Forum konie »

siodła bezterlicowe

Oj, to moze być trudne -mieszam w okolicach Bukowiny Tatrzańskiej, w Tatrach 🤣 Chyba, że zechciałabyś przyjechać do mnie w gościnę na weekend razem z siodłem -to zapraszam serdecznie! 😁 Możemy obgadać sprawę na PW. I dziękuję za info :kwiatek:
Czy ktoś używa któregoś z typów bezterlicówek na wykłębionej koninie?

Widziałam kiedyś na wątku, że komuś siodło {chyba jakiś freemax} położyło się pięknie na kłębie. Czy może jest to kwestia odpowiedniego łęku? {i teraz pytanie lajkonika, freemax ma wymienne łęki, czy dotyczy to tylko barefoota?}

Wiem, że freeform robi specjalny typ siodeł, ale znaleźć takie siodło na rynku używek to naprawdę wyczyn.

help
olaela, Freemax ma wymienne łęki. Co do reszty, niech wypowie się ktoś kumaty 🙂
Ja próbowałam freemaxa na b. wygłębionego konia i niestety w ogóle nie pasował, do tego siodło  tak jak wszystkie inne leciało do tyłu..
Ja próbowałam freemaxa na b. wygłębionego konia i niestety w ogóle nie pasował, do tego siodło  tak jak wszystkie inne leciało do tyłu..

No to freemax skreślony 🙁 A szkoda, bo cena b. fajna...
A jak sprawa wygląda z barefootami? Na fotach wydaje się, że to takie trochę naleśniki, wydają się nawet bardziej niewłaściwe na wystające kłęby niż freemaxy
[quote author=korsik link=topic=519.msg1120880#msg1120880 date=1315050252]

No to freemax skreślony 🙁 A szkoda, bo cena b. fajna...
A jak sprawa wygląda z barefootami? Na fotach wydaje się, że to takie trochę naleśniki, wydają się nawet bardziej niewłaściwe na wystające kłęby niż freemaxy
[/quote]-

Ponoć Freemaxy również na miękko, czyli bez łeku się dobrze sprawdzają... może zbyt z przodu koń był osiodłany...
co do Barefootów i wykłębionych mocno koni - u nas zawsze był problem z dopasowaniem siodła dla Dakoty - jeżdżę z miękkim łękiem i jest super, mimo że koń bardzo wrażliwy na obtarcia 🙂
[quote author=zoyabea link=topic=519.msg1117834#msg1117834 date=1314786698]
Rzepka,

4 horses chyba dal d... w temacie ;(
Oficjalnie mona je kupic w US
http://www.google.pl/search?q=senstaion+saddles&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
i ich dystrybutorow lub u dystrybutora w UK
http://www.scallywagsequinesupplies.co.uk/p/category/0710037502-Sensation+Treeless+Saddles/
Mozna tez kupic uzywane czasem na angielskim e-bay'u i brytyjskim.
Ja swoje kupilam urzywane na angielskim forum beterlicowym:
http://groups.yahoo.com/group/treelesssaddles/

Skad jestes?
Moge Ci moje pozyczyc do przymiarki 😉

[Dzwoniłam do nich jakies 2 miesiące temu. Życzą sobie ok. 6 tys. Może w przyszłym wcieleniu... Czasem bywają na zagranicznych forach, sklepach. Na ebayu jeszcze nigdy nie widziałam. Pozdrowionka

[Dzwoniłam do nich jakies 2 miesiące temu. Życzą sobie ok. 6 tys. Może w przyszłym wcieleniu... Czasem bywają na zagranicznych forach, sklepach. Na ebayu jeszcze nigdy nie widziałam. Pozdrowionka

6 tys?????
Oj to ostro przegieta cena  😲 Niezla marze sobie narzucili 😵
Aaa, do mnie wreszcie dotarł długo wyczekiwany Freemax Dressage  💃 Zdjęcia i wrażenia z jazdy (bo od razu wzięłam go do stajni), jak tylko się trochę ogarnę 🙂

edit: ogarnęłam się 🙂 W ogóle pierwsze wrażenie po przyjściu paczki to: łał, to siodło jest naprawdę lekkie! 🙂 W czasie siodłania konia okazało się, że przystuły są sporo krótsze niż w Isabell i ledwo dopięłam popręg. Co do klocków, przypięłam na razie tylko duże Wintecowe, ale zamierzam zrobić połączone klocki z Freemaxa i Wintecowe.

