😉 ?

_Gaga,  aaaa, nie mam grzebienia do przerywania, nie przerywałam swoich koni 😂
Isabelle, to kup jakiekolwiek mocny grzebień w kiosku - też zadziała 😉
Isabelle, miotłę mam taką- jakiej długo szukałam- długie naturalne włosie, gęste, miękkie.

Włosiana czyli u mnie syntetyczna dość gęsta

U mnie jest to samo z tym kurzem w okolicach ogona i ja po prostu na sam koniec spryskuje zad płynem do grzywy i ogona You and your horse i rozcieram szczotką włosianą. Wszystko zbiera, a koń pachnie 😉
http://www.gnl.pl/szczotka-hkm-wonder-brush-24h.html
HKM wydało swoją wersje magicznych szczotek.
Używał już ktoś ich?  🙂
najlepiej kurz czyści odkurzacz
Gadzam się z ganasz, a że te do koni to kosztują fortunę to równie dobrze się sprawdza jakiś stary domowy 😉 w zime nie wyobrażam sobie innego czyśczenia  🙂
😀
też mam zwykły domowy, 😉
zamówiłam zestaw Magic brush z nowej kolekcji zimowej ...i powiem wam, że takiego shitu jeszcze nie widziałam! Poprzedni zestaw ze starszej edycji lolipop rewela, twarde, jednym machnięciem wyczesywały błoto, łupież i inny syf, a to... Chyba producent poleciał po bandzie
Rudzik, dobrze, że napisałaś, bo ja się czaiłam na te kolekcje (kolorystyka najbardziej mi odpowiadała), a takto lipa 🙁

p.s a może kupiłaś wersje dla psów? bo podobno też robią  😁
na bank dla koni! Porównywaliśmy ze znajomym i normalnie dupa. Miękkie, włos się ugina na sierści. Poprzednie dawały radę na zimowym futrze i podczas linienia, a tu na szlachetnym koniku jeszcze nie tak mocno zarośniętym nawet kurzu nie chciały ściągnąć. Reklamować się nie da bo co sklep winny że producent dał du....
chodzi konkretnie o zestaw biało-niebieski z zimowej edycji
Kupiłam szczotkę z miedzianymi drucikami na zmianę z sztywnym włosiem i bardzo polecam do mocnych zabrudzeń np nóg ale też do ciała oczywiście oprócz głowy bo trochę za mocna.  Foto tutaj http://konik.com.pl/haaszczotkaminimustang
Jak tam, czy ktos ma jeszcze zestaw bialo niebieski i opinie o nim? Kurde, czaderskie kolory, ale Rudzik mnie przestraszyl 🙂.
Ja mam i prawdę mówiąc dla mnie jest dość sztywny (innych MB nie miałam), jak docisnę do ręki to się nie ugina 😉. Ludzie na facebooku też mówią, że nie ma różnicy. Może Rudzikowi się felerny zestaw trafił?
No wlasnie MB takie sa sztywne...Gdzie ludzie mowia na fejsie 🙂?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się