Forum konie »

Wpływ treningu na wygląd. ZDJĘCIA.

Ojtam. Mistrzem w piaffowaniu "inaczej" był Adam Jończyk. Jeździec podskakiwał uparcie (i wysoko - cały) - a koń spokojnie... stał. Ale kto wtedy w PL w ogóle piaffów próbował? Kilka jednostek.
quanta  miło mi to słyszeć, bo moja pani( nie mówiąc o młodym) też ma długa kłodę. A Ty dajesz przykład ,ze wszystko można 😀
No ale dluga kloda to nie to samo co lekowaty czy miekki grzbiet. Jest wiele koni z dluga kloda ale mocno zwiazanych, z zupelnie prawidlowym grzebietem.
Ciezko jest pracowac z koniem o takiej budowie, ale jak widac mozna  🙂
Ja się piafować uczyłam sama, na czuja i w dodatku z trudnym budową do tego koniem, jedyne co to podpatrzyłam podstawy pracy u innych jeźdźców / trenerów. Po drodze oczywiście było kilka nie do końca trafionych pomysłów, ale w życiu nie będę piętnować tego, jak się wygląda konia czegoś ucząc 😀iabeł: Pięknie siedzieć to sobie można na takim, który już umie. Dlatego zresztą wielu jeźdźców tych jeżdżących duże konkursy w ogóle nie siada na młode konie - żeby nie popsuć sobie dosiadu. Ale OT.

Donia Aleksandra, z mojej autopsji wynika, że o wiele trudniej się pracuje z koniem za krótkim, niż za długim. No i rzeczywiście, sama długość pleców a ich kształt (miękki, łękowaty, ze złą nerką itd.) to jest też zupełnie inna liga. Są długie konie chodzące w dresażu naprawdę zjawiskowo. Tu masz takiego:

Ale też OT 😉 Lecę ujeżdżać mojego czempiona 🙂
Ja się piafować uczyłam sama, na czuja i w dodatku z trudnym budową do tego koniem, jedyne co to podpatrzyłam podstawy pracy u innych jeźdźców / trenerów. Po drodze oczywiście było kilka nie do końca trafionych pomysłów, ale w życiu nie będę piętnować tego, jak się wygląda konia czegoś ucząc 😀iabeł: Pięknie siedzieć to sobie można na takim, który już umie. Dlatego zresztą wielu jeźdźców tych jeżdżących duże konkursy w ogóle nie siada na młode konie - żeby nie popsuć sobie dosiadu. Ale OT.

Ależ nikt tego nie piętnuje, śmiejemy się (tak pozytywnie) z tego, że jak się oderwie filmik od kontekstu, to wygląda to zabawnie. Tak samo, jak zabawnie dla kogoś patrzącego z boku może wyglądać koń z zaplecionym i podpiętym ogonem (kiepski przykład, ale tylko taki mi przyszedł do głowy, bo się ze mnie nabijają w stajni ostatnio, że robię z konia prosię). Dopóki nie zestawi tego z faktem, że koń ma fantazję sobie wiecznie brudzić ogon, bo mu się nie chce go zabrać do boku (a jak zaplotę, to chce mu się bardziej). I że czyszczenie tego (w dodatku zimą bez myjki wewnętrznej) wcale nie jest zabawne. 😉
sumire, hahaha a'propos ogona, bardzo mnie wkurza ogon mojej przy czyszczeniu więc ZAWSZE go supłuję. I zawsze słyszę "patrz co ta pani robi temu koniowi" albo "co ten konik ma z ogonem..?" <3
quantanamera, jesteś moim guru :kwiatek: 👍
A ja tez wstawię, zmiana może mało spektakularna i długotrwała, bo odstęp między zdjęciami to 5 lat... ale wreszcie mój koń wygląda po prostu ładnie 😉
tyskakonik - zmiana jest... a ile czasu to zajęło to, no, przecież nie od razu Rzym zbudowano.

Ja natomiast wstawię zdjęcia moje kobyłki i zapytam czy widać jakąś zmianę (poza goleniem i ogarnięciem grzywy oczywiście). Bo ja mam wątpliwości i przyznam, że po roku regularnej pracy pod siodłem spodziewałam się trochę większych zmian. Inna sprawa, że ten okres (koniec zimy/początek wiosny) spejalnie kobyłce nie sprzyja, a ja akurat o tej porze robię zdjęcia  🙄.

falabana, dupka się ładnie wypełniła górą, zaorągliła, wygląda też na to, że szyi tuż za kłębem nieco więcej, a sylwetka fit - na moje to wskazuje na fajną robotę. bardzo urodziwe zwierzę, tak swoją drogą 🙂
falabana Widać różnicę, tak jak zauważyła ekhem
falabana mi się podoba zdjęcie 3  😍  na 4 tak mi mało szyi , chyba że to efekt zdjęcia .
tyskakonik, sory, nie chcę byc okrutna, ale... wcale mi się nie podoba zmiana. Zmiana, biorąc pod uwagę, że to 5 lat jest naprawdę niewielka. Zdjęcie z jazdy - bardziej mi się podoba to z wcześniejszych jazd, koń na tym zdjęciu "po" wygląda na sztywniejszego i niezadowolonego. No i mogłabyś przez te 5 lat popracowac jednak nad dosiadem

falabana, jest troszeczkę różnicy 🙂 Podoba mi się pupcia, no i szyja wygląda na nieco bardziej nabitą 😉
grzbiet się wspaniale podniósł 🙂 Szyjka nabrała " ciała "  😉 Podoba mi się  😉  Najładniejsze zdjęcie moim zdaniem - 2 .

