Forum konie »

Wady budowy, ocena eksterieru

saganek, czy ten kon zainteresowal cie z jakiegokolwiek innego powodu niz to, ze jest tani? bo... po tych zdjeciach nie da sie powiedziec NIC. nie wiadomo, czy to interesujacy kon, czy nie. mozna stwierdzic z pewnoscia, ze kon ma glowe i jest ciemnogniady. no i biega.
w dodatku opis: " ale też temperamentna. Potrzebuje czasu, przede wszystkim spokoju". mi na takie cos, zapala sie czerwona lampka. sama jak sprzedawalam konia majacego mocno nierowno pod deklem ubieralam to w ladny eufemizm "dla doswiadczonego jezdzca".
Mam zdecydowanie identyczne odczucia jak katija. Spodziewałabym się konia znarowionego, który może być po prostu niebezpieczny. Plus refleksja taka, że za takiego konia powinny się zabrać doświadczone ręce, a takie osoby wiedzą, na co mają patrzeć oglądając konia do kupienia.
Dzięki dziewczyny.
Wiem pytanie zabrzmiało jak na typowego laika przystało, jednak "troche" siedzę w koniach, chyba z grubsza chodziło mi bardziej czy może znajdzie się ktoś kto zna tę stajnie bo widzę że mają na sprzedaż kilka koni wystawionych, no ale nie wynikało to z tego co pisałam, przepraszam. A co zaś tyczy się zdjęć rzeczywiście są kiepskie co do oceny konia jednak katija urzekło mnie to w tym koniu, że ma iskrę i to nie tyle z opisu wyniosłam co ze zdjęć. No cóż lubię takie konie i wiem, że przy dobrej, systematycznej robocie można dużo osiągnąć.

Niemniej dzięki za rzetelne odpowiedzi. No nic może się przejadę i choćby zerknę tudzież posadzę męża - bo ufam jego wyczulonym czterem literom i celnemu oku co do takich okazów.
sory, ale w tych zdjeciach nie urzeka mnie nic, bo zupelnie nie widac na nich konia. tzn widac konia. kon. tyle mozna powiedziec.
dodatkowo- 6 latka dopiero podjezdzona? no coz, sklada mi sie to z "temperamentem".
Sabina:

wcisnę się tutaj z ciekawości 🙂 da radę coś powiedzieć na podstawie takiego zdjęcia?
edit: za wielkie zdjęcie, pomyliłam linki
tak. że jest za wielkie i rozjeżdża forum .. poza tym niewiele..
tak, da się powiedzieć, że jest dużo za duże  😎

edit: Deborah  :emota200609316:
z racji że 3 dzień nikt się tu nie odzywa, to się wcisnę z prośbą o ocenę.

Koń 4 letni sp (wlkp/han), miesiąc temu zaczął pracę pod siodłem

z tego co ja widzę (poza potrzebą podtuczenia, brakiem mięśni i brzuszkiem) baaardzo laickim okiem, wiec nie wiem czy słusznie:

duża, mało szlachetna głowa
długa, prosta szyja
łękowaty grzbiet
raczej nie ma kozińców (ale czasem jak stoi to mu nóżki dygają jak u koni z kozińcami)
wąska klatka piersiowa (nie wiem czy to już jest patologiczna wąskość czy jeszcze normalna tylko spotęgowana brakiem mięśni)
stroma łopatka? (aczkolwiek wykrok ma bardzo długi we wszystkich chodach)
rozwarty staw skokowy?
azzawa, ty nie lubisz tego konia? 😉
glowa wyszlachetnieje jak nabierze szyi i zrobi sie to wszystko proporcjonalne. a takie okreslenie i teraz, jest nieco na wyrost.
dluga, prosta szyja, to zaleta nie?
grzbiet nie jest lekowaty w zadnym miejscu. prawidlowy, dobrze zwiazany i prawidlowo wyklebiony.
lopatka i staw- jak sie szuka, to sie znajdzie 😉 do istotnej wady to im daleko.
ogolnie to bardzo przyzwoicie zbudowany kon, tylko po prostu... malo ladny. sa konie niepoprawne pokrojowo, a urodziwe, majace cos chwytajacego za oko. on jest po prostu ladny. nie ma efektu wooow. ale moze jeszcze zaczac miec.
katija ja mojego Serdelka kocham nad życie 😉 chciałam popatrzeć obiektywnie, bez różowych okularów, a pisałam hurtem co widzę bez rozróżnienia co dobre a co złe.

