Przyszedł w końcu do nas Freeform Liberty. Siodło tylko wsadzone na konia żeby dopasować popręg więc jeszcze na pewno inaczej się ułoży po jeździe. System "nose job" 13 cm (czyli wycięcie przedniego łęku na taką długość). Waga zabójcze 3 kilo 500 gram. W mojej galerii jest jeszcze parę zdjęć pod kątem. Jak na razie siodło robi na mnie dobre wrażenie. Hahaha w domu i w sklepie zwykły czaprak był za mały a po mierzeniu okazuje się, że ujeżdżeniowy wygląda na za duży. Zobaczymy jak to będzie jak się wszystko uklepie.
Wszechstronne, ale my mamy jeszcze czas na prawdziwe ujeżdżeniówki. Dla Ciebie jak dobrze pamiętam, że jesteś wysoka to z uj. byłby dobry Elite Dressage tylko nie wiem czy można przedłużyć tybinkę. Musiałabyś je mieć na testy. Ja mam całe 163 (?) więc jak w nie siadłam na sucho miałam kolano w połowie klocka (tak mi się wydawało bo z boku się nie widziałam 😉 )
Ava, faktycznie wygląda na malutkie 🙂 ale może to kwestia właśnie tego ujeżdżeniowego czapraka 🙂 Tak czy siak, siodło fajnie wygląda - czekam na wrażenia po pierwszej jeździe 🙂
Ava, mimo tego zazdroszczę zakupu... jakiś czas temu dzwoniłam do Freeforma i mieli wysłać zapytanie do producenta, czy przedłużane tybinki są możliwe w opcji. Ale że włosi mają teraz okres urlopowy, nie szybko dostanę odpowiedź. Bardziej niż Elite Dressage jestem zainteresowana Dressage Classic, choć ponoć przestali je już produkować jak mi pani powiedziała, i wyprzedają resztki - mimo to, cena bez zmian 🙁
Wsiadłam dzisiaj ale za dużo nie pojeździłam, może 20 minut. Niestety mam problemy z kręgosłupem i miednicą no i jak na złość się musiały odezwać. Pierwsze wrażenie? Szeroko, nie jestem przyzwyczajona dopiero się wdrażam w jazdy po przerwie (wsiadły potem dwie osoby po mnie na chwilę i to wrażenie im szybko zniknęło). Wygodnie się siedzi, miękko, nie przeszkadza przedni łęk, nie przesuwało się, także przy wsiadaniu. Nasz konio tak czy siak ma obszerny kłus ale dzisiaj to ja nie nadążałam anglezować 😀 Cobrinha, niestety te siodła swoje kosztują. Zakładaliśmy początkowo te 1200 na siodło a skończyło się na ohoho, ale nie żałuję. Też zastanawiałam się nad D.C. ale stwierdziłam, że Liberty na początek będzie lepsze, zastanawiam się dlaczego je wycofują bo nie wiem czy można powiedzieć, że coś im zostało. Te siodła można skonfigurować jak się komu żywnie podoba więc nasze było robione pod nas prawie cały miesiąc. Nie wiem czy mają jakieś "gotowce". Muszę też pochwalić panią przedstawicielkę bo była najbardziej rzeczowa itd. ze wszystkich do, których dzwoniliśmy (co w sumie przeważyło na stronę FF pod koniec podejmowania wyboru).
Mam tylko kilka ciemnych zdjęć ze stój bo potem mój luby zaczął filmować ciekawsze rzeczy czyt. kopyta 😉
A zamawiał ktoś z forumowiczów Freeformy za granicą? W Polsce w sumie z tego co przeglądam net jest tylko jeden dostawca 🙄 Elite dressage wygladą bardzo obiecująco, obawiam się tylko,że cena wraz z marżą od dostawcy jest zaporowa dla statystycznego Polaka 😵. Ale siodło pięknie jest zrobione 😍 Ava - Ty masz taką bardziej wszechstronną wersję ?
