Forum towarzyskie »

X Factor

mandi, napisałaś, że wtedy muzyka miała klimat. Dla mnie muzyka klimat ma cały czas. Tylko nie Dody, Szpaki i Lady Gagi. Ale znalezione gdzieś, wyszukane perełki.  Żeby nie było, nie słucham tylko muzyki współczesnej, słucham pełnego przekroju, choć ostatnio odnajduję się w sweengu i polskiej piosence międzywojennej. Ale równie dobrze wchodzą mi płyty wydane w tym roku.
Ja sie bardzo cieszę, ze akurat wygrał Gienek, bardzo za niego trzymałam kciuki. Ale moim zdaniem cała ta trójka jest wygrana, napewno każdy z nich wygra płyte i będzie spiewać , a to im przecież chodziło. Nie można porównac Gienka do Maleńczuka , to zupełnie dwa inne światy. I moim zdaniem , to Gienek wypadł lepiej w tym duecie. Piosenka końcowa to był dramat, zupełnie nie dla niego. Jednak Gienek jest bardziej "drinking whisky at the boutle" niż popowy.
Szpaka nie trawie, nie mam zadnych uprzedzen , ale on jest sztuczny do bolu. Dopiero w finale wyszło szydło z worka (udawane łzy, gwiazdorstwo) , bo na castingach  bardzo mu kibicowałam.
Dowalił sobie również duetem z Aleksandrą Berg , bo obnazył się tym , ze jednak słabo spiewa.
Super, że wygrał Gienek 😀 Odkąd zobaczyłam go na kastingach, cały czas na niego głosowałam 🙂 Wysłałam nawet 2 sms i dostawałam sms zwrotny "X Factor: nieprawidłowy numer bla bla bla..." Wiem, że to taki chwyt, żebym wysłała więcej, bo po 1: Zabrało mi kasę; po 2: Jeśli by był to zły numer, to nie przyszło by mi "X Factor bla bla bla..." A wiem, że wpisałam dobrze, bo zatrzymałam obraz, a przepisać umiem cyferka po cyferce 😉
tak sobie myślę... padły słowa, ze Polska to zaścianek i jest nie -przygotowana na artystę typu Szpak... (moja interpretacja postów)
a tak naprawdę w Polsce był/jest taki artysta - Wiśniewski i ICH TROJE...
dla mnie taki sam styl, szokowanie zachowaniem i strojem - a "Polska" kochała ten zespół i koncerty pękały w szwach...
wiec nie chodzi o to czy jesteśmy przygotowani czy nie... ale chyba o coś zupełnie innego...

ale to moja opinia...
I wnioskuję Dodo,że porównanie Wiśniewskiego do Szpaka to też Twoja osobista opinia.
Nie każdemu( mnie na przykład nie) kojarzą się te dwie osobowości jako podobne.
Pękam z radochy, że wygrał Gienek 😎

Dodofon, true!
takich gwiazdeczek wyprodukowanych przez rożne idole i mam talenty i jeszcze inne  trochę już było. I zawsze była mowa o objawianiach cudownym śpiewaniu i....... cisza. Pracuje w szkołach i na początku roku był szał na Lady Gage. Teraz? Jaka ona jest głupia, nienawidzę jej, beznadziejna. Wiśniewski ma podobną historię, Doda w sumie też. O Szpaku też wiemy że ma fajny głos ale czy jak już zaśpiewa swoje to da się tego słuchać?
mandi ale - ostry makijaż, pomalowane paznokcie, "dziwne" stroje - rodem z teatru rokoko, "szołmeństwo" to cechy wspólne
co do muzy jaką wykonują - trudno mi ocenić CO ŚPIEWA Szpak - bo nie słyszałam nic autorskiego - jeno covery
O żesz, przez przypadek trafiłam na to jak Szpak śpiewa Californication. Jego totalny i zupełny brak głosu i słuchu, fizycznie mnie bolał. Nie mam talentu muzycznego, ale i tak chciało mi się płakać, że ktoś mógł skrzywdzić tak cudowną piosenkę. Błędy językowe już pomijam... chodzi o samo wycie.
Oryginał

Szpak

Ja bym to lepiej zaśpiewała. Śpiewam tylko pod prysznicem, ale zrobiłabym to dziesiątki razy lepiej niż ten chłopiec. Wybaczcie, ale nie wiem jak można twierdzić, że on umie śpiewać.
U nas wczoraj były dni uniwersytetu i grał Gienek - akurat obok mojego domu rodzinnego. Dość fajnie nawet, rockowo, tylko 90% po angielsku a szkoda..
W dzisiejszych czasach płyty nagrywać mogą również Ci,którzy głosu nie mają.A i tak ktoś ich słuchać będzie,bo gro społeczeństwa nie ma teraz słuchu  😉

Musze mieć słuch, żeby mi się muzyka danego wykonawcy mogła podobać?
Nawet jeśli ktoś technicznie nie daje rady, to ja jako kompletny laik mogę nadal słuchać tego z uwielbieniem jeśli tylko nie drażni to moich zmysłów, prawda?

