Forum konie »

Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

Jesli ktos szuka ogiera ujezdzeniowego, to mozna wziasc pod uwage ogiera SEZUAN (2009, Zack-Don Schufro). Dzisiaj dostalam pierwsze telefoniczne potwierdzenie, ze zostal dopuszczony do doskonalenia rasy SP.  😅

ps. mam nadzieje, ze to nie bedzie potraktowane jako ogloszenie  😀
No coś ty myślę ze mogę powiedzieć tez w imieniu kilku innych osób
czekamy na twoje "sugestie" i wszelkie info odnośnie ogierów
czy jest jakaś stronka o holsztynach - taka jak w KWPN ach ? Taka baza koni ?
Horstelex to strona niemiecka, nie holenderska 😉
Condina
Super  😅
ooo a cały czas myślałam ze holenderska i się męczyłam z tym językiem ...
Condino tylko nie zapomnij dopisać, że Sezuan niestety ma osteochondrozę. Za jakiś miesiąc będę możemogła wstawić fotkę źrebaka po tym ogierze.
Przepraszam za  🚫 i CAPS LOOK:

Tak jak pisałam - zakończyłam temat dotyczący moich NNek, problemów stanówkowych, ogiera na literę C (jak go nazywa właścicielka), jej tonach wypowiedzi dot. innych ogierów i użytkowników tego i innych forów.

W ZWIĄZKU Z CZYM BARDZO PROSZĘ beraiter O NIEOBRAŻANIE MOJEJ OSOBY W PRYWATNYCH WIADOMOŚCIACH. DODATKOWO INFORMUJĘ JĄ PONOWNIE, ŻE W SWOIM ŻYCIU MNIE NIE POZNAŁA - no chyba, że mnie ufo porwało i czegoś nie wiem?

I NA JEJ PROŚBĘ POZDRAWIAM titinę, która doradza mi ogiery z bujnym ogonem, w przeciwieństwie do właścicielki ogiera na C 😁
Jesli ktos szuka ogiera ujezdzeniowego, to mozna wziasc pod uwage ogiera SEZUAN (2009, Zack-Don Schufro). Dzisiaj dostalam pierwsze telefoniczne potwierdzenie, ze zostal dopuszczony do doskonalenia rasy SP.  😅

pomarzyć można... 🙂 ile ta przyjemność?
swoją drogą ciekawa jestem czy dzieci będą się ruszać chociaż podobnie jak tatuś, oczywiście przy założeniu że matka to nie jakiś szrot 😉
ancyk0991 - masz bezapelacyjnie problem z jakimś ogierem.... Znów w Twym poście dwukrotnie litera jego imienia, nudne... Aż tak wielki to problem?
Nie przypominam sobie, bym obraziła jakiegoś użytkownika tego forum, zapytałam tylko koleżankę Titinę, z jakiego powodu polecała Tobie w/w  ogiera... Tak trudne jest czytanie ze zrozumieniem? Już drugi raz piszesz, że temat kończysz, a znów do niego wracasz niepotrzebnie.
P.S. Nie jestem odpowiednią osobą do rozmowy o Twych NN- kach...
P.S. Dalej polecan Grand Mastera- ma bujny ogon, dobre kopyta, poprawną budowę i świetny ruch... Ma też piękną grzywę!

O jakości owłosienia pisała wcześniej koleżanka polecając tobie w/w ogiera...

P.S. W pełni się zgodzę z koleżanką, iż istnieje wiele ogierów, np Colman, które w sporcie nie chodziły,

Za daleko się nie posuwaj, moją koleżanką nigdy nie byłaś i nie będziesz.
Titina, trochę kultury... Miałam na myśli forumowe nazywanie osoby poprzedzającej moją wypowiedź.
Dafinicja przyjaźni teoretycznie wyklucza dwulicowość zaprzyjaźnionej osoby, zawiść, złośliwość, oraz rzucanie kłód pod nogi, lecz jak wiadomo, życie weryfikuje...
Titina, trochę kultury... Miałam na myśli forumowe nazywanie osoby poprzedzającej moją wypowiedź.
Dafinicja przyjaźni teoretycznie wyklucza dwulicowość zaprzyjaźnionej osoby, zawiść, złośliwość, oraz rzucanie kłód pod nogi, lecz jak wiadomo, życie weryfikuje...

I kto to pisze 😉

P.S. Nie jestem odpowiednią osobą do rozmowy o Twych NN- kach...

i o moich grzechach! (które tak pięknie wymieniasz na PW) 😁 😁 😁
Nawet największe wieloryby (jako najwieksze z ssaków) lubieją pływać w czystej wodzie, tak jak i w hodowli powinna zostać zachowana czystość dobrych genów.. Weźmy takiego Lurona- wybitny sportowiec, wybitny reproduktor.... Syn Imek- ileż on wygrał??

