Forum towarzyskie »

Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

vanille, ale ja pytam o konkretne potrzeby. Lustrzanka to nie sam aparat - jeśli chcesz mieć satysfakcję z używania musisz mieć odpowiedni dla siebie obiektyw. Inny jest potrzebny do makro, inny do portretów, inny do architektury, jeszcze inny do sportu.
abre, najczęściej robię zdjęcia ludziom albo krajobrazom (uwielbiam góry).
szepcik, to ja bym nie brała FF. większość kasy pójdzie na body, na szkła zostaną grosze.

vanille, jaki masz budżet?

No właśnie, muszę poczytać więcej i pomacać sobie aparaty 😉 w jakich sklepach jest dobry wybór? W Saturnie? Zależy mi na takiej klasie pół-profi.
vanille, czyli potrzebujesz szeroki kąt i jakieś tele oraz filtr sky.

Lustrzanka czy bezlusterkowiec z wymienną optyką?

szepcik, Saturn nie ma nic wspólnego z klasą profi 😉 Jaki system? Nikony obejrzysz w AB Foto i na Łopuszańskiej w Warszawie. Canony oglądałam w Komputroniku ale pan w sklepie był średnio pomocny - przez pół godziny szukał naładowanego aku do 7D po czym stwierdził, że nie ma więc wypróbować aparatu nie mogę 😉 Miał dobre chęci, tego mu odmówić nie można.
No nie, czyli jedyna opcja, żeby coś ponosić w ręce przed zakupem to molestować znajomych? Canon albo Nikon, raczej to drugie, startuję z cyfrą od zera.
a FotoJoker? tam mają oba systemy, nie wiem jak z cenami, ja swojego kupowałam via net i w porównaniu do ceny w sklepach stacjonarnych zaoszczędziłam tysiaka 😉
szepcik, i FX? Nie wiem jak w Canonie ale jeśli chcesz coś innego niż Nd700 to trzeba będzie mocno zainwestować w szkła - przy tej kosmicznej ilości mpx muszą mieć naprawdę dobrą rozdzielczość.

Nie we wszystkich FJ mają na stanie aparaty z tej półki, a przynajmniej nie wszystkie dostępne. Ale spróbować można. Ceny mają atrakcyjne, a na jakość się jeszcze nie nacięłam.
Wstępnie myślałam o Canonie 7D, ceny są przystępne. Jego odpowiednikiem jest chyba Nikon D300S? Tylko tutaj cena nagle leci do góry :/
Abre, im gesciej rozmieszczone pixlele tym lepszy musi byc obiektyw?
szepcik, D300S nie ma pełnej klatki. Kilka dziewczyn na forum ma go i mogą się wypowiedzieć. Ja nie lubię pisać o sprzęcie, którego nie używałam. Nic poza specyfikację.

madmaddie, niestety tak. Im więcej mpx tym lepsza rozdzielczość obiektywu jest potrzeba. Trzeba patrzeć na wykresy MTF. W przypadku Nikonów szkła firmowe ze światłem 2.8 dają radę. Jasne stałki również. W przypadku zamienników i tańszych szkieł trzeba to sprawdzać.

Ale za to współczesny sprzęt daje niesamowite możliwości. Tutaj zdjęcie z D810, chyba 1/6 oryginalnego kadru i poniżej wycinek 1:1. Obiektyw Nikkor 24-70 f/2.8

Jest też minus I to duży. Głębia ostrości stała się jeszcze bardziej papierowa i jeśli nie trafi się z ostrością to zdecydowanie bardziej to widać.
dziękuję za wyjaśnienia!
z tego co patrzę, to mój jest średniaczkiem i nie mam się czym przejmować
[[a]]http://www.optyczne.pl/140.4-Test_aparatu-Canon_EOS_60D__Rozdzielczo%C5%9B%C4%87.html[[a]]
abre, myślałam o lustrzance ale tak po prawdzie to wydaje mi się, że na moje potrzeby to i bezlusterkowiec by się nadał.
szepcik
Używam d300s od 2012 roku, jeśli masz jakieś konkretne pytania - zapraszam na PW 🙂
szepcik, pomacać może w cyfrowe.pl? W Poznaniu C70d mieli dość szybko na stanie.
Wstępnie myślałam o Canonie 7D, ceny są przystępne. Jego odpowiednikiem jest chyba Nikon D300S? Tylko tutaj cena nagle leci do góry :/

Mam D300s od prawie 2 lat, za nami blisko 50k klatek. Wcześniej miałam D90.
Ja ten aparat kocham wielką miłością i jeśli Nikon nie wyprodukuje sensownego następcy w ciągu najbliższych 2-3 lat, przysięgam, zmienię sektę na czerwonych 😉

W razie potrzeby również zapraszam na PW.
[quote author=szepcik link=topic=52.msg2232876#msg2232876 date=1417184051]

Mam D300s od prawie 2 lat, za nami blisko 50k klatek. Wcześniej miałam D90.
Ja ten aparat kocham wielką miłością i jeśli Nikon nie wyprodukuje sensownego następcy w ciągu najbliższych 2-3 lat, przysięgam, zmienię sektę na czerwonych 😉
[/quote]

