Forum towarzyskie »

Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Lena, o widzisz, takiej opinii było mi trzeba ;-) Bo generalnie moje szkła ograniczają się do sigmy 70-200 i stałki 50tki 1.8, żadnego Tamrona nawet w ręcach nie miałam, więc generalnie "wiem, że nic nie wiem" ;-)
Po zeszłorocznym CSIO w Sopocie płakałam nad moimi nadgarstkami, 4 dni focenia po 10, 11 godzin, w 2015 chyba zamontuję sobie endoprotezy :P
Wiesz, ja nigdy nie byłam wyznawcą Sigmy i długo się zastanawiałam, czy ją kupić. Po pierwszych testach żałowałam, że nie zrobiłam tego dużo wcześniej. Wprawdzie waga zestawu zainspirowała mnie do zakupu szelek, ale to tylko na dobre mi wyszło 🙂
Moon jak coś przeczytam odnośnie tego Tamrona to dam Ci znać, bo też stoję przed wyborem obiektywów. I czytam, sprawdzam, szukam....

Pełną klatkę szkoda potraktować tym tamronem - nie ma on jakiejś hiper opinii 🙁
To 7D nie jest APS-C?
Jest, ale szepcik napisała kilka postów wyżej, że przymierza się do D800 🙂
Przejrzałam na szybko opisy obu szkieł, sigma minimalnie droższa, ale Lena, przekonałaś mnie, tym bardziej, że podobno mało kompatybilna z Canonami moja sigma 70-200 jest bossska i kocham ją miłością wielką ;-) (i mimo jej wagi :P)

I przy okazji się jeszcze pochwalę...  😀 prezentem świątecznym od sioroska ;-) Pasek do aparatu od EquipoBag  😜

Widziałam na fb - gratulacje, też mi kiedyś taki pasek chodził po głowie. Zastanawiam się tylko nad ich żywotnością - daj znać jak trochę ponosisz 😀!  🏇
To raczej taki dla lansu ;-)
Napisali, że udźwig ma do 9kg, więc wierzę, że utrzyma moje dziecko + ciocię sigmę 😉 A focąc i tak nie mam paska na szyi, bo mnie wkurza, a latem - nie opala szyi  😁
A focąc i tak mam paska na szyi, bo mnie wkurza, a latem - nie opala szyi  😁

Hihi robię dokładnie tak samo 😉 Super, że ma taki udźwig to czas wybrać sobie wymarzony pasek! 😀
[quote author=szepcik link=topic=52.msg2250718#msg2250718 date=1419453361]
Moon jak coś przeczytam odnośnie tego Tamrona to dam Ci znać, bo też stoję przed wyborem obiektywów. I czytam, sprawdzam, szukam....

Pełną klatkę szkoda potraktować tym tamronem - nie ma on jakiejś hiper opinii 🙁
[/quote]

ja nawet nie myślałam o czymś innym, ale zdziwiło mnie, ile osób do ff używa inne szkła niż systemowe - taka refleksja czytając np Nikoniarzy  🤔
Pewnie, że korzystają 🙂 Ale akurat to szkło chyba jest lepsze pod DX. Obiektyw jest w zasadzie ważniejszy niż body. Tzn może nie ważniejszy, ale dobre i bdb body z przeciętnym obiektywem nie będzie dawało tak dobrych rezultatów 😉
Ja na pierwszy ogień biorę stałkę. Nad zoomem i szerokim kątem muszę się dłużej zastanowić 😉
Moon ja bym radziła jednak Sigmę 17-50/2.8.
postanowienie świąteczno-noworoczne - nauczyć się to w końcu obsługiwać
Na_biegunach, [...] Po świętach mogę napisać Ci którą mi przyniesie św. Mikołaj i zrobić jakiś tam test w terenie 😉

