Forum towarzyskie »

KOCHAM KINO :)

a ja sie z wami nie zgadzam, o. !
Właśnie oglądnęłam ekranizację książki "Trzy metry nad niebem" oryginalny włoski tytuł "Tre Metri Sopra Il Cielo"
Po obejrzeniu się poryczałam, a teraz przybiegłam na volte pytać czy ktoś go już widział, a bardziej jego 2 część  🙂 Na prawdę wzruszający....
pora wybyc na WFF, jakby ktos byl, to zapraszam do informacji 😉 !!
District 9
kocham krewetki i kocią karmę od dziś!

Swietny film, koniecznie zobaczcie 🙂
Dorwałam  film ,, Dzieci Ireny Sendlerowej." Wyłam prawie w każdej minucie...
Wzruszający do granic możliwości. Polecam tym co interesują się tym ciemniejszym efektem II wojny. Świadomość tego typu wydarzeń boli do szpiku kości.
Do samej Pani Irenki zdarzyło mi się kiedyś napisać i zadzwonić. Było to zaraz po obronie mojej pracy dyplomowej (w 2007 roku), która również znalazła się w tym strasznym temacie jakim jest holocaust.  Przecudowna, ciepła  i bardzo skromna kobieta .  Dziękuję światu ze nie wszyscy ludzie potrafią przejść obojętnie  w obliczu takich  tragedii które dotykają  dzieci. Niemcy miały swojego Schindlera, My Polacy naszą kochaną Irene Sendler.
A film jest godny pochwały. Szkoda że dopiero USA zainteresowała się historią naszej cudownej pielęgniarki.
Cudze chwalicie swego nie znacie.  Ciekawe ile jeszcze jest tego typu historii zapisanych w kartach naszego narodu..... Czy doczekamy się kiedykolwiek momentu ich ujawnienia?

Byłam n a "Julie & Julie" wczoraj, fajny film choć polecam najpierw ksiązkę!
Meryl Streep rewelacyjna!
zabeczka17, BTW to Schindler dzialal w Polsce glownie a nie w Niemczech.... i pochodzil z Moraw wiec takim Niemcem-Niemcem tez nie do konca byl. z reszta polecam film Spielberga, bdb, choc mega dlugi.

ale ja z czyms innym przychodze...
byl ktos na najnowszym filmie Almodovara, "Przerwane objecia"? recenzji super nie zdobyl, ale moze voltowicze-almodovarowicze cos powiedza? chce sie wybrac, ale moze nie warto?
Mery była, podobało się jej 😉
kujka wiem kim był Schindler ;] na pamięć znam film i książkę. Ale jednak historycy umieścili go w kategorii -> Obywatel narodowości niemieckiej -i tak napisałam.
Film ,,Lista Schindlera" jest kanonem wśród tego typu pozycji i grzechem jest  go nie widzieć. Również gorąco polecam.

zabeczko, moze to wplyw znajomosci tematyki i glownej bohaterki wplynal tak na ciebie przy filmie dzieci sendlerowej. dla mnie historia piekna, ale film raczej taki sobie.. zreszta juz sie wypowiadalam..

sznurko
, ja rowniez ogladalam julie&julia. dla mnie m. streep ratuje ten film, a nawet pokusilabym sie o stwierdzenie, ze ten film istnieje dzieki niej. reszta jest plaska i nudnawa.. film obejrzec warto, szczegolnie ze jesienne wieczory dlugie 😉 ale nie nastawialabym sie na naprawde dobre kino.

dzis natomiast dotarl do mnie film hanba  i to w pieknym sasiedztwie, bo na warsztatach z kinokrytyki. no i z jednej strony zawiodlam sie, ale z drugiej bylo cos w tej historii co zmusilo do myslenia, do zastanowienia sie nad glownym bohaterem. takze dla kinomaniakow polecic moge. na jutro mam przygotowac kilka mysli, co powinno byc zawarte w recenzji tego filmu. wiec pewnie jeszcze troche o tym pomysle 😉
Obejrzałam najnowszego Harrego Pottera. Jakoś mne nie zachwycił. Taki sobie.

Ostatnio odkurzyłam sobie film 'Jak w niebie'. Lekki i przyjemny, trochę wzruszający. Dla kogoś kto się lubi odprężyć. Btw, na podstawie książki powstał ten film, ale nie pamiętam jej tytułu. 😉
magda  znajomość to za dużo powiedziane 🙂 Wiesz jak to jest  ludzie piszą listy do swoich idoli ; szukają kontaktu ;] Ja chciałam tylko pogratulować tej dzielnej kobiecie 🙂 Na szczęście zdążyłam przed jej śmiercią

Dla politycznie zainteresowanych polecam ,,W."  - pięknie i obiektywnie podsumowana polityka  Busha 🙂 Coś dla koneserów
Mery była, podobało się jej 😉

była i potwierdza...

notarialna 'jak w niebie' produkcja szwedzka, czy amerykanska??

mery zdycha....

Amerykańska, z 2005.

