Forum towarzyskie »

Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

kaszmirowa2302, ja mam nikona D5000 i jestem zadowolona 🙂 jeśli chodzi o lustrzanki to właśnie te nikony typu D3100, D5000 itp są najlepsze dla amatorów 🙂
Mam małe pytanie. Do tej pory robiłam zdjęcia Panasonic Lumix DMC-FZ18, ale ma już swoje lata, więc zaczęłam rozglądać się za aparatem zastępczym. Co mogłybyście polecić do 3 tys. zł? Robię zdjęcia raczej dla frajdy, amatorsko głównie są to konie, często w ruchu, ale też podczas rodzinnych wypadów np. na wakacje. Kompletnie się na tym nie znam, więc nie wiem czy lepiej porozglądać się za lustrzanką czy hybrydowym aparatem. Dziękuję z góry za pomoc  :kwiatek:

Wszystko zalezy czy chcesz kupic na poczatek lepszy aparat z jednym lub dwoma kitowymi szklami, czy tansze body i lepszy obiektyw.
A może chce kupić tanie body i 3 tanie szkła?
Ja mogę dla początkującego polecić Nikony typu D3000, D3100, D3200, D5000, D5100. Do koni obiektyw typu zoom, np. Nikkor 70-300 VR. Do tych modeli koniecznie obiektywy z silnikiem (oznaczenie AF-S u Nikona), inaczej będziesz ostrzyć ręcznie, co zazwyczaj trwa dłużej niż z AFem. D3000 nie ma podglądu na LCD, więc ręczne ostrzenie jest dodatkowo utrudnione. Na wakacyjne wypady, czyli pewnie widoczki i zdjęcia ze znajomymi może 18-105 albo zestaw 18-55 + 50/1.8 (mam i bardzo sobie chwalę)? Myślę że takie obiektywy dla amatora wystarczą.
Wracając do tematu zniekształceń - Libeerte
zdjęcie Tutaj widać, że zdjęcie (prawdopodobnie zrobione krótką stałką) zrobiono ze zbyt bliskiej odległości. Choć jest ładne to niestety proporcje są zaburzone - głowa wygląda na dwa razy większą niż klatka piersiowa.
Sama też na początku miałam tendencje do powiększania głów  😡
klik
armara, a jak najlepiej ich uniknąć? trochę się bawiłam na padoku i już sama nie wiem jak mi wychodzi ;/
Libeerte, trzymać dystans.
Libeerte, trzymać dystans.

Dokładnie.
Choć stałka na dystans to już nie to, dlatego sprzedałam swoją 50, w końcu kupiłam 35 - ale do koni jej w ogóle nie używam. Potrzebne mi było szkło do fotografowania jedzenia 😉
armara, mam 35 🙂 Koni robiłam trochę na padoku i jak teraz patrze to faktycznie lepiej z dystansu 😉 Portrety też robiłam i akurat jestem bardzo zadowolona 🙂
armara, moja 50 zmieniła przeznaczenie - kot  😁
armara, moja 50 zmieniła przeznaczenie - kot  😁

O fakt, ja kota też stałką męczę. Konie na stałki są jakby ekhem zbyt trójwymiarowe :P  😁
mój pies za bardzo ruchliwy niestety 😀

edit:
bawiłam sie z psem i dziwnie wychodzi mi ostrość, albo ostry sam nos, albo nie ostry nos a reszta średnio
klik
W przypadku psów trzeba celować ostrość na oczy, [jeśli kadr jest dosyć ciasny i przysłona szeroko otwarta]. AF często pudłuje, jeśli nie chce się stracić naprawdę potencjalnie fajnych zdjęć, trzeba ostrzyć manualnie 🙁
Libeerte
Na takiej przysłonie nie ma szans na to, żeby cały łeb był ostry. Na pewno nie przy takim kadrowaniu 😉
armara, na innej będą z kolei za ciemne. Zrobiłam jeszcze kilka, moze w końcu jakoś się z tym ogarne 😀

edit
Becia23, mój pies albo śpi, albo rusza sie za dużo  🙄 jak ostrość daje bardziej na oczy to wychodzi tak
Libeerte, błagam! Mamy XXI wiek. Poczytaj COKOLWIEK o fotografii. COKOLWIEK.
Libeerte - GŁĘBIA OSTROŚCI. Poczytaj cokolwiek na ten temat. Książki, artykuły, poradniki naprawdę nie gryzą. Warto się czegokolwiek dowiedzieć.
Polecam z całego serca cały SZEROKI KADR. Wiele potrzebnych informacji tam jest.
Libeerte dla mnie czasem takie zdjęcia z ostrymi oczkami i rozmazanym noskiem się podobają, wszystko rzecz gustu. choć jestem strasznym amatorem i to, co mnie się podoba, innym może niekoniecznie. 😉