Jeśli poprawiliby zakres tonalny i pracę przy wysokim ISO - ideał 😀
Prawda, dlatego jak dla mnie, w następcy mogą wymienić matrycę na nowszą, poza tym nie mam pytań.
jaki obiektyw do statecznych portretów? 50 nie bedzie zbyt zniekształcał? jak "działa" kupowanie tych tanich "analogowych" obiektywów do canona? może taki bym kupiła jako portretówkę?
chodzi Ci o m42? kupujesz obiektyw i przejściówkę, żeby podpiąć do body.
50mm jest spoko, jeszcze bardziej spoko jest 85mm, ale nie wiem, czy Ci za ciasno nie będzie
teraz mam 70-300. portrety robię na 70. jest okej, ale też pewnie jest mi ok, bo nie mam wielkiego wyboru. ale chciałabym jakąś stałkę typowo pod portret statyczny. a, że statyczny, to mogę kręcić manualnie, więc pomyślałam o tych m42, bo z tego co pamiętam, to podpinając pod fd (chyba to się fd nazywało? każdy wie o co chodzi 😉 ) nie mam automatycznego łapania ostrości.  a że jestem mocno funduszowo do tyłu, to pomyślałam właśnie o tych "analogach".

mogłabym sobie podpiąć np ten? http://olx.pl/oferta/obiektyw-helios-44m-58mm-f-2-CID99-ID7Y4jP.html#e343d21a2a
mogłabyś, przy użyciu przejściówki 🙂 i to chyba najlepszy portretowy helios.

a jeśli chodzi o FD, to fakt, taki bagnet był w analogowych Canonach, Twój ma inny (EF) i żeby podpiąć obiektyw z bagnetem FD musiałabyś użyć przejściówki z soczewką, co jedzie po jakości obrazu
mogłabyś, przy użyciu przejściówki 🙂 i to chyba najlepszy portretowy helios.

Przy Heliosach trzeba mieć na uwadze duże różnice pomiędzy sztukami. Można trafić perełkę, można śmiecia - także trochę loteria. Niemniej jednak odsetek porządnych egzemplarzy jest spory, przynajmniej na bazie moich doświadczeń.

Ciekawą propozycją jest też 44-2, z tym, że w pobliżu nieskończoności haczy o lustro w niektórych Canonach (sprawdzone z 5D).
czylli wszystko poza fd mogę kupować i pod przejściówkę? wtedy ostrzę manualnie i tyle?

to może wezmę sobie tego heliosa. jest jeszcze ef-s czy coś w ten deseń, zawsze mi się myliło które mam.

czy mogę ręcznie sprawdzić czy jest szmelc?
Musisz zwracać uwagę na mocowanie. Przejściówki M42 na Canona są tanie (te najprostsze), więc ryzykujesz niewiele.
Nie wszystkie "stare" obiektywy mają mocowanie M42, ale jest ich na tyle dużo, że na pewno coś wybierzesz.
Sprawdzić najprościej podpinając do aparatu i robiąc kilka zdjęć testowych. Zobacz, czy jest w miarę ostro i nie ma w tym względzie różnic pomiędzy np. prawą i lewą stroną kadru (jeśli są równo oddalone od aparatu). Zwróć uwagę, czy soczewki nie mają nalotu lub grzyba. Czyszczenie takiego obiektywu to koszt pewnie ok. 50zł, więc nie warto, jeśli można znaleźć za te pieniądze czystą sztukę. Drobne pyłki w środku to nie problem, sprawdź jeszcze, czy tylna soczewka nie ma zarysowań i czy przesłona i pierścień ostrości chodzą prawidłowo.
Ostrzenie manualne to pewne wyzwanie, szczególnie w aparatach o niewielkich wizjerach. Wszystko jest kwestią praktyki. Musisz też wziąć poprawkę na to, że czeka się trochę obróbki - stare szkła często mają znacznie niższy kontrast. Na ogół też dużo gorzej sobie radzą pod światło, warto na to zwracać uwagę. Niemniej jednak zabawa fajna, jak ktoś ma czas i ochotę 😉
Na co zwrócić uwagę przy przejściówkach? Mam dwie 50 od Zenita i Praktiki, szkoda nie sprawdzić
Jeśli potrzebujesz prostej M42 -> Twój system, właściwie każda będzie ok. Mam kilka różnych do Canona i Nikona i wszystkie działają tak samo. Przy Nikonie im cieńsza, tym lepsza.
Isabelle, nie wiem, czy manualnie będziesz musiała tylko ostrzyć, bo jak ja pod swojego D3000 podpinam Heliosa, to muszę też manualnie ustawiać pomiar światła i działa wyłącznie na trybie M, aparat zachowuje się tak, jakby w ogóle nie miał obiektywu. Jednym słowem prawie cała automatyka nie działa. ALE nie mam pojęcia, jak to wygląda w przypadku Canonów  😁
Czy mógłby mi ktoś polecić jakiś fajny kompakcik ?
Szukam aparatu kompaktowego w granicach ceny 200-300 zł.
Co mnie interesuje:
a) Powyżej 8 MPix.
b) Aparacik będzie służył mi do tz. nocnych zdjęć imprezowych. Czyli lampa musi się dać tak poustawiać, aby nie paliła twarzy.
Fajnie jakby się mieścił w torebce, był leciutki no i  z wewnętrznym ładowaniem.

Czy macie jakieś sprawdzone aparaty które możecie śmiało polecić?  :kwiatek:
W styczniu zawsze są mega przeceny i może uda mi się upolować coś sensownego.
Chodzi o to, że jak złapiesz ostrość poprawnie, zapali Ci się zielona lampka w wizjerze. Nikon ma to "za darmo", w Canonie adapter musi mieć w tym celu chipa.
Szczerze - jeśli masz dobry wizjer i sensowną matówkę, masz w nosie zieloną lampkę 😉 Mam jeden adapter z chipem do Canona i nie zauważam potwierdzenia. Natomiast jeśli masz mniejszy wizjer i/lub brak wprawy w ostrzeniu manualnym, kropka może się przydać.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się