sumire, to prawda, że w Celinowie dużo się dzieje pod względem rekreacji/wycieczek, itd., Akurat mam to szczęście, że ze względu na tryb pracy zwykle przyjeżdżam przed południem, kiedy ruch w stajni jest niemal zerowy. Natomiast w kwestii zajmowania hali szefostwo zawsze informuje z wyprzedzeniem, kiedy i w jakich godzinach potrzebuje z niej korzystać i to jest bardzo dobre, bo można sobie wcześniej zaplanować inną porę przyjazdu.
blendzior, jeśli potrzebujesz info o tej stajni, to napisz PW. Nam zaraz miną 2 lata i jestem bardzo zadowolona. Największym plusem jest fakt, że koń się bardzo wyciszył psychicznie w tym miejscu i podobna sytuacja miała miejsce w przypadku innych koni, które tu przyszły na pensjonat "za mojej kadencji" 🙂
RatinaZ właśnie dokładnie słyszałam to samo, a jednak zależy mi na tym by jednak trawę cały czas. Ale i tak bardzo Ci dziękuję za informacje. A co do groteski jak z jazdą w zimę ? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Potrzebuje stajni dla konia na emeryturze i z dobrymi warunkami także zdaję sobie sprawę o jakiś minusach. Ale wolę minus w dojezdzie niż w czymś innym 🙂 A co powiecie na temat stajni Oleander ?
blendzior95, najlepsze miejsce na emeryturę w tamtych okolicach to prywatna stajnia forumowej Mehari. Naprawdę trochę już stajni zdążyłam zwiedzić i nigdzie konie nie są tak zaopiekowane jak u niej. Infrastruktury do jazdy nie ma praktycznie żadnej - ujeżdżalnia to po prostu ogrodzony kawałek łąki, za stajnią jest lonżownik z podłożem również ze zwykłej ziemi. Wiem, że Mehari planowała oświetlenie lonżownika, ale nie wiem czy udało jej się to zrobić przed porodem. Za to ma fantastyczne tereny, łąki, lasy i Świder tuż za płotem. Na koniach zdecydowanie nie oszczędza, konie mają autentycznie non stop dostępne siano, trawę po brzuch nie do przejedzenia w ciągu całego sezonu, wysłodki, otręty, owies - do wyboru do koloru. Podawanie suplementów, derkowanie (ze względu na naprawdę mega bliską odległość od Świdra w sezonie letnim wszystkie konie u niej muszą być zapakowane w derki siatkowe, bo inaczej nie dają rady) - to wszystko jest w cenie. Dodatkowo na życzenie codzienne czyszczenie konia, obowiązkowy wieczorny przegląd podwozia (czyszczenie kopyt) 🙂
Mehari o każdego konia dba jak o swojego własnego, a że ma ich naprawdę mało (od 3 do 5) to możliwości doglądania każdego z nich i indywidualnej opieki są zdecydowanie większe niż w typowych, większych stajniach chociażby na kilkanaście koni.
A do Celinowa jeździłyśmy z Mehari wierzchem aby skorzystać z hali 🙂
Gdyby nie to, że pracuję w stajni w Józefowie i zwyczajnie wygodniej jest mi pogodzić codzienne treningi z trzymaniem konia dosłownie pod swoim własnym oknem, to pewnie nigdy bym go od Mehari nie zabrała. Trzymałam go u niej przez 3 lata ze względu na swoją ciężką sytuację życiową i kompletny brak czasu - dostał chłopak dłuższe wakacje. Jednak u niego jeszcze nie czas na emeryturę, więc po ustabilizowaniu sobie życia i przeprowadzce w miejsce pracy zabrałam go do "siebie". Jednak jego powrót do Mehari na czas emerytury jest już przyklepany i naprawdę nie wyobrażam sobie innej opcji. Serio, nigdzie nie spotkałam się z takim podejściem do każdego konia z osobna jak u niej i gorąco polecam wszystkim w ciemno, bo wiem że Mehari jest w stanie zrobić dosłownie wszystko dla dobra konia.
Blendzior jeżeli szukasz miejsca dla konia na emeryturę ja polecę Fiord ciopan, mój emeryt wygląda jak pączek w maśle, pastwiska są olbrzymie, mój drugi koń spędził tu cztery miesiące i od kiedy go mam nigdy nie czuł się lepiej. Opieka idealna, infrastruktura super, bardzo fajny plac, piękna stajnia, niesamowite lasy i genialna opieka, można dogadać się co do wszystkiego. Akurat od września będzie wolny boks bo zabieram mojego młodego konia do stajni z halą. 🙂 mój emeryt zwiedzil już kilka stajni i szczerze przyznam że z żadnej nie byliśmy aż tak zadowoleni.
blendzior95 co do stajni Mehari to obecnie ogłoszenie wystawiła Tuch,więc można mieć zaufanie,że to porządna firma... A co do Groteski to jest to jedna z lepszych stajni w okolicy,ale oczywiście nie jest idealna (oczywiście jeśli coś takiego jak idealna stajnia istnieje): z jazdą w zimę jest jak wszędzie przy -5 jeszcze pojezdzisz,przy -20 to moim zdaniem nawet przy hali ciężko (no chyba ,że hala ogrzewana itd.) Najgorzej jest jak leje no to już mogiła:fakt ,ale stajnia ma inne plusy: przede wszystkim opiekę i jedzenie które jest na wysokim poziomie! A Hala pewnie niedługo będzie, bo takie są wymogi rynku.
