Forum towarzyskie »

KOCHAM KINO :)

Czarnoksiężnik z krainy Oz - świetna klasyka starego kina 👍 Mimo, że bajka, to bardzo sympatyczna 🙂
wlasnie skonczylam ogladac film "Rusalka" - swietny  ❗ taki troche 'niszowy', ale bardzo ciekawy, ma w sobie to cos
"czasami życie bywa znośne"- dla samej Szymborskiej warto obejrzeć  😍
uwielbiam jej osobę.
Nie wiem co mnie podkusiło, ale skrzywdziłam się oglądając Zmierzch 2.
Mój współtowarzysz usnął w 15 minucie, a ja się z bólu prawie popłakałam i do teraz sobie współczuję.
Takiego shitu to ja jeszcze nie widziałam, takiej aktorskiej tandety... eh.
cieciorka "czasami życie bywa znośne" to raczej dokument niż film 😉
a czekałam na niego od ponad roku, od momentu jego zapowiedzi przez 'reżyserkę' Katarzynę Kolende-Zaleską
Tym niecierpliwiej czekałam, bo w końcu Szymborskiej niewiele jest w mediach, udziela mało wywiadów...  zawsze wyręczała się swoim asystentem - Michałem Rusinek
dlatego siedziałam przykuta do TV przez ponad półtorej godziny, prawdziwa uczta  😍
(szkoda tylko, ze premiera była tak późno pokazana, wstałóam następnego dnia z worami pod oczami  :icon_rolleyes🙂

rewelacja 😅
"czasami życie bywa znośne" to dokument, złożony po części z rozmów z poetką, z relacji z wyjazdu do Włoch, po części z wierszy, a do tego wypowiedzi przyjaciół, literaturoznawców, i trojga ludzi, których noblistka darzy podziwem - Havla, Woody Allena i Jane Goodall."

a dokument to nie film? 🤔

ale że uczta to prawda, niesamowita postać 🙂
mnie nawet nie było w domu, więc film nagrałam obejrzałam dzis- dopiero, ale zawsze 😎
moim zdaniem nie w stircte filmowym pojęciu  😉

chociaż jest pojęcie film dokumentalny...
w takim razie mea culpa 😉

a co do szymborskiej... szkoda, że takich ludzi jest coraz mniej.
Dystyngowana, ale taka ludzka- ciągle uśmiechnięta, optymistycznie nastawiona.
I to, jak odnosi się do swoich wierszy za czasów stalinizmu  👍
po prostu osoba szczera, piękna, ciepła, mąrda, skromna, dowcipna. umie się ciągle dziwić, zachwycać światem cieszyć prostymi sprawami, z sercem do zwierząt, nie oduczyła się dziecięcości, a przy tym jest błyskotliwym i wnikliwym obserwatorem.
bardzo zazdroszczę jej sekretarzowi, taka praca to musi być niesamowite doświadczenie.
Absolwentka- sympatyczny filmik... w pierwszych 30 minutach czułam że to film o mnie.
Picture this- głupia komedyjka dla  lasek pokroju barbie.
To skomplikowane z Meryl Streep- gdyby nie aktorka to film by padł w pierwszych 3 minutach.
Tylko dla Merylki wytrzymałam 2 h  głupoty.
Raj dla par  film poprawił mi humor ;] polecam na luźny wieczór z ukochanym
"czasami życie bywa znośne"- dla samej Szymborskiej warto obejrzeć  😍
uwielbiam jej osobę.

oglądałam 2 razy, rewelacyjny dokument!! 😜
zgadzam sie, bardzo ciekawe a spodziewalam sie meeega nudy :P

ostatnio ogladalam tez Tatarak i poza klkoma moementami naprawde mi sie podobałl.
tatarak hmmmm oglądałam 3 razy zanim skapowałam piękno tego filmu ;] Dla samej Jandy i Wajdy naprawde warto.

ps. A wiecie że tatarak a dokladnie sok z  jego pędu  ma jakies substancje działające jak anrkotyk 🙂 gdzies wyczytałam ale to taki mały offtop 🙂

Ja jestem po Co mi zrobisz jak mnie złapiesz- całkiem całkiem ;]
Penelope Miałam wrażenie żę Christina Rici w tym świńskim ryjku wygląda lepiej jak na zywca 🙂  😁
Ja ze swojej strony polecam izraelski "Lebanon" ("Liban"😉. Film jest trudno dostępny w Europie, a co dopiero w Polsce - pozostają tylko torrenty dla chętnych niestety.

Trailer:

Momentami naiwny i mija się z realiami... ale jak najbardziej warto obejrzeć.  🙂
Grzegorz, nie wiem skąd jesteś, ale w warszawie jest normalnie dostępny w kinach.
Dalekooooo od Warszawy. 😉
Pytałem się w miejskim kinie (bo miejscowość wcale niemała), czy będzie wyświetlany i miła pani w okienku powiedziała, że "Liban" rzekomo nie ma dystrybutora w Polsce. I bym użył torrentów, jak mi tak zależy. 😲

