Forum towarzyskie »

Pralka i inne AGD - uwagi i rady.

Dziewczyny mające na pralce suszarkę. Jaki wymiar ma ten łącznik co łączy pralkę z suszarką? albo jaki wymiar ma cała kolumna? znalazłam łącznik w necie, ale nie ma podanego wymiaru a stolarz mnie ściga o wymiary. Pralka ma 85cm i suszarka też.
MediaMark, Saturn, Neo24, Neonet, EuroAGDRTV - jakie jeszcze są sklepy z agd? Poszukuje zamrażarki  😉
Dziewczyny mające na pralce suszarkę. Jaki wymiar ma ten łącznik co łączy pralkę z suszarką? albo jaki wymiar ma cała kolumna? znalazłam łącznik w necie, ale nie ma podanego wymiaru a stolarz mnie ściga o wymiary. Pralka ma 85cm i suszarka też.

Wejdź. Na stronę Beko, oni mają łączniki lub zadzwoń na ich infolinię. Ja spisalam kiedyś ale jak na złość znaleźć nie mogę. Info miałam od nich, bo suszarka tej firmy.
Jara - jeszcze morele.net, my stamtąd też coś kupowaliśmy...
takie wstępne pytanie:

czy możecie polecić jakąś pralkę domowo-stajenną? fajnie by było, jakby była cicha i żeby samodzielnie wybrać szybkość obrotów czy coś. Żeby sobie radziła z zakłaczonymi czaprakami czy spodniami z przyczepionym sianem.
Isabelle, robiłam ostatnio research pralek, jest ich zatrzęsienie, trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie. U nas padło na Hotpoint Ariston WMD 722 B EU, bo jest dosc mała, a pojemna, cicha, niedroga i ma programy, na których mi zależało.
Polecam ceneo-tam możesz sobie zdefiniować czego szukasz, segregować po cenie, opiniach itp.
Jara - jeszcze morele.net, my stamtąd też coś kupowaliśmy...

Dzięki, przejrzałam tą stronę i w obecnej sytuacji znalazłam tylko dwie zamrażarki, które spełniają moja wymagania.

Siemens.
Jedyna różnica w nich oprócz ceny to klasa zużycia energii. Bosch jest A++, a Siemens A+++. Bosch rocznie "zjada" 281kwh, a Siemens 187kwh. I teraz pytanie: czy brać więcej żrącą, a tańsza o 400zł, czy brać droższą, a mniej żrącą?
Pomnoz sobie zużycie przez cenę kWh,różnica 400zl mniej wiecej po 6 latach by sie zwróciła za droższa.
Decyzja należy do Ciebie🙂
o, znalazłam eko bubla, który mi się podoba:
http://www.mediaexpert.pl/pralki-front/pralka-samsung-ww90h7410ew-eo,id-226513#tab_description

wolałabym srebrną, pasowałaby do reszty, ale srebrne są mało atrakcyjne.

ma ktoś ekobubla?
nikt nie ma żadnego ekobubla i nie może powiedzieć czy ta technlogia coś daje?

I mam pytanie, co takiego robi pralko-suszarka? tzn po skorzystaniu z opcji suszarki wyjmuję pranie suche? takie, że mogę poskładać i wsadzić do szafy bez rozwieszania?
Z tą suszarką to teoretycznie tak. Jednak w zależności od ilości prania, materiałów, wypełnienia (derek, kurtek) czas suszenia wydłuża się.
Jestem ciekawa jak się to przekłada na zużycie prądu.

Pomnoz sobie zużycie przez cenę kWh,różnica 400zl mniej wiecej po 6 latach by sie zwróciła za droższa.
Decyzja należy do Ciebie🙂

Dzięki :kwiatek:
Kupiłam jednak tą droższą, mniej żrącą. Ale tylko dlatego, że ta tańsza była dostępna 14-28dni, a droższa w ciągu 48h. Potrzebowałam na już, bo mięso ze strusia było w drodze.
Jest wielka, ma mega mocny magnes i jest tak cicha, że zastanawiam się czy w ogóle działa 😁
Isabelle, ja mam eko bubla i jestem zadowolona. Mam ja od 8 miesięcy, piorę dużo i często.
JARA,  raczej nie patrzylam w stronę "ciężkiego" prania, tylko takie normalne. Koszulki, jeansy, ubrania dziecięce, polar, sweter. I faktycznie wyciągam suchy sweter??

w zimie u nas pranie ... nie schnie prawie wcale. potrafię mieć pranie przez tydzień na suszarce i ciągle wilgotne. fajnie byłoby od razu suszyć w zimie i chować do szafy.

