Forum konie »

Stajnie w Warszawie i okolicach

Stajnia Stangret Lorcin k. Nasielska - hala
Hej, mam nietypową prośbę- czy ktoś z Was będzie jechał w niedzielę do Centuriona? W ostatniej chwili wyskoczył mi brak samochodu, a muszę być tam o godzinie 9. Sprawdzałam dojazd komunikacją i jest dosyć trudny. Jechać będę z Ursusa, ale mogę dojechać w każde inne miejsce w Warszawie, czy też pociągiem w kierunku stajni. Jeśli ktoś się zlituje, będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję  :kwiatek:
Dziewczyny,
jak aktualnie wygląda sytuacja na Legii?
Zmienia się na lepsze coś, jest tak jak było czy... jak jest?
Od osób najlepiej stojących z koniem lub bywających 🙂  :kwiatek:
Na priv bądź tutaj, bd wdzięczna za wszelkie informacje 🙂
Kurczak, z tego zestawienia tez bym stawiala na Wyrebe i Plejade.

Jeszcze jednym minusem Podolszyna jest niezbyt czeste sprzatanie w boksach, ale tu juz kazdy sam decyduje co to dla niego jest wystarczajaco czesto, wiec tez sie warto zastanowic.

Mohorta z zewnatrz wyglada jak stajnia palacowa, ale co Ci ze stajni palacowej, ktorej wlascicielem jest ex malorolny chlop, z ktorym totalnie sie nie dogadasz? 😉 i sufitem na wysokosci circa 2 m? Znam 2 konie z tej stajni, ktore sie nabawily najprawdopodobniej wlasnie tam COPD (w tym jeden, ktory sie tam urodzil i spedzil pierwsze kilka lat zycia, z reszta mamy go na forum 🙂 ). No i czworobok + parkur zaznaczone w naszym katalogu stajni to chyba nieco na wyrost 😉

Myslalas, czy z Legionowa moglabys jezdzic np do Lomianek? Wtedy Lider i Liderowka sa w okolicy i one sa calkiem ok.

Grzecznościowe użyczenie konta:

„Witam,
Ponieważ przeczytałem kilka niemiłych słów na temat mojej stajni i mnie osobiście pozwolę sobie odnieść się do w/w twojego tekstu. Oczywiście nie wiesz jakie zasady panują u nas obecnie i wiedzieć nie będziesz (minęło 7 lat). Trzeba mieć trochę odwagi cywilnej, że gdy się kogoś krytykuje to się podpisuje pod słowami krytyki. Spotkała cię duża grzeczność z mojej strony, że pozwoliłem tobie przychodzi do stajni i nieodpłatnie z niej korzystać. Najwyraźniej był to duży błąd, życzliwość i dobra wola nie popłaca. Mamusia i tatuś widać nie nauczyli cię zasad dobrego wychowania, ponieważ określenie „ex chłop małorolny” (nic nie ujmując zawodowi rolniczemu) w ustach małoletniej w stosunku do osoby co najmniej dwukrotnie starszej, świadczy o jej kulturze. Ciekawi mnie czy wiedzą o tym twoi starsi znajomi. Jan Kamyczek napisał kiedyś podręcznik dobrego wychowania, radzę przeczytać i czegoś się nauczyć. Owocnej lektury.

Właściciel Stajni Mohorta
Waldemar Siemiątkowski”

Misiek69 trzeba tylko wspomnieć, że w Iskierce każde "dogadywanie się" ze stajennym i życzenia o kaloszkach czy derkach na padok kosztują, a o lustrach "w najbliższej przyszłości" mowa od paru lat, co najmniej 2,5  😉

Co do Złotkowskich - nie stałam, oglądałam raz, nie wiem czy trafiłam akurat na taki moment, ale podłoże na hali było koszmarnie twarde, za to na zewnątrz strasznie się pyliło. Reszta elementów na plus, zwłaszcza nowe boksy angielskie i siodlarnia przy nich.