Tu koń świeżo po osiodłaniu:

Tu widać odstające poduchy, które mam nadzieję się uklepią:

Pierwsze wrażenie po "wsiądnięciu" w siodło: szerooooko 🙂 I miękko - naprawdę jak na poduszkach. W czasie jazdy musiałam się przestawić na to szersze siedzenie, straszliwie majtały mi też nogi (chociaż to raczej kwestia tego, że żaden ze mnie dobry jeździec), ale ogólnie baardzo wygodnie. Koń chodził wprawdzie tak, jak zwykle, ale zauważyłam, że częściej sam z siebie wypuszczał się w dół - więc tu sukces 🙂

Jedno, co bym zmieniła, to tybinkę na krótszą - niestety jestem wybitnie krótkonożna. Ale obecna tybinka nie przeszkadza, w Isabell miałam identyczną, jak nie dłuższą, a też się jeździło...

Jeszcze przymiarka w "stój":

I pierwszy kłus:

Ogólnie fajnie mi się jeździło, mam nadzieję, że niedługo się na tyle rozciągnę, że będę dobrze w tym siodle siedziała 🙂
zazdroszczę i konia 😍 i siodła  👀  😜  super 🙂
wyjaśnijcie proszę, na czym polega to "łączenie klocków kolanowych winteca i freemaxa" bo sobie tego wyobrazić nie mogę a ciekawi mnie to  🤔
piglet, chodzi o to że standardowe klocki Freemaxa są strasznie cienkie, niemal ich nie czuć. Dlatego dziewczyny do rzepów tych klocków (one mają rzepy z obu stron) dołączają taki kawałek "miękkiego" rzepa, i do tego przyklejają jeszcze klocki Winteca - wtedy klocki stają się fajne, trzymające 🙂
Mam nadzieję, że w miarę obrazowo to wyjaśniłam 🙂

żabeczka, dziękuję  :kwiatek:
tak zrozumiałam, dzięki 😀
nie wiedziałam, że klocki freemaxa mają rzepy po obu stronach, myślałam że wyglądają tak jak normalne klocki
piglet, właśnie niestety nie, są cienkie jak naleśniki i z obu stron mają rzepy 😉
Freemax ma wszędzie rzepy 😀
Ja swoje potraktowałam olejem i od razu lepiej się dopasowało do klocka, bo tybinka zrobiła się miększa.
Livia, strasznie Ci leci to siodło. Isabelka z tego co pamiętam, też leciała. To trochę Tobie psuje dosiad. Nie wiem jaki grzbiet ma Twój koń, ale może jednak podnieść tył, albo zmienić łęk? No nie wiem, tak sobie luźno rozmyślam, bo strasznie się rzuca w oczy takie siodło 🙁
Livia pięknie się prezentujecie w nowym nabytku 🙂
Jasnowata, olejowanie jeszcze przede mną, będzie na dniach 😉

Co do siodła, niestety nie mam zdjęcia idealnie z boku, raczej wydawało mi się, że jest ok... Isabelka po wymianie łęku na najszerszy już nie leciała, tu teoretycznie mogę jeszcze o jeden łęk poszerzyć - albo jeździć bez łęku, pomogłoby?

Podkładkę na pewno jakąś kupię, najwyżej będę kombinować z korekcją. Aczkolwiek po to kupowałam bezterlicówkę, coby już nie mieć problemów z dopasowaniem siodła  😵

aien, dziękuję  :kwiatek:
Livia - sprobuj bez leku 🙂, ja jezdze bez 🙂.

A co do klockow kolanowych - chyba kwestia przyzwyczajenia... Ja już w ogole nie czuję tego, ze te freemaxowe są male xD.
Livia, jak dla mnie, to mocno leci 🙁 Może fryzy mają taki grzbiet? Nie no niemożliwe, nie wiem.
Gagulec ja dzis nie założyłam klocków (nie mam jeszcze swoich i pożyczam) i noga mi nie latała. Fakt, że skróciłam strzemiona, ale kolano raczej leżało na tybince, a nie poza nią 🙂 Uwielbiam to siodło 🙂
Dzięki dziewczyny, zobaczymy następnym razem jak będzie bez łęku, w razie czego będę myśleć nad korekcją 😉

edit: tak oglądam zdjęcia dziewczyn (Fantazja, milusia) we Freemaxie i wydaje mi się, że u mnie siodło leży tak samo... mógłby się ktoś obeznany jeszcze wypowiedzieć?  :kwiatek:

