podpowiedzcie mi, który makuch lepiej kupić : sprzedawca powiedział, że ma mielony albo płatkowy i jasny albo ciemny. Jeszcze z tym mielonym a płatkowym sobie poradzę bo płatkowy bede musiala mielic (to chyba odpada, bo nie mam śrutownika), a mielony chyba szybciej jełczeje z kolei? ale jasny a ciemny??? ki diabeł
blucha dorosłym tak z 250gr jak maja stały ruch (padoki, lekka praca) , jak intensywnie pracujące to nawet pół kilo, dla sportowców jako dodatek można podawać do 990gr dziennie 🙂
ile bezpiecznie mozna podawac dzennie koniowi w trybie padok + lekka praca 5 x tydz, ALE wymagajacego mocnego utuczenia i ekstra wsparcia w okresie linenia (ma niedzwiedzie futro, ktore dopiero zaczac zrzucac). Je ok 2,7-3 kg owsa gniecionego dziennie, lucerne, otreby owsiane, ok kieliszek oleju ryzowego; zaczynam podawac dodatkowo srute jeczmienna (chce dojsc do ok kg dziennie dodatkowo do owsa). Do tej pory dostawal siemie lniane 3 x tydz, ale to wiadomo juz nie bedzie potrzebne.
Czy ktoś stosuje makuch lniany z jar-pasz? Ile sie dodaje dla konia o masie ok 600kg? Czytałam, że ok 200g.. i lepiej podawac w pelecie czy rozmoczony? :kwiatek:
podaje peletowany, nie z jar-pasza 🙂 nie moczę bo on nie ,,puchnie,, wagowo nie określę, bo jest to ok 1/3 miarki Pavo, ale nie codziennie, czasami podaje jako smakołyk, w nagrodę, nawet psom takie chrupki smakują 🙂
ja zaczelam podawac makuch z Jar- Pasz. Podaje na sucho, bo jak Blucha napisala, on sie nie rozmacza/ nie puchnie. Podaje 250 ml dziennie, chce dojsc do 500 ml (zalezy mi na utuczeniu konia). Wsuwa chetnie, ale moj jest wszystkozerny. Zwaze w piatek, to napisze ile taka objetosc wazy. Blucha, nawet mnie te chrupki smakuja 😁
Dzięki dziewczyny :kwiatek🙂 Również chce podtuczyć konia. Makuch ma być jako dodatek ( plus owies i wysłodki do tego obiadu 😉 ) Czyli spokojnie po przyzwyczajeniu mogę dawać ok 300g . wendetta - a masz miarkę pavo? Byłabym bardzo wdzięczna jakby udało Ci się zważyć. Ja bym musiała iść chyba do sklepu 😁
Czy kogoś koń również nie chce zjadać makuchu? Mój wybiera wszystko a pelet zostawia, staram się przemycać ale i tak nie zje. Już nie wiem, jak podawać. Na mokro nie zje, na sucho też 😤
Chyba ?!? znalazłam sposób na dziada mojego 😀iabeł: Rozgniatam makuch prawie, że do proszku i znaja wymieszane z wysłodkami. Oby się to sprawdziło do wykorzystania worka. Potem już zostanie nam kupowanie tylko drobnego makuchu 😉 BASZNIA A jest możliwość wysyłki? W naszej okolicy nie ma nic. A jeśli takie dobre, to można byłoby spróbować. 😉
Orzeszkowa a wiesz ile one mają tego fosforu mniej więcej ? 👀 Zimą daję wysłodki i troszkę otrąb na zbilansowanie. Dawałam zwykle ,, na oko" w tym roku szarpnęłam się, wszystko wyważyłam i obliczyłam, stosunek wychodził mi całkiem nie zły jak,, na oko" 1,8: 1. Parę dni temu kupiłam makuch i chcę do dawać do póki sierści nie zmieni, ale główną moją zagwozdką jest to jak go podawać. Czy całkiem na sucho czy zaparzyć?
Alaska, miałam mielony i dawałam na sucho, bo po zaparzeniu to taki glut się z tego robił, że miałam problem z wymieszaniem tego z paszą (glut z całego siemienia to jest tyci-tyci pikuś przy tym). Wcześniej miałam płatkowany i też dawałam na sucho.
Serio? Muszę spróbować. Koń właśnie uwielbia tego gluta i babra sobie całego ryjka i wszystko dookoła jak je siemię, potem z radością to zlizuje. Mam pellet z jar-paszu, wczoraj nie mając już wiele czasu, zalałam to na chwilę gorąca wodą z kranu. Wyszło takie hmm pellet się rozluźnił dość, ale nie rozpadł całkiem i woda się ,,zagluciła" ale nie tak, żebym nie mogła tego wymieszać.
[quote author=ms_konik link=topic=49940.msg2314547#msg2314547 date=1426407058] Orzeszkowa, ja tak podawałam przez chwilę. Mam zdecydowanie lepszy dostęp do wysłodków, więc wróciłam do nich (no i taniej). [/quote] Ale ja nie chcę zastępować wysłodków makuchem, tylko otręby. Na poprzednich stronach tego wątku blucha i zielona_stajnia pisały o wysokim poziomie fosforu, google podają różne wyniki, od 3,75 do ponad 11 g/kg 🙄