Dokładnie ta - http://jak.w.niebie.filmweb.pl/
a ble :P

sznurko[/i], ja rowniez ogladalam julie&julia. dla mnie m. streep ratuje ten film, a nawet pokusilabym sie o stwierdzenie, ze ten film istnieje dzieki niej. reszta jest plaska i nudnawa.. film obejrzec warto, szczegolnie ze jesienne wieczory dlugie 😉 ale nie nastawialabym sie na naprawde dobre kino.

ja przeczytałam najpierw ksiązkę i chciałam zobaczyć ją "oczami"
mi się podobało choć dałabym ten film zrobic francuzom;]
jesli ktos sie nie wybiera na odlot to niech zmieni szybko zdanie 😉
film otwiera krotkometrazowy filmik o.. bocianach 😉 daje widzowi sygnal ze o czyms moze byc mowa. wstep to piekny i wbrew pozorom bardzo powiazany z filmem!
odlot natomiast zaczyna sie gdy carl fredriksen jest mlody, beztroski. przezywa milosc, z miloscia smutek, marzenia... mnogosc emocji przedstawionych w filmie az zaskakuje. z jednej strony relacja miedzy mezem a zona, z drugiej miedzy pokoleniami. relacje czlowiek - zwierzaki, choc nietypowe to stworzenia 🙂 na przemian radosc, zachwyt, smutek wzruszenie. do tego doskonala oprawa muzyczna i przyjemnosc w odbiorze wizualnym.
no po prostu nie mam sie do czego przyczepic!
tak madrego, ladnego, dobrze zrobionego, dobrze udzwiekowanego, przemyslanego a zarazem prostego filmu dawno nie widzialam! do tego szczegoliki, ktore czasem az ciezko wypatrzec na ekranie a tak dopracowane..
jak dla mnie -rewelacja.
polecam szczerze i zdecydowanie i to w wersji 3d!

pozatym obejrzalam serafine. tez dobry film, tez madry, z wieloma emocjami, prosty i malowniczy 😉 ale tu przemyslec troche musze na temat, bo to nei taki prosty obraz jak odlot..
odlot przekonał mnie plakatem- zandych innych reklam nie widziałam. jeśli bede miala czas, wybiore sie, juz o tym myslałam 🙂
Niech będę dziwna, inna i nienormalna, ale dzisiaj prawie uśnęłam na Bękartach wojny! Ma-sa-kra. Jedynie Brad ratował ten film i niektóre teksty. Nuda, nuda i nuda, zresztą miałam wrażenie że cała sala się nudziła, bo wszyscy gadali o cyzmś innym 😁 i chyba trochę przydłygawi. Ilości krwawych scen nie skomentuję, bo to przecież Tarantino... ale i tak mi niedobrze było. Skaplowanie, fuuuj.

Za to z dvd: The Hangover i Dan in real life- bardzo pozytywnie. Na drugim się poryczałam 😁 a na pierwszym nieźle uśmiałam 😉
Właśnie się dowiedziałam, że w 2011 będzie na ekranach ekranizacja "Jedz, módl się, kochaj" z Julią Roberts i Javierem Bardemem  😎
"Jedz, módl się, kochaj" z Julią Roberts i Javierem Bardemem  😎

żartujesz?! Julia Roberts z Javierem Bardemem?! 😵  już wiem, że się nie wybiorę 😁 🤔
Ja dzisiaj oglądnęłam śliczny film o przyjaźni człowieka i psa "Marley & Me" i na końcówce się tak zryczałam, że aż mama pytała czy aby nic mi nie jest 🤣
Na prawdę polecam, może akcji nie jest zbyt wiele nie jest też zbyt barwna, ale sens filmu jak dla mnie - rewelacja
Był ktoś na "Weronice, ktora postanawia umrzeć?" Ja czytałam książkę i nie wiem czy iść na film.Przeważnie po ekranizacji książki jestem baaaardzo rozczarowana.
Mery?
Film na podstawie książki Coelho - to musi być jeszcze gorsze, niż książka Coelho. O ile tak się da...  😎
przeciez magda pisała ze widziala....

mnie tez sie wydaje, ze moze byc juz tylko gorzej 😉
Cieciorka chodziło mi o osobę , która czytała książkę 😉 A Magda książki nie czytała 😉 Widać źle napisałam. Inaczej wyobrażałam sobie główną bohaterkę, to mnie juz odstrasza na dobry poczatek.
Byłam dziś na  GALERIANKACH    I mocno się rozczarowałam. Dużo osób zachwalało, a film kiepski...  Najlepiej gra Milena (czarna)  reszta mało autentyczna. Generalnie  mało się działo w tym filmie, dziwny bieg wydarzeń a jeszce bardziej dziwne zakończenie...  80 min zleciało b. szybko.  Moim zdaniem powinni ten temat  ciekawiej "ubrać" i zrobić dłuższy film.
[quote author=dzikaświnia link=topic=51.msg356571#msg356571 date=1255628896]
Był ktoś na "Weronice, ktora postanawia umrzeć?" Ja czytałam książkę i nie wiem czy iść na film.Przeważnie po ekranizacji książki jestem baaaardzo rozczarowana.
Mery? [/quote]

Mery nie widziala i nie zamierza, bo to na podstawie ksiazki a Mery takich nie lubi, jak juz pisala  😎
a poza tym pomimo tego, ze Mery siedzi w kinie po 13h dziennie chwilowo, to nie ma czasu na ogladanie "normalnych" filmow 😉
mery, to nawet dluzej niz ja siedzisz  😲 a myslalam ze sie tak nie da  😂 😎
da sie da, a wyobraz sobie, ze nie mam czasu filmow ogladac  😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się