Forum konie »

Siodła z niższej półki, co polecacie?

o to pocieszająca wiadomość 🤣 zobaczymy co będzie za kilka lat 🏇
A słyszał ktoś/ma ktoś siodło firmy NORTON??

Gagulec dużo ludzi narzeka na Nortony.
Głównie dlatego, ze są mniej trwałe niż Wintec.
Znajomej Norton ciorany codziennie nie wyglądał źle, ale przystuły poszły w tempie ekspresowym do rymarza...

Jeśli już siodło syntetyczne to Wintec byłby lepszy (no i w Wintecach masz wymienne łęki).
Cariotka Aha, jak takie to ja w pełni rozumiem  😉 Jeździłam w takim siodle jak tylko zaczynałam  (6 lat temu ?) Ibardzo fajnie je wspominam 🙂
ja mam huberta daw maga i jestem zadowolona trzyma sie dobrze nie obciera jest wygodne śmiało moge je polecić
Jeżeli mowa o syntetykach to ja poleciłabym jeszcze siodła Thorowgood'a. Pównie niezniszczalne jak Winteci
ja mam huberta daw maga i jestem zadowolona trzyma sie dobrze nie obciera jest wygodne śmiało moge je polecić

ja jeżeli dobrze pamiętam od miesiąca jestem w posiadaniu Daw Maga Huberta i również jestem bardzo zadowolona .Siodło mięciutki i głębokie klocki fajnie trzymają nogę a i konisko nie narzeka, puki co nie zaobserwowałam żadnych oznak niezadowolenia . Z przyjemnością dzisiaj posadziłam w nim moje 4 litery. 🤣
Kupiłam używane od forumowej koleżanki więc koszt nie był taki jak nowego, ponadto wydaje mi się, że cena nowego  jest przystępna.
Gagulec dużo ludzi narzeka na Nortony.
Głównie dlatego, ze są mniej trwałe niż Wintec.
Znajomej Norton ciorany codziennie nie wyglądał źle, ale przystuły poszły w tempie ekspresowym do rymarza...

Jeśli już siodło syntetyczne to Wintec byłby lepszy (no i w Wintecach masz wymienne łęki).

Ono skórzane jest, nie syntetyczne 🙂
Nie chcę syntetycznego siodełka 🙂.
To co pokazałam to skórka, na okser.pl ma dwie pozytywne opinie 🙂
Ale wolałam zapytać w szerszym gronie 🙂

Tu opis tego siodła z okser.pl:

"Siodło skokowe wykonane z gładkiej skóry. Gwarantuje stabilny, półgłęboki dosiad. Model ekonomiczny przeznaczony do codziennych treningów i nauki skoków. Siodło posiada stabilne klocki kolanowe oraz tylne mocowane na rzepy, siedzisko i poduszki wypełnione pianką lateksową dla lepszej wygody. Terlica drewniana wzmocniona włóknem szklanym. Okucia w kolorze chromowanym."
Gagulec, ale... on jest wykonane ze.... sztucznej skóry, syntetycznej, jeśli mogę to tak nazwać. 😉 a taka skóra pęka czasem w trybie natychmiastowym...
ja też słyszałam pozytywne opinie o nortonach -> że są lekkie, wygodne, dobre do tuptania rekreacyjnego raz za czas
i negatywne-> że się ciorają momentalnie. Syntetyczne, ze sztucznej skóry, jakiekolwiek, bardzo szybko się niszczą.
Hmmm to czemu napisali, że z gładkiej skóry, a nie, że z syntetycznej

Ono chyba jest ze skóry, bo w opisach innych siodeł jak jst to skóra syntetyczna to jest to napisane.
na okserze mają rozne nortony i w innym napisali ze syntetyczna... Wiec sama juz nie wiem xD.

