Forum konie »

siodła bezterlicowe

Hej, orientuje się może który rozmiar padu barefoot cheyenne specjal mam zamówić pod siodło barefoot cheyenne rozmiar 0?
Wydaje mi się, że wystarczy pad w rozmiarze pony, ale mogę się mylić.
Dzięki z góry za podpowiedź
Siemka, polecam siodła Ghost 😁

Mam jedno dla swojego konia od grudnia 2021 i sprawdza się super! Co jakiś czas musimy zerknąć w panele i pokombinować jak je przestawić, wiadomo, ale poza tym i czyszczeniem to siodło nie wymaga praktycznie żadnego działania.

Mamy Ghost Flamenco, model z kolekcji Classic z podwójną tybinką. Jest śliczne i bardzo pomogło mojemu koniowi odbudować grzbiet po atrofii spowodowanej siodłem terlicowym. Bez problemu jeździmy na zwykłych czaprakach.
20240508_125137.jpg 20240508_125137.jpg
20240313_120807.jpg 20240313_120807.jpg
20240313_111618.jpg 20240313_111618.jpg
Cześć wszystkim!
Bardzo proszę o poradę. Muszę zmienić siodło - przestało pasować.
Od 20 lat jeżdżę w ujeżdżeniówkach (terlicowych), zdecydowanie lubię siedzieć głęboko i stabilnie. Koń - standardowy tinker, 140 cm w kłębie, okrąglutki bez kłębu.
Przyszłedł do mnie na testy barefoot cheyenne, wyszedł nam z pomiarów łęk Wide.
Koń nie protestował, natomiast mi się siedziało po prostu źle. Noga lata, przy obniżeniu głowy lecę do przodu, wrażenie siedzienia metra nad koniem, szeroko w udach, brak oparcia z przodu. Zamiast się rozluźnić spinam uda.
Chcę testować dalej bezterlicówki - co polecacie? Jak najbardziej głębokie, z oparciem z przodu. Cena nie gra roli 🙂
Madzuaa, mnie się na Barefoocie jeździło okropnie. Obrzydliwie. Pachwiny to myślałam, że mi pękną, jak zaczęłam kłusować. Poszłam wtedy w Ghosta z dwoma front riserami. Teraz wróciłam do terlicowych, ale wtedy jeździło mi się spoko.
Sivrite,
Dziękuję za odpowiedź! Który konkretnie model Ghosta?
A to nie jest tak że barefoot to taki naleśnik więc tam nie ma prawa nic trzymać?
Espérer, ja to się czułam jak w lektyce... Kilometr nad koniem i siedząc na płaskiej desce.

Madzuaa, ja miałam Crusadera, nie podobały mi się te ich zapięcia popręgu V w ich podstawowych modelach. Nie były stabilne te siodła na moim koniu. Crusader miał pod tybinką zapięcie i był spoko.
Sivrite, dziękuję! czekam aż dostępne będzie do testów siodło ghost buttera - podobno bliżej mu do ujeżdżeniowego (ma być do 3 miesięcy). Zna ktoś?
Witam wszystkich. Myślałam nad zakupem siodła bezterlicowego barefoot wellington. Czy ktoś ma jakieś opinie na jego temat? Siodło będzie użytkowane sporadycznie (mam konia do tuptania tak na raz na tydzien/dwa że względu na nogi).
I jak wygląda kwestia czaprakow do tych siodeł. Czy rzeczywiście można założyć czaprak pod pad i siodlo?
I jeszcze kwestia zagadki młodego konia w takim siodle. Czy jest to dobre rozwiązanie dla młodego grzbietu?
Czy ktoś ma może siodło ghost quality ?
Witam. Poszukuję opinii na temat bezterlicowych siodeł westernowych? Mam zimnego konia, który jest dosłownie płaski na grzbiecie, takie coś jak kłąb w tym momencie nie istnieje u niego😩 czy na wyjazdy w teren raz w tyg / raz na 2 tyg/ to się w ogóle sprawdzi?
siodło.jpg siodło.jpg
Jeździłam na Barefoot Arizona i sobie chwaliłam. Lekkie. Wygodne dla tyłka. Sprzedałam, bo mi się koncepcja zmieniła.
Post został usunięty przez autora
Ktoś może kupował ostatnio Ghost? Ich stonka na fb jakby umarła od roku … jest dalej w PL jakiś przedstawiciel ?
espérer, ja mam
espérer, ja mam
Polna_Zmora, zadowolona jesteś? Wiesz może jak wygląda potem serwis takiego siodła?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się