Forum towarzyskie »

Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Hehee ludzie sa nie powazni 😀
Juz o wiele bardziej wolalbym kupic Samyanga 85mm 1.4 🙂

Nie porównuj Samyanga do tego Heliosa. To zupełnie inna bajka.
Takiego bokehu nie uzyskasz żadnym innym obiektywem.

Wymodelowana ja mam 4 dyski w sumie. 3x Toshiba i 1x WD. Zgrywam na nie każde zdjęcia aż do zapełnienia i tak sobie leżą jako kopie zapasowe. Toshiby mają już po kilka lat. Ostatni jest WD- aktualnie zapełniany. Używam rzadko, bo podłączam tylko pare razy w miesiącu od razu jak zgrywam zdjęcia z karty, ale z żadnym jeszcze nic się nie działo.
A mogłabyś podać nazwy modeli, które posiadasz? Jeśli możliwe oczywiście :kwiatek:
wymodelowana, pytałam o dyski kiedyś na samopomocy fotograficznej na FB. Oto czego się w skrócie dowiedziałam: każdy dysk może zawieść i kopia zapasowa na jednym to żadna kopia, a polecali WD, Toshibę, Seagate (chociaż jeden koleś strasznie się przejechał na nich). A najlepiej to mieć ze trzy 4-dyskowe NAS-y, z czego jeden w pancernym sejfie na dnie Pacyfiku  🙄 Mnie też niedługo czeka zakup, kopii zapasowych nie mam żadnych, na kompie 20 GB wolnego miejsca - toż to jedne zawody  😁
bo to jest pamięć mechaniczna- w sensie, bardzo łatwo ją uszkodzić (np. przez drgania). najlepiej własny serwer założyć.
bo dyski z pamięcią flash (czyli taką jak w pendrivach) to jeszcze maluteńkie są.
Jedno jedyne zdjęcie dostępne póki co w necie,z koncertu na którym robiłam zdjęcia:
Był to mój pierwszy koncert w roli fotografa. Niestety aparat nie był ustawiony, więc kombinowałam jak mogłam z ustawieniami, które mi poleciła abre, ale raczej większość nie była zbytnio udana, przynajmniej moim zdaniem. Ciemno, mała scena, oświetlenie nie najlepsze, ciemny obiektyw (najniżej 4,9, nie wiem skąd M. wytrzasnął to 65-66,7).
Warunki miałaś bardzo trudne i nawy osoby, które maja większe doświadczenie miałyby problemy. To zdjęcie, które wstawiałaś pod względem światła jest ciekawe. Mogłoby być szerzej żeby muzycy mieli więcej miejsca nad głowami ale mimo wszystko zatrzymuje.

Widzę, ze wstawiłaś nowe. Oba też ciekawe.

Oglądam na komórce więc o szczegółach nic napisać nie mogę.
Na aparacie dużo gorzej to wyglądało wszystko, ale z tych co widzę, co są dostępne, które M. wrzucił nie ma jakiegoś wielkiego dramatu chyba, co? Kadrowanie na większości leży i kwiczy niestety. A jak reszta? Tu też dziewczyny z zespołu wrzuciły moje zdjęcia:

https://www.facebook.com/wehaterosesgrunge?fref=ts

E. Jakie polecacie w ogóle aparaty i obiektywy na koncerty? Rozmawiam z M. akurat i planuje kupić nowy aparat (ten ma 10 lat), lepszy na koncerty.
E2: zmieniłam zdjęcia, ostatnie nie było jednak mojego autorstwa, a to co było pierwsze w świetle dnia źle wykadrowałam, teraz widzę prawdziwe granice zdjęcia 😉
Jeśli ma być profi, to jasny obiektyw (Sigma 18-35/1.8 byłaby chyba super rozwiązaniem na koncerty klubowe/w małych salkach, gdzie można podejść blisko, chyba jest tańsza od 24-70/2.8 (który też jest super). Do tego może jakaś 50/1.4 lub /1.8?) i jakaś puszka, której ISO rzędu 800 nie jest straszne.
M. gra też otwarte, duże koncerty, więc przydałby mu się pewnie też na otwarte dobry sprzęt, najlepiej 2 w 1. Pewnie co jakiś czas ja będę z nim jeździć jako fotograf.
Nie porównuj Samyanga do tego Heliosa. To zupełnie inna bajka.

