Forum towarzyskie »

Jakie AUTO, czyli czym i dlaczego jeździmy? ;)

możliwe, był ost. w serwisie, bo coś mi się tłukło w silniku, ale ponoć "wszystko w porządeczku". chyba trzeba go drugi raz wysłać.
dzięki za odp.  😉
Meise, jedź z tym do elektryka, może faktycznie jakieś zwarcie jest.
deb - z tego co wiem to taryfikator jest stały 😉
Ha 🙂 znalazlam foto mojego pierwszego, ukochanego auta, ktorego nigdy nie zapomne, moj kochany Rupert 😉
Clio I 1.2 - ale bardzo mily silniczek... zaluje, ze musialam go sprzedac, ale kiedys jeszcze sobie sprawie tego typu zabaweczke 😉

i od razu odpowiem na z pewnoscia nasuwajace sie pytania - nie kazdy prog na miescie dalo sie przejechac i dla osob z Krakowa - po nowohuckiej zawsze lewy pas, bo na prawym tylko iskry za mna szly 🙂
Jeżdżenie zglebionym autem po polskich drogach to nic przyjemnego.
hmm. Mojej Asteroidzie odwala. Względnie - coś się pewnie popsuło.
Ruszam spod domu, przejeżdżam 200 metrów do skrzyżowania na dwójce. Wciskam hamulec i sprzęgło, a kiedy już praktycznie stoję to nagle rozlega się wruuuuum jakbym z całej siły wcisnęła gazu i obroty skaczą do 3 tyś. Po czym wszystko wraca do normy. Co to może byc? 🙁
Przymarzła linka od gazu, może sprzęgło siada?
To benzyniak?
...może czujnik Halla (o ile tam jest), może przepływomierz (o ile tam jest), może coś z przepustnicą?
benzyniak niestety.
M jak mechanik chyba mnie nie ominie?
Gillian, raczej nie.
Chyba, że jakiś kolega ma stosowny interfejs i sprawdzi. Zawsze to kilkadziesiąt złotych w kieszeni za diagnozę.
Gillan jak sie dowiesz to napisz bo moj Tata w swoim rzęchu nubirze tez tak ma ostatnio
jeździł ktoś albo chociaż oglądał VW Amarok?
Za tego gada dostaniesz sporo punktów lansu. To chyba całkiem nowe i mało znane...
ogurek rozwazasz kupno? nie widzialam takiego nigdzie na drogach.
Evson, zwróć uwagę na zniżki i zwyżki. Nie każdy ubezpieczyciel dodaje procenty za młody wiek. PZU mnie niedawno miło zaskoczyło, bo zwyżek nie było, a kwota w zasadzie z niższej półki wyszła 🙂

Aha, co do korzystania ze zniżek, to trafiłam w necie na informację, że można skorzystać ze zniżek np. któregoś z rodziców spisując z nimi powiedzmy roczną umowe użyczenia. Z tym, że bezpieczniej to notarialnie załatwić, bo w innym przypadku ubezpieczyciel może się wykpić. Sama co prawda nie próbowałam (udało mi się znaleźć korzystne ubezpieczenie właśnie w PZU, gdzie samochód był też ubezpieczony wcześniej), ale brałam taką ewentualność pod uwagę - w przypadku kilkuset zł. różnicy warto byłoby zapłacić notariuszowi za pieczotkę na umowie.
musze wpisać w rubryczkę jaki samochód kupię w przyszłym roku 🤔wirek: więc sobie gdybam, kiedyś stwierdziłem że pickup do mojej pracy się nie nadaję, ale nie chce mi się cały czas blaszakiem kulać
powiem Wam, że jestem coraz bardziej zadowolona z mojego nowego samochodu 🙂 i wizyty na stacji przestały mi się śnić po nocach 😁 tylko jak jest poniżej -10 czasem odpala dopiero za 2 razem, ale cóż uroki niegarażowanego diesla 😉 i tak ją kocham  😍

[quote author=ewuś link=topic=5139.msg910542#msg910542 date=1298416422]
tylko jak jest poniżej -10 czasem odpala dopiero za 2 razem, ale cóż uroki niegarażowanego diesla 😉

