Forum towarzyskie »

Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

dzięki dziewczyny! faktycznie, że zrobiłabym duży błąd. Nie mam możliwości kupic Nikoda d7100, bo ja wygrałam kupony do określonego sklepu i w nim musze wydać, a tam go nie ma. Są pentaxy, ale na nich się nie znam zupełnie. Więc pójde w D7000

dzięki za rady  :kwiatek:
A nie ma możliwości, żeby sprowadzili D7100?
Mam dylemat, kupić Tamrona SP70-200/f2.8 DI Nikon czy dozbierać na Sigmę. Poczytałam testy, różne fora i nadal nie wiem  😀
Podobno w Tamronie lepsza optyka, a w Sigmie lepszy serwis.
Jakby znalazł się ktoś kto posiada szkiełko Tamrona i chciałby się podzielić opinią, byłabym wdzięczna  :kwiatek:

Plan B to 50-150 f2.8. Tańsze, szersze, ale i krótsze  🙄
Mam dylemat, kupić Tamrona SP70-200/f2.8 DI Nikon czy dozbierać na Sigmę. Poczytałam testy, różne fora i nadal nie wiem  😀
Jakby znalazł się ktoś kto posiada szkiełko Tamrona i chciałby się podzielić opinią, byłabym wdzięczna  :kwiatek:

Pomyśl o Nikonie 80-200, mam polecam 🙂
[quote author=Jasmine link=topic=52.msg2055099#msg2055099 date=1396287808]

Pomyśl o Nikonie 80-200, mam polecam 🙂
[/quote]
Troszkę wykracza poza mój budżet, chociaż muszę przemyśleć  😀
Pytanie jeszcze, o której wersji mówi armara, bo chyba 3 były, o ile mnie pamięć nie myli.
Pytanie jeszcze, o której wersji mówi armara, bo chyba 3 były, o ile mnie pamięć nie myli.

3 wersje ? Jakie?
Na pewno z silnikiem (AF-S) i bez (AF). Jasmine, jaką masz puszkę? Bo nie w każdej Nikonowskiej jest silnik i jeśli nie będziesz do niej miała obiektywu z silnikiem, to będziesz ostrzyć ręcznie... A AF-S to zawsze trochę większa cena.
A N 70-200/4? Cenowo chyba podobnie do Sigmy 70-200 ze stabilizacją.
Na pewno z silnikiem (AF-S) i bez (AF). Jasmine, jaką masz puszkę? Bo nie w każdej Nikonowskiej jest silnik i jeśli nie będziesz do niej miała obiektywu z silnikiem, to będziesz ostrzyć ręcznie... A AF-S to zawsze trochę większa cena.
A N 70-200/4? Cenowo chyba podobnie do Sigmy 70-200 ze stabilizacją.

Mam z silnikiem, D90
To możesz celować w 80-200 bez silnika, na allegro, ebayu, w komisach, na forach (np. digart; dawno tam nie byłam, ale giełda chyba jeszcze funkcjonuje).
Pogooglałam i jest jeszcze wersja analogowa tego obiektywu.
Ehh żałuję, że nie kupiłam D90, nie miałabym takiego problemu z obiektywami... 50/1.8 AF-S kosztował mnie prawie 2x więcej niż wersja bez silnika.
To możesz celować w 80-200 bez silnika, na allegro, ebayu, w komisach, na forach (np. digart; dawno tam nie byłam, ale giełda chyba jeszcze funkcjonuje).
Pogooglałam i jest jeszcze wersja analogowa tego obiektywu.
Ehh żałuję, że nie kupiłam D90, nie miałabym takiego problemu z obiektywami... 50/1.8 AF-S kosztował mnie prawie 2x więcej niż wersja bez silnika.

Dzięki wielkie  :kwiatek:
Jak kupowałam swoją puszkę i miałam kilka ewentualności to D90 wygrał ze względu właśnie na silnik i jestem z niego baaardzo zadowolona  😉
Ok, to teraz sobie przeszukam różne strony i spróbuję coś znaleźć  😉
Rozglądam się za kupnem statywu.  🙂
Nie moge sie jednak zdecydować. Zalezy mi aby pasował do aparatu D90 i kosztował nie więcej jak 100zł
Co polecicie? Na co zwrócic uwagę?  :kwiatek:
Nuna, pytanie podstawowe - ile chcesz wydać?

