Forum towarzyskie »

X Factor

xxflygirlxx, wymieniasz postaci charakterystyczne, ciekawe, ale nie mozna tu mowic o warsztacie wokalnym.
CzarownicaSa, ja o niebie a ty o chlebie. to ze ktos ci sie bardziej podoba jest ok. ale pisanie "lepszy glos" odnosi sie do warsztatu wokalnego, umiejetnosci operowania glosem, swiadomosci wydobywania dzwieku. o przygotowaniu MUZYCZNYM.
Pisząc lepszy głos miałam na myśli tylko i wyłącznie moje wizualne odczucia- to, że według mojego słuchu jest lepszy niż np. głos Szpaka. 😉 Jak zapewne zauważyłaś nie mam fachowego pojęcia o warsztatach wokalnych, wyrażam tylko moją opinię.
katija w sensie, że nie umieją śpiewać? Pytam niezłośliwie, w ogóle się na tym nie znam.
Muniek nie powinien się tutaj znaleźć. Grabaż też raczej nie... trzeciego nie znam.
w Polsce jest wiele naprawdę dobrze śpiewających osób, trzeba ich tylko poszukać. to, co serwuje nam telewizja, z artyzmem nie ma nic wspólnego.
ankers dlaczego nie? Właśnie tych osób trzeba poszukać, żadne aż tak się nie afiszuje a zwłaszcza Grabaż. A muzyka, teksty coś przekazują. Nie śpiewa o niczym jak większość występujących w telewizji przy byle okazji.
grabaż? 🤣
wisi mi kto wisi na latarni, a kto o nią się podpiera 🤣 ten tekst cos przekazuje? 👍
nie no, ma parę fajny piosenek, ale jako artystę i w dodatku coś reprezentującego bym go nie wzieła.
muniek jest/był spoko, lubię go, może przez sentyment.
trzeciego również nie znam

uważam, że muzycznie w polsce nie ma tragedii. jasne, wszyscy lubimy to, co znamy, czyli stare piosenki. one zostają w pamięci, ale równolegle do nich też powstawał chłam.
wystarczy poszukać, a się znajdzie.
hm, ale o co chodzi? Muniek nie śpiewa dobrze. sam powiedział kiedyś, że na miejscu kogokolwiek w życiu nie wybrałby siebie na wokalistę. warsztatu brak.
jeśli chodzi o przekaz w piosenkach, to można się przejechać, bo nie wiem jak teraz, ale daaaawno temu najlepsi wirtuozi grali i śpiewali o byle czym. ale za to jak grali!

telewizja serwuje zwykły chłam dla niewymagających mas. dla głębokich doznań trzeba samemu się ruszyć i poszukać, bo jest wiele dobrych polskich zespołów jazzowych, czy bluesowych. pop też zdarzy się ambitny, Kubusia Badacha naprawdę lubię (pop pod względem radiowym, chłopak robi też naprawdę niezłe funkowe piosenki).
Ten trzeci co tak nie znacie to Janusz Panasewicz z Lady Pank. Serio nie znacie?

Żeby zrozumieć teksty Grabaża trzeba znać jego życie.
bo to są dwie różne rzeczy- śpiewać fajne, bujające piosenki, lub po prostu świetnie zakomponowane muzycznie; mieć przekaz, śpiewać o czymś głębszym niż "patrzę ci w oczy, niech gra muzyka, hej"; lub mieć po prostu charyzmę, błyskotliwość, świetnie się bawić na scenie i mieć kontakt z fanami- nie trzeba wtedy wyciągać wszystkich nut, nie wiadomo jak brzmieć, bo w tym wypadku nie o to chodzi.
ok, taka osoba nie bedzie dobrym śpiewakiem, ale czy nie moze byc artystą? osobą z wrażliwą duszą, która wyraża się przez muzykę?

