Forum towarzyskie »

Czytelnia

Czy na LubimyCzytać jest możliwość wyszukania biblioteczek najbardziej podobnych do swojej? Ja widzę tylko rekomendacje i losowe biblioteczki...
i z innej beczki:
Ktoś tu czytał Nędzników Victora Hugo? 👀 Chciałam iść do kina i nie wiem czy warto się spieszyć z czytaniem przed obejrzeniem  filmu... To znaczy przeczytać, przeczytam w najgorszym razie po filmie  😉
Idril, ja czytałam ale moja opinia Ci niewiele pomoże bo filmu nie widziałam.
Książka jest wspaniała, prowadzi czytelnika od śmiechu do łez i przeczytać naprawdę warto.
Czy ktoś ma może "Szkice o Szekspirze" Jana Kotta, 1961? Bardzo pilnie potrzebuję pożyczyć, a w żadnej bibliotece nie mogę znaleźć 🙁
Czy ktoś może ma dostęp do ksiażki ,,Alamut" Vladimira Bartola w angielskim przekładzie? Bardzo mi na niej zależy(w wersji papierowej, nie umiem czytać ebooków), ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - będę zobowiązana.
Możecie polecić jakąś naprawdę dobrą książkę? Chciałąbym kupić przyjaciółce na urodziny, obydwie zaczytujemy się w fantastyce, ale chyba chciałąbym kupić jej coś normalnego. Będę bardzo wdzięczna  :kwiatek:
Sama bym coś wybrała, ale ostatnio mam szczęście do gniotów  😵

edit:
feno http://allegro.pl/alamut-vladimir-bartol-i2961643671.html  😉
Babi
A jaka by to miała być książka?? Napisz coś więcej, bo samo określenie "dobra" jest mało precyzyjne 😉

Ja ostatnio czytałam "Krew Inków" Mariusza Wollnego, jestem zdeklarowaną fanką fantastyki, zwłaszcza jeśli ma związek z historią, ta książka wprawdzie niczego wspólnego z fantastyką nie ma, ale według mnie jest naprawdę świetna dla fanów literatury przygodowej, mocno osadzonej w historii, a do tego dobrze napisanej. Czyta się jednym tchem i szczerze polecam.

Pauli szczerze mówiąc sama nie wiem. Chciałabym, żeby była ambitna, ale nie ciężka.
Chętnie coś, co przenosi w inne miejsce, w stylu np. Więźnia nieba Zafona, która przenosi do dawnej Barcelony. Najchętniej w XIX-XXw. (ale nie tematyka wojenna).
Książka, o której wspomniałam przenosi czytelnika w czasy XVIII-wiecznej Polski, moim zdaniem udało się to autorowi doskonale, czyta się jednym tchem. 
Zafona akurat nigdy nie czytałam, więc nie mam punktu odniesienia...

Z ambitnej literatury poleciłabym jeszcze "Walkę kotów" http://lubimyczytac.pl/ksiazka/150669/walka-kotow , jest w niej wszystko, cały czas coś się dzieje, nie można się nudzić ani przez chwilę, no i zdecydowanie jest to ambitna literatura 🙂 Z tym, ze akcja rozgrywa się w XX w. 😉

Jeśli mowa o książkach czerpiących z historii, a przy tym z wątkiem przygodowym i świetnie napisanych, polecam Artura Pereza-Reverte. Autor wykazuje się znajomością historii i lekkim piórem, a wszystko to stanowi idealne tło dla świetnie opowiedzianej historii.

Nie wiem, czy idę w dobrym kierunku 😉
Walka kotów mi się podoba, myślę, że to zamówię  🙂 dziękuję!  :kwiatek:
Artur Perez-Reverte może się spodobać. To na podstawie "Klubu Dumasa" Polański nakręcił "Dziewiąte wrota". Książka treściowo bardziej przypadła mi do gustu niż film, choć i ten lubię.
Co masz na myśli pisząc o fantastyce? Sci-fy czy fantasy? Trillery, horrory czy przygodę?
Zdecydowanie fantasy, Trylogia Czarnego Maga, Gra o tron etc. Ksiażki o magii i smokach głównie 🙂
ale również Chemia śmierci i dalsze jej części (chociaż to już nie fantastyka) i tego typu książki
Czytalam niedawno "Ostatnia bitwe templariusza" Pereza. Choc nie bylo porywajace, to jednak lektura ok.
Pojawil sie nawet polski watek, choc niezbyt pozytywny.
"chemii śmierci" raczej nie zaliczyłabym do tych ambitnych 😉 wyjątkowo kiepska książka 😉

