Forum towarzyskie »

Czytelnia

O smokach poważnie traktuje cykl Ziemiomorze Ursuli K. Le Guin  🙂
busch, Pilipiuk moim zdaniem jest najlepszy w krótkiej formie. Z powieścią poradził sobie chyba tylko w serii babskiej czyli: "Kuzynki", "Księżniczka" i "Dziedziczki".
Tania, Kochana, jak poprawisz link to sprawdzimy 🙂
Oj! Kurczę. Na podglądzie było OK.
Nie mogę poprawić bo mi prawy róg zniknął.
HELP!
W każdym razie chodzi o tę książkę: http://ksiazki.wp.pl/bid,46070,eid,49893,tytul,Ostatnia-noc-w-Twisted-River,ksiazka.html?ticaid=1a1da.

Nie czytałam, ale zaciekawiła mnie.
Jak zwykle u Irvinga relacje ojca i syna są pierwszoplanowe, co trochę denerwuje, ale facet dobrze pisze na ten temat, więc pewnie warto.

Edit: polska premiera jest 18.05 (w moje imieniny 🙂😉, więc trudno będzie znaleźć czytelnika - przynajmniej z osiadłych w kraju.  😉
Uff! Dziękuję Moderatorom za pomoc.
Rzeczywiście Irving dopiero w zapowiedziach.
Mnie jego książka o molestowaniu dziecka /zapomniałam tytułu/ -obrzydziła,odstręczyła .
A bardzo lubiłam tego pisarza.
Może się przekonam do powrotu.
Mnie ostatnie ,,Zanim cię znajdę" Irvinga zmęczyło, nie miałam ochoty tego dalej czytać. Mam nadzieję, że to będzie tak dobre jak ,,Syn cyrku" ,,Modlitwa za Owena" czy mój ukochany ,,Regulamin tłoczni win".

A teraz idę dalej do ,,Ludzi bezdomnych", którzy o dziwo są całkiem poczytni.
Poczytni, jak na Żeromskiego.

Tylko to przetrwałam.  😉
Ostatnio mam lekka niemoc książkowa, przeniosłam swoją miłość na filmy które oglądam namiętnie. Zresztą przy was czuję się czasami jak łoś książkowy, który wybiera najtandetniejsze pozycje świata 🙂
Ale wyskoczę ze ,,Smakiem świeżych malin,, i jedno zdanie z tej pozycji które zapamiętam do końca swych dni.
Cytuję: Jeśli nie wiesz co w życiu chcesz osiągnąć , właśnie zmarnowałaś kolejny dzień."

Chyba nie muszę nikomu tej pozycji reklamować .. ironia i humor rozwaliły mi system ;] brechtałam się jak głupek  😁 polecam na gorsze dni 🙂
Polecam "Dieta (Nie) Życia" dziennik anorektyczki.
Mnie sie "Ludzie bezdomni" podobali. "Przedwiosnie" zreszta tez  😀
przedwiośnie tragicznie się czytało. zwłaszcza początek ciężko było przebrnąć- opisy, opisy i nic się nie dzieje.

czytał ktoś Białą gorączke? na mnie czeka na półce kilka książek i nie wiem, w jakiej kolejności brać.

fanką fantasy również byłam, ale jakiś czas temu- przeszło. trochę samoistnie, a trochę się nacięłam. Mimo, ze Fabrykę słów uwielbiałam po (nie)przeczytaniu Achaji nie miałam odwagi brać tych książek do ręki.
Jak oceniasz "Operację Dzień Wskrzeszenia"? Wypożyczyłam ją widząc nazwisko autora i kojarząc je dobrze z opiniami innych. Ta książka była okropna.
Mnie go również polecano i się załamałam. Kuba Wędrowycz- porażka, nie chciało mi się tego czytać, ale że nie lubię przerywać książek (jednym z wyjątków jest np Achaja) dobrnęłam do końca. Mnie nudziło, nie moja bajka i humor. Parę zabawnych fragmentów, ale dla mnie to za mało.
Także odnośnie operacji dzień wskrzeszania mam podobne odczucia. Co dziwne, czytało się dość szybko, ale z narastającym w**rwieniem. Poza tym mnie ogólnie ciężko jest strawić podróże w czasie w literaturze i filmie, tak już mam. Musi być to na prawde dobrze napisane, żeby się broniło. [mam nadzieję, że nie pomyliłam książek]
Tym sposobem zostałam przekonana do nie sięgania po żadne kuzynki, czy dziedziczki.

Busch to polecam przedewszystkim "Rudą Sworę" nawet nie wiem czy nie lepsze od Siewcy, natomiast nie jest to zbiór opowiadań a jedna historia. Jak gdzieś wypatrzysz, to smiało kupuj, bo ja tej książki dawno nigdzie nie widziałam.
Siewca podobał mi się kiedyś baaardzo. No ale czytałam go też dość daaawno temu. Mnie pochłonął całkowicie, ale dużo słyszałam opinii, że wykreowany świat jest banalny i naiwny. Generalnie zarzucano tej książce taką infantylność- być może jako młoda osoba, a wówczas jeszcze młodsza na to właśnie poleciałam. Nie wiedziałam, ża MSK napisała coś jeszcze- trza przeczytać i się przekonać ile z tego, co się pamięta odnajduje się w drugiej książce i czy się nie rozczaruję 🙂

Sapkowskiego przeczytałam tylko jednego niestety- niestety bo podobał się, ale teraz nie wiem, od czego zaczynać. Może będziecie tak mili i mi go uszeregujecie?