Zakochałam się w tym siwym panu..

Co powiecie? Ma zaledwie 4 lata...
wiecie co to ja już kompletnie się pogubiłam - nawet myślałam ze o całkiem innego ogiera chodzi w tej dyskusji
Dlatego też proszę aby od teraz już każda z was przytyków sobie nie robiła.
edzia a ty tak na serio pisałaś czy to był tylko uszczypliwy  wytyk ?
boszzeee  odechciewa mi sie tego forum i tych przepychanek... przelalo mi sie
777 dlaczego zarz przytyk. Koń jest zjawiskowo piękny, ruch powala. Moja szefowa pokryła nim dwie klacze, a dwie jego ojcem. Powiedziałami, że niestety coś tam u niego znaleźli w stawach. Ją stać na wyciaganie chipów. Chyba lepiej wiedzieć, czego się spodziewać? i starać się źrebaka odpowiednio prowadzić.
No milusińsko się zrobiło, a potem dziwy, że ogiery potrafią się solidnie poprać 🤣
po prostu po tej całej dyskusji mam zamęt w głowie i już nie odróżniam sarkazmu od szczerości
Powiedziałami, że niestety coś tam u niego znaleźli w stawach.

No tak, jacyś "oni" znaleźli u konia "coś" w stawach. Ciekawe jakim cudem dostał licencję, skoro każdy ze związków nie odpuszcza ostrej selekcji ogierów?

Koń jest zjawiskowy. Znanych mi kilku niemieckich hodowców już czeka na wyźrebienia w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy. Nie wystraszyli się "czegoś" w nogach, no i jak widać na rasie hanowerskiej i oldenburskiej ogier też może kryć.
Jeszcze edit: jeśli ktoś kojarzy taką kobyłkę UNO Donna Unique 😉 To też będzie od niej i po Sezuanie źrebak z embriotransferu.

Condina, będzie u Ciebie coś po Sezuanie? 😜 Ale dopiero na przyszły rocznik?
quantanamera - widziałam tę kobyłe,  no i... zaśliniłam klawiaturę.... Może wyjść ciekawe źrebię z TAKIM rodowodem... Piękno konia w każdym cm jego ciała.... Spać nie mogłam po obejrzeniu...
Mnie nie pytaj jakim cudem ten ogier dostał licencję. Pewnie za rekordowy wynik w ZT. Są ludzie, dla których wyjęcie chipa ze stawu to jak dla mnie usunięcie kurzajki u kosmetyczki po prostu.
Biorąc pod uwagę, że wg różnych źródeł nawet do 75% wszystkich koni ma czipy, a sam zabieg ich usuwania jest rzeczywiście prosty i zrobiony w porę daje 100%-wy powrót do zdrowia, to ja też się zaliczę do tej grupy ludzi od kurzajek 😁
Tego się nie da ocenić, na ile w ogóle OCD jest dziedziczne, a na ile wynika z tego, że koń został zaprojektowany na max. 120 cm w kłębie, a nie 170 cm i przy szybkim i intensywnym wzroście z wytrzymałością materiału bywa różnie.

Rozumiem, że żadnych konkretnych informacji nie masz, poza tym, że co powyżej, czyli "coś znaleziono"?
No i nieźle, że właściciele jednej z najlepszych ujeżdżeniowych klaczy na świecie dobrali do niej ogiera, który "jakimś cudem" - bo to przecież zdrowotny szrot - uzyskał licencję... 😎
Q nie rozumiem dlaczego tak prosta informacja podana przeze mne wprawiła Cię w taką złość. Na pewnym poziomie geniuszu konia nawet osteochondroza przestaje być argumentem na nie. Tym bardziej, że jak sama napisałaś, w sumie to badania nad tą chorobą i jej dziedzicznym podłożem są w toku. Źródło informacji mam wiarygodne.
Dziwniejsze od osteochondrozy jest to, że ogier ten został uznany, pokrył klacze, poszedł na zakład treningowy i dopiero potem wydało się, że ojcem jest BH Zack, a nie jak pierwotnie podawano BH Romanov.
Tu jest opisana sytuacja z ojcem i przy okazji o osteochondrozie.

http://www.eurodressage.com/equestrian/2012/04/26/dna-research-reveals-new-sire-licensed-danish-warmblood-stallion-sezuan
Biorąc pod uwagę, że wg różnych źródeł nawet do 75% wszystkich koni ma czipy, a sam zabieg ich usuwania jest rzeczywiście prosty i zrobiony w porę daje 100%-wy powrót do zdrowia, to ja też się zaliczę do tej grupy ludzi od kurzajek 😁

Czip to tylko wynik choroby, a nie sama choroba. Wyjęcie chipa usuwa objaw, a nie samą chorobę. Koń po OCD nie będzie miał już nigdy tej samej jakość stawów, co koń zdrowy, bo na pewnym etapie rozwoju doszło do zamartwicy chrząstki w stawie. W ciężkim treningu ujeżdżeniowym to może potem wyjść i wieloletnia praca pójdzie na marne.