A ten, no to znam  😁
no to ok, lady pank tez ma pare piosenek spoko, ale czy one mają jakiś przekaz to wątpie. ich lubie raczej wyłącznie przez sentyment 🙂
jasne, że może. bo cóż metalowym gitarzystom z techniki i szybkich palców, skoro uczuć często praktycznie zero? Miles Davis też najlepszym trębaczem nie był, ale bycia artystą nie można mu odmówić w żaden sposób.
mnie się bardzo podobało kiedyś wspomnienie, jakiegoś muzyka, niestety nie pamiętam czyje:
chcieliśmy mieć zespół, ale nikt nie potrafił na niczym grać, więc uznaliśmy, ze będziemy grać punk rock 🤣
cieciorka mimo wszystko uważam, że piosenki Lady Pank czy Grabaża są mądrzejsze i więcej niosą niż większość współczesnych.🙂 No i podpisuję się w pełni pod tym co powiedziałaś.
Ach, jeszcze jeden artysta mi się przypomniał - Markowski.😉
W Polsce nie jest tak źle z tą muzyką. A jeszcze co do przekazu piosenek, teksty Dżemu też nie niosą jakiegoś specjalnego. Autobiografia jak niemal u każdego z wymienionych.
katija w sensie, że nie umieją śpiewać? Pytam niezłośliwie, w ogóle się na tym nie znam.

nooo, nie sa to wirtuozi wokalni nie? podobnie jak kazik, kasia nosowska. to jest mi bliskie, lubie sluchac, ale oni konkursu wokalnego by nie wygrali raczej 😉 oni sa artystami, sa charakterystyczni, jacys. ale nie sa to WOKALISCI.
Markowski nie pisał sobie tekstów, a na pewno nie do hitów Perfectu.
a ja przekaz mam gdzieś.  to, o czym śpiewa (przykładowo) Plant w "Since I've Been Loving You" nie ma dla mnie znaczenia, ale mam dreszcze słuchając tej piosenki. a w zdecydowanej większości słucham utworów instrumentalnych, więc przekaz dość nikły... w sumie słowa są mi zbędne. ważne jak i co grają.

katija rozumiem, dziękuję, ja w ogóle tego nie słyszę 😀
Ciekawa dyskusja nam się wywiązała.
Ej, nie narzekać mi tu na własne gniazdo, o wy Polaczkowie 😉 Wszędzie popkultura wygląda tak samo przecież. Świat się tak zmienił, że teraz nie wystarczy talent albo w ogóle go nie trzeba mieć, tylko trzeba być charakterystycznym i robić rzeczy szokujące. A że teraz już wszystko było, to "artyści" świrują i ubierają mięso. Choć, muzyka pop chyba zawsze taka była. Przecież Madonna tańcząca na tle płonących krzyży i całująca się ze świętą figurą w "Like a prayer" była w tym czasie tak szokująca jak Lady Gaga z bandą homo. Teraz Madonna z krzyżami nikogo nie wzruszy, ale Gaga podcierająca sobie tyłek polską flagą na koncercie w Gdańsku..? 😉

No ale wracając do tej popularności.... X-Factor to produkt popkultury i on nie będzie wyłaniał prawdziwych artystów z talentem wbrew temu co się ludziom wydaje. Od łowienia talentów jest Roma czy Piwnica pod Baranami.
Z resztą, halo - kto jest w jury? Ex-przewodnicząca fanklubu Natalii Kukulskiej, ex-managerka Virgin, obecna managerka Górniak + ciętojęzyczny perkusista czegoś, co obyłoby się bez perkusji [chyba, tak sądzę] sympatyzujący z rockiem + zagramaniczny gościu tworzący "alternatywny pop z podtekstem punkowym". Przecież to wszystko kręci się wokół popkultury. Wprawdzie Czesław ponoć skończył Królewską Akademię Muzyczną, więc nie chcę oceniać jego słuchu, ale... gdyby program miał naprawdę odnajdować niesamowite wokale, to w jury musiałby zasiąść chyba Michał Lorenc czy Paweł Szymański.
Trzeba byłoby chyba rozróżnić jakoś ocenę głosu prawdziwego talentu, a ocenę głosu gwiazdki.
xxflygirlxx Słuchając Dżemu czuję się naprawdę świetnie. Te piosenki, teksty i sposób wykonania sprawiają, że u moim małym organizmie  przetacza się cała gama najróżniejszych emocji i uczuć. Ja to tak odbieram. 🙂 I być może właśnie dlatego uważam Riedela za jednego z najlepszych wokalistów. Oczywiście jednocześnie zdaję sobie sprawę, że inni wcale nie muszą odczuwać go w ten sposób i nie odczuwają. 🙂 Najbardziej kocham "Wehikuł czasu" i "Sen o victorii". Czuję się psyhicznie związana z ich tekstami.
Czuję się psyhicznie związana z ich tekstami.