Tyska- ja dostrzegam różnicę 🙂 bardziej wysiwiał  🤣  nie, no... widać efekt
a tu proszę bardzo dwa porównania konia po dużym sporcie. Pelham i ostrogi, typowo.
6 miesiecy pracy i zmienienie wdzdidla na bezwedzidlowe. Krótki hackamore 19cm

falabana, ale ogoooooooooooon *.*
a tu proszę bardzo dwa porównania konia po dużym sporcie. Pelham i ostrogi, typowo.
6 miesiecy pracy i zmienienie wdzdidla na bezwedzidlowe. Krótki hackamore 19cm

lalastan, ale to nie jest wątek "znajdź 5 szczegółów różniących dwa obrazki"!!!

fakt zdjęcia wędzidłą i założenia ogłowia bezwędzidłowego nie wpływa na "trening" konia.  po 6 miesiącach ten koń jest tak samo długi, rozciągnięty i może ma lekko bardziej zaokrągloną szyje, no i co z tego?

równie dobrze można wstawić  zdjęcia "wpływ różowego czapraka, na konia po sporcie, bo chodził zawsze w białym..."
"wpływ różowego czapraka, na konia po sporcie, bo chodził zawsze w białym..."

👍
Lostak you made my day  😎  👍
No to może i my..
Jako że mam konia dopiero 3,5 msc różnica nie będzie jakas spektakularna ale myślę że już jakaś minimalna jest ??

Nie posiadam niestety zdjęcia w stój identycznego w obu okresów, dlatego jedno z siodłem, drugie bez
zdjęcie po prawej- koniec listopada / początek grudnia 2013, po lewej- luty 2014.

Koń ma 6 lat, (skonczyl tydzien temu) jego historia to  chwila po dobrym tyłkiem (z tego co wiem to dosyć późne zajeżdżenie), naskakiwanie, kilka mscy regularnego treningu, a potem wyciągnięcie jeźdźcowi spod tyłka i zaciągnięcie do szkółki na cały sezon wakacyjny, stracił wszystko co miał rozbudowane i walczymy od nowa.
sotniax w moim odczuciu koń pod siodłem bardziej okrągły się zrobił, luźniejszy 🙂 Zgubił chyba też troszkę brzuszka. Na pewno patrzy się lepiej na niego 🙂
Mnie się bardziej podobaja zdjecia konia golonego, ale to tylko moje odczucia. Na pewno na 2 zdjeciu pod siodlem siedzi na nim lepiej jezdzacy jezdziec co widac po koniu.
Na zdjęciu z listopada/ grudnia pod siodłem nie za dobrze widać bo zdjęcie ciemne a i futra zimowego dużo, ale wszystkie żebra koń miał widoczne, brzuch wisiał znacznie, jedyne co to jak dla mnie szyja nadal wygląda jak od innego konia, a może to głowa a nie szyja od innego bo jakas taka łepetyna nieproporcjonalnie duża jak się na niego patrzy na żywo, ale myślę że to kwestia kilku miesięcy i "wypełnienia" szyjuchy.
Ja niestety nie widzę nic w tym zdjęciach. Ot, upłynęły 3 miesiące i tyle 😉

u lalastan też nic... Mooooże lepsza sylwetka konia, ale taką różnicę można uzyskać kilkoma treningami solidną i poprawną jazdą.
Ten duży sport to parkury L klasy z twojej galerii? 😉
Ja zrozumialam, ze lalasatan kupila go od osoby, ktora ten duzy sport jezdzila, a nie ze sama jezdzi duzy sport.
kajpo są tam też przeszkody około 110 cm, więc P klasa. Swoja drogą czemu tak często blisko prawego stojaka 🤔
korysindex4, na zdjęciach falbany 2 zdjęcie to akurat przed zmianą 😉
te na trawie są "przed", te golone są "po".
falabana, ja też ja też! 🙂 mi się bardzo podoba, że koń fajnie umięśnił górę ciała i nabrał zwartej sylwetki. Dla mnie widać rozsądne jeździectwo. No i koń piękny jak marzenie 🙂
Z tego co widzę po wynikach tego konia to chociażby w 2012 startował na nim Krzysztof Leśniak ze Swoszowic, finał MR 4 pkt karne na jednych zawodach. Więc coś tego "dużego" sportu liznął 😉
Link do zdjęcia tej pary: http://www.horsestock.pl/file/1728/krzysztof-lesniak-late-night.html
sotniax, mi się wydaje, że koń wzmocnił całą górę - grzbiet i rozbudował się w partii łopatki.
Dzięki  :kwiatek:- czyli jednak coś widać. Różnica prawdziwa jest w tym jak koń chodzi (no, i mam nadzieję, że w jeźdźcu też), ale liczyłam, że może jakoś to wygląd odzwierciedli. Mam nadzieję, że to nie tylko efekt doprowadzenia konia do "porządku". Faktycznie, wydaje mi się, że szyja trochę się rozbudowała i ten zad okrąglejszy ale jeszcze jest nad czym pracować. Cieszę się, że kobyłka się podoba 🙂.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się