Jutro zabieram z teren Manta wifi sport cam 😉 Póki co - wieelkim plusem jest wifi i to, że mogę się połączyć z telefonem 😉
niby w go pro też jest ,ale mój telefon chyba nie lubi tej kamerki, a podobno podląd online jest na telefonie i w ogóle.. 🙁
Ach te obiektywy! Dobrze, że są święta i tyle czasu mam wolnego, siedzę w necie i siedzę :/ jak coś w końcu ustrzelę, to dam znać 😉
drabcio, ja to ogarnęłam, ale rozłączało mi się (to raczej wina telefonu i trybu stamina). Połączyłam się, żeby zobaczyć czy ustawienie kamerki jest dobre i tyle mi starczy 😉 ale fajne jest to, że można obejrzeć od razu, a nie czekać zanim się zgra na komputer 😉
orientuje się ktoś jaki jest minimalny rozmiar blendy, który powinien wystarczyć w fotografii koni? Nie mam kompletnie od kogo pożyczyć blendy dlatego pozostaje mi forum żeby nie kupić czegoś co mogłoby się okazać niewystarczające  👀
elle, największy jaki dasz radeę kupić. I pomocnik do trzymania bo sama nie ogarniesz, to nie studio.
Jeeest 85 mm 1.8 na początek 😉
elle, największy jaki dasz radeę kupić. I pomocnik do trzymania bo sama nie ogarniesz, to nie studio.

Solidny pomocnik, bo mi drobną dziewczynę kiedyś zwiało z tą blendą 😁
Tak jak juz mówiłam wczesniej, myslałam nad zakupem nikona D700. Niestety nie mam pewnosci czy moje dotychczasowe szkła bedą współpracowac z pełna klatką. Mam nikkora AF-S micro 40/2.8 oraz sigme 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM. Jak mam sie upewnic czy będa współpracowac z pełna klatką?
Wystarczy wpisać w Google nazwę obiektywu i "pod FF". Nikkor chyba jest szkłem dx, ale to nie znaczy, że nie będzie działał, może tylko winietować.
można doczytać, ale jak masz możliwość, to podepnij i sprawdz
Z tym to ostrożnie, bo niektóre szkła są tak skonstruowane, że mogą zahaczać o lustro.
Tak jak juz mówiłam wczesniej, myslałam nad zakupem nikona D700. Niestety nie mam pewnosci czy moje dotychczasowe szkła bedą współpracowac z pełna klatką. Mam nikkora AF-S micro 40/2.8 oraz sigme 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM. Jak mam sie upewnic czy będa współpracowac z pełna klatką?

Ten Nikkor jest pod DX. Powinien mieć nawet te dwie literki na obudowie 😉

Gdzie mogę kupić ten metalowy zaczep do paska? Mam sam dzyndzelek, potrzebuję to "kółeczko"
Chodzi mi po głowie jedno głupie pytanie, a google nic mi istotnego nie wypluł.

Zastanawiam się, czy jest możliwość wymiany matrycy w aparacie na matrycę z innego aparatu tej samej firmy? Nowszą, oczywiście.
Pytanie mocno teoretyczne, ale im dłużej Nikon będzie zwlekał z "następcą" mojego aparatu, tym bardziej będzie mnie ten temat nurtował.
Jeśli ktoś się spotkał gdzieś z jakąś dyskusją na ten temat, będę dźwięczna za linka 🙂
Hmm, a skąd zdobyć tą nowszą matrycę? Bo myk z kupieniem innego aparatu i przełożeniem matrycy to chyba nie za bardzo 😉
A z innej beczki, jeśli by się dało, to produkowany by matryce do wymiany, a nie nowe puszki.
Ale jak znajdę gdzieś takie dywagacje, to dam znać  😎
Źródłem matrycy mógłby być serwis, przecież zdarzają się konieczności wymiany takowych w aparatach.
Tylko nie mam pojęcia, co się tak naprawdę z tą matrycą wiąże, jakiś moduł? Będę szukać informacji, tak z czystej ciekawości na razie.
dzięki 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się