Forum konie »

Wady budowy, ocena eksterieru

wstawiam jeszcze raz zdjecie🙂
Oj faktycznie  😲, aż niesamowite, że nie przeszkadza mu to w sporcie

Klaczka małopolska, zdjęcie z dziś, zimowe, 2 lata i 10 mcy

Stoi niestety nie najlepiej, zad trochę wyżej
Nie mniej jednak posłucham opinii

jaka króciusieńka  😲
jaka króciusieńka  😲

Wydaje mi się, że wcale taka króciutka nie jest, tylko zdjęcie jest przekłamane, bo robione bardziej od łopatki, a nie prostopadle do konia, tymbardziej, że zdjęcie nie jest proste - w sensie kopyta zadnie są wyżej niż tylne a to też trochę wizualnie skraca konia 😉
plus przedłużenie szyi w postaci korka na kłębie 😉
Ja bardzo ładnie proszę o takie ogólne spostrzeżenia. Zdaję sobie sprawę z tego, że zdjęcie jest bardzo, ale to bardzo niezootechniczne, chciałabym w najbliższym czasie zrobić nowe, jak najbardziej poprawne. I tak, siodło, kiepski kąt, trawa. Chodzi mi o takie ogóle wrażenie jakie sprawia ten koń.  :kwiatek:

to nie jest zdjęcie do oceny
Przepraszam muszę  😉
Koń sprawia wrażenie naburmuszonego  😁
galopada_ dlatego proszę o takie ogólne uwagi, obiecuję poprawę w postaci poprawnych zdjęć 🙂

Biczowa bo nie dość, że ktoś mu siodło założył, to jeszcze czaprak w pedalskim kolorze pod spód  🍴
skibonify wróć z dobrym zdjęciem. Już milion razy było pisane jak powinno ono wyglądać.

http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,4885.msg1266152.html#msg1266152

i proszę modów o podklejenie opisu i przykładowych zdjęć prawidłowej pozycji zootecznicznej w piewszym poście tego tematu.  :kwiatek:
Koń sprawia wrażenie naburmuszonego  😁

Biczowa, you made my day 🤣

skibonify, z tego zdjęcia nie można oceniać budowy. Kopyta i pęciny są w trawie, zatem postawy można się tylko domyślać. Koń jest do fotografa bliżej zadem, więc wygląda, jakby miał większy tył niż front. Głowa powinna być bokiem, a nie frontem do aparatu, bo przez to nie widać szyi. Linii grzbietu też się nie oceni, bo zdjęcie zrobione za nisko, od brzucha.
Wrażenie ogólne sprawia koń, że jest gniady 😉 I faktycznie naburmuszony 😁

montana, jeśli wygląda tak jak na zdjęciu (bo też trochę ukosem stoi), to ma dość krótki zad, ale prawidłowo skątowany (chociaż kość udowa chyba mogła by być dłuższa, a piszczelowa bardziej skośna, bo mam wrażenie trochę za prostej tylnej nogi). Zad mocno przebudowany, ale tu na pewno dużo dokłada zdjęcie i ustawienie konia. Front jest lepszy niż tył, dobry kłąb, ładna, poprawna i dobrze osadzona szyja, niebrzydka głowa. Patrząc ujeżdżeniowym okiem z przodu by można chcieć tylko dłuższej i bardziej skośnej łopatki i dłuższej przedniej kończyny.
W ogóle wydaje mi się, że koń ma bardzo fajną górną linię, tylko przez ustawienie mocno podniósł sobie zad.
dziękuje, generalnie ze wszystkim się zgadzam, wiem ze nie stoi idealnie do zdjęcia.
Mam nadzieję, że jeszcze ciut podrośnie, zrobimy porządne foto we wrześniu, się porówna
Dziewczyny, co sądzicie o koniach z krowią postawą? Wymagają szczególnej troski w użytkowaniu?
Coco, obiegowa opinia: zwrotne, słabo skaczą. Częsta postawa u hucułów.
Halo dzięki , a w użytkowaniu pod siodłem, wymagają wiekszej uwagi, mogą być częściej kontuzjowane, czy raczej nie rzutuje to na ich możliwości ruchowe i mogą być normalnie użytkowane pod siodłem?
"Się mawia" że nawet są łatwiejsze do podstawienia 😉
Wszystko zależy, jak bardzo są krzywe te nogi. Jeśli w nieznacznym stopniu, to nie powinno sprawiać problemów (konia z rzędem temu, kto wynajdzie wierzchowca z wzorową, szablonową postawą wszystkich kończyn).
Coco, nie spotkałam "krowiaka", który z tego powodu miałby kłopoty zdrowotne. Czasem idzie w parze z miękką pęciną - to wymaga starannego werkowania/kucia, ale ogarniety kowal twierdzi nawet (nie u skoczka), że to ma pewne zalety - "wytrzymałościowe". Przyjrzałbym się ew. korelacji takiej ew. miękkiej pęciny z... grzbietem. Bo pewien całkiem młody "miękkopęcinowiec" dość konkretnie i trwale załatwił sobie kręgosłup. Ale on na pierwszy rzut oka był taki całościowo "dziwny", sztywnawy.  Przy ogólnej harmonii budowy i ruchu nie powinno być problemów.
Odnośnie krowiej postawy - czy jest możliwość, że koń z niej wyrośnie? Kiedy poznałam mojego konia (4 l.), wszyscy mówili o krowiej postawie u niej, po wytłumaczeniu mi jak to wygląda oraz przejrzeniu paru książek i ja to dostrzegłam, jednak minęło ponad 10 lat i koń (15 l.) stoi normalnie, choć ma tendencje do stanięcia "jak panienka" 😉
Moją Rudą kupiłem z  krowią postawą ( 1,5 roku miała ), za  3 miesiące 5 lat i nogi się wyprostowały, aczkolwiek nie są super proste. Szczególnie LT. Co do skoków, to skacze super. Gorzej z podstawieniem i zaangażowaniem pracy zadu, jednak nie oczekuję od niespełna 5-latki super podstawienia.

