Forum konie »

Wady budowy, ocena eksterieru

Czy mogłabym tez prosic o  ocene, konik znajduje się powyżej  http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,4885.msg1194541.html#msg1194541
whisperer13
Uwaga techniczna: mówi się po ojcu i od matki.

Wracając do klaczy.
Głowa proporcjonalna, długa szyja, niestety nisko osadzona (co jest dość typowe u koni xx), łopatka chyba stroma (na jednym zdjęciu wygląda nieco lepiej, ale imo jest stroma). Przednie nogi z wyraźnie zeszlifowanym nadgarstkiem, nawet jakby delikatnie cofniętym. Klatka piersiowa moim zdaniem jest dość płytka, wąska. Zad słabo związny. Skątowania zadu i tylnych nóg mi się nie podoba 🙁 Tak jakby lekko szablaste nogi ?
Kopyta ok raczej.
Kondycja do poprawki, zdecydowanie  🤬
armara, dziękuje bardzo. Tył jest krowi i limfatyczny niestety. Nad kondycją pracujemy, długa droga przed nami jeszcze. Czy potrzebujesz jeszcze jakies fotki ? Od przodu , w ruchu, pod siodłem ? Kopyta przody ma dość płaskie.  A co z tym skątowaniem, jak powinno wyglądac, narysujesz  moze w paincie porawne kąty?
o co chodzi z tymi limfatycznymi nogami ❓
Chodzi o to że noga jest tzw. sucha jak u xx tylko nalana jakby-nie sucha?
Limfatyczna czyli nie-sucha. W przypadku tej klaczy to jakoś faktycznie niedobrze wygląda, przednie nogi ok, ale zadnie oj...
tak myślałam właśnie, ale u mnie się mówi właśnie sucha albo nie sucha 😉
whisperer13 szkoda, że usunęłaś zdjęcia...
są cały czas 🙂
Kurcze to mi się nie otwierają  😤
najwidoczniej... A rozumiem,że oprócz głowy kon jest zbiorem wad? Czy coś sie w tym koniu ma prawo podobać?
Już mam, przepraszam  :kwiatek:
Dodam jeszcze kilka fot, może to ułatwi  ocenę....
whisperer13, takie zdjęcia nie nadają się do oceny.
wcześniej dodałam takie wzorcowe(patrz poprzednia strona), ale myślałam ,żeby dodac tez takie z innej perspektywy, gdzie byc może widać jakieś inne szczególy, kóre nie bYły zawarte na tych poprzednich.
whisperer13, Takie z innej perspektywy nie bardzo. I takie w ochraniaczach też nie bardzo. Poprzednie zdjęcia miałaś fajne, tylko z pierwszego te ochraniacze przydałoby się zdjąć.
ja się o ocenę nie pokuszę, bo się nie znam na tym aż tak bardzo.
Poproszę o ocenę konia  🙄
Odświeżam . Oceni ktoś poprzedniego konia bo nie chce się wpychać  😉 

Dodam swoje , klacz 1.5 roku .
Ostatnie zdjęcie parę miesięcy temu
asia540 trochę ciężko coś stwierdzić. Na niektórych zdjęciach wydaje się, że reszta grzbietu góruje nad kłębem, za chwilę znów inaczej. Na ostatnim zdjęciu sprawia wrażenie, że ma lekką wadę postawy tylnich kończyn ( tkz. postawę francuską, stawia do zewnątrz nogi ), ale niczego nie stwierdzisz po jednym zdjęciu. Takie są moje przypuszczenia. Słaba szyja, a wielki brzuchol. Jeśli to nie źrebny konik to zalecam dać mu porządnie w tyłek  😉

monia pierwsze zdjęcia nie są zbyt korzystne. Widoczny zapadnięty grzbiet i przesadny brzuch. W chwili obecnej wygląda lepiej. Wysoko postawiona szyja ( chodź słabo umięśniona ), wyraźna poprawa partii grzbietowych, elegancka postawa, rozbudowany zad i klatka piersiowa. Generalnie wygląda ciekawie, cóż to za rasa ? Pochodzenie ?  😉
Aroid Matka małopolska ,ojciec wielkopolski  klaczka ma dopiero 1,5 roku więc dalej rośni ,jestem ciekawa opinii ,Dzięki  :kwiatek: 

1,2 ojciec  http://www.bazakoni.pl/horse_47907.html
3,4 matka http://www.bazakoni.pl/horse_97095.html
Urokliwe zwierzaki Ci jej rodzice, oby sama odziedziczyła tą malowniczość. Po zdjęciach odnoszę wrażenie, że mają dość zbliżoną budowę, więc po małej można się dużo spodziewać. Sama pewnie wiesz najlepiej, jeśli znasz jakieś jej rodzeństwo/półrodzeństwo :-)
Aroid ogier był u mnie (uśpiony) matka od źrebaka u mnie do dziś , źrebaki po ogierze mają świetny charakter .Matka Alaska ma tylko tą jedną klacz ,ona większości przejęła geny matki i chyba budowę .
monia
Klaczka jest szlachetna, dość urodziwa, widać że ma troszkę angloarasbkiej krwi. Szyja długa, ale bardzo nisko osadzona, lekko jelenia.  Przednie nogi jakby z kozińcem, kopyta bardzo słabe, małe dziwnego kształtu. Mało łopatki. grzbiet zapadnięty - ale wiadomo, że to źrebię może się wyrównać.
Generalnie klaczka jest bardzo nieharmonijna, matka wydaje się być dużo lepsza. Może wyrośnie, ale niestety zbyt wiele dobrego na podstawie tych zdjęć powiedzieć nie można 🙁
.
armara jeżeli rozchodzi się o pierwsze zdjęcia co niby wyglada na kozińca to młoda wyszła na drogę aby zobaczyć kopyta ,dziś miała robione i niechcący ją .....  więc łaziła jak pokraka . Przy okazji zrobiłam zdjęcia .
Matka jej dopiero zaczęła wyglądać w wieku 5 -6 lat ,kobyła z tych wolnorozwijających się .
czy przednie pęciny są ok?

