Lizzy, Isabelle ja ma siodło: http://www.okser.pl/hh-siodlo-syntetyczne-ujezdzeniowe-p-1937.html i jestem z niego b. zadowolona (wręcz się w nim zakochałam) istnieje możliwość wymiany łęków(z tym że nie wiem które bd pasować, bo HH nie ma swoich), oraz możliwość dowolnego ustawienia poduszek kolanowych - ja osobiście mam 180cm i spokojnie w nim jeżdze, moja siostra ma 160cm i nie narzeka) Ogólnie na prawdę polecam!!!! (ja kopiłam je praktycznie nowe za 400zł)
Mam wielką prośbę, czy ktoś z posiadaczy siodła daslo pro light 16" mógłby zmierzyć długość paneli, ale tylko długość jaką mają przy samym "kanale" na kręgosłup? 🙇 wkatarzyna, kilkanaście stron wcześniej wklejała co prawda te wymiary, ale w dziwny sposób pokrywają się one z wymiarami mojego daslo w rozmiarze 17"... Chciałam je odsprzedać i kupić 16", ale może te kombinacje wcale nie są potrzebne i panele w 17" I 16"mają identyczne długości w tym modelu. Tak przynajmniej by wynikało z wymiarów podanych przez wkatarzyna i tego co mi wyszło podczas mierzenia. Z góry bardzo dziękuję.
Z tanich siodeł mogę polecić siodła pleszewskie, dokładnie model hubert. Ja swoje kupiłam chyba 8 lat temu za 800 zł!!! Solidne siodło, wygodne, bo wyjeźdzone od nowości pod mój tyłek, dla konia podejrzewam też 🙂 Cena taka niska, bo jest ono wykonane ze skóry świńskiej, jego odpowiednik ze skóry cielęcej kosztował już ok 1300 zł. Róźnicy w wyglądzie nie było praktycznie żadnej, jakościowo też. Mówi się, że skóra świńska pęka. U mnie sprawuje się super, a dbam o nie średnio (ok. 4 czyszczeń w ciągu roku)
A warto jeszcze wspomnieć o 5-letniej gwarancji. Kiedys coś przy poduszkach zaczęło się odklejać, po 2 tygodniach miałąm zrobione siodełko i od tamtej pory wszytsko jest git. Nawet nie wiem czy są one jeszcze produkowane i w jakiej cenie. Tak czy owak, warto 🙂
Huberta się już za 800 zł nie da kupić. 😉 I nazwa "siodło pleszewskie" tez jest taka nie do końca trafiona. W Pleszewie są 3 firmy produkujące siodła-> Daw Mag (ci mają Huberta), Siodlarz (to ci od Konradów) i siodła Ryszarda Andersza (one wyglądają podobnie jak te z Siodlarza). Być może jest tam więcej rymarzy (nie wiem czy HBC też nie jest gdzieś z tamtych okolic, ale mogę się mylić).
borowa, 8 lat temu to może jeszcze była jedna firma 🙂 Nie wiem dokładnie ile teraz chodzi nowy hubert, ale na pewno to zależy od rodzaju skóry (eco, standard, exclusive i super, o ile dobrze pamiętam). Eco jest najtańsza (ale całkiem znośna) i nówka może chodzić po, bo ja wiem, 1800 zł? Albo może i w okolicach 2 tysięcy. Z tych firm, to ja polecam siodła pana Ryszarda Andersza. 🙂 Fajne są i tańsze niż daw magi. Myślę, że są lepsze niż te z siodlarza, ale w podobnych "formach".
Ja polecam WINTECA. W Polsce nie jest to siodło z najniższej półki, ale można ściągnąć te siodła z UK w przyjemnej cenie 🙂. Ja za swoje skokowe w bardzo dobrym stanie zapłaciłam 1 000 zł, teraz będę rozglądać się za ujeżdżeniówką 🙂.
A ja mam pytanko - nie ma ktoś na sprzedaż siodełka lub poleca w miarę tanie 16" (w 17,5 pływam) z szerokim łękiem (mam ujeżdżeniówkę łęk 32) ? Wydaje mi się to prawie nierealne, ale może ktoś będzie umiał pomóc, bo nam się rozbudowało konisko :kwiatek:
Daslo ma łęk 32', nic tańszego polecanego nie dostaniesz. Chyba, że używkę, ale to za pewne trzeba było by dać do poszerzenia. Przynajmniej ja się ciągle spotykam z ofertami (siodeł mnie interesujących) z małym rozstawem łęku.
Oj tak, znaleźć małe, szerokie siodło, to graniczy z cudem. Sama od dłuższego czasu szukam siodła 16,16,5 cali z rozstawem łęku 33-34. Jak już siodła są szerokie to mają i wielkie siedzisko, a znowu jak siedzisko małe, to rozstaw łęku wąski 🙄
No właśnie też szukałam i myślałam, że ktoś może wie czy w ogóle są 🙂 Myślałam właśnie o używanym bardziej, na nowe mnie nie stać na ten moment, a w za ciasnym jeździć nie będę 🙂 To nic, będę tu zaglądać 🙂
Kurczak, spróbuj dorwać gdzieś na przymiarkę Nortona Rexine CC. Ja w 16,5 z moimi 170cm/60kg wchodzę na styk, siedzisko nie za duże, krótka tybinka, wysoki regulowany na rzep klocek. Łęk ma szeroki, raczej niski i wycięty, panele płaskie i z rozstawem jak na zimnioka 😉
Orzeszkowa dzięki za info 😉 Szukam jednak siodła trochę hmm... lepszego? W tej chwili mam Winteca i chciałabym siodło podobnej klasy. Szukam jakiegoś Daw Maga, innego Wintecka, ale też póki co nie znalazłam w rozmiarach, które by mnie interesowały.