nie wiem czy Smartini tu zagląda, ale może ktoś jeszcze podpowie...
jakiego rozmiaru blendę polecaci do koni? mam taką niezbyt dużą, akurat na "głowę", a chciałabym większą tylko nie wiem jaki rozmiar będzie wystarczający...
Nowość od Nikona i świetny test - poelcam - http://photographylife.com/reviews/nikon-d750. Autorzy fajnie wyjaśniają m.in. dlaczego aparaty takiej jakosci jak swojego czasu D700 nie powstanie 😉
Muszę się pochwalić moim nowym nabytkiem 😀 Ostatnio pisałam, że chcę zmienić moją lustrzankę na coś lepszego. Początkowo miał być to Nikon D90, ale nikonowi forumowicze polecili mi D5100 i tak od kilku dni jestem jego szczęśliwą posiadaczką 😀 Kupiłam ze standardowym obiektywem 18-55 ale wczoraj odebrałam już przesyłkę z Nikkorem 18-105 i jestem po prostu zakochana! 😍 Nigdy do tej pory nie uzyskałam takiej ostrości i głębi barw jak moim starym Canonem. Dla mnie, jako amatora jest to dosłownie milowy krok w fotografii 🙂 Czeka mnie jeszcze długa droga w zapoznawaniu się z nowym systemem, ale podejrzewam że będzie to całkiem przyjemna droga 🙂 Jeszcze nie testowałam w stajni, ale jutro mam nadzieję, będzie mi to dane 😅 Na tą chwilę wyczerpały mi się wszystkie fundusze, ale planuję w przyszłości dokupić jeszcze Nikkora 70-300 co będzie już w kwestii ujęć jeździeckich spełnieniem moich marzeń 🙂
Chciałam jeszcze tylko dopytać odnośnie obiektywów stałoogniskowych. Generalnie nigdy nie używałam, ale chciałabym sobie przetestować. Z tego co wiem jakość zdjęć jest lepsza, choć trudniej go ogarnąć 😉 Chciałam więc się doradzić, jaka stałka na początek byłaby najlepsza?
edit. Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Jak się ma Nikkor 70-300 do Tamrona 70-300? Nówkę Tamrona znalazłam taniej niż używany Nikona. Oba z silnikami af. Jak się ma jakość do ceny? Zdjęcia są porównywalne, czy widać różnicę?
Miałam przyjemność używać Nikkora i byłam zachwycona. Szybki, celny, ostry od pełnej dziury, dopiero na 300mm pojawiało się mydło, a i to nie zawsze. Niestety porównania z Tamronem nie mam.
Farifelia, a dlaczego jednak 5100 a nie d90? w czym 5100 wypada lepiej?
miałam przez sekudnę 5100 w rękach i ergonomia była koszmarna. brak górnego wyświetlacza plus jakieś dzikie kombinacje "przycisnij i przekręć". pewnie idzie sie przyzwyczaić, ale mnie mega stary canon rozpuścił "ergonomicznie" i cieszę się, że postawiłam jednak na serię xxD a nie xxxD. choć fotki z 5100 piękne 😉
Farifelia Wydaję mi się, że kupno nowego N70-300 mija się z celem. Albo porządna używka, albo Tamron. Między tymi obiektywami nie ma aż takiej różnicy, żeby tyle dopłacać. Takie jest moje zdanie 🙂
Isabelle, dla mnie nawet D7000 jest niefajny ergonomicznie. lubię za to nawet xxxD Canona. swojego xxD kocham miłością wielką, idealnie pasuje do dłoni i prosty w obsłudze 😍
Isabelle, z tego co się dowiedziałam, D5100 ma lepszą, nowszą matrycę i bardziej funkcjonalny uchylany wyświetlacz którego mimo wszystko brakowało mi w Canonie niejednokrotnie 😉 Choć to nie jest priorytet. Za D90 przemawiał tak naprawdę głównie silnik AF w korpusie. Z takich podstawowych różnic to chyba wszystko. Są oczywiście jeszcze drobniejsze różnice, ale nie aż tak znaczące. Dodatkowo dla mnie na plus jest to, że D5100 jest po prostu lżejszy i lepiej leży mi w ręce 😉 Brak górnego wyświetlacza nie jest dla mnie w sumie żadnym minusem, bo w Canonie też go nie miałam, więc nie mam porównania. Kombinacje typu "przyciśnij i przekręć" już zaczynam opanowywać, więc podejrzewam że niedługo wejdzie mi to w krew 😀 W sumie dla mnie właśnie na plus jest to, że nie ma tylu przycisków od wszystkiego, tylko właśnie program plus pokrętełko i mam co chcę 🙂 armara, właśnie nówki bym nie kupowała na pewno 😉 Ale powiem szczerze że najtańsza używka to 700zł a to i tak jak okazyjnie znajdę bo raczej utrzymują się w cenie 900-1000zł jak nie więcej. Zaś nowego Tamrona znalazłam właśnie za bodajże niecałe 700zł 😉 Więc dlatego się zastanawiam, czy wziąć używkę za te 700-900zł czy nie lepiej nówka Tamrona 🙂 baffinka tego akurat pod uwagę nie brałam 😉 Muszę się w takim razie przyjrzeć bardziej temu obiektywowi też.
