kaszmirowa2302, ja mam nikona D5000 i jestem zadowolona 🙂 jeśli chodzi o lustrzanki to właśnie te nikony typu D3100, D5000 itp są najlepsze dla amatorów 🙂
Mam małe pytanie. Do tej pory robiłam zdjęcia Panasonic Lumix DMC-FZ18, ale ma już swoje lata, więc zaczęłam rozglądać się za aparatem zastępczym. Co mogłybyście polecić do 3 tys. zł? Robię zdjęcia raczej dla frajdy, amatorsko głównie są to konie, często w ruchu, ale też podczas rodzinnych wypadów np. na wakacje. Kompletnie się na tym nie znam, więc nie wiem czy lepiej porozglądać się za lustrzanką czy hybrydowym aparatem. Dziękuję z góry za pomoc :kwiatek:
Wszystko zalezy czy chcesz kupic na poczatek lepszy aparat z jednym lub dwoma kitowymi szklami, czy tansze body i lepszy obiektyw.
A może chce kupić tanie body i 3 tanie szkła? Ja mogę dla początkującego polecić Nikony typu D3000, D3100, D3200, D5000, D5100. Do koni obiektyw typu zoom, np. Nikkor 70-300 VR. Do tych modeli koniecznie obiektywy z silnikiem (oznaczenie AF-S u Nikona), inaczej będziesz ostrzyć ręcznie, co zazwyczaj trwa dłużej niż z AFem. D3000 nie ma podglądu na LCD, więc ręczne ostrzenie jest dodatkowo utrudnione. Na wakacyjne wypady, czyli pewnie widoczki i zdjęcia ze znajomymi może 18-105 albo zestaw 18-55 + 50/1.8 (mam i bardzo sobie chwalę)? Myślę że takie obiektywy dla amatora wystarczą.
Wracając do tematu zniekształceń - Libeerte zdjęcie Tutaj widać, że zdjęcie (prawdopodobnie zrobione krótką stałką) zrobiono ze zbyt bliskiej odległości. Choć jest ładne to niestety proporcje są zaburzone - głowa wygląda na dwa razy większą niż klatka piersiowa. Sama też na początku miałam tendencje do powiększania głów 😡 klik
Dokładnie. Choć stałka na dystans to już nie to, dlatego sprzedałam swoją 50, w końcu kupiłam 35 - ale do koni jej w ogóle nie używam. Potrzebne mi było szkło do fotografowania jedzenia 😉
armara, mam 35 🙂 Koni robiłam trochę na padoku i jak teraz patrze to faktycznie lepiej z dystansu 😉 Portrety też robiłam i akurat jestem bardzo zadowolona 🙂
W przypadku psów trzeba celować ostrość na oczy, [jeśli kadr jest dosyć ciasny i przysłona szeroko otwarta]. AF często pudłuje, jeśli nie chce się stracić naprawdę potencjalnie fajnych zdjęć, trzeba ostrzyć manualnie 🙁
Libeerte - GŁĘBIA OSTROŚCI. Poczytaj cokolwiek na ten temat. Książki, artykuły, poradniki naprawdę nie gryzą. Warto się czegokolwiek dowiedzieć. Polecam z całego serca cały SZEROKI KADR. Wiele potrzebnych informacji tam jest.
Libeerte dla mnie czasem takie zdjęcia z ostrymi oczkami i rozmazanym noskiem się podobają, wszystko rzecz gustu. choć jestem strasznym amatorem i to, co mnie się podoba, innym może niekoniecznie. 😉
Libeerte, mam nadzieję, że nie ostrzysz wyłącznie centralnym punktem...? Jeśli po przymknięciu przysłony jest ciemno, to podbij ISO (chyba że już to zrobiłaś, to wtedy... zapal lampkę i wyceluj w psa 😁 )
Ustawiasz ostrość, przytrzymujesz AF locka, zmieniasz kompozycję kadru trzymając przycisk i robisz zdjęcie ze zmienioną kompozycją, czyli np. ustawiasz ostrość centralnym punktem, blokujesz AF i zmieniasz kadr tak, że to, co miałaś w centrum, jest teraz np. w rogu. Nie wiem jak inaczej można na brzeg kadru ostrzyć centralnym punktem, chyba wyłączając AF po wyostrzeniu i później przekomponować kadr... Utrudnianie życia, nie prościej zmienić punkt AF?
zazwyczaj wystarczy że przytrzymam spust do połowy i ostrość nie zmienia miejsca, jest tam, gdzie chcę. punkt zmieniam ale rzadko bardzo, jak mam dużo czasu na dłubanie, albo aparat na statywie.
Jedna uwaga - przy bardzo małej głębi ostrości takie przekadrowanie może spowodować, że ostrość będzie nie tam gdzie powinna. Mam na myśli przysłony rzędu 1.4-2.8.
halo,whitemoon071, rozumiem, że nie ma tu miejsca dla amatorów ? 🙂 Uwierzcie mi, że czytałam wiele, jednak wole się uczyć na własnych błędach 😀 Facella, różnie robię, staram sie zmieniać, czasem manualnie, ale to jeszcze nie do końca mi wychodzi :p
oczywiście, właściwie to tylko dla amatorów, sama takim jestem, ale skoro czytałaś wiele to powinnaś wiedzieć chociaż czym jest głębia ostrości. 😉 Nie mówię Ci, żebyś znała pojęcia takie jak izohelia, solaryzacja czy wiedziała czym jest efekt Ortona, ale podstawowe pojęcia typu:głębia ostrości, przesłona, czas naświetlania, ekspozycja... To jest podstawa podstaw i każdy kto robi zdjęcia musi wiedzieć co to i 'z czym to się je' Btw - jeśli chcesz to mogę wrzucić tu kilka materiałów edukacyjnych.
whitemoon071, staram się czytać dużo i im wiecej kombinuje, wiedząc niby więcej, tym gorzej mi idzie, haha 😀 Ostatnio coraz gorzej niestety i właśnie dlatego radzę się tutaj osób bardziej doświadczonych 🙂 A każdy link sią przyda więc jeśli masz jakieś ciekawe strony to chętnie poczytam :kwiatek:
Pochwaliłam się za szybko. Mam mnóstwo materiałów, między innymi wykresy, tabele, obrazki itp, ale większość w pdf, o sporych rozmiarach, więc nie będę tu wrzucać. Polecam naprawdę szeroki kadr i inne poradniki tego typu.
a jak to jest z prawami autorskimi? Jeśli kilka dzieciaków cały czas chamsko dodaje zdjęcia, które robiłam, a jak zwrócę w jakikolwiek sposób uwagę, to odpiszą "przecież robiłyśmy w tym samym czasie", lub "nie możesz straszyć dzieci sądem". Wkurza mnie po prostu to jak robią sobie jakieś strony gdzie 70% zdjęć zrobiłam ja... da się to jakoś zgłosić, żeby je tylko usunęły i nie dodawały więcej?