zdecydowanie polecam Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG HSM MACRO II 😍 idealny obiektyw do sportu i makro , do portretów też 😉 miałam go z sony a200 i obiektyw świetnie z nim współpracował , w każdych warunkach szczególnie na hali we Wrocławiu. makro wychodziło bosko , niestety obiektyw musiałam sprzedać , bo aparat się zepsuł , a ja zmieniłam system na canona , ale na pewno do swojej 7d go kupie . jak znajdę jakies zdj. makro to wstawię 😉
Atamanka, ceny przejściówek mają taki rozstrzał, bo te za 30zł to kawałek cienkiego plastiku, bez soczewki = ostrzyć będziesz tylko do pewnego momentu, nie na nieskończoność. do makro i portretów w sumie dadzą radę. tez 300zł to już są przejściówki z porządnymi soczewkami, czyli: mimo soczewki, o ile jest dobra, jakość nie pogarsza się tak drastycznie jak w przypadku tanich soczewkowych przejściówek. no i masz ostrzenie na nieskończoność. które wybierzesz - to już Twoja własna sprawa.
nie, nie, nie. tego nie powiedziałam. jeśli zamierzasz obiektywu używać sporadycznie i właśnie do makro/portretów itp, to najtańsza przejściówka byłaby ok. jeśli już potrzebujesz ostrzenia na nieskończoność, to warto zainwestować, bo to się powinno przełożyć na jakość zdjęć (tańsza = gorsze, droższa = lepsze, ale też nie zawsze! trzeba trafić, poczytać opinie o marce i konkretnym produkcie)
No wiadomo, nie będę kupować najlepszych i najdroższych, bo zwyczajnie nie potrzebuję, ale nie chce też potem żałować, że nie kupiłam lepszej patrząc na zdjęcia 😉 Poczytam zaraz na forach i coś wybiorę.
Niestety, moje ukochane "canonowskie" 18-200 idzie do kalibracji (jak tylko znajdę dokumenty :am🙂. Czy ktoś wie, jak długo się czeka na "wyleczenie" obiektywu i czy koszt przesyłki po naprawie pokrywam ja czy Canon ?
ja po prawdzie nie to pokolenie, a mam kolegę pasjonata i wydaje mi się, że wiem q-;
marne są szanse że dostanę gdzieś fabrycznie nową Sigmę 70-200 ale bez stabilizacji? wycofali ją z produkcji w momencie w którym jeszcze trochę i byłoby mnie na nią stać -.-
pilnie: mam nikona D300, zgrywam zdjęcia i zamiast JPG zgrywają mi sie TIFFy... 😲 😲 😲 zawsze zgrywały sie JPGi - jak to zmienić - czy foty da sie uratować? ja nie ma tifów - nie odczytuję gdzie to nastawić? przestawić?
Dodofon, sprawdź czy nie przestawiłaś sobie formatu zapisu 🙂 Tiff jest lepszy niż jpg, jest formatem bezstratnym co pozwala na większą ingerencję w postprocesie bez utraty jakości. Większość programów graficznych (również darmowych) powinna otworzyć tiffy i zapisać je jako jpg.
Dodofon, sprawdź czy nie przestawiłaś sobie formatu zapisu 🙂 Tiff jest lepszy niż jpg, jest formatem bezstratnym co pozwala na większą ingerencję w postprocesie bez utraty jakości. Większość programów graficznych (również darmowych) powinna otworzyć tiffy i zapisać je jako jpg.
już poprzestawiałam ja nie mam photoshopa i tiffa nie mogę obrobić w innych programach ;-(
MsCarmen zamiast kopnąć fotoamatora w tyłek to mu jeszcze podsuwasz narzędzie porównawcze 🤬 : )
Fisia jeśli pytasz o takie rzeczy to nic Ci nie da przeglądnięcie przykładowych fotek. W jakości zdjęć dla twojego oka nie będzie różnicy. A jeśli już pytasz o te aparaty to d3100 i d3000 są lustrzankami entry level dla laików, co w praktyce oznacza, że oprócz programów manualnych i półmanualnych będą miały mnóstwo trybów tematycznych, dokładnie jak w aparacie kompaktowym. D90 to starszy, ale bardziej zaawansowany model - masz więc łatwiejszy dostęp do wszystkich funkcji, górny wyświetlacz i inne "półprofesjonalne" bajery. D3100 będzie nieco lepiej pracował w słabym oświetleniu. Ja osobiście brałbym d90 ale wiem, że potrafiłbym wykorzystać jego funkcje. Jeśli chodzi o Ciebie i wybór między d3100/3000, a 550d to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy bardziej kręci Cię logo canona czy nikona.
To i ja się laicko zapytam. Z ciekawości zerknęłam na zdjęcia Sony H9 (bo takowy posiadam) i większość (oczywiście nie wszystkie) jest taka szczerze powiedziawszy średniej jakości... I o tyle o ile na samym początku było ok, to obecnie jakość zdjęć jest słaba i bardzo ciężko sobie radzi z różnym oświetleniem. I tu pytanie- fotograf sierota, czy te podstawowe Sony naprawdę są takie słabe? Dodam, że pojęcie mam słabe, ale jakieś mam. Byłam na kursie, na manualu coś wykrzesam, a jednak ani mi, ani fotografowi prowadzącemu nie badzo wychodziło...