Aaa, nad kupnem :> Kojarzę tego konia z ogłoszeń -> jedyny znaleziony przeze mnie koń, na którym mój luby nie wyglądałby jak na kucyku. 😁 No, nie wygląda na konia w treningu, ale równie dobrze może być koniem np.jeżdżonym jakiś czas, ale większość swojego dotychczasowego życia łażącym sobie po pastwiskach i jeśli nie ma żadnych nieprzyjemnych-niewyleczalnych chorób - to ja bym go brała. 😉 monoligea, pozwoliłam sobie zrobić porównanie.... Pierwszy koń - profil szyi prosty, drugi koń - Twój - lekko jeleni. Trzeci koń - voltowiczki [mam nadzieję, że się nie obrazi] trochę bardziej jeleni. Dwa pierwsze konie stoją w zasadzie tak samo i w takim samym stopniu zadzierają głowę. Ale, tak jak powiedziałam - Twoja klaczka jeszcze jest w fazie zmian. Zobaczymy co z niej będzie za dwa lata. 😉
Zwróćcie uwagę na to jak wysokie ustawienie szyi ma dany koń. Wydaje mi się, że pierwszy kasztan ma wyższe ustawienie szyi niż kasztanka (śl). Jeśli tak- to ona musi napiąć szyję mocniej, w dolnej linii, by ją unieść do takiej pozycji. Sprawę może skomplikować to, że klacz ma wycofane przednie nogi (albo w ogóle postawę podsiebną), wymuszające dodatkowe napięcia w obrębie klatki pierwsiowej, łopatek, szyi.
Gracja Na starszej fotce koń ma zdecydowanie niżej szyję, głowę bardziej w pionie. Dlatego na nowszym zdjęciu nalezałoby się spodziewać sporo większego jelenia. A skoro jest podobny to znaczy , że trochę jednak w dobrym kierunku zrobiłyście. Tym bardziej, że chyba irokez jest nierówny od połowy szyi (- optycznie załamuje linię szyi ku dołowi). A na moje oko to mięśnie oporu są jednak troszkę mniejsze.
Na moje oko, klacz nie ma postawy podsiebnej -> na tym zdjęciu mogło to tak wyglądać. I moim zdaniem - ma lekko jeleniowatą szyję, o czym świadczą i inne zdjęcia:
Zaznaczam - lekko. To nie żaden jeleń, który, nie wiem, zacznie utrudniać pracę z koniem. Monoligea, mam nadzieję, że nie obrazisz się za wyciągnięcie Twoich zdjęć z innych postów :kwiatek:
Sankarita, Tak szyjka kasztanki wygląda na lekko jeleniowatą, choć mam wątpliwości czy tak byłoby to zaklasyfikowane. Wg. tego co mnie uczono jeszcze uznano by tę szyję za prostą (bo większość prostych może być minimalnie wygięta w obie strony). A i wydaje mi się, że u tej klaczki dyby by radę mocno zmniejszyć te mięśnie przy odpowiednim treningu. ( Np. moja ma generalnie prostą szyję, ale przed ujeżdzeniem od wiecznego zadzierania miała silne mięśnie dolne - wyglądało to podobnie, troszkę lżej. Obecnie mamy już fajną szyjkę z piękną linią dolną, co raz apetyczniejszą górną). Za jeleniowatą co się wiąże z wadą (- trudniejszym oddychaniem, trudniejszą pracą z koniem o takiej szyi w kwestii ustawienia itp.) -uznawano jednak ewidentą krzywiznę jak na fotce wstawionej przez monoligea (gdzie wydaje mi się, że nawet przy dobrym treningu jeleń utrudniający oddychanie zostanie). A z podsiebną się zgadzam, bo obstawiałam jednak wycofanie nogi na pierwszej focie (a bazowałam na niej).
Natomiast u samej kasztanki można by było życzyć sobie więcej zadu w stosunku di wielkiego przodu - ale spokojnie, młodziak może się wyrówna z czasem. Chyba ma dość strome łopatki (z łopatkami zawsze mam wątpliwości ) i coś mi się wydaje, że ma dość rozwarty staw skokowy. Ciekawe ogólnie jak wyrośnie bo genaralnie harmonijna i ładna klaczka.