A zamawiał ktoś z forumowiczów Freeformy za granicą? W Polsce w sumie z tego co przeglądam net jest tylko jeden dostawca 🙄 Elite dressage wygladą bardzo obiecująco, obawiam się tylko,że cena wraz z marżą od dostawcy jest zaporowa dla statystycznego Polaka 😵. Ale siodło pięknie jest zrobione 😍 Ava - Ty masz taką bardziej wszechstronną wersję ?
Ja kupowalam uzywanego freeforma na niemieckim ebay-u. bardzo fajna cena i sporo tam ich bywa 😉 Kiedys zastanawialam sie nad angielskim dystrybutorem - ale ta firma zrezygnowala z dystrybucji. Tu jest niemiecki http://www.freeform.de/uberfreeform.html
Bronze moje to jest właściwie takie VSD, wszystko zależy od tego jakie sobie kupisz siedzisko. Można mieć nawet Elite w wersji VSD. Mogę dokupić głębsze siedzisko później i mieć wersję typowo ujeżdżeniową a te płytsze zostawić na skoki. Sprytne te siodła :]
aaa wczoraj młody trochę głupiał i bryknął, teleportowałam się nawet nie wiem kiedy z jednego rogu pod drzwi ale nie miałam problemu z utrzymaniem, fajnie głęboko się siedzi.
Te siodła można skonfigurować jak się komu żywnie podoba więc nasze było robione pod nas prawie cały miesiąc. Nie wiem czy mają jakieś "gotowce". Można dowolnie skonfigurować, ale z gotowych elementów czyli produkowanych w standardowej ofercie - sama pani nie wie, jak jest w przypadku przedłużanych tybinek 😉
Czy jest jakaś strona producenta Freeform, bo nic nie udaje mi się znaleźć?
Czy w przypadku bezterlicówki ma znaczenie, że siodło sięga zdecydowanie poza linię ostatniego żebra? 🤔
Wiedziałam, że te siodła są duże, ale że aż tak, to się nie spodziewałam. Założyłam dzisiaj Freemaxa Evo na swoją kobyłę i koń mi dosłownie zniknął. 👀 Siodło kończy się prawie na zadzie, a bardziej na przód nie da rady go założyć. Pomijam fakt, że dziwnie odstaje (tak, jakby było dużo za szerokie), bo to się pewnie pod jeźdźcem ułoży.
senbonsakura jeżeli freemax jest za długi, to spróbuj freeforma. Mają siodła ze skróconą bazą specjalnie dla koni o krótkim grzbiecie (na skróconej bazie można zamontować, o ile pamiętam, siedziska 15-17).
Na razie chciałabym się dowiedzieć, czy to, że siodło jest za długie ma znaczenie (poza względami estetycznymi, bo to przeboleję). Na logikę wydaje mi się, że tak, ale może jednak z bezterlicówką jest inaczej. Wolę dopytać mądrzejszych od siebie.
wiesz co ja miałam 17 evo i teraz mam 17 dressage - freemax oczywiście i na kucyku 138cm wzrostu o grzbiecie całe szalone 110 cm (no chyba że się ciut wyciągła kobyłka jak podrosła) jest ok, evo wydawało mi się ciutkę za duże ale to jest naprawdę krótki konik. No te siodła sa większe więc na logikę muszą więcej miejsca zajmować i tym że sięga za żebro bym się wybitnie nie przejmowała o ile jest jeszcze kawałek do nerki. Najlepiej porób fotki i wrzuć to będzie łatwiej oceniać 🙂
Jako szczęśliwa posiadaczka Freemaxa (od kasi😉) wypowiem się. Dla mnie to siodło jest genialne! Nie przeszkadzają mi dłuższe puśliska, tj. cudów nie ma, jak jeździec dupa to siodło za wiele nie zmienia, nie mam wrażenia, ze mnie kompletnie nie trzyma- wręcz przeciwnie, siedzi się w nim bardzo stabilnie. Koń też zadowolony. Musze jedynie pokombinować z łękiem, albo zamówić większy, albo jeździć bez😉 Natomiast to co naprawdę mnie martwi to brak przestrzeni na kręgosłup. Myślałam nad specjalną podkładką, taką z kieszeniami aby dopchać je w razie potrzeb np. neoprenem. Tylko tu pojawia się problem- skąd taką wytrzasnąć?! Pomyślałam o Par-force, ale to wydaje się mega skomplikowane. Bonidos- tez niechętnie póki co. Macie może jakiś pomysł? Już w marzeniach widziałam podkładeczkę na mierę z Bonidosa, z neoprenem i dodatkowymi kieszeniami po bokach a tu się przyjdzie chyba smakiem obejść...