edit: zorientowałam się właśnie, że pomyliłam jeden nick...
Oho, chyba mnie olśniło dlaczego w moim freemaxie mam tendencję do pochylania się do przodu😉 Trzeba spróbować trochę podnieść tył i zobaczyć jak to będzie😉
jasminowa jeśłi pochylasz sie to raczej Twoja sytuacja wygląda tak 😉 przy za niskim tylnym łęku/ wysokim przednim wyglądało by to tak 😉 zdjęcia zapożyczone ze strony barnsby.com
Sasqack, ja gdy jeździłam w siodle, które leciało do tyłu, to właśnie się pochylałam do przodu dla równowagi. Przy czym nie potrafiłam dobrze usiąść i pracować biodrami, bo przez pochylanie zamykałam się w miednicy (łaaaa, ciężko mi dziś dobrać słowa). Jak podłożyłam podkładkę korekcyjną, natychmiast mój dosiad wyglądał inaczej i potrafiłam siedzieć tyłkiem w siodle.
Jasnowata kwestia teraz ustawienia łydek 🙂 bo na "usadzenie" sie w siodle ma też wpływ kształ siedziska (mogą być męskie i damskie) o czym w polsce jakoś sie nie mówi 🙂 doskonale rozumię o co Ci chodzi aczkolwiek freemaxy wydają sie bycbardzo wysokimi siodłami z tyłu. jasminowa a jak patrzysz na siodło z profilu to w jakiej odległości od przedniego łęku (oczywiscie siodło leżace na koniu z dopietym popręgiem najlepiej po jeździe) wypada najgłębszy punkt siodła? Ja sie zastanawiam nad tym siodłem stąd moje zainteresowanie sprawą 🙂
O, mowa o siodłach lecących do tyłu! 😉
Pochylanie się i pielęgnowanie dosiadu fotelowego to u mnie niezawodny znak, że koń się poszerzył [albo tylko przytył 😉] i trzeba łęk zmienić/podkładkę wyrzucić.
Jak tylko jakieś siodło choć minimalnie leci w tył, to ja to czuję i już nie mogę się w nim ogarnąć, a moje ciało chętnie przybiera pozycję wieloletnie pielęgnowanego dosiadu fotelowego. Straszliwość! Taka ze mnie baletnica. 😉

[quote="sasquach"]bo na "usadzenie" sie w siodle ma też wpływ kształ siedziska (mogą być męskie i damskie) o czym w polsce jakoś sie nie mówi[/quote]
Wiesz coś więcej na ten temat? W sensie - jak poznać "na oko" czy siedzisko jest męskie czy damskie?
Sasqach, jeszcze nie spotkałam się z osobą, która pochylała się do tyłu wraz z lecącym do tyłu siodłem. Wszystkie jakie znam pochylały się do przodu. Ale moze jeszcze mało widziałam 😉
Damskie i męskie siodła? pierwsze słyszę. Masz jakieś zdjęcia? Jak je rozpoznać?
Sankaritarina, mały off, Twój poprzedni awatar był ładniejszy i taki Twój Twój 😁 🙂
Sankaritarina 
temat rzeka... ogólnie wszystko bierze sie od tego ze meżczyzna ma inaczej zbudowaną miednice niż kobieta- tu masz wszystko 🙂
szkoda że wiedza ta nie jest nowością a wciąż sie o niej zapomina :/ miałam styczność z firmą szyjącą siodła na zamówienie z anglii która nawet trelice robiła pod konkretny przypadek i oni właśńie brali pod uwage czy jeźdzcem jest kobieta czy meżczyzna w jakim wieku itd.
Jasnowata
Wiesz to jest rysunek poglądowy pozakujący jak wyglądałabyś gdybyś siedziała tak jak Ci siodło narzuca 😉 a nie tak jak siedzisz gdy jeździsz bo logicznym jest ze starasz sie nadrobić właśnie to do czego zmusza Cie siodło zmieniając swoją pozycje na właściwą. Racja rysunki są troche nie trafione źle skojażyłam lecenie do przodu z pochylaniem sie 🙂 przepraszam 😉 mój błąd  :kwiatek:
Siodło raczej leci minimalnie do tyłu, łęk tylny nie jest trochę wyżej niż przedni, jak być powinno. Takie przynajmniej mam wrażenie, sprawdzę dokładnie jutro.
Tylny łęk powinien być minimum 2 palce wyżej niż przedni a jak pozostałe wrażenia odnośnie siodła? a jak cofniesz nieco siodło dalej tak jest?
sasqach, jasminowa, dziękuję za opinie 🙂

Patrzę na wszystkie zdjęcia, jakie mam, i łęk tylny jest na każdym wyżej niż przedni - kwestia tylko taka, że raz to wygląda na ledwo-ledwo wyżej, a raz widać z daleka różnicę  😁

Siodło ubiorę kolejny raz dopiero w sobotę, wtedy też spróbuję wyjąć łęk i osiodłać nieco dalej, ew. podłożyć podkładkę z korekcją tyłu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się