Jej budowa nie sprzyja jeździe, długa nisko osadzona szyja, długa kłoda. Jednak dajemy radę, czasami  😉

dodatkowo miała ściśnięte puszki kopytowe na tyle, obecnie jest lepiej

jako 2,3 letni koń wyglądała tak

Do dziś LT stawia jakby na bok, nawet w kłusie.

Dzięki Wam wielkie za opinie  :kwiatek: :kwiatek:, mój koń ma już prawie 7 lat, był zajeżdzony jako 4.5 letni koń, no wadę widać, dla mnie jest najwspanialszy na świecie, nigdy w niczym wydaje mi się, że mu to nie przeszkadzało. Ale wczoraj zwrócono mi uwagę,że zdziera bardziej wewnętrzne strony tylnych kopyt i że taka postawa może powodować zmiany, no i zaczęłam się martwić 🙁 u 7 letniego konia mogę to korygować?
Wstawię jego zdjęcie, będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie.
Coco takie rzeczy można korygować u źrebaków teraz już za późno na to i niepotrzebnie obciążyłoby to stawy. Ja bym się tym kompletnie nie przejmowała, sporo koni ma taką postawę i żyją  😉
Ja mam takie pytanie, koń nie mój, ale jestem zainteresowana kupnem, jednak wolę zapytać bardziej doświadczonych o budowę 🙂 Wałach sp, 10 lat.
(zdj. z ogłoszenia)
Czy ten niski zad da się jakoś podnieść i czy przeszkadza on jakoś w użytkowaniu wierzchowca?
I nogi(kopyta czekają na kowala, tak przynajmniej mówiła mi właścicielka):

:kwiatek:
ja bym się przejmowała przebudowanym zadem a nie "za niskim zadem"

Nawet nie wiadomo czy ten koń  faktycznie nie stoi na całkiem równym poziomym podłożu
Elu, wiem, właśnie dlatego mam zamiar prosić właścicielkę o nowe zdjęcie na równym podłożu bez trawy. A coś poza przebudowanym zadem jest nie tak?
Elu a na którym zdjęciu widzisz ten przebudowany zad?
Elu a na którym zdjęciu widzisz ten przebudowany zad?

jeszcze raz

ja bym się przejmowała przebudowanym zadem a nie "za niskim zadem"

co znaczy że ten koń nie ma zadu przebudowanego bo ma w opinii Windziakowej "za niski zad"
aaa ok teraz już wszystko jasne  😉
Elu-nie znam się całkowicie na budowie, nigdy jakoś się w to nie zagłębiałam. Po prostu w wielu stajniach mówiono mi, ze zad powinien być na wysokości kłębu. Dlatego się pytam kogoś bardziej doświadczonego, tyle.
apropo budowy konia wierzchowego - ciekawy artykuł quanty http://quantanamera.com/kon-jaki-jest-predyspozycje-wierzchowe/
Ten zad jest niski tylko na tym zdjęciu. Tylne kopyta są wyraźnie niżej niż przednie. Jak się go postawi na równym, twardym podłozu to zad będzie na normalnej wysokości.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się