nie wiem dlaczego ludzie myślą, że firma to od razy lux - tak jak napisałam wcześniej gdyby firma od 1 dnia była dochodowa wszyscy mielibyśmy firmy… 2 lata dokładania (albo na ewentualne zero)
Dodo, jak najbardziej dwa lata zanim firma zacznie przynosić zyski. Ale fajnie by było jakby w ogóle coś się działo. A u mnie wszystko stoi. Przed założeniem firmy miałam więcej roboty, niż po jej założeniu. A koszty rosną i rosną, żeby w ogóle cokolwiek się działo...
Oświeci mnie ktoś kto może przeprowadzić szkolenie BHP ? Znajduje sprzeczne informacje, niektóre źródła podają, że może to być pracodawca lun wyznaczony przez niego pracownik, o ile posiada wiedzę merytoryczną i zaświadczenie.
Oświeci mnie ktoś kto może przeprowadzić szkolenie BHP ? Znajduje sprzeczne informacje, niektóre źródła podają, że może to być pracodawca lun wyznaczony przez niego pracownik, o ile posiada wiedzę merytoryczną i zaświadczenie.
equi.dream, tylko specjalista ds BHP. Jak masz przeprowadzić takie szkolenie, a nie masz takiego specjalisty na etacie to musisz wziąć kogoś z zewnątrz. My mieliśmy podpisaną umowę z firmą - przysyłała nam uprawnioną osobę na takie szkolenie jak się nazbierało pracowników do przeszkolenia 🙂
Czyli się na dziennik ustaw nie ma co powoływać w razie czego i lepiej wziąć firmę ? Bo teoretycznie nie ma określonych przesłanek jakie pracownik wyznaczony przez pracodawce musi spełniać: (Dz. U. Nr 180, poz. 1860) § 10 ust. 2. Instruktaż ogólny prowadzi pracownik służby bezpieczeństwa i higieny pracy lub osoba wykonująca u pracodawcy zadania tej służby albo pracownik wyznaczony przez pracodawcę posiadający zasób wiedzy i umiejętności zapewniające właściwą realizację programu instruktażu
Pytam jeszcze w miarę luźno, ale pomysł mi świta od jakiegoś czasu - czy jeśli prowadziłabym od czasu do czasu zajęcia z hipoterapii na własnym koniu (nie osobiście), to mogę wrzucić pensjonat konia w koszty? Jest jakieś ograniczenie jak wysoki dochód musiałabym uzyskiwać żeby taki dość spory koszt miesięczny uwzględniać w księgowości?
No dobra to ja dołożę jeszcze troszkę pesymizmu. 3 lata żyliśmy z mężowskiej pensji. Potem zaczęłam sobie wypłacać pensję - zależała i zależy od obrotu.
Zaczynałam z firmą od zera. Był pomysł, był darmowy informatyk, był darmowy księgowy. Był samochód o którym wiadomo było, że trzeba naciułać na nowy. Zagryzałam zęby i się udało. Milionerką nie jestem (i pewnie nie będę) ale śpię już spokojnie.
Mam takie (pewnie głupie) pytanie: -jak ktoś ma jednoosobową firmę i zachoruje (na grypę) to zamyka, wiesza kartkę i sobie zdrowieje? Czy ma brać zwolnienie i sam je sobie wręczać? Podobnie z urlopem. Jak to jest?
🙂 Taniu u mnie na początku (jak była jedna osoba) czyli ja .... chorowanie nie wchodziło w grę 🙂 znaczy takie zwykłe chorowanie. Szło się do roboty i już. Branża taka, że "zawiesić" się pracy nie da. Jak raz mnie dopadło zapalenie płuc mąż z synem wzięli urlopy i pracowali za mnie. Na urlopie nie byłam przez pierwsze 4 lata. Teraz już łatwiej ale ....urlop nie jest takim urlopem do jakiego przyzwyczaili się Ci, co pracują na etacie. Nie ma dnia bez telefonu, bez pytań co z jakąś sprawą zrobić.
O pracownikach pisać nie będę - znalezienie kogoś "z głową" to żmudna droga usłana niewypałami, minami i lejami po bombach :P
szemrana: to wiem, tylko tak się zastanawiałam jak to jest formalnie. Wyczytałam, że zwolnienie można brać tylko nie wiem co dalej. Wysyłać do ZUS? A co do urlopu, to napisano, że nie działa tu kodeks pracy, czyli chyba się wiesza kartkę i jedzie. Nie wiem.
przy firmie jednoosobowej chorobowe wypłaca zus od pierwszego dnia tylko przeważnie z dużym poślizgiem.... no i składkę społeczną pomniejsza się o dni zwolnienia
escada, mając firmę nie masz pracodawcy. Sama jesteś płatnikiem. Chorobowe będzie od początku (gdzieś w ciągu miesiąca) tylko... na pełnym ZUSie ok. 800 🙁 i jeszcze trzeba zdrowotne zapłacić. A na "początkującym" ZUSie - to już w ogóle 🙁 Ale na pełnym w razie choroby lepiej dostać 500 niż... jeszcze 600 musieć zapłacić 🙁
ogurek ma rację, jeśli ktoś choruje cały miesiąc przy pełnym ZUS-ie to płaci tylko składkę zdrowotną 270,40zł ( nie płaci społecznego 716,99zł i funduszu pracy 55,07zł - więc tu już jest 772,06zł w kieszeni), i dostanie od zus-u zasiłek chorobowy w wysokości ok 1.250zł pewnie z jakimś 3-miesięcznym poślizgiem ale dostanie, więc można liczyć, że na takim zwolnieniu jest się ok 2tys do przodu a nie 1tys w plecy😉
Do tej pory w księgę przychodów i rozchodów wpisywałam w koszty preferencyjną składkę na ubezpieczenie społeczne razem z chorobowym, tzn. 160,78 zł. Teraz przeszłam na normalny ZUS - ile mam wpisać w księgę? Pełną składkę na ubez. społeczne? Help plis 🙂!
Szukam wiarygodnej strony, gdzie mogę sobie poczytać o założeniu własnej działalności. Profil turystyka, konkretnie prowadzenie pensjonatu, na początek bez zatrudnienia innych osób, ale docelowo później ktoś będzie zatrudniony. Ktoś mnie poratuje?
Ja to jestem totalnie tępa w tym temacie, więc potrzebuje czegoś jak najprostszego. Patrzyłam na ten link, ale jest tyle funkcji, a akurat księgi przychodów i rozchodów nie zauważyłam, chyba, że inaczej to nazywają 🤣
Dzionka, pamiętaj tylko, żeby w rozliczeniu rocznym nie odliczyć tych składek społecznych po raz drugi ew. poinformować kogoś, kto ci będzie rozliczał PIT, że ty już te składki społeczne rozliczyłaś. Już u dwóch osób w ostatnim czasie to wykryłam 😉.