Forum towarzyskie »

Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

kaskal94 a czy obiektyw , który jest już w lustrzance jak się kupuje  też by się nadawał? Jeśli z nowych lustrzanek to jaka, jednak troszkę się obawiam kupić używaną.
EDIT😀opisek
Haffek, jeśli będziesz miała do wyboru 18 - 55 albo 18 - 105mm to bierz ten dłuższy 😉
z nowych niestety nie wiem, kupowałam używkę D90
kaskal94 dziękuję bardzo za pomoc  :kwiatek:
Do D90 w podstawie jest zazwyczaj 18-105, ale jak dla mnie to do koni za mało.
z innej beczki:
jakich ustawień używacie do robienia zdjęć w halach? ogniskowa, przesłona, czas, ISO? głównie chodzi mi o halę w Facimiechu, ale każda rada się przyda :kwiatek:
Przysłona f/3.2 do f/4.5, czasy 1/125 do 1/500, ISO 500 do 6400 😉 Każda hala jest inna.
z innej beczki:
jakich ustawień używacie do robienia zdjęć w halach? ogniskowa, przesłona, czas, ISO?

We w miarę dobrze oświetlonej hali 2.8, 1/500, ISO 1600. 
Można założyć, że oświetlenie jest stabilne - wtedy ustawienie j.w. manualne, bez automatyki + korekta przy obróbce.
Dla obiektywu 4 czy 5.6 - tj. odpowiednio jedna lub dwie działki przysłony gorzej - albo zmiana ISO, albo czasu, albo obu (jedna działka przysłony to dwukrotna różnica w czasie lub ISO).
Można też manual, czyli zdefiniowana przysłona i czas + AutoISO (jak jest w aparacie). W takim ustawieniu na ogół nie da się ustawić korekty wstępnej tego AutoISO - więc ew. poprawki w obróbce - chyba, że ktoś ma 1Dx 🙂.
Czasem (często) z preselekcją przysłony (Av) - wtedy trzeba ISO dobrać tak, by czasy nie były za długie.
Największy problem jest z ostrością - naświetlenie możesz sobie ustalić pstrykając kilka fotek i wybrać optymalne, również dla automatu - natomiast przy jasnych obiektywach głębia ostrości jest często mniejsza niż "długość konia" - wtedy przy ewentualnych dodatkowych błędach ostrzenia może być tak, że głowa konia jest ostra, a jeźdźca nie, albo odwrotnie. Można oczywiście przymknąć przysłonę - ale to wymaga albo [s]skrócenia[/s] wydłużenia czasu, albo podniesienia ISO - no i daje mniejsze rozmycie tła, które bywa pożądane.
abre, Nestor, dziękuję :kwiatek: będę kombinować  🏇
Ponieważ moje pytanie zostało pominięte, spróbuję inaczej...

Potrzebuję podręcznego, w miarę wszechstronnego aparatu. Z tych plus minus kieszeniowych. Nie będzie zdjęć sportowych, halowych. Będzie (upraszczając) street, widoczki, detale, życie codzienne, trochę listków. Na pewno liczą się dla mnie jasność i szybkie działanie. Musi sobie radzić przy byle jakim świetle. Tryby P, A, S, M to chyba i tak norma.

Miałam ostatnio Nikona P300 i w sumie byłam zadowolona.

Teraz doradzono mi Lumixa LX7. http://www.optyczne.pl/196.1-Test_aparatu-Panasonic_Lumix_DMC-LX7.html
Panasonic brzmi podejrzanie, Leica trochę lepiej 😉
Nie potrzeba mi w sumie tych wszystkich bajerów typu panoramy, trójwymiary, filtry itp. Ale pewnie to teraz norma.
Czy taki wybór miałby sens?
A może coś innego podrzucicie?
Teodora, obawiam się, że musisz przebrnąć przez testy, bo kompaktów po prostu nie da się doradzić. Tyle modeli jest na rynku, że zanim ktoś skończy zachwalać jakiś model w poście na forum, w sklepach już pojawia się jego następca.

Możesz zerknąć tutaj http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=46 oraz tutaj http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=42
Da Ci to jakąś podpowiedź, które aparaty porównywać.
minolta dynax 505si z  28-80mm
nie potrafię zmienić przysłony, no chyba ze sie nie da, na obiektywie nie ma pierścienia a w aparacie?
😵
minolta dynax 505si z  28-80mm
nie potrafię zmienić przysłony, no chyba ze sie nie da, na obiektywie nie ma pierścienia a w aparacie?
😵

http://www.manualslib.com/manual/89940/Minolta-505si.html?page=22#manual  (pokrętło na PASM, Func. zmieniasz na A, a przysłonę nastawiasz kółkiem przy spuście).

Wpisujesz w przeglądarkę nazwę aparatu z typem i słowo "manual" - na ogół coś się znajdzie 🙂
Nestor - o matko, dziekuję  💘 :kwiatek:
EDIT: u mnie nie działa -.-
witam,
mam Nikona D3200, co o nim sądzicie? zastanawiałam sie nad zamianą go na sławną D90'tke i nie wiem czy jest sens bo jezeli D3200 jest porównywalny do D90 to zostane z tym co mam a jezeli jest duza róznica to zmienie. Jezeli chodzi o parametry to znam je ale chodzi mi o wrazenia po uzywaniu,  plusy i minusy których nie ma na stronie producenta.
Dla mnie największą różnicą między tymi dwoma modelami jest silnik AF w D90. Oczywiście działa to na korzyść D90. Mam D3000 i gdybym miała taką możliwość, to bez wahania zamieniłabym na D90. O reszcie różnic się nie wypowiem, bo nie znam D3200. Ale wystarczy, że wrzucisz te dwa modele w którąkolwiek porównywarkę i będziesz miała ładne porównanie techniczne.
Różnica jest także w ergonomii i dostępie do funkcji. Jeśli ktoś fotografuje głównie w trybach automatycznych, pewnie nie ma to dla niego wielkiego znaczenia, ale dla miłośników trybu M to bardzo istotne. Mnie osobiście wygodniej jest użytkować trochę większe body jeśli podpinam teleobiektyw.
kochanie na dniach przyjdzie do mnie Nikus d300s , na wiosnę mam plan zakupienia sigmy 70-200  🙂