Facella, niestety.
Dlatego przy zakupie sprzętu fotograficznego trzeba myśleć o szkłach a nie body. Obiektywy raczej się nie zużywają, jeśli się o nie dba można z nich korzystać przez dziesięciolecia. Puszkę natomiast wymienia się co kilka lat. Tak było w czasach świetności analogów i tak jest teraz. Dlatego warto kupować docelowy obiektyw a do niego najlepszy aparat na jaki można sobie pozwolić a nie odwrotnie.
Abre, pisałam przecież że nie więcej jak około 100zł  😉

cholera i znów mam wątpliwości. Poczytałam sporo i jest jednak trochę opinii negatywnych o d7000. Jako że ma AF niesprawny i trzeba go kalibrować, a i to nie wiadomo. Tylko zastanawiam się, czy nie wziąć 7100. A z drugiej strony nie chcę kupić niewiadomoco bo wielkiego fotografa ze mnie nie będzie zapewne.
Może Pentax 5II?
przedzieram się przez opinie na nikoniarza. 100 stron!!! jeden mówi super, drugi, że do dupy  🙄 może przy końcu uda mi zdecydować, która partia ma rację
Kate - 7D ! :P
kate, bierz 7D, Canon Cię będzie kochał :P
Nuna, przeprasza, nie doczytałam. W tej cenie masz do dyspozycji kiepskie statywy (co nie znaczy, że się do niczego nie nadają). Ja mam Vellbona, przy dobrych warunkach pogodowych (brak wiatru) dawał radę utrzymać d80 z 70-300 VR. Teraz zdarza mi się go używać z jakimś lżejszym i krótszym szkłem.

Jeśli chodzi o cechy przy wyborze to powinien mieć w miarę sztywne nogi (co w tanich statywach jest rzadkością, bo to z reguły lekkie konstrukcje ale warto zwrócić uwagę, żeby się te nogi za mocno nie gięły), przydatny jest hak pod statywem, na którym można zawiesić obciążnik. Reszta to kwestia tego do czego i w jakich warunkach chcesz statywu używać, czyli: udźwig (musisz wiedzieć ile waży Twój aparat z zapiętym obiektywem), rodzaj głowicy (tu raczej nie będziesz mieć wyboru) oraz zakończenia nóżek (niektóre mają kolce z zakładanymi gumowymi osłonkami, inne kolców nie posiadają), a na koniec czy potrzebujesz statywu do operowania na standardowej wysokości czy tzw. pieska.

_kate, dlaczego skupiasz się na Nikonach?
[quote author=_kate link=topic=52.msg2055835#msg2055835 date=1396367360]

cholera i znów mam wątpliwości. Poczytałam sporo i jest jednak trochę opinii negatywnych o d7000. Jako że ma AF niesprawny i trzeba go kalibrować, a i to nie wiadomo. Tylko zastanawiam się, czy nie wziąć 7100. A z drugiej strony nie chcę kupić niewiadomoco bo wielkiego fotografa ze mnie nie będzie zapewne.
Może Pentax 5II?
przedzieram się przez opinie na nikoniarza. 100 stron!!! jeden mówi super, drugi, że do dupy  🙄 może przy końcu uda mi zdecydować, która partia ma rację
[/quote]

jestem już długo na nikoniarzach, i niektórzy gadają tam naprawdę mega głupoty, chociaż zdarzają się logiczni 😉 D7100 to raczej jeden z aparatów, który ma super renomę na nikoniarzach.

mam go już prawie pół roku. jak dla mnie super, chociaż bufor ma do d... za przeproszeniem 😉 6 klatek na sekunde to totalne dno.
whitemoon071 Madmaddie  🤣 🤣 🤣

Abre na początku mialam zamiar kupić Canona, zdecydowanie! ale 7d trochę ciężkawy i nie jestem pewna czy to nie jest przerost formy nad treścią. To będzie mój pierwszy aparat i nie zamierzam zaraz zacząć sobie dopisywać photography na zdjęciach  😉 😉 😉 więc spasowałam i zaczęłam szukać. Profesjonalna fotografka doradziła mi Nikona 5300, ale weszłam do wątku i odradzono mi i poczytałam i już wiem, że nie chcę. Więc nastawiłam się na Nikona d7000, ale ma negatywne opinie, więc może jednak d7100? ale czy to nie jest znów przerost formy nad treścią? trochę się miotam, bo jestem i będę amatorem, więc nie potrzebuję profesjonalnego aparatu, ale chcę taki co pozwoli mi się pobawić i sprawdzić.

Olson póki co czytam wątek o 7000, ale ma jak milion stron, więc trochę mi zejdzie zanim przejdę do 7100  😉
Ok, dziekuje za odpowiedź, a gdybym dołozyła trochę więcej pieniędzy to może moge dostać jakis fajny model?
Taki sprawdzony, żeby utrzymał mi moje kochane D90 😉
[quote author=Lena link=topic=52.msg2055400#msg2055400 date=1396335694]

3 wersje ? Jakie?
[/quote]

W sumie doliczyłam się teraz czterech...
http://www.kenrockwell.com/nikon/80-200mm-history.htm

Mnie ostatnio wpadł "przypadkiem" w ręce stary, manualny Vivitar 90/2.5 macro. Niby chciałam 55/2.8, bo tańszy i też fajny, ale trafiło się ślepej kurze...
Po wyczyszczeniu okazało się, że jest w idealnym stanie, po prostu soczewka była zapaćkana okropnie.
Szkło-petarda, nie wiem, czy nie pożegnam dla niego Tokiny 100/2.8 macro...

