Mogę prosić o ocenę? :kwiatek: Starałam się zrobić jak najlepsze zdjęcie 🙂 3 lata 2 miesiące, ogier wlkp/trk, ok 165cm w kłębie, 24h/doba na pastwisku, niepracujący. Ja widzę tak: jest krótki, ma długie pęciny i trochę francuską postawę na przodach.
MiLLi, ładna i proporcjonalna głowa, dobrze osadzona szyja - z niezłą górną linią, ale może ciut za szerokim dołem, długa łopatka, grzbiet krótki, ale poprawny, zad skośny i mimo młodego wieku zwierzak proporcjonalny do jego wysokości w kłębie, ogon mógłby być osadzony może minimalnie wyżej. Kończyny tego konia są natomiast dość... dziwne. Przody nieco podsiebne, czy tylko się tak przewiesił do zdjęcia (młode konie często tak stają)? Na pewno długie pęciny, załamana oś pęcinowo-kopytowa, jeśli do tego dochodzi lekko francuska postawa, to zawsze trzeba będzie na te przody uważać. Tylko kończyny bardzo długie, ustawienie LT chyba trochę mylące (bo by sugerowało zasiebną postawę, ale koń raczej nie ma rozwartych stawów skokowych).
Dziękuję bardzo, guantanamera :kwiatek: Myślę że z tymi przodami podsiebnymi to się przewiesił, on jeszcze nie bardzo rozumie, że jak się go postawi to ma się nie ruszać więc ciężko było zrobić zdjęcie. Lewy tył to w rozkroku stoi, więc może dlatego. Myślałam że jakieś lepsze powychodziły, ale albo od góry albo nogę akurat ma podniesioną itd... W niedalekim czasie postaram się zrobić lepsze zdjęcia i wtedy wrzucę 🙂
Już kiedyś, daawno dawno temu wrzucałam tutaj zdjęcie, ale ostatnio przy okazji jakiejś duskusji padły słowa, że najlepiej ocenia się konia bez mięśni bo wtedy nic nie jest zatuszowane. Więc proszę bardzo - koń w kondycji rekonwalescenta, bez grama mięśni i tłuszczu. Wiem że powinno być bez ochraniaczy/owijek, ale nie wolno mi było jej zdjąć. Wypowie się ktoś kompetentny? 😉
Trochę za małe zdjęcia, za mało zdjęć i w niewłaściwym ujęciu. Lewy przód wygląda trochę krzywo -ale to może wina ustawienia konia. Co to za pierścien pod koronką? jakies zatrucie ,kolka, leczenie, wypadek...?
edit [s]Jakiś czas temu wstawiałam zdjęcie swojej klaczy do oceny którą było ciężko do przeprowadzić ze względu na niekorzystne zdjęcia i zimową sierść. Mam wersję z tej zimy ale golonej, robiłam zdjęcia w innym celu ale wyszło kilka poprawnych do oceny (jakoś nie mogę zrobić latem dobrych zdjęć zootechnicznych). Może byłby jeszcze ktoś skłonny wyrazić swoją opinię na jej temat lub ponownie zabrać głos. Byłabym wdzięczna bo na poważnie rozważam jej pokrycie i jestem przekonana czy to co ja widzę z plusów i do poprawy zgadza się z tym co widzą inni.[/s]
korysindex Ewidentnie żadnych. Dobra partia zadu, poprawne nogi (pomijając lekko ścięte nadgarstki), głęboka klatka piersiowa, harmonijna budowa i dobry grzbiet (wbrew zbyt długiej kłody). Ale tak jak pisałam, to moje odczucia. Chętnie przyjmę Twoją krytykę.
edit: Co do zdjęcia. A możesz rozwinąć dlaczego? Czy chodzi o to jak klacz stoi czy o perspektywę z której jest zrobione? Jeśli faktycznie się nie nadaje to usuwam i znikam stąd by nie zaśmiecać.
ależ ja nie krytykuję zupełnie Twojej klaczy. Jedynie zdjęcie, które jest robione pod dziwnym kątem. W galerii oglądałem tego konia i masz lepsze fotki.