No cóż, menelski kraj wybrał menelski poziom.

Ja rozumiem, że każdy ma prawo do własnego zdania, ale chyba jednak trochę przesadziłaś...
Czuję się osobiście dotknięta, ponieważ od samego początku kibicowałam Gienkowi i bardzo się cieszę z jego zwycięstwa. A nie uważam, żebym reprezentowała "menelstwo", o Gienku również nie mogę tego powiedzieć.

Możliwe, że Gienek mógł się wydawać niektórym arogancki, jakby miał wszystkich gdzieś. Zdecydowanie brak mu obycia i widać, że nie jest osobą medialną, ale nie z takich jak on robiono już gwiazdy. Prawdę mówiąc jego osoba i historia średnio mnie interesuje, jestem natomiast bardzo ciekawa co wyjdzie z jego płyty.
A czy taka postać ma szansę zaistnieć w mediach? zobaczymy...

To co martwi mnie na rodzimym rynku muzycznym to fakt, że "artyści" nie istnieją dzięki muzyce, ale przez afery i kontrowersje.
Na szczęście pojawiają się nowi wykonawcy, którzy mają coś do powiedzenia i potrafią pokazać swój talent.

Strzyga
"Californication" w wykonaniu Szpaka było dramatyczne, ale prawdziwą profanacją i drogą przez mękę było w moim odczuciu jego wykonanie "I don't wanna miss a thing" Aerosmith, muszę jeszcze dodać, że zajmuje ona szczególne miejsce w moim sercu i bolało mnie kiedy słuchałam jak Szpak ją spaskudził. Właściwie to nie poznałam tego utworu od razu, musiałam się dokładniej przysłuchać 🤔
Pauli, Californication to chyba druga piosenka, którą słyszałam w wykonaniu Szpaka. I mam szczerą nadzieję, że ostatnia. jak powiedziała Bush - on ją zgwałcił. I cały czas jest mi słabo jak to sobie przypominam.

Mówiąc szczerze, cieszę się, że zespoły niszowe są niszowe. Dzięki temu, że nie mają kontraktów, zobowiązań, mogą robić co chcą, mogą tworzyć co chcą. Nie lecą w komercję, a tworzą "z serducha", a ja mogę skakać na ich koncertach w małych klubach, 2 metry od sceny. Szkoda tylko, że pieniędzy z tego wielkich nie mają =(
Takiego skwaszenia Redhotsów jak to zrobił Szpak,to jeszcze nie słyszałam.Fakt  😵
Daleka jestem od opiniowania czy głos ma czy nie ma.Mogę mieć swoje odczucia.Od tego było jury i jednogłośnie stwierdzili,że głos młody ma. A jury oprócz Kuby(krytyk muzyczny między innymi) było nieteges,bo Maja jest od menagerowania a Mozil... od śpiewania??
czy świerkania  😉