abre, VR. A dokładnie: AF-S Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G VR
edit. Ok, nie przyuważyłam czy ten Tamron ma stabilizację obrazu 🏇 Mimo wszystko różnica w cenie jest, choć nie tak wielka, jak mi się początkowo zdawało 😀
armara, owszem, potrzebna nie jest. Ale Nikkor 70-300 bez VR to bardzo słabe szkło. Stąd moje pytanie. Miałam 70-300 VR, zamieniłam na jaśniejsze. Trochę z żalem bo było naprawdę dobrej jakości, do 250 mm bardzo ostre. To jedno ze szkieł, które nie tracą na wartości.
Farifelia, wlaśnie odnośnie "lekkości". 5100 jest... maciupki. mój 40D jest ze dwa razy większy. ALE. leży super w dłoni. pewnie, czuć ciężar, ale z tego co mi fachowcy powiedzieli to lepiej "równoważy" tele niż lekka puszka. a głównie celowałam w teleobiektywy, ciężkie, jasne jak będę bogatsza - więc posłuchałam biorąc pod uwagę, że nie tylko waga jest istotna ale jak cały zestaw "się trzyma" i równoważy.
moja stara pucha wytrzymuje bardzo duzo zdjęć. spokojnie wytrzymuje dwa weekendy, gdzie jednego dnia walę spokojnie 1500 zdjęć, a czasem i 2500. może wytrzymuje bez gripa tak długo, bo właśnie mam mało prądożerny wyświetlacz w użyciu a dużego używam sporadycznie? fakt, uchylny wyświetlacz byłby fajny, ale nie używam live view wcale, wiec też nie czuję tego braku. jedynie co to mogłam wziąć opcję z większym iso i filmowaniem 😉
madmaddie, ciekawa jestem jak tam seria "profi" leży w dłoni 😍 muszę na przyszły sezon kupić drugą puszkę i zastanawiam się czy bardziej chcę kupić motor czy bardziej chcę drugą puszkę, żeby do jednego mieć tele podpięte a do drugiego krótki 😍
Isabelle, właśnie ta różnica w wadze jest dla mnie istotna z tego względu, że jak założyłam obiektyw 18-105 to i tak do najlżejszych nie należy a jak w ręce trzymałam D90 z tym samym obiektywem, to czułam jakbym cegłę trzymała 😀 Mój wcześniejszy Canon z obiektywem 28-80 był lżejszy od tego zestawu więc przyzwyczaiłam się po prostu do czegoś lżejszego w ręce 😉 No cóż, jak to mówią, kwestia gustu i przyzwyczajenia 🙂 Wyświetlacz wykorzystuję najczęściej do szybkich ustawień np. przysłony czy czasu migawki, a wyświetlacz sam się wyłącza jeśli przez 8s nie ma żadnego ruchu na nim, więc aż tak prądożerny może nie będzie. Tego jeszcze ocenić nie miałam okazji 😉 Ale jak wspominałam, nie miałam wcześniej drugiego wyświetlacza, więc jego brak mnie tak nie boli 😉 Uchylny wyświetlacz niejednokrotnie by mi się przydał z racji tego, że zdarzało mi się robić zdjęcia od góry lub od dołu przez co robiłam zdjęcia "na czuja" aż wyjdą 😉 A tak sobie bez problemu ustawię. Na tą chwilę podoba mi się rozwiązanie z pokrętełkiem 🙂 Ustawię sobie szybko Tryb A i pokrętłem ustawiam przysłonę, przełączam na S i mam czas migawki 😉 Zobaczymy jak będzie się sprawowało w praktyce. Jak mówiłam, jestem na tą chwilę zachwycona więc wad na razie nie dostrzegam 😀 Wszystko okaże się z czasem.
