Forum konie »

Siodła z niższej półki, co polecacie?

Qn niestety fotki nie mam, to było jakieś hmm.. 4-5 lat temu.

Może trafiłam na taki model felerny, albo cos, bo na to siodło kazdy narzekał u mnie. A najbardziej mnie denerwowało jego czyszczenie. A jeśli chodzi o ocenianie umiejętności jeździeckich to chyba pomyliłaś wątek...

Plusem za to tego siodła była jego waga.

rozgalopowałam się  🏇
oczywiście, że nie można oceniać umiejętności - nawet po zdjęciach!!!
jakiś felerny zawsze się trafi w produkcji - rzeczywiście 🙂
A jakie są wasze opinie na temat siodeł marki Spanaldi? Niska cena siodła oznacza zazwyczaj koszmar dla tyłka jeźdźca, ale może akurat.  🙄
Spanaldi to to samo co Beauty Pfiffa. Albo jeszcze gorzej  🤔
z tych tańszych siodeł mogę polecić Daw-Magi. Jakość skóry nie odbiega od wyrobów droższych firm, siodła są wygodne, skóra wytrzymuje nawet bez szczególnej konserwacji (co nie znaczy że tego nie trzeba robic :P) i wielokrotnie widziałam ludzi jeżdżących w jednym egzemplarzu długie lata. Sama miałam przez jakieś 3 lata huberta w wersji standard i bardzo miło je wspominam  😉
Spanaldi?! Miałam okazję jeździć w tym siodle. Właścicielka kupiła skokówkę za 700 zł. Siodło mega wygodne, w skokach niezastąpione. Zdecydowanie polecam.  😀
No i bądź tu człowieku mądry, jedna wychwala pod niebiosa, a druga przeklina.  🙄
Jeśli chodzi o Daw Magi to napewno rewelacyjny jest model "Hubert" Mam to siodlo juz od kilku lat i wyglada prawie jak nowe. Do tego miekkie, wygodne, swietne do kazdej pracy z koniem (jesli oczywiscie ktoś nie jeździ czegoś "poważniej"- ale to myśle ze ma już odpowiednie siodło). Naprawde suuper 🙂

Nie wiem, gdzie się zapytać  😁 potrzebują siodło dla małża, wszechstronne, najlepiej jakąś fajną używkę, tylko chłop wysoki jest - 186 cm. Na siodłach wszechstronnych nie znam się wcale to a wcale.
Pomocy  :kwiatek:
Jakie konkretnie modele, a potem już sobie poszukam 🙂
nie masz jakiejs konkretnej firmy, z ktorej byś chciała siodło?
I jaką kwote masz zamiar na nie przeznaczyć?
Nie mam pojęcia, jaka firma produkuje dobre siodła wszechstronne... a kwota, no zależy za co. Ale nowego, to na pewno nie kupię. Wiadomo, że odpadają siodła typu Pfiff i temu podobne.
pokemon, Pojęcie "dobre siodło wszechstronne" to pojęcie trochę hmm... enigmatyczne. Dobrym siodłem wszechstronnym jest podobno prestige gp, ale skoro pytasz o siodła z niższej półki, to raczej nie zapakujesz się po nowego gp, który cenowo z niższej półki raczej nie jest.