[quote author=_kate link=topic=52.msg2055875#msg2055875 date=1396371078]
whitemoon071 Madmaddie  🤣 🤣 🤣

Abre na początku mialam zamiar kupić Canona, zdecydowanie! ale 7d trochę ciężkawy i nie jestem pewna czy to nie jest przerost formy nad treścią. To będzie mój pierwszy aparat i nie zamierzam zaraz zacząć sobie dopisywać photography na zdjęciach  😉 😉 😉 więc spasowałam i zaczęłam szukać. Profesjonalna fotografka doradziła mi Nikona 5300, ale weszłam do wątku i odradzono mi i poczytałam i już wiem, że nie chcę. Więc nastawiłam się na Nikona d7000, ale ma negatywne opinie, więc może jednak d7100? ale czy to nie jest znów przerost formy nad treścią? trochę się miotam, bo jestem i będę amatorem, więc nie potrzebuję profesjonalnego aparatu, ale chcę taki co pozwoli mi się pobawić i sprawdzić.

Olson póki co czytam wątek o 7000, ale ma jak milion stron, więc trochę mi zejdzie zanim przejdę do 7100  😉
[/quote]

jeśli chcesz coś lekkiego to nie bierz adni d7100 ani d7000, tylko weź coś z wersji amatorskiej - najlepiej d5100. to była moja pierwsza puszka, na której nauczyłam się wszystkiego. następny level to d7100, kiedyś kupię d800 😉
d5100 nie miałam, ale d5000 polecam jak najbardziej z tych amatorskich 😉 służy mi już chyba 3 lata, a ja wszystko szybko psuje 😁
Lena, pokaż efekty 🙂

Nuna, fajny model to za 700 😉 i drugie tyle za głowicę. Ale może zajrzyj tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=194510 i tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223559
[quote author=Jasmine link=topic=52.msg2055719#msg2055719 date=1396359752]
[quote author=Lena link=topic=52.msg2055400#msg2055400 date=1396335694]

3 wersje ? Jakie?
[/quote]

W sumie doliczyłam się teraz czterech...
http://www.kenrockwell.com/nikon/80-200mm-history.htm

Mnie ostatnio wpadł "przypadkiem" w ręce stary, manualny Vivitar 90/2.5 macro. Niby chciałam 55/2.8, bo tańszy i też fajny, ale trafiło się ślepej kurze...
Po wyczyszczeniu okazało się, że jest w idealnym stanie, po prostu soczewka była zapaćkana okropnie.
Szkło-petarda, nie wiem, czy nie pożegnam dla niego Tokiny 100/2.8 macro...
[/quote]
Ja focę na manualnym Pentaconie 135/f2.8, którego dostałam za darmo z zepsutym Zenitem i to najlepszy interes w moim życiu  😜
A jak wychodzi ostrość przy tych starych, jasnych obiektywach bez żadnych wspomagaczy?
Wszystko zależy. Głównie od tego, jaki to obiektyw (są lepsze i gorsze pod tym względem) i jak sobie fotograf radzi z manualnym ostrzeniem. Najtrudniej jest użytkownikom aparatów z małymi i ciemnymi wizjerami.
Facella, niestety.
Dlatego przy zakupie sprzętu fotograficznego trzeba myśleć o szkłach a nie body. Obiektywy raczej się nie zużywają, jeśli się o nie dba można z nich korzystać przez dziesięciolecia. Puszkę natomiast wymienia się co kilka lat. Tak było w czasach świetności analogów i tak jest teraz. Dlatego warto kupować docelowy obiektyw a do niego najlepszy aparat na jaki można sobie pozwolić a nie odwrotnie.

Głupia dziewucha wtedy byłam i pojęcie o tym miałam zerowe, teraz na pewno bym podjęła inną decyzję. No ale czasu nie cofnę. Na razie zastanawiam się, czy nie kupić używki na allegro i nie opchnąć swojego, ale po przebojach z obiektywem mam stracha przed używanym sprzętem. Ewentualnie niedługo będę mieć urodziny...  😀iabeł:

_kate, nie rób tego błędu, co ja, bo może się okazać, że pożałujesz. Weź D7100, kiedyś docenisz  😁
pojechałam sobie przymierzyć aparat do ręki i D7000 mi odpowiada, d7100 ma mniej więcej takie same wymiary, więc na jedno wychodzi, jeśli chodzi o rękę. Trochę poczytałam na nikoniarzach i znalazłam dużo narzekania. Czy to możliwe, żeby d7000 był taki wadliwy?
Wiadomo, ze 7100 ma lepsze parametry, ale czy w rękach takiego amatora będzie widać różnicę?

sorry za smęcenie, ale mam wątpliwości. Dużo się naczytałam i rozumiem już praktycznie wszystkie skróty  🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się