Forum konie »

Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

Kuj-Pomorskim ,była preselekcja ogierów, jak na moje oko Perfekto ,jest perfekcyjny,  no i dobrze skacze.

nie byłam nie widziałam ale patrząc na te zdjęcia to tylko Perfekto
sory ale reszta to jakaś masakra - no chyba że zdjęcia wyszły mega niekorzystnie tylko dziwne że wszystkim pozostałym
Perfekto to jedyny końm, który z eksterieru wygląda na konia i materiał na reproduktora. Nawet jeśli pozostałe są unikalne i wybitne pod względem użytkowym, to absolutnie odpadają i tak pod kątem eksterieru. Taki koń na reproduktora? 😲

Krótkonożny, długachny, miękki grzbiet, odwrotna szyja, mało szlachetna głowa - prawdę mówiąc dla mnie taki koń jest słaby nawet pod kątem kryterium na miłego konika do "sobiemienia i jeżdżenia". 🙄
uoJezu fuuuj  🤔 Naprawde byl najlepszy ze stawki? To jak wygladaly inne konie?
nie no niektóre z tych koni na zdjęciach prezentują się mocno niekorzystnie... oprócz perfecto podobają mi się w miarę jeszcze dwa/trzy - Dilando, Davis, może Samson. zdjęcia z kiepskiej perspektywy, nie wszystko konie dobrze stoją.

mnie najbardziej przykuł uwagę ten co quanta, wstawiła właśnie  😁
sei, to prawda, niektóre konie na pewno by zyskały przy lepszym ustawieniu (dlatego nie czepiam się np. wielkich głów, ale już mało szlachetnych tak), ale na litość boską, za granicą nikt by nawet nie dowiózł takiego gniadka jak powyżej na preselekcję do korungu, żeby się nie narażać na śmiech 😡 Jego akurat zdjęcie nawet ratuje (np. krawędź deski w tle poprawia mu linię grzbietu lol)

To ja wycięłam takie bobo, bo według mnie na reproduktora jest o wiele za słabe - kurczę blade no, przynajmniej wygląda jak koń:

Na preselekcji był pełen brat CB Deborah, ale eksterierowo znacznie od niego gorszy.

https://picasaweb.google.com/kpzhk.bydgoszcz/Preselekcja160413?feat=email#5868535657758006546

to jest brat CB?
Szyję ma nie fajną i trochę tłusty 🙂
Słuchajcie jedna kwestia, bo nie każdy jest chyba tego świadom - na preselekcję można przywieźć dosłownie wszystko co jest ogierem. Ba nawet na ZT można, bo preselkcja to tylko sugestia, więc jak się właściciel zaprze to...
I w sumie dobrze, że tak można, bo w tamtym roku na preselkcji odradzano właścicielom wysłanie na ZT tego konia. I co koń zdał, z najlepszym wynikiem w rasie (młp) i z jednymi z najwyższych ocen za charakter, jezdność i trzecim indeksem ujeżdżeniowym w roczniku 😉

Druga sprawa - zdjęcia ewidentnie są zrobione z przodu i lekko z góry jakby - wszystkie mają wielkie łby i małe zadki ? Nie sądzę 😉

Aaa Perfecto super koń, wygrał zimą w Kwidzynie Czempionat skokowy, może być ozdobą tegorocznego ZT 🙂

Zupełnie szczerze ? Wolałabym, żeby hodowano u nas ładne, przyjemne koniki do sportu - nie od razu Rzym zbudowano, kilka pokoleń stopniowej selekcji i takie konie byśmy mieli.
ej, ale wedlug galerii podanej przez Perlice ten brzydal to Zingaro, a Perfecto to ten:

https://picasaweb.google.com/kpzhk.bydgoszcz/Preselekcja160413?feat=email#5868536204515533250

