Stillgrey,mnie się wydaje po wyglądzie,że to jest siodło Pfiff. Dzwoniłam już w sprawie tego siodła, właścicielka niewiele o nim wie, bo dostała je w prezencie, ale mówiła,że jeździ się na nim miękko i wygodnie. Usadza fotelowo,nie da się na nim jechać w półsiadzie.
A ja wczoraj wybrałam się oglądać to siodło:
http://allegro.pl/z0bacz-siodlo-australijskie-17-5-18-oglowie-i2781783001.htmlAkurat mam sprzedawcę pod bokiem.Jest to pierwsza australijka, jaką widziałam w realu.
I sama nie wiem,chyba się w końcu na nie zdecydujemy. Jest Ci ono indyjskie, ale w tej cenie chyba zaryzykujemy,biorąc pod uwagę siodła dostępne u nas. Siodło ma niebywale prostą konstrukcję, psuć się w zasadzie nie ma co. Skóra na nim jest gruba i twarda,"indyjskiej" jakości.Siedzisko jest wygodne, ale niezbyt miękkie.Oby starczyło na 2-3 lata, a w tym czasie mam nadzieję,znajdziemy sobie lepsze siodło.Oj,naczytałam się po uszy na horseforum o australijkach i mój apetyt rośnie, ale w tej chwili na pewno cena mnie blokuje,a koń jeszcze się rozrasta,więc poczekamy.
Ułożenie strzemion w tym modelu jest angielskie,podobne do ujeżdżeniówki. Szerokością pasuje mi na konia i ma nawet zaczep na podogonie,co przy hucule jest wielką zaletą. W komplecie ogłowie westowe, strzemiona, popręg. Ciężkie bardzo nie jest.
I znalazłam takie oto informacje. Trochę zreferuje, może komuś się przydadzą.
Pad może być dowolny, w Australii dużo osób używa padów grubości ręcznika złożonego na pół,ale też padów z pianki,czy innych. Grube ,"australijskie" pady,przeważnie są wytworem pod jeźdźców z US,przyzwyczajonych do padów westowych.Spodnie panele siodła okryte są filcem. Lepszej jakości siodła mają panele wypchane materiałem, który pod wpływem temperatury dopasowuje się do kształtu konia. Zawsze należy pamiętać,że terlica musi pasować do konia, gdyż jest ona odpowiedzialna za rozkład wagi,zatem tak,jak w innych siodłach, nie może być za wąska ani za szeroka.
Są dwa a nawet trzy rodzaje usadzeń w siodłach australijskich,w zależności od konstrukcji.
Typ starszy,bardziej tradycyjny:
Jeźdźcy angielskich siodeł zazwyczaj nie mają problemu z dostosowaniem się do siodła, gdyż siodło australijskie (inaczej
polley saddle, od tych "uszu" trzymających udo, które nazywają się
polleys) jest siodłem usadzającym do przodu,jak siodło angielskie. Jeźdźcy westowi próbujący siedzieć jak w siodle west ,często dochodzą do wniosku,że siodło australijskie jest niewygodne. Im szybciej porusza się koń, tym bardziej konstrukcja siodła wymaga odchylenia w przód.W pełnym galopie powinno się wręcz wpół stać pochylonym do przodu.W Australii używa się koni przy bydle, ale teren jest zupełnie inny, niż otwarte, płaskie przestrzenie Ameryki, na których wypasa się bydło.A zatem jeżdżenie wymaga osiągania pełnych prędkości w terenach pełnych podjazdów i spadków,zatem siodło dostosowane jest do jazdy w półsiadzie.
Inna istotna sprawa rzecz to ustawienie stóp. Dosiad w siodle wymaga ustawienia ciała do przodu w półsiadzie(odmiennie od siodła western),ale stopy powinny znajdować się w ustawieniu lekko w przód .Ok 25 % ciężaru ciała powinno przechodzić na strzemię. Jeśli tak się nie siedzi, siodło w kłusie będzie wypychało jeźdźca w przód.I znów jest to rozwiązanie ułatwiające utrzymanie równowagi i bezpieczeństwa jazdy w nierównym terenie. Jeżeli ma się niewłaściwą postawę, szybko boleśnie odczuje się przechodzący przez siodło pas popręgu.
Typ nowszy:
Często pojawiają się siodła
stock z ustawieniem strzemienia umożliwiającym dosiad w balansie lub jak w siodle west.
Często widywany dosiad w trakcie pracy z bydłem:
http://farm4.static.flickr.com/3207/2353046605_0b0c72c35d.jpg?v=0[/img]
Głębokie osadzenie stopy w strzemieniu,aż po obcas, również jest charakterystyczne dla stylu jazdy w siodle australijskim.
Róg w siodle australijskim jest głównie wymysłem amerykańskim i dodatkiem ułatwiającym sprzedaż miłośnikom westernu, w praktyce sportowo-użytkowej w Australii siodła nie posiadały-nie posiadają hornu, gdyż w tym siodle róg uniemożliwia przyjęcie prawidłowej pozycji i może być przyczyną uszkodzeń ciała jeźdźca.
Siodła rekomendowane jako siodła wysokiej klasy to np. the James saddlery, Sid Hill, Bates, również niektóre amerykańskie wytwórnie robią podobno dobre jakościowo siodła australijskie.
To na razie tyle. Jeśli kogoś temat interesuje, mogę przytaczać to,co uznam za interesujące/znaczące w temacie tych siodeł,na pewno będę badać temat dogłębnie.