serio nie jest wykłębiony? tzn. na razie nie ma mięśni więc wyolbrzymia to wrażenie wystającego kłębu, ale jak widzę ten sterczący grzebień to mi się słabo robi.

dzięki za ocenę  :kwiatek:
A coś więcej o tej klatce piersiowej możecie napisać?
Mój jest równie wąski, zastanawiam się na ile poważna jest taka wada. Aha, odkąd zaczął pracować, nie wygląda to tak źle, ale nadal jest przecinkiem

ps. Moim zdaniem to JEST bardzo ładny koń, tylko zdjęcia marne.

Ciekawa jestem też jak prezentuje się w sprzęcie & w ruchu. Mój w stój wygląda ogólnie średnio porywająco, ale jak się go przygotuje do jazdy... Cóż niektórym trzeba by na stałe przymocować siodła do grzbietu 🤣
azzawa
Kłąb jest ok - wysoki i długi, ale imo w normie. Staw skokowy jest poprawny, łopatka też. Szyja jest długa, ale niestety dość nisko osadzona (no raczej nie do ujeżdżenia 😉 )
Zwróciłabym uwagę na asymetrię lewego, przedniego kopyta - wewnętrzna ściana jest wyraźnie zawężona.
Moim zdaniem to poprawny koń.
amnestriaw ruchu jest znacznie lepiej, bo zamiata nogami aż miło wiec odwraca uwagę od niedoskonałości budowy 🙂

armara również bardzo dziękuję za ocenę 🙂, na kopyto zwrócił też uwagę nasz strugacz, ale był u nas dopiero 2 razy więc jesteśmy w trakcie poprawiania
Wg mnie też poprawny. Urody odbiera mu podcięcie za kłębem. Przyczepiłabym się do kształtu mostka - wolę bardziej harmonijne z przodu i trochę za mocne jest "wgłębienie" na popręg.
Ostatnio nawet przypominałam sobie budowę konia i wynikałoby, że klatka nie jest do końca poprawna - właśnie to podcięcie przed żebrami sugeruje, że klatka jest wąska i może się słabo rozwijać (ale znam większe wady 🙂😉. Nie jestem pewna (trzeba by w 3D obejrzeć) czy nadpęcia nie są butelkowate.
Klacz trzyletnia, co możecie o niej powiedzieć ?

montana, Przede wszystkim co mi się rzuca w oczy. Długie, suche nogi, budowa wpisana w kwadrat, o ile nie w stojący prostokąt. Kłodę ma dość krótką. Szyja na jednym i drugim zdjęciu jest zupełnie inna. Na drugim zdjęciu jest ładnie wyprofilowana, zaokrąglona, zaś na pierwszym bardziej prosta.
Zad wydaje mi się taki "spłaszczony" nieco 😉 Nie wiem jak to fachowo określić. Ładna, wąska główka.
Czy ja dobrze widzę, że ma prawe "ludzkie" oko? 🙂
Ogólnie całkiem ładna kobyłka 🙂
Dziękuję, czekam na kolejne komentarze 🙂
Tak ma ludzkie oko, no i kwestia tych dwóch ujęć, są zrobione w ciągu trzech dni, wiem, że na zdjęciu z siodłem wygląda dużo korzystniej, efektowniej, dlatego tak wrzuciłam do porównania, na pierwszym foto wyszła nieciekawie.
Myślę, że ona jeszcze nieco podrośnie, zobaczymy jak jej ostateczny kształt będzie się prezentował za rok- dwa.
montana, myślę, że mogłaby mieć dłuższą i bardziej skośną łopatkę, to samo zad. Wydaje się też być trochę "z górki", ale to ciężko ocenić nie widząc konia na żywo 😉 Widać, że jest jeszcze niedojrzała, "źrebięca". Ile ma w kłębie?
Mi się trochę te nogi nie podobają, jakieś takie cieniutkie są  nadpęcia

tak, bo malopolanka wysoko zaawansowana w czysta krew to powinna miec grubsze  🙄
[quote author=ElaPe link=topic=4885.msg1802456#msg1802456 date=1371198747]

