Forum towarzyskie »

Czytelnia

wczoraj skończyłam czytać "zapach cedru" ann marie macdonald

napisałam trochę swoich wrażeń ale stwierdziłam że napisze tylko iż spodziewałam się lekkiej historyjki z love story na odmóżdżenie między paszoznawstwem a marketingiem ( 😵 ) a tu zonk!

na prawdę polecam 😉

edit:
haha komentarz jaki znalawłam na wp na temat tej książki:

"za mloda jestem...a szkoda
Moja ciocia przeczytala ta ksiazke mowi ze ksiazka super ale nie jest latwa do zrozumienia dlatego poleca sie ja starszym osobom, znaczy dojrzalym emocjonalnie i psychicznie bo dojrzalosc fizyczna nic nie oznacza.A szkoda bo ja mam dopiero 14 lat i uwielbiam ksiazki, no coz... musze troche poczekac ale ksiazka jest super ciocia poleca"
fan ksiazkowy

😀
Co sądzicie o twórczości Edgara Allana Poe?
Bardzo wymagające?
Zależy o co Ci dokładnie chodzi. 😉 Czy ciężkie do czytania? Bywają takie momenty, ale niespecjalnie często - inna sprawa, do czego do tej pory przywykłaś. Jeżeli zaczytujesz się we współczesnej polskiej/zagranicznej fantastyce, to na początku trzeba się będzie trochę zawziąć w sobie, by dotrwać do końca.
[quote author=mery link=topic=50.msg455832#msg455832 date=1264365293]
A ja czytam "żółte cytrynki" i nie mogę się od nich oderwać !! Super są  😜 😜

skonczone... Dawno tak bardzo nie zalowalam, ze książka się skończyła i już nie mam do czego wracać... Polecam bbbb gorąco! I wydaje mi się, ze wyjątkowo spodobalaby się sznurce 😀
[/quote]

Hurra 😅

Moje dziecko, moje cytrynki 😍
Skończyłam Krótką piłkę Harlana Cobena i jak zawsze jestem zachwycona !
Uwielbiam jego książki  😜

No i takie przemyślenia po Wampirze Lestacie.
Rice potrafi fantastycznie zmienić charakter postaci.
Ten kto był dobry, staje sie zły i na odwrót 😉
Zaraz zabieram się za Królową Potępionych.
[quote author=wł. Felix-Huston, forever felicis! link=topic=50.msg458028#msg458028 date=1264499433]
Hurra 😅

Moje dziecko, moje cytrynki 😍
[/quote]

Twoje dziecko znaczy ze.... tlumaczyłas 😀?
Nieee, inte fraan svenska, ja zaledwie wyszukiwałam błędy koleżance. Żadnego nie znalazłam, a pewnie kilka sama zrobiłam... Ale tak miło słyszeć, że jak dziecko poszło w świat, to nie tylko miałaś na półce, ale i w czytaniu 🙂 Najlepsze jest to, że autorka powiedziała "Bardzo chciałabym przyjechać do Polski i pojeździć konno - to jest moje marzenie!"  http://prowincjonalnenauczycielstwo.blogspot.com/2009/11/rozmowa-z-kajsa-ingemarsson-autorka.html

😀
tak, tak, zacheciła mnie koleżanka, która się zachwycała 🙂 a że długo zachęcać nie musiała, bo ja uwielbiam literaturę skandynawską 😉 z językiem trochę gorzej, ale już bliżej do skończenia niż dalej 😉
dzieki za wywiad, sympatyczna kobieta 🙂

p.s. moja kolezanka ma w org... moze tez przeczytam 😀 ?
Grzegorz2 do czego przywykłam? Czytam różne książki... Cobena, Rice, Lema. Różne różności.
Edgara ktoś mi polecił w związku z moją ostatnią fascynacją filmami Burtona. Klimat podobny ponoć mają. A co polecasz dla niewtajemniczonego czytelnika?
Czytam "Rodzinę Borgiów" Puzo i jestem zawiedziona - fabuła fabułą, ale ten styl pisania to porażka, bez polotu, sucho, nieciekawie...
Ramires, polecam "Opowiadania"  🙂
Mery, to jest superancki pomysł, żeby przeczytać oryginał po przeczytaniu tłumaczenia. Jeśli książka się spodobała, oryginał da się przeczytać ze zrozumieniem, a to świetnie wspomaga naukę języka!

Wielbiciele Edgara Alana P., znacie autora pokrewnego mu klimatem, a tworzącego w Polsce przed wojną, sporo o kolei? Jest tak mało znany, że nie mogę go skutecznie wyguglować, jak zapomniałam nazwisko. I powiedział mi o nim... pisarz islandzki 😲
Ja powracam do moich uczelnianych lektur . Na początek Mór Jókai i Biedni Bogacze. Miło się czyta, jak ktoś chce się przenieść w dworskie czasy, dobrych bandytów, zamków i skomplikowanych realcji nowobogackiej arystkokracji w węgierskim stylu.
[quote author=wł. Felix-Huston, forever felicis! link=topic=50.msg458156#msg458156 date=1264504301]
Mery, to jest superancki pomysł, żeby przeczytać oryginał po przeczytaniu tłumaczenia. Jeśli książka się spodobała, oryginał da się przeczytać ze zrozumieniem, a to świetnie wspomaga naukę języka! [/quote]

skoro tak mowisz, to jak tylko sie obronie biore ksiazke i bede sobie czytac 🙂!
Wielbiciele Edgara Alana P., znacie autora pokrewnego mu klimatem, a tworzącego w Polsce przed wojną, sporo o kolei? Jest tak mało znany, że nie mogę go skutecznie wyguglować, jak zapomniałam nazwisko. I powiedział mi o nim... pisarz islandzki 😲 Nie chodzi Ci o Stefana Grabińskiego?