Wcale tak zle nie wyglada
ikarina, ale Perfecto jest ok i najlepszy ze stawki, pozostałe niezbyt ładne.
Nikt nie napisał że Perfecto coś dolega.
długachny, miękki grzbiet

gdzie ty widzisz ten długachny grzbiet 😲
no tak, ten co teraz wstawilas to Perfecto i jest najladniejszy ze stawki 😁
jeszcze jeden jest nawet ok: https://picasaweb.google.com/kpzhk.bydgoszcz/Preselekcja160413?feat=email#5868535922572378626
z reszta, 8 koni na preselekcji to troche malo ?
tak z ciekawosci, ile teraz kosztuje ZT ?

edit: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=611567878870537&set=a.611567862203872.1073741841.304163712944290&type=3&theater co to jest ?  😲 toc to od razu do wyciecia powinno isc, glowe ma jak Z  🤣
Perlica, sorki, z postu Quanty wywnioskowalam, ze ten brzydki to P 😉
ElaPeTeż się zdziwiłam (choć "uroda" konia, no... bez komentarza). Może na panoramicznym monitorze tak widać? Mam analogowy monitor i na nim koń nie jest długi.
To ja wycięłam takie bobo, bo według mnie na reproduktora jest o wiele za słabe

Naprawdę dlatego? Bo ze wpisów na forum wynikało, że z innych powodów (np. nieopłacalności)
No właśnie. Na obu zdjęciach ten koń abolsutnie nie ma długachnego grzbietu.
Kinia
http://pzhk.pl/selekcja/zt-ogiery/zt-postanowienia-ogolne/
5500 zł za 100 dni treningu, ale w ubiegłych latach była 70% dotacja.
zastanawiający jest fakt, że TO zajęło II miejsce...
halo, nieopłacalność primo (dla mnie absolutnie żadna kasa z udawania hodowcy), secundo, koń na reproduktora powinien być naprawdę ideałem. Kary biedak nie jest, mimo mojej katorżniczej roboty nad selekcją zdjęć nadal muszę przyznać, że widziałam dużo lepszych na reproduktora koni 🙁
Ogólnie to dla Twojej informacji mam jeszcze kilka powodów do kastrowania moich młodzików, na przykład to, że teraz konie chodzą obok siebie na padokach 🤣

Prefecto bardzo ciekawy, absolutnie nie o nim pisałam. Brzydal to Zingaro po Love Affair. Grzbietem jest długi, ma proporcjonalnie bardzo krótkie nóżki, przez co cały koń jest wpisany w mocny prostokąt, proporcje ma zupełnie jak klacz.

Banderas z (chyba) dużą głową i mało szlachetną (małe oko), brzydkie czoło, no i na pokazówę warto by mu chociaż obciąć brodę pod ganaszami 😁 Nisko osadzona dolna krawędź szyi, to daje jeszcze mocniejsze wrażenie konia ciężkiego przodem.

Dilando wygląda ciekawie, może się całkiem ładnie rozwinąć.
sei
Ale nikt przecież tych koni nie szeregował 😉
To, że zajął II miejsce jako źrebię/młody koń jeszcze o niczym nie świadczy.
quantanamera
Heh, widzę, że mamy podobne typy. Ten Dilando też mi się wydaje nie głupi, bardzo chciałabym zobaczyć te konie live, raczej nie mam z zwyczaju skreślać konia po jednym zdjęciu. I odradzałabym to wszystkim 😉
sei, to pełny brat CB Deborah 🙂
Co mu dolega?
Szyja trochę nie fajna, trochę cybaty.
Nie wiem do czego się przyczepić?
Perfekto to jedyny końm, który z eksterieru wygląda na konia i materiał na reproduktora. Nawet jeśli pozostałe są unikalne i wybitne pod względem użytkowym, to absolutnie odpadają i tak pod kątem eksterieru. Taki koń na reproduktora? 😲

Krótkonożny, długachny, miękki grzbiet, odwrotna szyja, mało szlachetna głowa - prawdę mówiąc dla mnie taki koń jest słaby nawet pod kątem kryterium na miłego konika do "sobiemienia i jeżdżenia". 🙄