A czy ja go porownalem do Heliosa?  😉

wymodelowana ja osobiscie uzywam od 3 lat dyskow WD My Book (3TB usb 3.0 i 2TB) - smialo polecam - choc pewnie cos mniejszego szukasz?

Jakie polecacie w ogóle aparaty i obiektywy na koncerty? Rozmawiam z M. akurat i planuje kupić nowy aparat (ten ma 10 lat), lepszy na koncerty.

Przedewszystkim jaki budzet? - bo to raczej jest jednym z glownych kryteriow 😉

Jezeli koncerty to moze jakas puszka FF (fx) - Canon 6D lub Nikon 750D ??
i tu np. szklo co polecila Facella 24-70 / 2.8

Z puszek klasy APS-C (dx) niestety ale Canon i Nikon nie grzesza AF w slabszych warunkach - o wiele lepszy AF ma Pentax.
tutaj mozesz brac w/w Sigme 18-35/1.8 stalki Sigmy (polecam bardziej te z serii Art - poprawiony AF, polecam kupic USBdock aby dokladnie wyregulowac obiektyw samemu - ewentualnie wyslac na mikroregulacje z nowym body), lub odpowiednik 24-70 dla klasy APS-C czyli 16-50/2.8 (sigma).

Chyba ze cos z bezlusterkowcow - ale tu tez z AF w ciezkich warunkach-dynamicznych nie kazdy system moze byc.
Myślę, że budżet nie ma wielkiego znaczenia, oczywiście musi adekwatnie do jakości i możliwości aparatu 😉
Pytanie jeszcze, kto będzie ten aparat obsługiwał (poza Tobą w roli okazjonalnego fotografa). Jeśli właściciel mówiąc krótko nie zna się za bardzo, to D750 może być dla niego zbyt kłopotliwe w obsłudze. Może jednak bardziej jakiś DX z dobrą matrycą, typu D7100. W Canonach nie siedzę, to nie wiem, jaki model byłby optymalny.
Budżet może nie grać roli, ale wydać grube tysiące na profesjonalny aparat, kiedy się foci od czasu do czasu, to też może się mijać z celem. Może pogadaj z M., jakie jeszcze zastosowania widzi dla aparatu poza koncertami, będzie łatwiej coś doradzić 🙂
Do 3 tysięcy budżet na aparat przeznaczony. Zdjęcia woli zostawić pasjonatom, a kasa na gary idzie głównie 😁
Do 3 tysięcy budżet na aparat przeznaczony. Zdjęcia woli zostawić pasjonatom, a kasa na gary idzie głównie 😁

Na samo body? Czy raczej razem z obiektywem?
Halo, halo, pomocy dziewczęta!  😉

Pacjent: NOWY akumulator Canona  LP-E6 (oryginał, kupiony w cyfrowe.pl, pudełko z hologramem, nr seryjnym, nie żaden bangladeski szajs) - Fabrycznie rozładowany.
Objawy: Wkładam do ładowarki, ładuję. Ładuję go już ponad 24h, a diota dalej miga, że ma 0% naładowania.
Sprawdziłam na drugiej baterii (też oryginalnej, tej która była z kupionym wcześniej body) i ładowarka działa poprawnie, ładuje, diody migają ok.

Kijowy egzemplarz akumulatora mi się trafił, czy pierwsze ładowanie nowego aku tyle zajmuje?
Próbowałaś wetknąć do aparatu żeby sprawdzić, czy działa?
Nie masz przypadkiem folii ochronnej na stykach?  😁
Tak, wtykałam do aparatu - nawet się nie włączył, więc 0 ładowania.
I sprawdziłam :P - nie, nie mam folii na stykach ;-)
baffinka, dziękuję :kwiatek:
Facella, zdaję sobie sprawę, że to żadna kopia, ale niestety nie stać mnie na 50 pancernych dysków 😁

wymodelowana ja osobiscie uzywam od 3 lat dyskow WD My Book (3TB usb 3.0 i 2TB) - smialo polecam - choc pewnie cos mniejszego szukasz?