Ramires, tak jak pisze Żeglarz - zacznij od jakiegoś wyboru opowiadań, na przykład "Opowieści Niesamowitych". 
Tak! O Stefana Grabińskiego! Dziękuję bardzo.
Że też nie mogłam zapytać w bibliotece. Zdaje się, że znańszy za granicą. No, wreszcie poczytam i porównam z importowanymi Opowieściami Niesamowitymi.
http://stefangrabinski.prv.pl/
Poszłam dzisiaj do empiku po koleją część kroniki wampirów.
Książki nie było, więc zamówiłam, a że bez czytania żyć nie mogę koleżanka mnie namówiła na Szeptem.
Jestem za połową i nadal akcja trwa i nic sie nie wyjaśnia.
Widze również ogromne podobieństwo do Zmierzchu: jest dziewczyna inna niż wszystkie,
jest przystojny człowiek z zaświatów, jest lekcja biologii, na której siadają razem,
jest szukanie w internecie inf. na temat bliżej nie znanych stworów i wytworów.
Z tym, że czyta sie lepiej 😉
Zobaczymy jak się skończy - zapewne zaraz doczytam do końca  😎

EDIT:
Skończyłam  😁 Dlaszy ciąg i aż do końca wypisz wymaluj Zmierzch.
Czytało się gładko 😉

Człowiek z okładki - Drew Doyon  😍
Wlasnie czytam Szeptem i fajne, fajne!
Tak sie wydaje byc mniej grzeczne niz Zmierzch  😀iabeł:
wciaga!
Ja chcę kolejnego Praczeta! Przeczytałam już cały dostępny mi Świat Dysku, reszty książek po prostu nie ma u mnie w Empiku  👿  A następny, i to z cyklu o Niewidocznym Uniwersytecie, jest zapowiadany na 'około kwietnia'.
edit: Szeptem jednak za wczesnie pochwalilam... najlepsza ze wszystkiego jest zdecydowanie okladka.
Mozna przeczytac, ale moim zdaniem Zmierzch lepszy.
Jak mam wybierać to wybieram Szeptem  😉

Aktualnie czytam Opowieść o złodzieju ciał  😜
Ok, Szeptem jest zdecydowanie lepiej napisane ale temat.... podoba mi sie postac zlego chlopca nie z tej ziemi, ale pozniej akcja jakos tak oklapla.... no i przedstawianie samych Istot jest bardzo ubogie.
No i ta wtornosc w stosunku do Zmierzchu....
- "Pamiętnik" - Sparks znowu się spisał i wycisnął ze mnie łzy 😉 Dwa słowa, które pogrążyły mnie totalnie... "Kim jesteś?". Daje do myślenia, zastanowienia się nad tym, co jednak w życiu jest najważniejsze.

- "Od pierwszego wejrzenia" - czytałam i czytałam i pomyślałam - nie, to nie to. Nie robi na mnie wrażenia. I tu nagle bum! Za to właśnie uwielbiam Sparksa. Piękne chwile nie trwają wiecznie. Samo życie.

Ktoś wie czy można dostać jego najnowsze książki "The Lucky One" i "The Last Song". Na podstawie tej drugiej ponoć w tym roku ma ukazać się film?

edit: "The Lucky One" to polski "Szczęściarz" dostępny już w Empiku 🙂
Strucelka a "Dear John" nie wiesz moze kiedy ma sie w kinach pojawic?
...doczekac sie nie moge.
Seksta pisałam w wątku "KOCHAM KINO🙂", że "Dear John" - polski tytuł "Wciąż ją kocham" ma się pokazać 12 lutego 2010 😜
Szukam ksiazki ,ktora obrazuje mroczna strone natury ludzkiej,czy moze ktos czytal cos co by pasowalo?
Dziewczyny a cz y któraś z książek N. Sparksama szczęśliwe zakończenie?? Jakoś nie mam nastroju na smutne, mimo że bardzo dobre książki.. :/
Ja osobiście uważam, że "Pamiętnik" w porównaniu z filmem jest do kitu 😉 w ogóle nie wywarł na mnie takiego wrażenia jak film, jest napisany prosto i bez polotu - jedynie troszeczkę rozjaśnił nieścisłości, które zostały po filmie
Ja ostatnio trafiłam na niezwykle.. interesującą książkę ,,Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków" Mary Roach, i przyznam, że wstęp strasznie mi się spodobał, ale im dalej, tym gorzej  😁 Chciałam przeczytać całe, bo pani Roach posiada niezwykłą lekkość pisania, i rzeczy, o których pisze są niezmiernie ciekawe, ale jednak jestem zbyt wrażliwa.
Szukam ksiazki ,ktora obrazuje mroczna strone natury ludzkiej,czy moze ktos czytal cos co by pasowalo?

Jak bardzo mroczną? Chodzi o przemoc, o fobie, o zezwierzęcenie? Napisz coś więcej 😉
Chodzi mi ogolnie o ukazanie jak mrocza moze byc ludzka dusza.Najbardziej przychylałam sie na  mysl o przestepczosci,ale inne opcje tez moga byc ciekawe 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się