no błagam......  🥂
Szpak jest cały dramatyczny. Wygląda jak brzydka dziewczyna i jest, moim zdaniem, strasznie denerwujący, jakiś taki zblazowany, odpychający. Gdyby nie ten jego ubiór, makijaż i cudowanie, byłby tak samo bezbarwny jak gro długowłosych jemu podobnych. Moim zdaniem głos, tylko w kiepskim kierunku idzie -> wyć też trzeba umieć, on nie wyrabia i temu wyszedł z tego "Californication" bubel -.-'.  Mam nadzieję, że będzie kolejną przebrzmiałą melodią naszych czasów [tak jak Zalewski, Alicja Janosz, Szymon Wydra i inne takie]. Chociaż, jak on zacznie się zachowywać jak Jola Rutowicz to może się utrzyma....  😁
w Polskim show biznesie trzeba albo dobrze śpiewać, zeby się utrzymać, albo narobić skandalów i głupot, sa 2 drogi. Ci co więdzą, ze pierwsza się nie uda, próbują druga 😉
dzisiaj rozmawialiśmy z jednym z właścicieli pubu w naszej miejscowości:
rok temu koncert w pubie miał Loska-koncert darmowy, ciekawe ile teraz będzie kosztowało zorganizowanie takiego samego koncertu 🙂
Trzymam kciuki za Loskę- oby mu się wiodło 🙂
Nie oglądałam X Factor, ale dziś po zobaczeniu jednego zdjęcia z "mistrzów" wyszukałam sobie w youtube piosenki tego całego Szpaka. Posłuchałam, poszukałam piosenek Niemena, znów posłuchałam, włączyłam "Mam Talent"... i moim zdaniem Szpak Klaudii Kulawik do pięt nie dorasta. Wykonanie tej dziewczynki nie dość, że było o niebo lepsze, to jeszcze zdecydowanie czystsze...  🤔 Ale to jest moja opinia... zastanawia mnie, czemu ludzie się nim tak zachwycają oO Nie spodziewałam się po Wojewódzkim, że jemu też się spodoba... oO
wybacz, ale klaudia to mala wrzeczaca dziewczynka, ktora w ten sposob eksploatujac glos, dlugo na szczescie nie pospiewa.
Moim zdaniem ma zdecydowanie lepszy głos od Szpaka. Ale ile ludzi, tyle gustów 😉
o, a ja słyszałam Szpaka na żywo. w miarę czysto, ale bez szału, jakichś wybitnych zdolności nie posiada. ot, śpiewa sobie... jak większość śmiertelników.
niby sceniczny zwierzak, ale jego zachowanie w moim odczuciu było niezwykle wymuszone. bez porównania z tą wariatką ze Skunk Anansie, to jest osobowość!
CzarownicaSa, ale swoja opinie opierasz na czym?  bo dziewczynka ma nieprawidlowa emisje glosu, matowa, nieladna barwe, i zwyczajnie sie wydziera. i nie chodzi o to, zebym byla jakas fanka szpaka, zwisa mi on. chcialabym znac kryteria "lepszego glosu" bo z cala pewnoscia szpak ma i lepszy warsztat, lepsza emisje i jakis pomysl na siebie. a po drugiej stronie mamy tylko biedna, krzyczaca dziewczynke, ktora za rok juz bedzie miala guzki spiewacze, a przed 20 rokiem zycia wyciete pol krtani.
W sumie to jest śmieszne- w polsce zachwycamy się "świetnymi śpiewakami", którzy tak naprawdę ledwo dorównują talentem połowie śpiewających kelnerek w anglii czy ameryce. Zawsze mnie zastanawiało, czemu tak jest. oO
katija po prostu brzmi mi lepiej, czyściej, ładniej. To tylko moja opinia, to nie jest grzech, nie chcę nikogo do niej zmuszać czy przekonywać. 😉 Zwyczajnie gdybym miała wybrać pomiędzy nimi to zdecydowanie wybrałabym Klaudię. Szpak... zalatuje mi trochę szpanerstwem i sztucznością. Zarówno w zachowaniu, jak i w głosie. Ale to chyba normalne, że jedni lubią np. pomarańcze, a inni banany. 😉
W sumie to jest śmieszne- w polsce zachwycamy się "świetnymi śpiewakami", którzy tak naprawdę ledwo dorównują talentem połowie śpiewających kelnerek w anglii czy ameryce. Zawsze mnie zastanawiało, czemu tak jest. oO

sory to czym mamy się zachwycać?? Mamy tylko oglądać wersje zagraniczne Mam talent, X-factor itp? Zachwycamy się tym co mamy, nie porównując ich do reszty świata. Oglądałam występy Leony Lewis czy choćby Aleksandry Burke. U nas nikt nie ma takiego głosu, no i co z tego?
xxagaxx tylko nie rzuć się na mnie z pazurami, bo ja biedna nie mam siły się bronić!  🙄
Wyraziłam własne zdanie. Zachwycajmy się, jak najbardziej! Ale nie lepiej byłoby spróbować dorównać "lepszym"? Zamiast roztkliwiać się nad przeciętnym, standardowo dobrym głosem można spróbować poszukać czegoś nieprzeciętnego.
Mieliśmy naprawdę doskonałych piosenkarzy(doskonałych w moich kategoriach 😉 )- Czesława Niemena, Ryszarda Riedla, wokalistę Budki Suflera, Annę Jantar... to byli, że tak określę, nasi polscy "Kurtowie Cobain'owie, Madonny" itd. I patrząc na nich, słuchając tego, co stworzyli, mam niespełnione pragnienie usłyszeć jeszcze kiedyś takie piosenki i głosy, móc powiedzieć kiedyś dzieciom: to była muzyka, to była sztuka, tego słuchali wasi wujkowie, ciocie, babcie itd.
Smutno mi, że teraz, zamiast znów mieć piosenki stworzone przez ludzi pokroju Riedla(osobiście uważam go za absolutne guru- zarówno przez muzykę, jak i przez wokal), zachwycamy się tak naprawdę "byle czym"... Mozilem...? Szpakiem...? W sumie nawet Klaudia Kulawik, której głos bardzo lubię, nie dorówna im nigdy...
Oj tam. Jest jeszcze w dzisiejszych czasach Grabaż, Panas, Muniek. To też nie są jakieś przeciętniaki.
xxflygirlxx Racja, te zespoły również są bardzo dobre, Dla porównania chciałam użyć tych starszych. 😉 A Strachy uwielbiam 😀
Gienek powiedział u Wojewódzkiego, że Xfaktora powinna wygrać dziewczyna, której nie było w finale. Mówił o wrocławiance, zapomniałam jak ona się nazywała, miała takie krótkie nazwisko, odpadła po przesłuchaniu w domu jurora. Ona była śliczna i ładnie śpiewała 🙂
Ania Kłys? Ona była świetna 🙂 Najlepsza!
Tak!
a mnie szkoda było Ady Styrcz, jak odpadła
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się