Owszem, czegoś mniejszego, myślę, że 3TB to zapełniałabym do końca życia 😁 Ale to kolejna pozytywna opinia na temat dysków WD, więc zastanowię się nad nimi, dziękuję :kwiatek:
Aktualizacja na godz. 21😲3 (po jakiś 28h ładowania... :P) ładowarka zaczęła pokazywać 50% naładowania. Jest postęp!  😁
Owszem, czegoś mniejszego, myślę, że 3TB to zapełniałabym do końca życia 😁 Ale to kolejna pozytywna opinia na temat dysków WD, więc zastanowię się nad nimi, dziękuję :kwiatek:

Do konca zycia? hehee Uwierz ze tylko tak sie wydaje na początku..  😀 🏇

Tak WD sa ok - ja ze swoim duzym 3TB jezdze dwa razy w tygodniu od 3 lat - wszytsko ok 🙂
choc z malych przenosnych bez dwoch zdan bralbym jakiegos Samsung M3 Portable - zawsze mialy dobre opinie. 😉
To nie jest tak ze jedna firma robii wszytskie dyski ok, czesto jest tak z maja dobre dyski 3Tb , 500Gb a naprzyklad czesto sie zdarza ze pada u nich inna pojemnosc (lub niby ta sama pojemnosc ale np. 3,5 udany a 2,5 nie) - wiec wybierz sobie dwie firmy, nastepnie pojemnosc ktora Ciebie interesuje i poczytaj o tych modelach czy udane sa 😉
Znajomi znajomych poszukują aparatu do 2000zł. Chcą canona. Który model zmieści się w tym przedziale cenowym?

Poleciłam 600d na początek, ale widzę, że cały czas 600d stoi w miejscu z cenami, a 1000d nie chcą, bo za dużo się negatywnych opinii naczytali o tym modelu.
A nie lepiej w tym momencie złapać zadbane, używane body z małym przebiegiem np. 60D i jakiś porządniejszy obiektyw- zakładam, że chcieliby coś uniwersalnego, a wśród zoomów nie polecam łapania się za cokolwiek, bo za chwilę będzie im więcej przeszkadzał, niż pomagał. Nawet przy zupełnie amatorskim użytkowaniu.
Właśnie mają ograniczony budżet, nie chcą jakiejś super mocarnej lustrzanki. Chcieliby ograniczyć wydatki do 2 tys zł i do 100 zł/ 1 rata. Nie wchodzi w grę żadna hybryda, kompakt - chcą dobrą lustrzankę (z tego co mówiła znajoma najchętniej Canon), która zmieści się w przewidzianym budżecie.

Są zupełnie zieloni w foto, więc nie chcą też kupować sprzętu za nie wiadomo jakie pieniądze.
Na samo body? Czy raczej razem z obiektywem?

Przepraszam, dopiero pytanie zauważyłam 😡
Całość.
Przeglądając obiektywy wpadło mi coś takiego (nie żebym chciała akurat ten kupić, pytam z ciekawości) ale co o tym myślicie? Cena jest podejrzanie niska
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5033548229&ref=last-visited

edit: lit
Ja kupiłam takiego Nikkora za 500zł, więc... to bardzo budżetowe zoomy.
edit: widzę, że najtańszy "kup teraz" używany N 55-200 kosztuje 350 zł  🤣
Wpadam z prośbą. Przeczytałam wątek, ale szczerze mówiąc nic mi to nie pomogło.
Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o fotografię, zdjęcia robię tylko dla własnych celów. Szukam obiektywu, dzięki któremu będę mogła robić zdjęcia koniom. Aparat jakim dysponuję to Canon 500d. Czy możecie mi polecić jakiś obiektyw, który nada się dla osoby początkującej i którego cena nie zwali mnie z nóg?
Konkretnych modeli Ci nie podam, ale celuj w zakres ogniskowych 55-200, 70-300, 55-300 itp. Totalnie po kosztach możesz kupić Sigme lub Tamrona. Tylko czy warto tak wywalac kasę w błoto...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się