Teraz sprawdziłem na Film Webie i jednak dystrybutor jest. Przy najbliższym turnieju w Toruniu/Gdańsku pewnie się bryknę na salę, bo oglądanie z włoskimi napisami było dalekie od komfortowego.  😉
Dzięki Cieciorka.  :kwiatek:
Złap mnie jeśli potrafisz - no dawno się tak nie uśmiałam jak na tym filmie. Błyskotliwe i bardzo świeże. Dodatkowo rozwaliło mnie to że film jest na faktach a koleś którego gra DiCaprio zarabia dzisiaj miliony dolarów na zabezpieczeniach czekowych 👍. ;] czadowe 😁
Grzegorz, proszę bardzo, u nas w trzech kinach co najmniej jest- choć fakt, raczej w studyjnych. Liban jest na mojej liście, ale nie miałam nastroju na taki film, a teraz skończyły się pieniądze... jesteś pierwszą osobą, której czytam opinie- jednak bardziej "ludzką", niż gazetowe, choć  i te były raczej przychylne. ja nie miałam siły iść na film, po którym podejrzewałam wyjść jeszcze bardziej zmęczona- jak się oglądało?
Oglądało się bardzo przyjemnie, pomimo poważnej tematyki. Odprężyć, nie odpręży, ale "wysysaczem życia" w rodzaju "Idź i patrz" nie jest. 🙂 W sumie jednak, to nihil novi - nie jest to jakieś szczególnie doniosłe osiągnięcie kina anty-wojennego (bo przesłanie raczej debatowalne nie jest  😉).
Niektóre rozwiązania fabularne trącą przez to naiwnością. Rzekomo "oparte na faktach"... ale jakoś nie chce mi się wierzyć, by autor scenariusza trzymał się kurczowo faktycznego przebiegu zdarzeń. Przy czym można dyskutować, czy jest to wada - pewnie znajdzie się multum jednostek, którym fabuła bardzo do gustu przypadnie.  😉
Zdjęcia/ujęcia śliczne, momentami czułem się jak podczas oglądania "Cienkiej Czerwonej Lini" Malicka. A to niezły komplement. 

W sumie, największą atrakcją filmu jest to, że jest izraelski i toczy się w Libanie w roku 1982-im. 
Generalnie, to "Liban" jest sporo lepszy od "Beaufort". Jakoś trudno mi porównać do "Walca z Bashirem" - w końcu Bashir był paradokumentalną animacją... ale "Liban" wyrwał na mnie mniejsze wrażenie.

Taka solidna szkolna "czwórka" jak dla mnie. Warto obejrzeć, chociaż jakoś wielkiej duchowej straty z tytułu odpuszczenia sobie nie poniesiesz.

Muszę zdobyć "Kippur" bo jeszcze nie miałem okazji obejrzeć:
skusilam sie na wyspe tajemnic.. o zgrozo.. czemu w ogole takie filmy powstaja :/ ma-sa-kra...
Niesamowity Hulk 🙂  ogólnie lubię adaptacje Marvela bo przypominają mi dzieciństwo 🙂 A film jak to film tego typu - pełno komputerowych dodatków i bzdurne dialogi 🙂

Fame- owszem można się przypiepszyć do tego filmu za wszystko... ale mnie urzekła  piosenka -
Out Here on My Own... Dla takich momentów warto się przemęczyć przez cały film. Z drugiej strony chciałabym śmigać do takiej szkoły.
a ja właśnie po raz 4 oglądam 300. Uwielbiam ten film.
ja cie kocham a ty z nim..- jezu jaka kiszka...
'Jeden dzień w PRL' - historia, absurdalne mandaty i sprawozdania, sceny z codziennego zycia. Masakra, ale jednak trochę przybliża ówczesną politykę Gomułki i Jaruzelskiego.

byłam na tym w kinie dawno temu. Jak dla mnie powinien dostać nagrodę za największego gniota wszech czasów 😎 Ostatnio widziałam parodię tego filmu, tytuł w stylu "My Spartanie" czy jakoś tak, z Carmen Electrą. Prawie popłakałam się ze śmiechu 😂
Mam do Was prośbę.
Szykuje mi się wieczór przed komputerem i zachciało mi się jakiejś polskiej komedii, mogłybyście polecić mi coś sensownego z polskich nowości?
Nie musi to być ambitne (byle nie było żenujące 😉 ), chodzi mi o lekki filmik do poduszki, coś w stylu "Lejdis" na przykład 😉
Myślę i myślę, ale jakoś nic nie przychodzi mi do głowy...
Pauli, a Nigdy W Życiu oglądałaś? Nie lubie komedii romantycznych ale polskie wszystkie obejrzałam i niektóre są do d... ale taki po nich mam dobry humor  😀 😎
emade
Widziałam 😉
Fakt, polskie komedie nie są najwyższych lotów, ale chodzi o to żeby nie zepsuć sobie humoru wieczorem 😉
O 'nigdy w życiu' to jedyna polska komedia, którą uwielbiam. Ale 2 część tego to już porażka na cąłej linii.
[quote author=Cierp1enie link=topic=51.msg532114#msg532114 date=1269632460]

byłam na tym w kinie dawno temu. Jak dla mnie powinien dostać nagrodę za największego gniota wszech czasów 😎 Ostatnio widziałam parodię tego filmu, tytuł w stylu "My Spartanie" czy jakoś tak, z Carmen Electrą. Prawie popłakałam się ze śmiechu 😂
[/quote]

ale teraz jest nowa wersja tego filmu. Wczoraj była premiera na tvn 🙂
a tą parodię też oglądałam .. na canal + leci ciągle 🙂 też płakałam ze śmiechu 😀 Polecam wszystkim na poprawę humoru 🙂
'Władca pierścionka' też jest niezły 😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się