ale na dzien dzisiejszy , potrzebuje w sumie uniwersalny obiektyw , żeby i coś w ruchu zrobił i jakiś portrecik  👀 nie oczekuje szaleństw , ale  🙂

50 mm 1.8 a taki obiektyw ?
Ja jestem w 50 zakochana i używam do wszystkiego  😁 do macro nadaje się średnio, na zawody jak wół do karety. Ale robiłam nią zdjęcia koniom na padokach i na jazdach  😂 do portretu jak znalazł, ale trzeba umieć ją okiełznać, tzn. bardzo precyzyjnie trzeba ostrzyć, szczególnie przy 1.8 i trzeba wiedzieć, na ile można podejść, żeby nie mieć zniekształceń.
Jak stwierdzę, że lustrzanka cyfrowa jest pełnoklatkowa? Patrząc na wymiar matrycy, tak?
Przymierzam się do cyfry, ale analog zawsze gdzieś tam zostanie 😉

Nikon D700 i Canon 7D to pełna klatka?
7d nie jest pelna klatka. 6d juz tak. na nikonach sie nie znam na tyle
Może powinnam zacząć od odpowiedzenia sobie na pytanie czy potrzebuję pełnej klatki czy nie...
Jak nie znasz odpowiedzi na to pytanie to znaczy, że nie potrzebujesz. 😉
Wiesz, z jednej strony kusi, a poza tym aparat to inwestycja na kilka lat. Z jednej strony nie jestem maniakiem sprzętowym, który musi mieć wszystko najdroższe i najlepsze... a z drugiej do tej pory fotografowałam analogiem i nie za bardzo wiem jakie na mnie czekają przeszkody 😉
szepcik, D700 jest pełną klatą. natomiast np. D300 już nie. przy opisie każdego jest ta informacja czy to APS-C czy FF
pełna klata to dużo korzyści
http://www.fotografuj.pl/Article/Czy_potrzebuje_pelnej_klatki/id/173/page/1#content

ale to też aparat zazwyczaj większy i cięższy i niekoniecznie chce się zabierać wszędzie 😉 chociaż już np. Canon 6D jest przyjazny pod tym względem. zależy co chcesz robić.
jak masz tyle hajsów i bierzesz foto na poważnie (nie, że chcesz sławnym fotografem zostać, ale aparat służy nie tylko do focenia imienin cioci) i chcesz się rozwijać, to ja bym skorzystała z dostępnych technologii i brała pełną klatę.
Ja właśnie lubię duże i ciężkie. Jak się przesiadłam z eosa 300 na nikona F100 to byłam w siódmym niebie 😉

A kwestia kasy... 7 koła bym wydała. Powiedzmy... ale na body z obiektywem.
Nie wiem do jakiego wątku to dać  😡

Czy ktoś z was miał styczność z kamerkami sportowymi? Chciałabym sobie kupić kamerkę tańszą niż gopro i chciałabym wiedzieć na jakie firmy zwrócić uwagę. Nie spodziewam się cudownej jakości po kamerce za 200zł, ale moze jest jakaś, która jst w miarę dobra 😉 Możecie coś polecić?
Hej dziewczyny! Planuję zakup pierwszej lustrzanki. Lubię robić zdjęcia, ot tak amatorsko. Dla siebie i znajomych. 'Pracuję' na hybrydzie, którą dostałam na 18 urodziny... ma już 5,5 roku i zdecydowanie przestała mi wystarczyć. Czy jako osoby mające doświadczenie z tymi aparatami mogłybyście mi powiedzieć, na co zwracać uwagę przy zakupie? Macie coś godnego polecenia? W przyszłym roku akademickim chciałam się zapisać na studium fotografii - tam na pewno też trzeba dysponować odpowiednim sprzętem. Z góry dziękuję za pomoc :kwiatek:
szepcik, to ja bym nie brała FF. większość kasy pójdzie na body, na szkła zostaną grosze.

vanille, jaki masz budżet?

vanille, jaki masz budżet?

I potrzeby.
madmaddie, myślałam o czymś koło 2 tysięcy. Jeśli jednak w tej cenie nie ma nic konkretnego to zdecydowanie wolę poczekać te 3-4 miesiące, odłożyć jeszcze trochę kasy i kupić coś porządnego. Nie chcę kupować sprzętu, z którego funkcji nawet w 50% nie będę w stanie skorzystać (z własnej niewiedzy) ale też nie chciałabym wydać i tak dużej już sumy na bubla.

EDIT: Abre dopisała 'potrzeby' - no właśnie. Miałam wcześniej do czynienia z hybrydą, z lustrzanką nie. Chciałabym coś, na czym będę mogła się przyjemnie uczyć. Na pewno nie jest mi potrzebny sprzęt dla profesjonalisty, który utrzymuje się z fotografowania 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się