pokemon, w takim razie ja też po to sięgnę, bardzo lubię książki typu Herriot połknąć raz na jakić czas 😀
Sapkowskiego najlepiej zacząć od opowiadań: "Ostatnie życzenie", a potem "Miecz Przeznaczenia". A następnie sagę 😉
czytał ktoś Białą gorączke? na mnie czeka na półce kilka książek i nie wiem, w jakiej kolejności brać.

ja, bo jestem wierna Jackowi 😉 ale dla mnie ksiazka, ktora ciezko sie czyta na raz... czytam, czytam, przerwa i wracam... inaczej ciezko!
Ja bardzo polecam. Rzeczywiście formuła taka, że można przeczytać rozdział, odłożyć, po kilku dniach kolejny (i wcale niekoniecznie po kolei). Ale istnieje prawdopodobieństwo, że wciągnie i przerwy wcale nie będą konieczne 😉
to zostawię sobie na wakacje, skoro ma być czytana "długo" 🙂

szepcik, ja chyba czytałam pierwszą część sagi, ale żebym to ja pamiętała... pewnie i tak musiałabym przeczytać jeszcze raz.
Khaled Hosseini  T[b]ysiąc wspaniałych słońc[/b] płakałam na tej książce, bardzo wzruszająca.... każdemu polecam
Nie wiem czy mogę tu , ale mam taką nieśmiałą prośbę 🙂 mógłby mi ktoś pomóc szukać książki z współczesnymi Marines (tj po 2005 roku) ? Czyli mniej więcej wojna w Bagdadzie itp. ? Przeczytałam już "Misja Szczeniak"  i nie mogę znaleźć nic innego ? Jest wiele książek ale niestety po ang ;/
"Elantris" Brandon Sanderson - przeczytałam tak z dwa miesiące temu i do tej pory kołacze mi się po głowie - super klimat, tomiszcze 500 stron, także zabawa zbyt szybko się nie kończy 😅

Wczoraj oddałam do biblioteki. Początek tragicznie się czyta, za to ostatnie 150 stron przyprawiło mnie o niewyspanie. Fajna książka i szkoda że się skończyła, bo kilka wątków wymagałoby rozwinięcia. Chyba że nie wiem a istnieje drugi tom.
Czytam właśnie kolejną część Czarnej Serii C. Lackberg i powiem Wam, że podoba mi się chyba najbardziej... kobieta się rozkręca 🙂 książka trzyma w napięciu, człowiek nie chce się od niej odrywać a i zakończenie jest dla mnie tajemnicą, podczas gdy w poprzednich książkach domyślałam się zakończenia i zawsze takie było 😉
Nie wiem czy mogę tu , ale mam taką nieśmiałą prośbę uśmiech mógłby mi ktoś pomóc szukać książki z współczesnymi Marines (tj po 2005 roku) ? Czyli mniej więcej wojna w Bagdadzie itp. ? Przeczytałam już "Misja Szczeniak"  i nie mogę znaleźć nic innego ? Jest wiele książek ale niestety po ang ;/ Nie ma po polsku - po angielsku jest zatrzęsienie, jak chociażby "One Bullet Away: The Making of a Marine Officer", czy "Shadow of the Sword: A Marine's Journey of War, Heroism, and Redemption" Workmana . Możesz podać co Cię konkretnie "w temacie" interesuje?

I tak BTW, to wojna w Iraku, nie Bagdadzie. 😉
Dlaczego Wzgórza Toskanii przeczytałam w kilka godzin, a Winnicę w Toskanii męczę od paru ładnych dni. No zupełnie nie ten klimat  🙄 masakra. Czy tylko ja tak mam?
ma może ktoś e-booka:
J. Hopkins, D. Sugerman - "Nikt nie wyjdzie stąd żywy, historia Jima Morrisona"

:kwiatek:
Przeczytałam wczoraj ,,Dziewczynę w złotych majtkach '' Juana Marse i nie wiem jak ją odbieram. Sama książka dość ciężka i trudną się ją czyta. Muszę się dłużej zastanowić i może 'ogarnę' historię, ale póki co nie mam zdania  🤔wirek:

Mam ochotę przeczytać jakąś sztukę, może ktoś coś poleca ?
Ostatnio przeczytałam kilka ciężkich książek i teraz mam ochotę na coś lekkiego 😉
a sztuki lekkie 😉? mi sie dobrze Strindberga czytalo 😉 i jeszcze Schmittowa "tektonika uczuc" !

ja po fantastycznej, dajacej do myslenia, pelnej humoru i dość oryginalnej "Mrówce w wielkim mieście" sięgnęłam po "Czarnego konia"... całkiem wciągający kryminał, dużo wątków...
a sztuki lekkie 😉?

Dlatego właśnie dodałam drugie zdanie 😉
Dzięki  :kwiatek: za podpowiedź, jutro ruszam do miasta po książki  🏇
Chodziło mi raczej o to czy sztuki są lekkie?  😉
ostatnio zaczytuje sie w Romie Ligockiej-aktualnie "Dziewczynka w czerwonym plaszczyku"-rewelka, polecam wszystkim choc do lekkich ksiazek nie nalezy

a niedawno skonczylam "Prowadz swoj plug przez kosci umarlych" Olgi Tokarczuk i do tej pory nie wiem co mam o tym myslec 🙄 ale ksiazka ogolnie niezla do poczytania 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się