Skoro chłop wysoki - 186 to i pewnie z długimi nogami, więc ja bym na Twoim miejscu poszperała na allegro i celowała w używki rozmiaru 18. Często firmy produkujące siodła, robiąc siodło 18stkę automatycznie robią dłuższe tybinki do tego siodła. Ja miałam kiedyś kentaura senecę i wydaje mi się, że to jest całkiem fajne siodło wszechstronne -> głębokie siedzisko, średnie poduszki... tylko, że to siodło było tak wielkie, że ja, 166 wzrostu, się w nim topiłam. 17,5 wypada jak 18, tybinki są długie i siodło docelowo chyba faktycznie było robione na rosłego chłopa.
Bo o siodłach wszechstronnych to tak mniej więcej tyle wiem  🙂
Zapytałam tutaj, bo chyba nie ma wątku o siodłach wszechstronnych, a bez sensu zakładać.
Chodzi mi o coś "dobrego używanego" powiedzmy do 2 tysięcy?
poki, wszechstronne to polecam (zreszta jak pare osob chwilke wczesniej)  daw-magowskiego huberta - wygodne, porzadne materiały
za dwa tysiace kupisz nowe w wersji standard, mozesz u producenta zamowic z konkretnymi dlugosciami
nawet kilka jest teraz na Allegro 🙂 zarówno używanych jak i nówek. A naprawde super siodło.
też polecam daw maga huberta 🙂 jeździłam w 17 albo 17,5 mając 176 i było mi ok w nim
Ja też mam ponad 170 i mam 17,5" Huberta, w sumie gdyby było 17" to też by było dla mnie dobre.
Sprawdziłam, faktycznie za 2 koła można kupić nowe 🙂
Może się faktycznie zaopatrzę w takie.
w każym razie dzięki  :kwiatek:
Ale na takiego chłopa brac 18 nie?
Wydaje mi się, że 18". Jeśli chcesz mogę Ci zmierzyć dł tybinki w 17,5".
Poproszę 🙂
czerwona linia - 33cm,
zielona linia - 50cm
żółta - 33cm.
A czy ktoś posiada Winteca  ? A dokładnie Isabelkę ?
przejdz do tematu "siodła ujeżdżeniowe" 🙂
No Hubert jest świetny! Za tą cenę nie ma lepszego skórzanego siodła wszechstronnego! A poza tym skórka nie jest "taka se" i sztywna, tylko bardzo miękka i w ogóle siodełko starannie wykonane. Polecam!  😉
Orientujecie się może, czy do siodła Daslo Rimini pasują wymienne łęki Winteca?
Ewentualnie, czy można je w jakiś sposób dopasować?

Pytam, gdyż rozmiarówka łęków Daslo, kończy się na rozmiarze 34, a Wintec ma 3 łęki dla koni pogrubionych i zimnokrwistych (najmniejszy ponoć to 40) - niestety, obawiam się, że najszerszy łęk z Daslo będzie za wąski na Kluska, stąd ta kombinacja  😵
Wydaje mi się że nie pasują, ale nie jestem na 100% pewna. Gdzieś było już to poruszane, chyba w "siodłach syntetycznych"
Też mi się tak wydawało... dlatego pytam, czy można je jakoś adaptować do Daslo - nie wiem, przyciąć, nawiercić... może ktoś coś kombinował 🙂
[quote author=Epikea link=topic=800.msg525651#msg525651 date=1269161383]
przeciez u mnie w stajni jest moj wintec i daslo znajomej
zapytam ją i jak cos wykecę łęki do porównania i juz 😉

że tak sama siebie zacytuję 😉
w końcu wczoraj znalazłam czas i "wybebeszyłam" swojego Winteca i Daslo
i z przykrością stwierdzam, że tych łękow nie da się podmienić 🙁
wintecowski nie wszedł do daslo
ani z daslo do winteca 🙁
[/quote]

miałam rację! NIE pasują!
Nie wiem też, czy do zwykłych siodeł  Wintec z wymiennymi łękami, można zastosować łęki wymienne od siodeł Wintec Wide czyli dla koni masywniejszych? bo te normalne kończą się na łęku białym (34) extra wide, a ja myślę o większych XXW, XXXW 🙂
Może podział taki jest zamierzony bo terlica ma ograniczoną rozciągliwość.
Cobrinha, ja pytałam o podobne rzeczy firmę Wintec, wysłałam zapytanie z ich strony- i nie. Ani te zwykłe do Wide ani odwrotnie.
No to kiepsko widzę tą sprawę, bo nastawiałam się na tanie siodło typu Daslo, a chłopak najprawdopodobniej jest na nie za szeroki...  👿
U nas niestety Wintec Wide'ów z drugiej ręki nie ma - jedynie Burza sprzedawała niedawno...
Serio? 😁
Jak ja wystawiałam na allegro to jeszcze był drugi ale droższy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się