[/quote]

proponuję podgrzać świece i będzie palić jak ta lala!  😉
zaba a dokładniej? wybacz, ale ja się prawie na samochodach nie znam 😉 a chętnie bym z Twojej rady skorzystała 🙂
Kontrolka od grzania świec żarowych działa kilka sekund. I przy zimnym silniku nie jest to długość wystarczająca.
Gdy operację grzania świec powtórzysz tak ze trzy razy, to odpala pięknie.  🙂
poza tym podgrzewanie działa dłużej niż świeci kontrolka, warto poczekać pare chwil, słychać lekki "klik"
no i trza mieć sprawny akumulator
zaba dzięki, wypróbuję 🙂
ogurek akumulator mam dobry 🙂
moj diesel odpala za pierwszym razem (samochod z 2005 nie wymieniany akumulator), nawet przy -21 ( tylko czasami nie zimowa ropa zamarza i sie dziwnie jezdzi ale juz mam zimowa;p ). Moj sposob to przed wlozeniem kluczykow do stacyjki wylaczyc wszystko co ciagnie z akumulatora tzn ogrzewanie radio itp. Czekam dokladnie jak napisalaliscie do zgasniecia kontrolki + 3 sekundy i odpalam. W starym passacie pomagalo dawanie gazu przy odpalaniu 😉
Nie ma to jak benzynka 🥂
moj 11letni diesel odpala za pierwszym razem, bez wzgledu na mróz.
Ale ma swiezo wymieniany akumulator i swiece zarowe.
Zawsze czekam az zgasną kontrolki i dopiero przekrecam kluczyk, przy czym nigdy nie jest wlaczone radio czy dmuchawa.
mi przy tych mrozach to odpala na benzynie maks. za 2 razem, a autko ma prawie 25 lat hehe no i akumulator ma ok. 2,5 roku, więc też już nie idealnie nowy. Na gazie przy lekkim mrozie jest w stanie zapalić, ale z reguły przyjeżdżając ostatni raz do domu (tj. już żadnych jazd nie będzie w danym dniu) jednak przełączam go teraz na benzynę. Ostatnio miał wymienione kable i świece, póki co nie ma tragedii... w ubiegłym roku super odpalał nawet przy prawie -30-stopniowym mrozie hehe (jakoś tak bardziej pusto na ulicach w tych dniach wtedy było hehe)
A co do diesla, to z tego co wiem, trzeba odczekać, aż zgaśnie kontrolka i dopiero wtedy odpalać, no i nie katować silnika, dopóki się nie nagrzeje (tj. nie włączać turbo 🙂😉... wiosno przyjdź 🙂
Dla każdego silnika zdrowo jest dać chwilkę na rozgrzanie masła, nie tylko dla klekota.
Jeżdżenie zglebionym autem po polskich drogach to nic przyjemnego.

Ale czlowiek nabiera pieknego nawyku mijania dzior i zna pozniej dokladna struktore wszystkich drog ktorymi jezdzi :P
Pozniej Rupercik byl podniesiony, bo jak zmienilam belke z tylu, to na zwykla i sie autko podnioslo 🙂 (az taka gleba byla m.in. wlasnie ze wzgledu na stan belki 😉 ). A przyznam, ze obnizone auto, na szerszych niz standardowe oponach - miooodzio do jazdy 🙂 czlowiek czuje ze jest pryzklejony do drogi 🙂 tak samo jak jezdzilam obnizona del sol - mocno zastanawialam sie czy bylabym to auto w stanie wyprowadzic z rownowagi 🙂 taka fajna, niska, szeroka zaba ;P

Co do odpalania - moj 11 diesel odpalal od kopanawet przy najwiekszych mrozach stojac nie ruszany 2 dni - najpierw na starym akumulatorze, pozniej na nowym (musialam zmienic, bo mialam zwarcie w instalacji i wyladowalo mi akumulator do zera :P )

I pytanie - wie ktos gdzie moge dorwac opony dunlop sp sport 2000  185/55/r14?
Manta, szukałaś na Allegro?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się