Libeerte, mam nadzieję, że nie ostrzysz wyłącznie centralnym punktem...?
Jeśli po przymknięciu przysłony jest ciemno, to podbij ISO (chyba że już to zrobiłaś, to wtedy... zapal lampkę i wyceluj w psa  😁 )
Libeerte, mam nadzieję, że nie ostrzysz wyłącznie centralnym punktem...?

czemu? ja tak ostrzę zawsze
Przy przysłonie rzędu 1.8, chcąc złapać ostrość gdzieś z brzegu kadru, też? No chyba, ze AF lockiem, ale jak dla mnie za dużo z tym zabawy.
no też. co to AF lock? chyba mam takie cuś, ale nie używam.
Ustawiasz ostrość, przytrzymujesz AF locka, zmieniasz kompozycję kadru trzymając przycisk i robisz zdjęcie ze zmienioną kompozycją, czyli np. ustawiasz ostrość centralnym punktem, blokujesz AF i zmieniasz kadr tak, że to, co miałaś w centrum, jest teraz np. w rogu.
Nie wiem jak inaczej można na brzeg kadru ostrzyć centralnym punktem, chyba wyłączając AF po wyostrzeniu i później przekomponować kadr... Utrudnianie życia, nie prościej zmienić punkt AF?
zazwyczaj wystarczy że przytrzymam spust do połowy i ostrość nie zmienia miejsca, jest tam, gdzie chcę.
punkt zmieniam ale rzadko bardzo, jak mam dużo czasu na dłubanie, albo aparat na statywie.
Aaa bo ja prawie zawsze na ciągłym robię, a Ty na pojedynczym, no tak. Przekombinowałam.
Jedna uwaga - przy bardzo małej głębi ostrości takie przekadrowanie może spowodować, że ostrość będzie nie tam gdzie powinna. Mam na myśli przysłony rzędu 1.4-2.8.
halo, whitemoon071, rozumiem, że nie ma tu miejsca dla amatorów ? 🙂 Uwierzcie mi, że czytałam wiele, jednak wole się uczyć na własnych błędach 😀
Facella, różnie robię, staram sie zmieniać, czasem manualnie, ale to jeszcze nie do końca mi wychodzi :p
oczywiście, właściwie to tylko dla amatorów, sama takim jestem, ale skoro czytałaś wiele to powinnaś wiedzieć chociaż czym jest głębia ostrości. 😉
Nie mówię Ci, żebyś znała pojęcia takie jak izohelia, solaryzacja czy wiedziała czym jest efekt Ortona, ale podstawowe pojęcia typu:głębia ostrości, przesłona, czas naświetlania, ekspozycja... To jest podstawa podstaw i każdy kto robi zdjęcia musi wiedzieć co to i 'z czym to się je'
Btw - jeśli chcesz to mogę wrzucić tu kilka materiałów edukacyjnych.
whitemoon071, staram się czytać dużo i im wiecej kombinuje, wiedząc niby więcej, tym gorzej mi idzie, haha 😀 Ostatnio coraz gorzej niestety i właśnie dlatego radzę się tutaj osób bardziej doświadczonych 🙂 A każdy link sią przyda więc jeśli masz jakieś ciekawe strony to chętnie poczytam  :kwiatek:
Pochwaliłam się za szybko. Mam mnóstwo materiałów, między innymi wykresy, tabele, obrazki itp, ale większość w pdf, o sporych rozmiarach, więc nie będę tu wrzucać. Polecam naprawdę szeroki kadr i inne poradniki tego typu.
whitemoon071, Dziękuję, poczytam 🙂

a jak to jest z prawami autorskimi? Jeśli kilka dzieciaków cały czas chamsko dodaje zdjęcia, które robiłam, a jak zwrócę w jakikolwiek sposób uwagę, to odpiszą "przecież robiłyśmy w tym samym czasie", lub "nie możesz straszyć dzieci sądem". Wkurza mnie po prostu to jak robią sobie jakieś strony gdzie 70% zdjęć zrobiłam ja... da się to jakoś zgłosić, żeby je tylko usunęły i nie dodawały więcej?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się