Edit: Napisałam do oksera, odpisali:

"Witam,
to siodło jest ze skóry Buffalo 😉 naturalnej 🙂"

To się tak cieszę że nie wiem 🙂
Ma pozytywne opinie (konkretnie to)...
Kupuje xD i napiszę swoją opinię 🙂
jak bym kupowala siodelko

to bym kupila uzywane  a dobrej frmy n. Stubbena albo passiera badz prestiga 🙂

co do starych watków , to mam siodlo pffif'a i jest niezłe 🙂 ok 10 lat ma i jest z nim wszystko ok , i jest mega wygodne !!  🤣 oczywiscie z nat.skorki :"😉
znajoma jest przy kupnie siodełka syntetycznego Daslo. Prosze o opinie 🤣 wmiare szybko. Jakie dla konia? człowieka? i czy trwałe?
Prestige model Vanezia,

bardzo proszę o kilka zdań na temat tego siodła
potrzebuję siodła do rekreacji , czy to jest wygodne siodło?
LoveHorses, trudno je nazwać siodłem z niższej półki 😉
no wiem ale używane może uda się kupić nieco taniej?  🤣

edit:
zarezerwowałam wstępnie to siodło

potwierdźcie , że to Prestige model Vanezia i  ile ono może być warte (w przybliżeniu)
Ile może być warta Venezia? 😉 W zależności od roku produkcji [ta mi wygląda na starą, o ile to tak naprawdę venezia] i stanu "używalności" ale generalnie ceny używanych venezii [jak i innych, "bardziej niż mniej" używanych prestige...] oscylują się wokół 2 500 - 3 000 zł. Raz w życiu trafiłam na venezię za 1700 zł i do dzisiaj jestem zła na siebie, że okazji nie złapałam, ale widocznie tak musiało być.
[Taka dobra rada.... sprawdź rozmiary przednich łęków.... standard prestige jest mniejszy niż standard daw maga]

Poza tym - LoveHorses, tu ziemia-> Istnieje na tym forum wyszukiwarka, o Venezii zostało juz tutaj bardzo wiele powiedziane, są zdjęcia, kilka osób z forum to siodło ma/miało.
Niedawno, o mały włos sama nie dołączyłabym do wesołych posiadaczy Venezi, ale trafiłam na używane Rialto, które jak na razie dobrze spełnia swoją rolę. 😉
czytałam o tych siodłach na volcie  ale niewiele udało mi sie tu znaleźć.
Czym charakteryzuje się ta firma , jak je rozpoznać w śród podróbek?  Ma jakieś znaki szczególne?
LoveHorses
Ty masz jakas misje kupowania siodeł w ciemno? Mam wrażenie ze niewiele wiesz o siodłach i ich dopasowaniu...jeszcze do niedawna kojazyłam Cie na forum po kupnie Daw Maga Huberta w ciemno... .
niestety trochę w ciemno, puki co to co kupię jeżeli okazuje się źle dopasowane sprzedaję . Mam nadzieję, że za którymś razem trafię na odpowiednie. Jak ma się do dyspozycji 1200 zł to trudno kupić nowe , dobrej firmy i zrobione na wymiar siodło. Każdy orze jak może. Chyba ważne jest to, że nie jeżdżę w pierwszym lepszym pasującym mniej lub bardzie  . Staram się dopasować coś do konia.  Faktem jest , że o dopasowaniu wiem tylko to co przeczytałam na forum i tego się trzymam. Dodatkowo proszę o opinię innych , którzy bardziej się na tym znają. Nie wiem czy to dobry sposób ale zawsze jakiś.
Ja niedawno szukałam siodła.Co prawda nie kupiłam koniec końców, ale brałam testery, a dobra firma która spzredaje siodła, zawsze przyjedzie i wymierzy konia. Mnie wymierzyli za darmo i przynajmniej dokłądnie wiedziałam czego szukać. I tez nie miałam super kasy i szukałam używanego. Ale przynajmniej krag poszukiwań sie zawęzył i wiedziałam czego nie brac żeby koniowi nie było za ciasno,niewygodnie itp.
LoveHorses, widziałam to siodło na allegro.
Ja osobiście bym nawet za darmo Venezi nie chciała. No chyba że na sprzedaż 😉
Mnie zupełnie ten model nie leży, a ten wysoki tylni łęk to już wogóle.
Jak dla mnie jest taka jakby "ortopedyczna" ograniaczała mi swobodę ruchów (mowa o nodze)
Dla mnie jest blokująca.