mam wrazenie, ze jednak nie wiesz o czym mowisz. wiesz o czym jest "sen o victorii"?
A to nie jest z piosenkami też tak jak z wierszami? Każdy interpretuje na swój sposób i widzi w piosenkach co innego. I czasami nie ma z tym nic wspólnego to, co autor naprawdę miał na myśli. Ważne, że do ludzi trafia i słuchają.
xxflygirlxx, chyba, ze tak, to ok. bo wiekszosc tekstow riedla jest o glebokim uzaleznieniu, o odwykach, o probach wyzwolenia sie od nalogu, o ciezkich jazdach itd.
katija, uwierz, że rozumiem, o czym śpiewał Riedel... I w pewnym sensie sama również interpretuję je na swój sposób, jak wspomniała xxflygirlxx.
No i jak to tak? Wczoraj wyszło a tu jeszcze cisza? 😀
Macie jakieś typy? Co sądzicie o zamianie Maji na Tatianę? Inteligencją nie powala ale moim zdaniem zmiana na plus 😀
Urzekła mnie dziewczyna w koszulce "choose me" i zabolało mnie jak Kuba ją nazwał kulką, była przeurocza 😁 . I 16-to letni blondyn taki z grzywką- taki specyficzny był super!
"twoja stara" była największą żenadą...
A ten pan w bandamce śpiewał jak koza, był uroczy ale nie powinien przejść... Jakoś tak mi się nasunęło że być może będą musieli odrzucić kogoś dobrego przez niego zajmującego miejsce...
I na koniec- dziewczyna z gwiazdką pod okiem 😍 REWELACJA! zupełnie nie byłam do niej przekonana jak weszła, strasznie się pomyliłam!
dziewczyna z gwiazdką po prostu mój nr 1 jak na razie  😍

jeszcze taka jedna też, szczupła, niska z mocnym głosem 🙂
ogolnie dosc fajni ludzie. przejscia pana w bandamie nie kumam. dziewczyna z gwiazdka z moich bliskich okolic 🙂
ja nie rozumiem o co zrobili tyle szumu wokół pana w bandamie. moja 7 letnia siostra jak go usłyszała to powiedziała ze ten pan to śpiewa jak koza. Najbardziej nie podobało mi się kiedy przed samym poczatkiem spiewania rozpiął sobie koszulę żeby pokazać rękę  😵 😵  na litość chciał ich wziąć? zazwyczaj takie osoby chcą być postrzegane jako zdrowe i nie chcą żadnej taryfy ulgowej....
Wiem,że może jestem przygłucha muzycznie ale mi też się nie podobał pan w bandamie... I aż się zdziwiłam ,że jurorom aż tak się podobał...

Ta dziewczyna z gwiazdką strasznie mile zaskoczyła  tak samo jak ta miła czy sympatyczna  kulka jak to powiedział Wojewódzki 😉
[quote author=galopada_ link=topic=46286.msg1327005#msg1327005 date=1330930972]
Najbardziej nie podobało mi się kiedy przed samym poczatkiem spiewania rozpiął sobie koszulę żeby pokazać rękę  😵 😵  na litość chciał ich wziąć? zazwyczaj takie osoby chcą być postrzegane jako zdrowe i nie chcą żadnej taryfy ulgowej....
[/quote]
🤔 on mial tekst przyklejony tasma do reki chyba? czy ja czegos nie widze i cos mu dolega?
no wlasnie nie wiem czy on miał tam przyklejony tekst czy własnie cos z reką ( jakąś protezę czy co  👀 ).
Ja tam widziałam przyklejony do ręki tekst piosenki.
włączyłam sobie bez dzwięku na yt i widac ze patrzy na rękę zeby sprawdzac tekst...:

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się