CYTUJĘ ZE ZDJĘCIEM BO W KOŃCU NIE WIEM O KTÓRYM KONIU QUANTA MÓWI

Ten koń na zdjęciu nie ma krótkiego grzbietu ani nie jest krótkonożny

zdjecie robione troche od gory, moze dlatego tak wygląda.
są w polsce na prawde dobre konie, ktore pozniej trafiaja za granice, a my zostajemy z ogierami takimi jak wyzej 😁
Perlica, wiem 😉
mnie się ten koń nie podoba, ponieważ ma bardzo krótki grzbiet, słabo zarysowany kłąb, brzydką głowę i kiepską szyję (osadzenie, krótka, jelenia?), ale to jest ocena pod względem tego, że koń po prostu nie jest w moim typie. CB deborah jest lepszy, bardziej szlachetny. 

i to na co ktoś na fb w komentarzach zwrócił uwagę. sporej części tych koni przydałby się dobry kowal 😉

armara, ja wiem, że od źrebaka może się sporo zmienić itp. ale jednak...
quantanamera, wymieniałaś wszystkie powody, przecież długie rozmowy były. Ale że nie jest idealny, że w twojej opinii jest za słaby na reproduktora - nie przypominam sobie, żebyś wcześniej pisała.
ElaPe z tego, co zrozumiałam quancie chodziło o to, że jest krótkonożny i długogrzbietny i odbiera mu to jakiekolwiek proporcje. 😉
Moim jedynym faworytem jest Perfecto. Davis może i jest poprawny eksterierowo ale nie "gada do mnie" jako ogier. To smutne, że polska hodowla zmierza nie w kierunku efektu "wow" i ślinotoku, a histerycznego poszukiwania przez widza jakichkolwiek zalet u prezentowanego zwierza.  🙄
sei, ale nazwanie tego konia TO jakoś nie miło brzmi  🤔 mimo że jest to zwierzę czyli 3 osoba  😉

edit: nie mniej na ogiera żaden z tych koni mi nie wygląda, no Perfekto jest fajny.
Elu, naprawdę nie widzisz różnicy w proporcjach między tym koniem, a np. Perfecto? 😲

Długo nie szukając, koń, o którym nie powiem, że jest krótkonożny i nie nadaje się na reproduktora, powinien wyglądać np. tak:

Ale niech Ci będzie, dla mnie to żadna napinka, żeby się przekrzykiwać swoje zdanie - wersja dla Eli: Zingardo jest fantastyczny, króciusieńki jak PRE i ma nogi pod same niebo 🙂
A swoją drogą, ciekawa jestem, które miejsce zajął na preselekcji?

halo, oj pisałam, pisałam, że moim zdaniem są lepsze i w dodatku bez problemu dostępne - ściągnięcie nasienia zza granicy to teraz żadne hmm, halo 😉 O padokowaniu za to na pewno nie pisałam, ale to też dla mnie kolejny dobry powód 🙂

Ale od każdego, absolutnie każdego ogiera da się znaleźć lepszego🙂
halo ale są ogiery, które przekazują cechy, na których nam zależy- jezdność, predyspozycje w danym kierunku i budowę, która-nie oszukujmy się- ma wpływ na dwie poprzednie kategorie. Nie chodzi o to, żeby ogier był najlepszy, ale żeby nie przekazywał cech nieporządanych, mogących rodzić niefajne konsekwencje podczas pracy z jego potomkiem. A jak tak patrzę na te ogiery, to spośród znanych mi wałachów chodzących niewielkie konkursy byłabym w stanie wyłonić co najmniej pięć lepszych pokrojowo i zasługujących na licencję.
Cookie, nie no, niezgraba jest niezgraba, nawet jakby zdjęcia były lepsze (perspektywa fatalna), ale nie mogę pojąć, czego brakuje np. koniom quanty (oprócz niechęci właścicielki do zawodu ogiernika, rzecz jasna, co nie dziwne) - czego im merytorycznie brakuje? Bo że są lepsze - jasne - a od nich jeszcze lepsze, a od tych lepsze pod kątem pewnych cech itd. - i wracamy do "tych drugich".
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się