Moi drodzy, padł mi trupem Coolpix P300 i zaczynam szukać następcy. Coolpix P340 - jako takie pójście na łatwiznę, nie wiem, czy słuszne. Zachwalano mi ostatnio Lumixy LF1 i LX7 - zwłaszcza ten drugi. Jakieś opinie? Doświadczenia? A może czemuś innemu powinnam się przyjrzeć?
Farifelia, Tamron 70-300 VC niczym nie różni się od Nikkora 70-300 VR. bierz tańszego Tamrona. fociłam samoloty przy d5100, teraz foce przy d7100 i jest super 🙂
Olson, dzięki za opinię 🙂 W takim razie chyba faktycznie będę szukać Tamrona 🙂 Na tą chwilę aparat w stajni przetestowany 🙂 Zdjęcia wychodzą cudne! Obiektyw spisuje się fenomenalnie! Jeszcze muszę ogarnąć ustawienia bo nie wszystkie zdjęcia wychodziły idealnie, ale to kwestia czasu 😉 Będę musiała jeszcze zacząć testy w gorszych warunkach bo w niedzielę w stajni akurat pogoda była idealna 😉
Potrzebuję rady, opinii, generalnie pomocy. 🙂 Mój obiektyw Canona 50 mm f. 1,8 umarł na amen, zostałam bez żadnego, nawet kitowego obiektywu. Budżet mam bardzo mały (zamierzam wziąć na raty), ale maksymalna cena to może z 1500 zł. Teraz się zastanawiam czy kupić znowu tą samą stałkę, czy szukać czego innego, bardziej uniwersalnego. Chciałabym najbardziej póki co obiektyw z szerokim zakresem ogniskowych, ale jasny. Niestety chyba pasujący idealnie do wytycznych nie istnieje. :/ Myślałam nad czymś takim: klik2 z większym skłanianiem się do opcji 1 właśnie ze względu na ogniskową, bo w stałce to te 50 mm strasznie mnie czasem irytowało. Może ktoś miał któryś z tych obiektywów, albo ma pomysł na jeszcze jakiś inny? Bardzo proszę. :kwiatek:
flygirl, ja bym się raczej na Twoim miejscu zastanowiła nad Sigmą 18-200. Tamron mydli strasznie (przynajmniej tak wynika z testów), demonem szybkości też nie jest, do tego podobno niecelny. Canon w tym zakresie drogi (choć znacznie ostrzejszy w centrum) a Sigma wydaje się być dobrym kompromisem. Popatrz sobie na testy obiektywów, które bierzesz pod uwagę. Zwróć uwagę na rozdzielczość obrazu czyli ostrość, głównie w centrum kadru (przynajmniej od 50 mm w górę jeśli chodzi portrety i konie), a na szerokim końcu również na brzegach jeśli lubisz pejzaże. Powinna Cię też interesować praca AF.
Hej, przychodzę do Was z kilkoma pytaniami 🙂 Poszukuję lustrzanki od 1tyś do 2 tyś złotych (i mniej tym lepiej). Poszukuję lustrzanki dla amatora, prostej w obsłudze. Najchętniej celowałabym w Canona lub Nikona, czy w inne polecane firmy. Aparat przede wszystkim do robienia zdjęć zwierzętom, w ruchu, krajobrazom czy z bliska dla jakiś kwiatów. Jakiego obiektywu powinnam szukać? Jaką książkę powinnam kupić, żeby się doszkolić, przeczytać to i tamto? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :kwiatek:
Haffek, polecam ja (i sporo ludzi) Nikona D90. używane w bdb stanie bez problemu znajdziesz w tym przedziale cenowym, ma wbudowany silnik AF więc obiektywy do niego będą tańsze. ze szkieł polecę to, co mam - Nikkora 70 - 300 i Nikkor 50mm f/1.8. 🙂 jak na początek + rozwijanie swoich umiejętności to świetny egzemplarz 😉 a z książek podsunę Ci moją ulubioną 'ABC Fotografii cyfrowej' Tomasza Wójcika. cienka, ale treściwa, dobrze napisana, sporo się z niej nauczyłam. 🙂