RatinaZ, ogrzewanie hali nie ma nic do rzeczy, trzeba odpowiednio przygotować podłoże przed zimą i tyle. Stałam w stajniach gdzie przy -10 było zamarznięte, a stałam w taki, gdzie tak dbano, że przy -20 śmigałam.
amnestria,RatinaZ, zgadzam się amnestrią. U nas jest zawsze do użytku, przerabiałam też i wiele namiotów w których się normalnie zimą jeździło, nawet przy mrozach.
RatinaZ, ogrzewanie hali nie ma nic do rzeczy, trzeba odpowiednio przygotować podłoże przed zimą i tyle. Stałam w stajniach gdzie przy -10 było zamarznięte, a stałam w taki, gdzie tak dbano, że przy -20 śmigałam.
No ja rozumiem,ale padło pytanie konkretnie o Groteskę,więc odpowiadam bo mi się tam 3 zima zbliża... 😉
W naszych okolicach podłoże na hali nie zamazało w Mokrym bo hala jest świetnie odizolowana i u Zająca jeśli było równane i solone to jeździłam do -25.
sonatka, pewnie, że wszystko zależy od godzin pracy 🙂 Po prostu jestem przyzwyczajona do zdecydowanie mniejszego ruchu w stajni, poza tym nie lubię, jak się ktoś "obcy" nadmiernie kręci, tak ogólnie. Już nawet nie kwestia wielu jeźdźców naraz, tylko spokoju konia w czasie "pozatreningowym" - umówmy się, że bywa gwarno... 😉 Dla mnie też jest minusem sprowadzanie z padoku całego stada, nie w ręku.
Jeśli chodzi o miejsce na emeryturę - stajnia Forteca forumowego Miśka69. Choć z Marek odległośc to już konkret... U Mehari bezstajennie, ale też fajnie i super opieka.
Update o stajni w Kozerkach. jest tu zdecydowanie najlepsza opieka z jaką się kiedykolwiek spotkałam. Mam malutkie dziecko i mój koń wczoraj postanowił zakolkować, dziewczyny i stajenny bez mrugnięcia okiem wypuszczali go do karuzeli co godzinę, asystowali przy zabiegach, zajeli się moją córeczką, żebym mogła zająć się koniem. Byłam w wielu stajniach i takiej stajni jak ta, nie widziałam jeszcze nigdy. Ludzie z pasją i zaangażowaniem. Polecam podpisując się 4 odnóżąmi swoimi i mojego kopyciaka.
Robię ponowne podejście do poszukiwań pensjonatu, możę ktoś jeszcze zna jakąś stajnię z w miarę dobrym dojazdem z Wilanowa? Może być też "druga strona" czyli Wawer, Wesoła - trasą szybko mi się jedzie..
Szukam czegoś gdzie trzymanie konia na ściółce innej niż słoma nie będzie problemem...hala koniecznie, padoki i dobra opieka. . Najchętniej do 1200 zl
Hekate, w Łbiskach działa nowa stajnia o profilu sportowym , Huzar. Nie bylam tam, dzwoniłam, infrastruktura jest, nawet solarium, plac jest ale podloże będzie gotowe do użytkowania w przyszlym roku. Tyle, ze teraz cena jest 1200, z placem będzie 1400.
Hekate, w Łbiskach działa nowa stajnia o profilu sportowym , Huzar. Nie bylam tam, dzwoniłam, infrastruktura jest, nawet solarium, plac jest ale podloże będzie gotowe do użytkowania w przyszlym roku. Tyle, ze teraz cena jest 1200, z placem będzie 1400.
dzięki dziewczyny, niestety okolice "za Piasecznem" itd odpadają.. próbowałam jeździć do Łosia ale zajmuje mi to strasznie dużo czasu 🙁 Puławska wiecznie zapchana z przez Konstancin też ciężko się przebić. szukam czegoś trochę bliżej, mam małe dziecko i każda minuta na wagę złota
Czy jest jakaś stajnia godna polecenia w okolicy Wołomin/Stara Miłosna? Podoba mi się Vega, ale niestety mieszkam w Wołominie, a pracuje w Starej Miłosnej więc odpada bo za duże koło bym musiała robić... Zielona Koniczynka też mnie nie interesuje. Cena do 900zł. Już szczerze zwątpiłam, że coś znajdę wiec liczę na was 🙂 🙂 🙂
[quote author=Megane link=topic=46.msg2709626#msg2709626 date=1504431755] Meander, a może stajnia w Budziskach? Teraz jest nowy dzierżawca po enklawie, hale stawiają. Łąk i padoków sporo.
Ale cena poszła dość znacznie w górę... 🙁 [/quote] tzn ile tam teraz? Wydawało mi się, że coś 800 i 900, czy tam 50 zł drożej...
[quote author=RatinaZ link=topic=46.msg2709633#msg2709633 date=1504433494] [quote author=Megane link=topic=46.msg2709626#msg2709626 date=1504431755] Meander, a może stajnia w Budziskach? Teraz jest nowy dzierżawca po enklawie, hale stawiają. Łąk i padoków sporo.
Ale cena poszła dość znacznie w górę... 🙁 [/quote] tzn ile tam teraz? Wydawało mi się, że coś 800 i 900, czy tam 50 zł drożej... [/quote] no właśnie 1100 i 1200zł po postawieniu hali...