Forum konie »

Nakostniaki

espana, jak to kilka tygodni? Jak to się smaruje 12 dni max wg ulotki.
Perlica, taki zapis zapewne ze względu na możliwość uszkodzenia skóry. Zawsze stosowałam dłużej, na głowie też, przerwy jedynie jak skóra tego wymagała.
espana, jak po 6 dniach mam strupka już to rozumiem że czekam aż się skóra wygoi i smaruje od nowa po wygojeniu?
Perlica, sprawdź, czy to na pewno strupek. Czasami skóra się złuszczy i pozakleja razem z sierścią, a po gruntownym drapaniu i umyciu może się okazać, że wcale nie było uszkodzenia. Jeśli jednak skóra uległa uszkodzeniu - dobrze umyć i szybko zagoić, żeby móc ponownie wcierać.
Edit. Może dodam brutalnie, że wcieranie przy uszkodzonej skórze nadal działa na nakostniaka, i można to kontynuować jeśli koń pozwala.
espana, już nie smarowałam wczoraj i nakostaniaka brak, jest uszkodzona skóra tylko.
Perlica, super. To w ile dni taki efekt i czy zaczynałaś od razu jak nakostniak się pojawił?
espana, 6 dni, od razu nie bo miałam tam długo ranę od zaklinowania się w boksie.
Po 8 tygdoniach od urazu zrobiłam drugi rtg i wtedy zaczęłam smarować. Ale przed robiłam 3 razy czyli co tydzień hofmag czyli w tygodniu 5,6 i 7. I to też super działało.
Perlica, to rzeczywiście ekspresowo zeszło, ale pewnie wszystko razem zadziałało.
espana, zobaczymy czy nie wybuja po przerwie
Ekyflogyl tylko u weta dostanę?
Zuzu., tak
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się