Witam, od razu uprzedzam, że jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Niedługo będę przenosił konia z dość daleka i w związku z tym szukam stajni w północno-wschodnich okolicach Warszawy. Robiłem już wstępną "wizję lokalną", więc znam mniej więcej warunki lokalowe które są oferowane. Natomiast jak zawsze tajemnicą jest rzeczywista dbałość o konie oraz podejście właścicieli stajni. W zwiazku z tym prosiłbym o krótkie hasłowe podsumowanie, jak konie są karmione w wymienionych niżej stajniach (dobrze i bez zastrzeżeń, zależy od dnia, oszczędzają na wszystkim)  oraz przede wszystkim jakie jest podejście właścicieli (czy zaangażowani, można się dogadywać, czy wręcz przeciwnie buce a koń, to zło konieczne). Nie ukrywam, że jestem czuły na punkcie podejścia właścicieli, bo od tego zazwyczaj wszystko zależy. Poniżej stajnie, które dotychczas "oblukałem":

- Klucz (Klucz/Skrzeszew)
- Ławra (Łajski)
- Vena (Łajski)
- U Zająca (Józefów)
- Góra (Góra/NDM)
- Trzciany (Trzciany/NDM)
- Huculski Raj (Białołęka)
- U Dawida (?) (Białołeka)
- Ostoja (Białołeka)

Czy jest coś jeszcze wartego uwagi w tej okolicy do 1000 pln? (a najlepiej do 800) Warunek podstawowy - konie jak najwięcej czasu na zewnątrz, bez względu na pogodę.

pozdrawiam 🙂
Witam, od razu uprzedzam, że jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Niedługo będę przenosił konia z dość daleka i w związku z tym szukam stajni w północno-wschodnich okolicach Warszawy. Robiłem już wstępną "wizję lokalną",
- Góra (Góra/NDM)

Stajnia Góra zamyka się, więc możesz ją wykreślić.
Misiek69 trzeba tylko wspomnieć, że w Iskierce każde "dogadywanie się" ze stajennym i życzenia o kaloszkach czy derkach na padok kosztują, a o lustrach "w najbliższej przyszłości" mowa od paru lat, co najmniej 2,5

Co do kasy, to rzeczywiście, kto chce odpala stajennemu parę złotych, jednak jeżeli koń ma wychodzić w derce, to w niej wychodzi bez względu czy się odpali kasę, czy nie. Jakieś dodatki typu kaloszki, zmiana derki, czy coś nietypowego, owszem, ale za samo derkowanie nie ma opłat.

Co do luster, właściciel sam nam powiedział o zamiarze montażu, pytał się trenerów o wielkość i umiejscowienie, więc sądzę że w końcu dojrzał do zakupu.  🙂
dahorse
Klucz:
- karmienie według życzenia. Generalnie 2 razy dziennie, ale jak chcesz, żeby Twój koń dostawał obiad, to będzie go dostawał. Dodatki podawane według rozpiski właściciela

-konie padokowane od rana (zaczynają wyprowadzać koło 8😲0) a wracają jak zaczyna się ściemniać. Nie wychodzą tylko jak jest bardzo ulewny deszcz

-z właścicielami można się dogadać bez problemu. Jak proszę, żeby koń został w boksie, to po przyjeździe koń tam jest  😉

-jak cos niedobrego dzieje się z koniem, właściciel jest powiadamiany natychmiast

Jak masz jakieś dodatkowe pytania, to śmiało  🙂
Dotarł do mnie cynk, że stajnia Zielony Zakątek będzie znowu działać. Cena za boks to 900 zł.
Na wiosnę niewykluczone, że zostanie zamontowana karuzela.
Osoba, która to będzie prowadzić ma hopla na punkcie karmienia i ścielenia, więc w tej kwestii będzie na pewno rozpusta 😉 Zamierzam się wybrać towarzysko w odwiedziny w przyszłym tygodniu, to może strzelę jakieś zdjęcia.
Wiem też, że na chwilę obecną jest opcja dogadać się za niższą cenę za boks w zamian za pomoc przy jakichś pracach w stajni - może dla kogoś taki wariant będzie ciekawy.
[quote author=Nasturcja-Renata link=topic=46.msg2007741#msg2007741 date=1391980299]
[/quote]

Dzięki za info. 🙂 Pytanie dodatkowe. Tam padoki/pastwiska są po drugiej stronie drogi? Jak wygląda prowadzanie koni? W ręku? Co w lecie, bo tam mnóstwo działek letniskowych widziałem, więc pewnie ruch jest spory w wakacje i pełno przygodnych "oglądaczy"?

