Cześć!
Bardzo powoli rozglądam się za nową stajnią dla młodej (przeprowadzka raczej dopiero jesienią). Mam wrażenie, że szukam świętego Graala po prawej stronie Wisły, max ~40 km od Warszawy:
-najlepiej wolny wybieg/padoki “do oporu” nawet zimą nie do obiadu, teraz wychodzi 8-22 i bardzo niechętnie mimo mrozów wraca do boksu. Wiem że praktycznie nigdzie tak długo koni nie trzymają na zewnątrz ale chociaż do 18-19
-pełnowymiarowa hala
-duży plac z sensownym podłożem do pracy
Zależy mi na:
• faktycznie koniowych warunkach — nie 2-godzinny padok, tylko miejsce, gdzie koń może większość dnia spędzać na zewnątrz z towarzystwem
• hala + plac do pracy zimą z normalnym, niekopnym podłożem (kwarc jak jest — spoko, ale nie warunek konieczny)
• opiece, która wie, że siano to dla konia, a nie chomika
Moja młoda dopiero wiosną zaczyna pracę pod siodłem i zależy mi, żeby zimę przepracować, a nie brodzić po kolana w błocie i śniegu.
Teraz stoimy w EquiCare, opieka i atmosfera są świetne, duży padok ze stadkiem super, ale infrastruktura do pracy jest niestety średnia 😞. Gdyby nie to, nawet bym nie myślała o zmianie.
infantil, ciężko mi powiedzieć, wstawiłam tam młodą na odchowanie i nie pracuje aktualnie z trenerem
Pozostałe konie w pensjonacie to już trochę emeryci i też nikt do nich nie przyjeżdża
Dziewczyny, które to prowadzą są naprawdę w porządku i bardzo ważny dla nich jest dobrostan i samopoczucie koni, myślę że dlatego jest taki zapis bo wszyscy wiemy jacy są niektórzy trenerzy…
Myślę że jakby miał przyjechać ktoś z głową możliwe że dałoby się dogadać, ale nie dam sobie ręki uciąć
Polecacie jakieś stajnie? A_firn,
Zależy jaki masz budżet. Rzut beretem od EquiCare jest Seremona. Na ten moment funkcjonuje hala, podłoże jest doskonałe W sezonie koń może siedzieć cały dzien w grupie na pastwisku, bez schodzenia na obiad. Siano świetnej jakości, bez limitu. Cena 2,7xEC
infantil, Cześć!
Jestem jedną z właścicielek stajni EquiCare.
Widzę, że nasz regulamin budzi wiele emocji. Tak, mamy w nim kilka zapisów dosyć niestandardowych.
Jesteśmy prywatną, kameralną stajnią, którą tworzymy przede wszystkim pod siebie i swoje konie. Mamy mikro mały pensjonat i nie planujemy go znacznie powiększać - w stajni na ten moment udostępnimy 3 boksy.
Myślę, że jest to jedna z kluczowych informacji, którą trzeba mieć, żeby zrozumieć nasz regulamin.
Druga sprawa jest taka, że same zajmujemy się treningiem koni, mamy swoich stałych podopiecznych, oferujemy możliwość przyjęcia konia w trening.
Przy tak niedużym pensjonacie z naszej strony zupełnie bezsensownym byłoby wpuszczanie zewnętrznych trenerów, tym bardziej, że z naprawdę wieloma osobami i wieloma metodami treningowymi się po prostu nie zgadzamy.
Zapis ten dotyczy tylko treningu - nie mamy żadnego problemu z przyjazdami różnych fizjoterapeutów, kowali, saddlefitterów czy lekarzy - nie są to rzeczy w którym się specjalizujemy, więc wybór zostawiamy każdemu z osobna i nic w tym temacie nie narzucamy.
Jesteśmy małą stajnią, która rozwija się powoli, widziałyśmy zbyt wiele miejsc, które zaczynały z przytupem, ale i z równie dużym przytupem kończyły swoją działalność. Nie chcemy popełnić tych samych błędów. Mamy konkretne plany, wiemy do czego dążymy, ale robimy to w swoim tempie. Nikt nie rodzi się z umiejętnością zbudowania stajni od zera, wszystkiego trzeba się nauczyć.
Ta stajnia jest naszym domem, domem naszych zwierząt, którym chcemy zapewnić najlepsze życie jakie tylko będziemy mogły.
Zapisy w regulaminie odnośnie czarnej czy zbyt ciasno zapiętych nachrapników chronią nas przed oglądaniem rzeczy, z którymi etycznie się nie zgadzamy i na które nie ma naszego przyzwolenia w świecie jeździeckim. Jeśli ktokolwiek ma z tym problem, to znaczy, że nie jesteśmy miejscem dla niego.
Jeśli ktokolwiek miałby jakiekolwiek pytania odnośnie tego jak to u nas wygląda, to wystarczy do nas napisać. Nie mamy problemu z tym, żeby wytłumaczyć skąd u nas takie a nie inne zapisy czy podejście do danego tematu.
Zapytam tu, bo jest szansa, że najszybciej ktoś odpowie.
Szukam fizjo, który dojedzie do stajni w okolicach Warki. Chcialabym zawęzić poszukiwania do osób dla których tam jest po drodze, żeby to sobie jakoś logistycznie ułatwić
Cześć, czy stajnia Bryt - ul.Wiazowska 47a jeszcze funkcjonuje? Może ktoś się orientuje czy jest tam pensjonat?
Szukam opinii o pensjonacie Ewunia Concordia 🙂