Artamka Nawet jak koń nie wiele robi (ino biega po padokach) to może mieć dużo lepiej umięśniony grzbiet i zad, być w większej harmonii sylwetki. Koń wygląda na bardzo sztywnego zaczynając od tylnich nóg (zwarte stawy skokowe), przez zad do całej górnej linii, dość stroma łopatka (więc i mechanikę ruchu może mieć niestandardową). Jak widziałam podobne budową konie- to niestety najczęściej lądowały w rekreacji z uwagi na trudności z sztywnościami. Ale spokojnie - nie wiem jak jest dokładnie z tym koniem (warto wsiąść, ocenić w ruchu, najlepiej wziąć trenera ze sobą i razem rozważyć siły na zamiary), poprawić treningiem na pewno wiele się da - pytanie jak wiele będziesz oczekiwać od swego konia (do czego dokładnie szukasz konia, jak wysoki masz poziom aspiracji jeździeckich).
galopada wiesz.. najłatwiej znaleźć coś i skomentować o krzywuskach 😉 Fajnie rozwinięty jak na takiego młodziaka. Łopatkę chyba ma skośną (tyle, że jak pisałam z oceną łopatki miewam też kłopot), szyja prosta (bo patrzy się na dolną linię, górna zależy od umięśnienia i ew. wałka tłuszczu u ogrów, czy zimnioków, fryzów; a co jakiś czas i moja niesamowitego łabędzia zrobi). Genarelnie eksterierowo konisko mi się podoba, chyba ma fajne dzwignie - przekładające się na dobry ruch. Fajny koń do pracy.
galopada Nie, łopatki to on nie ma skośnej. Ale to jedyna chyba "wada" młodego. Zupełnie bym się nie przejmowała. To angloarab - a u nich średnia korelacja ruchu z wyglądem 😉 (może to tylko taki mój przesąd malutki, no takie obserwacje - w żadnym razie nie reguła). Przedświt XIII ruch mu powinien zapewnić.
halo, A pamiętasz moją i jesteś w stanie określić skośność naszej łopatki może? Bo Ci dobrze określanie łopatek idzie. Wydawało mi się, że ma dość skośną zwłaszcza patrząc zaraz po kasztanie u Artamki. A z opinią o kiepskiej koorelacji u młp wyglądu z budową jakoś się nie spotkałam (a w sumie nie spojrzałam od tej strony).
D. Weź Ty mnie nie denerwuj 🤬 Twoja ma skośną i dobrze o tym wiesz. Jesteś plastykiem - przecież postrzegasz figury geometryczne i kąty, inaczej nie mogłabyś rysować/ malować. Więc może tylko mały zerk do anatomii konia by się przydał?
galopada - łopatka ok, a jedyne co zwraca uwagę to ciut chuda szyja - szczególnie u nasady głowy co sprawia wrażenie że jest troszkę za duża. Praca powinna zrobić swoje 😉
Jakiś czas temu usłyszałam że klacz Sana, własność TKKF Hubert w Warszawie ma "wzorcową" budowę Nie wiem do końca co autor wypowiedzi miał na myśli 🤣 Zaczęło mnie to ciekawić dlatego wrzucam fotki do skomentowania
Sana, wlkp Ojciec - Arak Matka - Sabena Urodzona - 06.01.1990 Właściciel - Ognisko TKKF Hubert
No dobra moje dziecko które ma 2 lata , w końcu przytyła ;] Pozycja zootechniczna 🙂 proszę o ocenę ;] ma 150 w kłębie.. tym razem chyba powinno być okey... martwi mnie jednak ta prawa tylna nózka
Asior: jedyne co ja mogę powiedzieć to to że ładny, proporcjonalnie jak na moje oko zbudowany koń. Zdaje się że jest krótki i że ma długie nogi.
Iza90: jak na 1,5 konia to bardzo ładnie i proporcjonalnie sie prezentuje. Jedyne co to rzuca się w oko prawa tylnia pęcina, jakby nieproporcjonalnie miękka. I chyba nogi ogólnie są jakies takie cienkie, patykowate.
Dzięki za ocenę 🙂 Możliwe, że wrażenie miękkiej pęciny wynika z ustawienia konia (tylne nogi rozstawione - można zarzucić lewej, że jest stroma). A cienkie nogi - jak każdy angloarab w tym wieku 🙂