Dzięki za info o Górze. Pozostają zatem:

- Ławra (Łajski)
- Vena (Łajski)
- U Zająca (Józefów)
- Trzciany (Trzciany/NDM)
- Huculski Raj (Białołęka)
- U Dawida (?) (Białołeka)
- Ostoja (Białołeka)
dahorse, Vena chyba nie mieści się w Twoim limicie cenowym. Z tego co słyszałam, nie jest to również stajnia, w której konie stoją dużo na padokach.
dahorse, w okolicach Nowego Dworu jest jeszcze Stajnia Diego, profil znajdziesz na fb

Prawdopodobnie ponowię pytanie po raz setny ale przekopałam się przez ponad 40 stron i znalazłam niewiele na ten temat.
Od sierpnia prawdopodobnie będę musiała przenieść konia z mojej zaufanej kameralnej stajenki do Warszawy. Mieszkania będę szukała jak najbliżej centrum i interesują mnie dość blisko zlokalizowane stajnie ale w przyzwoitej cenie. Najważniejsza dla mnie jest opieka nad koniem. Nie chciałabym płacić dodatkowo stajennemu aby sprawdzał konia po padokowaniu oraz wzywał natychmiast gdy zacznie się kolka. Jak dla mnie takie rzeczy powinny być w cenie. Proszę o odpowiedzi bo jestem w kropce  🙁
Heroinx, Zajrzyj do katalogu stajni, sprawdź które stajnie pasują ci cenowo/ dojazdowo itp i dopiero pytaj o szczegóły bo teraz nawet nie wiemy ile jesteś w stanie dojeżdżać czy ile chcesz wydać na pensjonat (co to jest przyzwoita cena? 1000? 1500?).
Czy ktoś z Was może powiedzieć mi coś o stajni TKKF Hubert? albo o stajni Besthorses? Np. ktoś zna cenę pensjonatu?

albo o stajni Besthorses? Np. ktoś zna cenę pensjonatu?
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Post pod postem
heroinx, edytuj posty! Nie można pisać posta pod postem
Ja bym osobiście Besthorses nie poleciła,  ale kto co lubi. Nie odpowiada mi podejście właścicieli i warunki.
Wyszkiwarka nawet zna ceny?
Hellgirl, co dokładnie masz na myśli?
My staliśmy w besthorses i nigdy nie polece. Właściciele maja dosc specyficzne podejście, ktore malo komu odpowiada. Do tego rekreacja, więc w zime jest ciezko na hali. Nie wiem jak teraz ale wywalali z boksow co 2-3 tyg. Bywaly problemy z sianem i sloma. No nie wiem co jeszcze powiedziec. A cena to 900zl.
Wyszkiwarka nawet zna ceny?

Owszem, ceny są podane ale wchodząc na strony często różnią się z tym, co jest tam napisane na wyszukiwarce, a na niektórych stronach w ogóle nie ma cennika - stąd pytanie 🙂
Zgodnie z tym co pisała Quanta
Stajnia Zielony Zakątek została reaktywowana.
Małe zmiany, karuzela i nowe lampy na hali. Więcej info wkrótce w ogłoszeniach  😉
[quote author=Nasturcja-Renata link=topic=46.msg2007741#msg2007741 date=1391980299]

