Natashka, stajnia dla fanów marki 😅 z tego co wiem opiekę nad końmi pełni ekipa z ostrówca. Koń, którego znam, i którego widziałam przed i po pobycie, bardzo się tam pogorszył. Właścicielka stajni ma dość osobliwy sposób reagowania na nieprzychylne jej opinie (z resztą kilka miesięcy temu uprawiała tutaj szeptany marketing, pisząc z perspektywy potencjalnego klienta, co chyba nie jest do końca zgodne z regulaminem ). Teraz już padoki są, raczej niewielkie, bez siana, sprzątanie boksów oferowali 3 razy w tygodniu.
Rusticalle, szkoda, troche takiej odpowiedzi się niestety spodziewałam jak przeczytalam opinie na google. Wielka szkoda, bo byla szansa na coś fajnego po tej stronie Wisły 🙁
Mamy cos wartego odwiedzenia w bliskich okolicach (nie wiecej niz 10km) Żabiej Woli/Radziejowic z halą, zadbanym podłożem i końmi wychodzącymi na więcej niz kilka h? Idealnie bez rekreacji i z zapowiadającymi się wolnymi boksami?
Znam Yke, Bielik, u Hrabiny, Zaręby, Arikon (chociaz tam nie ma miejsc?). Moze coś mi umknęło?
donkeyboy, Potęga, Lisòwek? Nie wiem jak z padokowaniem. A no i jeszcze pod grodziskiem sie otworzyl chyba Quentano Dessage teraz. Wyglada pięknie ale nic nie wiem więcej
martrix, szacuje koszty pensjonatu przy takiej inrastrukturze i w sumie chyba nie dużej liczbie koni na ok. 4 -4,5 tys zł a to dla mnie już poza zasięgiem
Czy w okolicach Legionowa/Radzymina znajdą się stajnie z dobrą infrastrukturą i padokami? Po zrobieniu researchu w wyszukiwarce stajni i mapach googla, mam wrażenie, że w tym rejonie nie ma żadnych ośrodków wartych uwagi 😕
_mpradi Czyli jednak to stajnia. Z drogi ta inwestycja wygląda imponująco - mijam ją regularnie. Bliskość A2 - może zrobić z tego ciekawą alternatywę także dla osób z Ursynowa/Mokotowa. Oferta w naszych okolicach (tj. Mińsk Maz.) ciekawie się poszerza - ale jak wiadomo kluczem jest podejście do podstawowych kwestii. Nawet najbardziej imponująca infrastruktura nie zastąpi koniowi padoku, pełnego brzucha i kontaktów socjalnych.
bjooork, ale dlaczego zakładasz że infrastruktura ma zastąpić padoki i kontakty? Dla mnie to raczej wygląda jak miejsce dla koni a infrastruktura to drugorzędna część, choć imponująca
Czy ktoś stoi w EZ Ranch i może powiedzieć coś więcej o warunkach? i czy jest szansa, że tam czasami jest jakaś rotacja? kontaktowałam sie na początku roku to niestety wyglądało na to, że wolnych boksów w tym roku nie będzie
Pytanie nie-stajenne, ale warszawskie🙂 gdzie oddać oficerki na wymianę suwaka? niestety po "naprawie" kaletnika z Zalesia suwak już drugi raz się rozszedł, 150 zł poszlo się je... a oficerki mają dopiero rok:/ szukam kogoś, kto zrobi to dobrze, nie zwęzi oficerki, wszyje prawidłowo od dołu do góry...
Cholewkarstwo na Dąbrowskiego 3. Co prawda suwaka nie wymienialam, ale inne rzeczy zrobil po mistrzowsku. On w ogóle robi takie rzeczy, że do głowy by mi nie przyszło, że je się robi (pogadaliśmy sobie). Tylko się nie zraź labiryntem 😀 Ta pracownica jest w piwnicy i nie idzie się po prostej. Ale są nakierowujące strzałki.
Znajoma poszukuje stajni w okolicach Konstancina/Piaseczna. Sprawa w zasadzie na już, ale to totalnie nie moje rejony, więc czy ktoś może coś polecić?