Dlaczego zatem kryją takim ogierem? Bo stać ich żeby ryzykować. Bo jest moda na konie z takim ruchem i źrebaka i tak pewnie sprzedadzą z zyskiem.

Proszę też zwrócić uwagę, że konie na ujeżdżeniowym szczycie, jak Totilas, to nie są te same konie, które zachwycają jako trzylatki na Koerungach.
Edzia69 o aferze z Sezuanem (i nie tylko) było już ileś tam stron wczesniej w tym wątku (strona 42 i 43) także wiemy co i jak.
A co myślicie o tym
http://www.bazakoni.pl/anonse,a-14549.html

Pozwólcie, że się wypowiem, bo akurat ad tego ogiera zgłębiłam swoją wiedze podczas tygodniowej choroby  🤣

W PL praktycznie nie znany (choć coś tam krył  😉 ale jak wiadomo 'zamysł' jest czasami różny i jak kiepska klacz to złoty źrebak nie wyjdzie 😉))
Za granicą, a i owszem  🤣

Wyhodował go Jan Greve (ten sam hodowca co Guidama)
http://www.watermolen.net/index.php?c=Paard&type=3&id=85

Powiem tak, warto poczytać na temat tego pana i podejścia do hodowli:
http://www.horsemagazine.com/thm/2012/10/breeding-philosophy-with-jan-greve/

Madison został sprzedany do USA gdzie krył sporo, następnie do UK. Później trafił do PL. Aktualnie jest tu: https://www.facebook.com/skgoscimiec?fref=ts

Potomstwo? Za granicą bardzo dużo dobrych koni, chodzących wysoki sport. Dużo klaczy poszło na matki.
Z najbardziej znanych:

Total Touch - jeździec Caitlin Hope
Fireflys Tobantos - George Whitaker
Vandavid - Catherine PASMORE (USA), Laura KRAUT (USA), David MCPHERSON (GBR)
Zelaleen - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6E-qgLftCmY

No i moja absolutna ulubienica  😍

Udonna http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DwZm_lLhPOo#!

Jakie konie daje?
Wszystkie urodziwe, poprawnie zbudowane, zdrowe, skaczące ( 🤣 :lol🙂 z tych żywych koni (jak ktoś chce mieć tuptusia to nie bardzo 😉, z doskonałą głową.
Sama mam klacz po nim 😉

Nie uważam go za hiper reproduktora, ale jest wart zastanowienia się. To dobry ogier i przekazuje wszystko co najlepsze swojemu potomstwu.
No i stoi w PL i krycie za hmm śmieszną kasę  😉
Dava - wstaw jakiś filmik z Twoją klaczą  :kwiatek:
[quote author=quantanamera link=topic=5087.msg1695044#msg1695044 date=1361406267]

Czip to tylko wynik choroby, a nie sama choroba. Wyjęcie chipa usuwa objaw, a nie samą chorobę. Koń po OCD nie będzie miał już nigdy tej samej jakość stawów, co koń zdrowy, bo na pewnym etapie rozwoju doszło do zamartwicy chrząstki w stawie. W ciężkim treningu ujeżdżeniowym to może potem wyjść i wieloletnia praca pójdzie na marne.

Dlaczego zatem kryją takim ogierem? Bo stać ich żeby ryzykować. Bo jest moda na konie z takim ruchem i źrebaka i tak pewnie sprzedadzą z zyskiem.

Proszę też zwrócić uwagę, że konie na ujeżdżeniowym szczycie, jak Totilas, to nie są te same konie, które zachwycają jako trzylatki na Koerungach.
[/quote]

Bardzo dobry zrównoważony wpis, popieram w 100%, dodam tylko ,że na niektóre konie, trzeba po prostu poczekać, one później dojrzewają, ale też i mają mniej kłopotów zdrowotnych, o ile są dobrze i mądrze poprowadzone, to mamy potem konie takie jak wyżej wspomniano 😀
Dava - wstaw jakiś filmik z Twoją klaczą  :kwiatek:

Niestety po awarii mojego komputera nie posiadam ani jednego filmiku  😤
Jak jakiegoś się dorobię to wrzucę  :kwiatek:
nie żebym planowała kryć, ale bardzo wpadł mi w oko ten kawaler:

wie ktoś cokolwiek o tym ogierze?

http://www.bazakoni.pl/horse_33616.html
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się