Dzięki za info. 🙂 Pytanie dodatkowe. Tam padoki/pastwiska są po drugiej stronie drogi? Jak wygląda prowadzanie koni? W ręku? Co w lecie, bo tam mnóstwo działek letniskowych widziałem, więc pewnie ruch jest spory w wakacje i pełno przygodnych "oglądaczy"?
[/quote]

Konie wyprowadzane i sprowadzane są w ręku. Działek może i sporo, ale ja "oglądaczy" nie widziałam  😉
Pastwiska latem są dzierżawione po tej stronie co dom właścicieli. Po drugiej stronie (przy stajni od strony hali) w zeszłym roku były konie puszczane dopiero gdzieś w połowie września (o ile dobrze pamiętam  😉 ) Dzierżawiona łąka jest dzielona na kilka części i konie jak wyjedzą część, są przerzucane dalej  😉
Hej. Czy polecicie mi jakąś stajnię w stronę Łomianek? Gdzieś w tamtą stronę. Generalnie z dobrym dojazdem autem z drogi nr 7 i innych dosyc dostepnych tras. Pozdrawiam 🙂
Czy ktoś z Was może powiedzieć mi coś o stajni TKKF Hubert? albo o stajni Besthorses? Np. ktoś zna cenę pensjonatu?

W Hubercie 1000zł, dobry dojazd z centrum, hala 20x60, dużo rekreacji, brak padoków (no, takie dwa małe wypierdki), tłoczno popołudniami na hali, dobra opieka.
Właścicielka średnio zainteresowana czymkolwiek poza jej końmi i jej znajomymi, trening z nią był stratą czasu i pieniędzy,  tyle mogłam zrobić sama z koniem co ona mi przekazała.  Większość czasu spędziła gadając z inną kobietą,  uwagę na mnie zwróciła dopiero gdy po dwudziestu minutach powiedziałam że jestem gotowa, potem też zwracała na mnie pobieżnie uwagę. To samo tyczy się koni. Połowa boksów w miarę okej, druga zaniedbana i brudna.  Poznałam dwóch stajennych, jeden był całkiem ogarnięty, drugi traktował mnie jak zło konieczne,  bo nie byłam osobiście pensjonariuszem, tylko dzierżawcą.  Nie doczekałam się odpowiedzi w sprawie rany nogi "mojego" konia. Nie była jakaś ogromna, ale zauważalna. Ogólnie nie czułam się tam przyjęta jako pełnoprawny członek pensjonatu. Nie polecam, chyba że jesteś znajomym właścicieli. Wtedy może zwrócą uwagę na twoje konie.Taka jest moja opinia i odczucia w związku z tą stajnią i tyle.

Ponawiam Pytanie O Legie Kozielską!!!
Dziękuje wszystkim, którzy wysłali info o stajniach na priv. Jak widzę, nie jest proste znaleźć coś sensownego w okolicy, która mnie interesuje. :/ Całe szczęście mam na to trochę czasu. Czy tylko mam takie wrażenie, czy w Warszawie/bezpośrednio pod, to poza na ogół dość wyżyłowanymi cenami i mnóstwem obietnic, to koń i klient tak jakby gdzieś na końcu? Wrażenie bierze się stąd, że każdy się reklamuje ach i och, a jak się popatrzy na miejscu, pogada, pozbiera info, to już się okazuje, że wcale różowo nie jest... Nie wspomnę to tym, że niektórzy po prostu bezczelnie kłamią co do warunków jak się np. przez telefon rozmawia. :/ To taka tutejsza specyfika?
Misiek69, a czym się różni derkowanie od zmiany derki, hm? 😉 bo ja zawsze myślałam, że to jedno i to samo... 😉
Anaa a to nie jest tak, że ogólnie derkowanie to jak koń stoi na golasa w boksie i tylko na padok zakładasz, a zmiana derki to jak musisz np. zdjąć derkę stajenną i założyć padokową w zamian?  👀 takie moje przemyślenia.

Czy ktoś się orientuje, czy jest aktualnie jakikolwiek Koń do Współdzierżawy na LEGII KOZIELSKIEJ? Pilne bardzo bardzo pilne  👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się