jasminowa-ja mam mattesa correction system i wlasnie z mysla o przestrzeni na kregoslup w kieszenie wsadzilam wkladki żelowe(zrobilam sama na wzor mattesowych wkladek, ze starego żelu, na kazda zelowa wkladke uszylam pokrowiec z bawelnianej koszulki, zeby sie zel nie rozlazil i jest super 😉) Ja to zrobiłam bo mielismy małe problemy plecowe i juz pozniej dmuchalam na zimne 😉 Ale jakis czas moj zwierz chodzil tylko z mattesem bez wkladek i nie bylo bolesnosci, wiec moze ten brak przestrzeni przy tym siodle nie stanowi problemu 👀 Najlepiej obserwowac konia, po kazdej jezdzie pomacac, pomasowac plecy i bedziesz wiedziala czy cos jest nie tak 😉
Właśnie, jak to jest w końcu z tą przestrzenią na kręgosłup? Tzn - jak producenci się do tego ustosunkowują? Z założenia nie ma być żadnej przestrzeni na kręgosłup czy ten problem ma niwelować pad? Ava, Dopisuję się do pytania Bader - jak cenowo to wyszło? Trzeba było pomierzyć jakoś konia?
Ava a jakie kupowałaś i ile Cie wyniosło? Jestem ciekawa jakie są mniej więcej koszta 🙂
Dosłownie parę postów wyżej są zdjęcia mojego siodła. Cena jest mocno płynna w zależności od tego co sobie wybierzesz jako opcje dodatkową ale taniej niż 4 tyś raczej nie ma co liczyć, górna granica zależna od dodatków. Ja nie mierzyłam, mam normalnego budową konia więc wzięłam wszystko w rozmiarze standardowym jak ktoś ma, krótkiego konia i chce krótką bazę to przedstawicielka wyśle zdjęcie jak zrobić pomiar.
Po zakupie siodła Mattes przekracza budżet, ale ParForce może zrobić taką podobną podkładkę, cena będzie niższa(wstępnie wycenili na co najmniej 250zł). Chyba faktycznie zadzwonię do nich i zapytam, może da się zamówić zwykłego futrzaka i jakoś samodzielnie doszyć kieszenie?
Jakiś czas temu pisałam do Freeforma z zapytaniem o ofertę - w odpowiedzi dostałam takie przybliżone zestawienie: ceny siodeł: baza + siedzisko -dressage classic - 2398 PLN + 1029 PLN -Elite dressage - 2997 PLN + 1029 PLN -Liberty - 3100 PLN + 920 PLN -Freegait - 3152 PLN + 920 PLN
A czy ktoś z Was może zna jakąś firmę, która ma troszkę tańsze siodła? Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem takiego, ale boję się, że jeśli to nie będzie to, to stracę trochę pieniędzy, a tego wolałabym uniknąć, zwłaszcza, że mam siodło, którego nie chciałabym się pozbywać w tej chwili 🙂 Możecie mi powiedzieć jeszcze tylko, czy rzeczywiście lepiej czuć ruchy konia, no i co za tym idzie czy bardziej wybija w takim siodle? Mam lekkie problemy z kręgosłupem i niestety boli trochę po mocniejszej jeździe i nie wiem teraz, czy to będzie dla mnie lepsze rozwiązanie....
terefere, mnie nic nie wybija, siedzi się bardzo stabilnie i komfortowo, ale może jest w tym też pewna zasługa mattesa. a ruchy konia faktyczne czuje się lepiej, czasem wyraźnie czuć poruszające się mięśnie grzbietu.