Vanezia,

VEnezia
rzecz podstawowa czy to rzeczywiście VENEZIA ?
szczere mówiąc nie jestem wymagająca , jeżdże rekreacyjnie (problemy z dosiadem) więc może takie korekcyjne trochę mi pomoże. Jeżeli rzeczywiście to prestige a do tego gdyby pasował na klacz to już pół sukcesu. Może uda mi się dogadać co do przymiarki.
LoveHorses, z tym, że venezia może jeszcze bardziej pogłębić dosiad fotelowy.
Dużo prestige jest "fotelowatych", te nowe venezie nawet bardzo.
To może być jakaś hmm, stara venezia.... Obecne mają inne "znaczki", inne podtybinki i inną skórę, ale.... jeśli to jest faktycznie 32 wg obecnej rozmiarówki prestige, a daw mag rozmiar M był na klacz za ciasny... to niestety, muszę Cię zmartwić - ten prestige też może być za ciasny.
Sankarita
Mysle ze na pewno bedzie za ciasne to siodło. Swoja droga popieram zdanie na temat pogłebienia fotelowego dosiadu... Objeździłam tych Prestigy troche w testerach i przyznaje ze 90% z nich usadzało fotelowo. W stajni mielismy Venezie jedna i dziewczynie tez uciekała łydka mimo ze  jeździła bardzo dobrze.
Z Prestigów to polecam jedynie Silver Stara.
Ja polecam green stara, o! Jak dla mnie boski, no i ze mam konia ktory stwierdzil ze bedzie reagowal z lydka tylko w poprawnym miejscu, tak w green starze nie mam probleu ze 'znalezieniem tego miejsca'.  🙂
Green Star tez ok, tylko dla mnie był mniej wygodny od Silvera.
Ale kurcze to nie są siodła z niższej półki... :P
LoveHorses, za te pieniądze możesz kupic używanego Winteca z systemem wymiennych łęków i dobrac potem stosowny łęk. A nie kupowac siodło jedno za drugim. Ew. pożyczyc lub kupic miarkę do łęków Winteca- będziesz wiedziała chociaż mniej więcej jaki rozmiar łeku potrzebuje kobyła.
Ja ostatnio kupiłam używane siodło syntetyczne, skokówkę. Na szlufce na puślisko ma niby napisaną nazwę firmy Horse Saver, ale raz, że nie widziałam nigdy siodeł tej firmy, a dwa, że siodełko wygląda w najdrobniejszych szczegółach jak Norton Rexine Close Contact. Może ktoś szlufkę przeszył?
Polecam z całego serca, leciutkie, wygodnie, świetnie leży na kucykach bez kłębu! I w dodatku naprawdę jest całkiem niezłej jakości, na pewno lepszej, niż Thorowgood 🙂

o, takie: http://www.okser.pl/sklep/117120-norton-siodlo-rexine-close-contact-p-1610.html

a tak wygląda moje
Ma ktoś Pfiff'a New Lord? czy to jedno z tych siodeł pfiffa jak beuty- co zaraz się rozleci, czy na dłuższy okres czasu? a może jakieś inne tanie siodełko ujeżdżeniowe?
Ani Pfiff Lord ani Beauty nie są siodłami ujeżdżeniowymi. Dla wielu osób w ogóle nie są siodłami  😁
O ile zdarzały się osoby chwalące stare Beauty, to o nowym Lordzie nie można powiedzieć niczego dobrego - szajs, tragicznie usadza i jeszcze nie widziałam konia, na którego by pasowało  😵
Ujeżdżeniówka Pfiffa jest równie tragiczna podobno. Z resztą, przejrzyj wątek, było tu już parę razy o Pfiffach.
Już lepszy jakiś wintec albo porządniejsza używana ujeżdżeniówka.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się