Musiałabyś się trochę cofnąć i przesunąć o metr w prawo 🙂 ustawić klacz na równym podłożu- to przede wszystkim
korysindex - hm, mam te w zimowej sierści i pod kiepskim kątem ... w sumie też mi się wydawało, że perspektywa trochę przekłamuje. Ewidentnie to nie tyko moje odczucie (tak to jest jak mam sama zrobić). Nie będę wrzucać pierwszego lepszego, najwyżej wezmę się w garść i wrócę z poprawnym w letniej odsłonie.
sorki, odebrałam to tak, że plusów nie ma żadnych, kompletnie zero 😂. Wiem, że ma wady, ale nie wydawało mi się, że jest aż taką kompletną szkapą.
falabana, wrzuć zdjęcie z powrotem - grozi ci uciszenie 🙁 Zdjęcie faktycznie ze zbyt bliska i jakby z dołu, zady niepotrzebnie niżej. Zdjęcia "pokrojowe" robi się długą ogniskową, z oddali, kierując obiektyw poziomo na górę łopatki (ale nie skosem - trzeba stać na wysokości łopatki).
Związanie kobyły fajne. I wysoko osadzona szyja jej pasuje. Braków ma niewiele.
Ramires, chyba tak. Kiedyś była taka zasada, że dopóki zdjęcie nie zostanie ocenione, następna osoba nie wstawia nowego, ale jak widać wszyscy mają to gdzieś.
Tak samo jak większość ma w nosie to, że co chwile powtarzamy jak powinno wyglądać zdjęcie do oceny. A ja po raz kolejny proponuję zamieścić taką informację z przykładowymi poprawnymi zdjęciami w pierwszym poście.
ramires - wybacz za zamieszanie. Nie wiem czy mogę się uznać za osobę "kompetentną" ale powiem co mi się, rzuca w oczy w ramach "rekompensacji". Koń wpisujący się w prostokąt, długa kłoda, za to proporcjonalnie długa szyja i proporcjonalna głowa. Kłąb wyraźnie zaznaczony, łopatka skośna, nogi w porównaniu do konia wydają się nieco za cienkie, w przednich krótkie pęciny. Koń na pierwszy rzut oka wydaje się być przebudowany lekko zadem ale to chyba kwestia ujęcia, jednak sprawie wrażenie, że podczas jazdy będzie usadzał się na przodzie. Zad nieco płaski, wysokie osadzenie ogona. Kopyta na pierwszy rzut oka wydały się nieco za duże (może przez te suche nogi), ale po namyśle, do ramowego konia pasują, poprawne. Postawa nieco podsiebna ale może tak po prostu wyszło na zdjęciu.
kujka - najpierw miałam powiedzieć, że nie, ale wydaje mi się że ma jednak związek z budową zadu, a to miałoby przełożenie pracę w siodle (np. łatwość zaangażowania zadu, noszenie się konia). Np. prosty zad jak u konia ramires = wysokie osadzenie ogona, spadzisty = niskie. Przykładowo araby mają prosty zad i wysoko osadzony ogon, i jest problem bo mają skłonność do "wklęsłęgo" grzbietu, ale to też bierze się na pewno z innych cech ich budowy. Jeśli jestem w błędzie, to niech mnie ktoś poprawi.
Ma naprawdę duże znaczenie,jeżeli chodzi o zakres podstawienia zadu.Anky mówiła w wywiadzie że na konia z potencjałem na GP patrzy się mocno uwzględniajac osadzenie ogona,ale ważniejsza jest budowa kończyn tylnych
Proszę o ocenę :kwiatek: Młp., 4 lata 3 mce, wałach.
Ostatnie zdjęcie niestety w półcieniu, ale może coś o górnej linii.
To co ja widzę (ale proszę o weryfikację): plusy: głęboka klatka piersiowa, dobrze związany zad, średnio osadzona szyja, skośna łopatka(?) minusy: słabo zaznaczony kłąb, rozbieżna postawa zwłaszcza lewa przednia
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć cokolwiek na podstawie tego zdjęcia (poza tym, że nie widać kopyt... ale one już były szerzej omawiane gdzie indziej) czy mam zrobić fotę lepszej jakości? 😉 Zdjęcie w sumie trochę z przypadku, tak sobie pomyślałam, że cyknę po kąpieli i jak wyjęłam telefon, to się akurat przyzwoicie ustawił... Niestety mój telefon strasznie żydzi na jakości. :/ O koniu: małopolak, 12 lat.