a ja odreagowuję czytając mojego kochanego Nesbo <3
wyżej nie miałam na myśli książek wybitnie ambitnych (podobnie jak ani w Grze o tron ani w Trylogii CM nie ma smoków  😎 )
a Chemia śmierci mi się podobała, ja się wkręciłam w te książki  😉

zabrałam się za "W twoich rękach" - Glenys Carl
Babi, moze "Pchli Palac" Elif Safak?
nie przesadnie ambitna, czy przeintelektualizowana, ale dobra. I przenosi w inne miejsce 😉
http://punktkrytyczny.wordpress.com/2009/05/07/pchli-palac-elif-safak/
wydaje się być ciekawa, ale chyba ciężko ją będzie dostać, bo wszędzie niedostępna  🤔 
a książka musi być koniecznie w miękkiej okładce 
Babi, ja dostałam Pchli Pałac w osiedlowej bibliotece w malutkiej mieścinie 😉
polecam bardzo, zakochałam się, uwielbiam takie książki  💘
ale to ma być prezent  😉  no nic, będę szukać dalej, bo Matras jak się okazało, niestety nie zamówił mi Walki kotów  😤
przepraszam, nie doczytałam  😡
Babi Walke dostaniesz na str wydawnictwa 🙂 b. szybko realizują zamówienia 🙂
potrzeba mi na piątek, a bardzo nie lubię zamawiać przez net tak z dnia na dzień  🤔
zamówiłam jeszcze  raz, jutro zadzwonie czy doszła łaskawie. jak przyszłam wczoraj (miała być w poniedziałek do odbioru) to pani w matrasie stwierdziła, że nie przysłali, bo otwierają nowy salon i tam prawdopodobnie poszło 3/4 asortymentu  😤  no kpina jakaś 
Ogryzek z biografii I. Stone czytalam jeszcze o Michale Aniele. Spokojna i rozwlekla jak sam bohater, ale tez ciekawa. Najlpesza byla faktycznie Van Gogha.

Opolanka ja czytalam Atlas Chmur, uwielbiam :-)
Babi - w empikach jest Cinda Williams Chima. Ambitne i intelektualne to to nie jest, ale szybko się czyta i ma swoje momenty 😀

http://www.empik.com/szukaj/produkt?author=Williams+Chima+Cinda
Babi, ja mam "Pchli Pałac" i mogę odsprzedać. Jest w stanie idealnym. W piątek będę w centrum Warszawy. Jeśli nadal będziesz mieć problem to się odezwij 🙂
Strzyga, dzięki, jutro będę w Empiku to zobaczę  🙂

abre,z nieba mi spadasz :kwiatek:  jutro wybieram się na polowanie, jeśli nie znajdę niczego sensownego to będę się odzywać  🙇
Babi
Jeśli chodzi o Matras, to "Walki kotów" przez jakiś czas w ogóle nie było w hurtowni, więc stawiam raczej na to, że Pani była niezbyt zorientowana i otwarcie nowego salonu nie ma z tym zbyt wiele wspólnego...
przy zamawianiu pani sprawdziła w komputerze, ze w hurtowni bylo kilka egzemplarzy, chyba 4  😉
Aaaa, w takim razie faktycznie szansa jest niewielka...
Ciekawa jestem, czy w takim razie do nas przyszła.
Pauli Walki nie było jakiś czas (przełom grudnia i stycznia), bo nakład został wyprzedany. ale teraz od kilku(nastu) dni znów jest dostępny w sprzedaży 🙂
mery
Całkiem możliwe, ale u nas jeszcze pod koniec stycznia był z nią problem, aż dziś z ciekawości sprawdzę, czy przyszła w dostawie 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się