asia540 trochę ciężko coś stwierdzić. Na niektórych zdjęciach wydaje się, że reszta grzbietu góruje nad kłębem, za chwilę znów inaczej. Na ostatnim zdjęciu sprawia wrażenie, że ma lekką wadę postawy tylnich kończyn ( tkz. postawę francuską, stawia do zewnątrz nogi ), ale niczego nie stwierdzisz po jednym zdjęciu. Takie są moje przypuszczenia. Słaba szyja, a wielki brzuchol. Jeśli to nie źrebny konik to zalecam dać mu porządnie w tyłek  😉

monia pierwsze zdjęcia nie są zbyt korzystne. Widoczny zapadnięty grzbiet i przesadny brzuch. W chwili obecnej wygląda lepiej. Wysoko postawiona szyja ( chodź słabo umięśniona ), wyraźna poprawa partii grzbietowych, elegancka postawa, rozbudowany zad i klatka piersiowa. Generalnie wygląda ciekawie, cóż to za rasa ? Pochodzenie ?  😉

nie masz pojecia co piszesz, wiec nie wiem po co to robisz. same bzdury.
monia, nie obrazaj sie, tylko wstaw lepsze zdjecia, na razie faktycznie tak wyglada.
Martuha przednie pęciny ZDECYDOWANIE nie są OK ! Wstaw lepsze zdjęcie, bo tutaj "kopyta zakopuj się w ziemi ?".

katija nie jesteś tu żadną wyrocznią, twoje posty przyprawiają o mdłości. Nawet nie potrafisz sprecyzować własnej wypowiedzi, więc zlituj się, bo jeśli wchodzisz tylko po to, żeby jak zwykle dowalić coś bez sensu, to nie wchodź w ogóle..
Tak, więc odnosząc się do tego "wiec nie wiem po co to robisz", PO TO, po co ty.. na całym forum śmiecisz właśnie takimi swoimi bezpodstawnymi przemyśleniami. Więc przestań być w końcu taka zadufana i zejdź na ziemie, bo te twoje zakładanie, że masz najwięcej do powiedzenia, a i twoje zdanie góruje nad innymi... no żałosne, tyle.

Ja piszę co widzę, a dla mnie, konie na martwych zdjęciach, wyglądają właśnie TAK.
Poza tym nie napisałam niczego prowokującego, ani przesadzonego.
Nie na marne w wypowiedziach jest użyte tyle razy "wydaje się", "sprawia wrażenie", "niczego nie stwierdzisz", "przypuszczenia".
Aroid, nie wiem gdzie "smiece".  napisalas po prostu bzdury, ktore moge ci wytknac co do jednej. skoro nie masz wiedzy na temat pokroju koni to nie wypowiadaj sie w tym temacie, tylko czytaj. to wszystko i nie jest to nic osobistego, a jedynie odnosi sie do wartosci merytorycznej twojej wypowiedzi.
natomiast dziekuje, za doglebna analize psychologiczna, widze, ze na tym rowniez sie znasz.
monia
Nie chciałam Cię urazić, nie obrażaj się. Klaczka na tych zdjęciach wygląda po prostu źle. Wstaw lepsze porównamy, ocenimy 🙂

Martuha
Ściana przednia kopyt jest zbyt płaska i długa, a pęciny miękkie, tzrebaby się przyjrzec nogom na utwarzdzonym podłożu.

Vanilka
Głowa szlachetna o prostym profilu, szyja raczej nisko osadzona i dość rachityczna, zwłaszcza w porównaniu do ojca, który miał giga karczycho, łopatka raczej ok, przednie nogi ciut lecące do przody , ale możliwe że przez podsiebną postawę. Nadpęcia odrobinę butelkowate. Klatka piersiowa ładna, raczej głęboka. Grzbiet jakby odrobinę przebudowany. Zad masywny, długi. Nogi tylne szablaste, z lekko otwartym stawem skokowym. Klacz mogłaby być w troszkę dłuższych liniach, bo ma przecież spory dolew xx, ale uważam że prezentuje się bardzo przyzwoicie 🙂
Mogę również poprosić o ocenę?

Tło trochę pstrokate i odciągające uwagę, ale zdjęcie się chyba nadaje:

Przebudowany zad (mam rację?), krótka szyja, postawa krowia. To wiem 🙂 Coś jeszcze moglibyście mi o nim powiedzieć?  :kwiatek:

Kopyta były na kilka dni (3-4) przed wizytą kowala.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się