tak, bo malopolanka wysoko zaawansowana w czysta krew to powinna miec grubsze  🙄
[/quote]
katija powinna mieć nogi suche, ale te są nienajlepsze, ze względu na bardzo ubogie stawy i drobne kopyta.
armara, ale ela zarzuca, ze kon ma ciekie nadpecia a nie ubogie stawy i drobne kopyta. jakie ona niby ma miec nadpecia?
Faktycznie jest to klacz angloarabska, wnuczka Elsinga oo i Oregona xx, aktualnie ma ok. 162 cm wzrostu
Akurat kopyta nie są małe w realu, ale wiem, że te zdjęcia nie nadają się do oceny kopyt.

W ramach ciekawostki, dla porównania, wkleje jej matkę

Zbyt cienkie w stosunku do gabarytów konia nadpęcia nie są zaletą - wskazują na zbyt niski indeks kościstości konia. Po coś w sumie się np mierzy obwód nadpęcia koni i podaje taką informację na równi z wysokością w kłebie

Indeks kościstości konia:

obwód nadpęcia  : wysokość w kłębie x 100%

powinien wynosić min 12% u ras lekkich

ElaPe, pierwszy raz o tym słyszę , bardzo to ciekawe w sumie .

Na torze wyścigowym zawsze mierzono półkrewki przed sezonem ( wzrost, brzuchol i noga). Bardzo na plus było jak koń wyszlachetniał po pół rocznym treningu czyli zgubił brzucha i właśnie miał cieńszą nogę. Niektóre konie nawet o ponad 1cm mniej ( noga).
Te informacje wstawiano do biuletynu i podsumowań przegladów.
Był dziś wet. Koń mi zrobił psikusa (pozytywnego)  😁. Wet konia dokładnie obejrzał z każdej strony, wymacał nogi od góry do dołu, powyginał, sprawdził odruchy neurologiczne , popatrzył na niego w ruchu i koń szedł pięknie, dokraczał, szedł miękko i równo, nogi mu nie uciekały na boki, nie znaczył a nogi nosił ładnie wysoko, co do obserwacji to koń ma suche dobre do macania ścięgna, mocno krowią postawę co też ma wpływ na ruch i wystające do środka kości zdaje mi się że piszczelowe, które ze względu na krowią postawę a więc fakt że tylne nogi są bliżej siebie, mogą się o siebie uderzać w ruchu przez co koniowi noga ucieka na zewnątrz. Także decyzją weta mam z koniem zacząć normalną pracę  🏇, obserwować i jeśli koń znów zacznie mieć problemy z tyłem wzywać, bo teraz nie wiadomo za co się zabrać. Dogadałam się też w sprawie żywienia i jeśli koń nie zacznie przybierać na wadze będziemy ewentualnie kłopoty gastryczne dalej diagnozować. Chyba doktora zaskoczyłam że raz do roku robię młodemu profilaktyczne badania krwi, bo wspomniał o tym że gdyby potrzeba było robić badanie endoskopowe najpierw trzeba zrobić krew.
Czy mogę prosić o ocenę 🙂?

Niepokojące dwie rzeczy: mała partia zadu i jakby dłuższe zadnie nadpęcia w stosunku do przednich. Koń wygląda nieco jak rezultat niezupełnie udanego dolewu pełnej krwi do "czarnego" rodowodu.
Grzbiet nieco karpiowaty.
Mi też rzuca się w oczy to co halo. Poza tym coś mi nie pasuje w jego lewym biodrze. Kiepsko skątowane, to raz, ale dwa, wydaje mi się jakby było wyżej od prawego... I to nie jest kwestia odciążonej nogi, bo widać wyraźnie że stoi wszystkimi kopytami na ziemi. I na pierwszym i na ostatnim zdjęciu się to rzuca w oczy, przy czym na zdjęciu z prawej strony, biodro tak nie wystaje. Nie miał kiedyś wybitej kości miednicy albo przestawionej? Jak wygląda w ruchu?  Mi w każdym bądź razie coś w tym nie pasuje.
Co jeszcze... Kopyta. Płaskie przednie głównie. Wydaje mi się że ma za mocno wybierane tyły i chodzi na piętkach już.
Z pozytywnych cech, ma ładną długą szyje, o ładnym łukowatym kształcie i prosty profil głowy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się