Ważne:
- padoki (nie kwatery)
- dobre siano podawane w stajni i na padoku
- hala
- fajnie jak by był instruktor/trener na miejscu
Cena do około 2 tyś
infantil, ja nie, ale wczoraj wpadł mi w oczy ich regulamin i jeśli dobrze go zrozumiałam to nie można trenować z osobami z zewnątrz, jest zakaz używania czarnej wodzy i jeśli będziesz mieć za ciasno zapięty nachrapnik to ci właścicielki mają prawo go rozpiąć.
No akurat brak czarnej i skośnika to mi nie przeszkadza 😜 ale zakaz trenowania z kimś innym, to już przekreśla pensjonat.
Szkoda, bo wyglądało jak fajna stajnia z opcją wolnego wybiegu. A zawsze dobrze wiedzieć, jakie są opcje w okolicy.
A ja bym postawiła - gdyby dany pensjonat spełniał moje oczekiwania dotyczące dobrostanu konia, to zapisy w regulaminie, które nie są sprzeczne ze mną niespecjalnie by mi przeszkadzały.
Wychodzę z założenia, że jeżeli ktoś otwiera ośrodek, to ma prawo decydować, co chce mieć w tym ośrodku, a czego nie. Klienci mogą zwyczajnie nie skorzystać z takiej ofery i tyle.
martbloom,
Serio? Jestem zaskoczona skrajnymi opiniami. Stoję kilka miesięcy i są aktualnie super warunki zarówno dla koni jak i do treningów.
Jeśli ktoś chce więcej info to zapraszam na priv. Choć z wolnymi boksami chyba będzie ciężko 😊
reinko, Nastąpiły tam grupowe wręcz odejścia pensjonariuszy. Ludzie nie wyprowadzają się bez powodu więc dla mnie to redflag. Ale wiadomo, że osoby które odeszły nie będą w superlatywach wyrażać się o stajni, stąd moje pytanie. Cena też mam wrażenie jest jakąś tajemnicą bo z kim nie rozmawiałam to płaci inną stawkę i są ciągłe podwyżki. Właściciele mówią jedno a od osób które tam stały lub jeszcze stoją usłyszałam co innego. Dla mnie to dziwne.
martbloom,
Jeśli chodzi o Lisówek to opieka jest top. Siano jest non stop. Na padokach paśniki albo siatki. Cena jest taka sama dla wszystkich. Część stała jeszcze na starych warunkach ale dobrze wiedzieli, że to się zmieni. To też nie była tajemnica. Stajnia się rozwija i są duże inwestycje. Tego się nie da zrobić za darmo 😉
meander, Oglądałam ze 2 stajnie w tej okolicy, w żadnej ostatecznie nie stoje ale może cokolwiek podpowiem 🙂
Myślę że mogłabyś rozważyć HSA - nie wiem czy mają obecnie wolne boksy, no i w sezonie zimowym konie chodzą na kwaterki ale poza tym stajnia spełnia wszystkie Twoje wymagania. Właścicielka była przesympatyczna. 😁 Ja ostatecznie wybrałam pensjonat bliżej mojej trenerki, jednak ogólne wrażenie po wizycie w HSA miałam bardzo dobre. Ale szczegółów jak się tam żyje stety-niestety nie znam, to już trzeba pojechać zobaczyć i poznać właściciela na żywo, chyba że znajdzie się ktoś na forum kto tam stał/stoi.
Poza tym dobre wrażenie też miałam po wizycie w Equis Concordia, z tym że oni są na dość początkowej fazie rozwoju jeśli chodzi o infrastrukturę - plac mają fajny, ale hala, pakarnia i paszarnia malutkie. Jak ich odwiedzałam konie stały na kwaterkach, byli dopiero w fazie wydzielania pastwisk i rozważali dobudowanie wiekszej paszarni, pakarni oraz kolejny plac i halę 🙂 No ale czy i kiedy to się wydarzy to czas pokaże + trzeba sie liczyć z budową i remontami.
Do siana się nie mogłam przyczepić, boks też czysty i solidnie wyścielony. Jedyne co to kucyk właściciela sobie tuptał luzem po terenie - może to bywać upierdliwe 😀 Ale co by nie mówić mają bardzo duży teren do dyspozycji i zapał do rozwoju więc myśle że za jakiś czas mogą być bardzo ciekawą opcją.