Ash a którego masz? bo ich od groma jest 🙁
Isabelle, przy odpowiednio długim suszeniu wyciągasz suche. 🙂
8kg WF1802WFVS
Szukam wąskiej pralki ( 45 cm głębokosci) i niskiej lodówki (takiej z półką zamrażarki). Myślałam o Beko. Jakieś opinie o tej firmie.
Averis, ja mam zmywarkę Beko i ją uwielbiam. Szukając opinii w necie raczej były na plus
ash,  a możesz zdradzić dlaczego ją wybralaś?

Przeglądając pralki... no kurka w większości różnią się mocno szczegółami. mam kilka wybranych, które wizualnie mi się podobają. z funkcji to chciałabym, żeby była opcja krótkiego prania i samodzielnego wyboru temperatury czy obrotów. Jeszcze w oko wpadła mi LG, Beko (ma odkłaczanie!) i opcjonalnie hotpoint.
Isabelle, zależało mi na 8kg, opcji krótkiego prania, opóźniania startu, ustawienia własnego programu i zapamiętania go pod jednym guzikiem ( opcja dla męża mego hehe) no i jak zobaczyłam program do prania kurtek i płaszczy to wiedziałam ze ta bedzie najlepsza.
Ja się wzięłam ostatnio za wybór nowej pralki. Stara jeszcze chodzi ale niedługo doprowadzi mnie do szału - notorycznie wychodzi z pralnika. Niestety nie do ogarnięcia - dowiadywaliśmy się - te pralki z niektórych partii mają źle wyważone bębny. Po prostu po praniu cofam ją na swoje miejsce 😉. W każdym razie chcę nową. Koniecznie 8kg i koniecznie z temp. 50 stopni. I... nie ma - przynajmniej z tego co ja chcę. Znalazłam świetnego Hoovera. No i co? Temp prania 40 i 60. A pralek tylu LG (nasza) czy inne cuda techniki typu Samsung już nie kupię. Wrrr...
Isabelle, odkłaczanie to tylko dodatkowe płukanie 😉
JARA,  łe. a ja już widziałam jakieś ultra technologie wymywające kocią sierść 😂

no dobra... kto ma pralko suszarkę 😀 ? ile czasu się suszy taki średni wsad? fajne toto jest, czy tylko w teorii użyteczne a tak naprawdę to się nie używa?
epk - z ciekawości, czemu akurat te 50st? robiłoby Ci różnicę te 10 stopni w jedną lub drugą stronę...?
carmina, robi niestety 🙁. Na 40-tce czasem nie jestem w stanie doprać mocniej przepoconych rzeczy (szczególnie jak pranie robię np. dzień później i chwilę poczeka). A 60 to już za dużo dla większości rzeczy 😉. Sprawdzone, przetestowane z różnymi proszkami. Problem zniknął jak miałam do dyspozycji inną pralkę i właśnie temp. 50 stopni.
Warto zwrócić uwagę na zużycie wody.
Właśnie szukam pralki i widzę spore różnice w zużyciu, przy tej samej pojemności
i klasie energetycznej.
Umarła mi zmywarka. Myła i nagle coś puknelo i przestała myć. Pobiera wodę, grzeje ale dalej zapada cisza i tak do końca mycia. Tato rozkrecil, pompy niby ok, komputer tez. Pewnie jakąś mała pierdola za ciężką kasę poszła. Oczywiście zmywarka juz po gwarancji. Umawiamy magika do niej, bo jeszcze opłaca się ją naprawić. Nie chce innej, ta ma wszystko co chciałam - mega oszczędna na prądzie i wodzie. Nigdy nic nie było poważnego, a użytkowana intensywnie. Co miesiąc myta tymi specjalnymi płynami do zmywarek, a jak częściej myła niż zwykle to co dwa tygodnie była oczyszczana. Normalnie wyć będę. Kilka dni mycia ręcznego i choroba mi się na rękach budzi :-(

Edit literówki
dragonnia, co to znaczy myla/mylą ?
Myła miało być. Z komórki pisałam i mi tak poprawiło ;-)
czy możecie mi powiedzieć czym się różnią te pralki?
http://www.saturn.pl/pralka-samsung-wf1802wfvs,id-191567#opinion

http://www.saturn.pl/pralka-samsung-wf80f5e3w2w,id-839254#detail-more

pierwszą ma Ash i tą chciałam, ale ta druga ma jakieś funkcje jeszcze. wstępnie wyselekcjonowałam te i nie wiem która byłaby lepsza.
Isabelle, ta druga jest klasy A+++
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się