Ja mam rajdówkę Daw-Maga 18' - czy ktoś ma porównanie, czy rozm 17' ma dużo krótszą tybinkę? Jestem bardzo zadowolona z tego siodła, ale zdecydowanie bardziej pasowałaby mi 17' jeśli chodzi o siedzenie (no chyba że Daw-Mag ma zawyżoną numerację to wtedy 16,5'😉.
a no właśnie też dzisiaj widziałam i wyglądał dość ciekawie. Tylko ma bardzo duże to kółko. I trochę mnie to zastanowiło bo ktoś pisał że o mniejsze kółko zdarzało się koniom "łapać" Ale to moze tylko ja mam od razu takie czarne wizje 😉
Mąka Daw-Mag robi jeszcze inny popręg, z mniejszym kółkiem, delikatniej profilowany. Są zdecydowanie niezniszczalne, mieciutkie, nie obcierają łatwe w konserwacji, szał. A za takie pieniądz te już w ogóle 😍
armara dzisiaj sama się do końca przekonałam, że wyglądają na prawdę baardzo fajnie Dramka fakt karabińczyk ale myślałam że jakiemuś "zdolnemu" i tak może się udać. No ale rozwiewacie moje wątpliwości 😉 Bo ogólnie jak go zobaczyłam, pomacałam to jestem jak najbardziej na tak 🙂 (tylko na cenę nie spojrzałam Dramko wiesz ile kosztuje?)
xxagaxx mi właśnie się wydaje, że jednak skokowy. Fakt fartuchem tego w sumie nazwać nawet za bardzo nie można, bo to bardziej wygląda jak takie duże profilowanie Dramka wydaje mi się, że nie ale mogę się mylić 😉
[quote author=Mąka link=topic=45975.msg909879#msg909879 date=1298398324] xxagaxx mi właśnie się wydaje, że jednak skokowy. Fakt fartuchem tego w sumie nazwać nawet za bardzo nie można, bo to bardziej wygląda jak takie duże profilowanie Dramka wydaje mi się, że nie ale mogę się mylić 😉 [/quote]
no to jak nie ma fartucha to tak średnio dla mnie skokowy. Nie wyobrażam sobie skakać bez fartucha.
[quote author=Mąka link=topic=45975.msg909879#msg909879 date=1298398324] xxagaxx mi właśnie się wydaje, że jednak skokowy. Fakt fartuchem tego w sumie nazwać nawet za bardzo nie można, bo to bardziej wygląda jak takie duże profilowanie Dramka wydaje mi się, że nie ale mogę się mylić 😉
no to jak nie ma fartucha to tak średnio dla mnie skokowy. Nie wyobrażam sobie skakać bez fartucha. [/quote]
Bez przesady. Nie wszyscy skoczkowie przecież używają popręgów z fartuchem 😉
Mam ten popręg od pół roku i polecam, super jest, no i cena fajna. Z tego co pamiętam to są tam jakieś małe kółeczka ale nie dam sobie głowy uciąć, musiałabym sprawdzić.
ja bym jednak na podkutym skakała w fartuchy, nawet mojemu zdarza się złożyć szkitki, nie wyobrażam sobie jakby miało nastąpić blisko spotkanie podków z hacelami z klatą
armara nie wszyscy też mają dopasowane siodła, zdrowe konie. Jakoś nie uważam ze mam robić tak samo. Na własne oczy widziałam jak koń wsadził sobie podkowę pod popręg i lądował z wyciągniętą jedną nogą. W ostatniej chwili ją wyszarpnął a i tak rył nosem o ziemię.
Dramka dlatego iż widzę ile mam rys na popregu z fartuchem, widzę jak koń skada nogi, i nie koniecznie musi to być 130. może i być 80 do którego blisko podejdzie. I nie chce żeby w nagrodę walił się w podwozie. Czy żeby spotkała nas sytuacja opisana wyżej.
DLA MNIE nie ma skoków bez fartucha. I kropka. Dla mnie popręg bez fartucha może być do siodła skokowego ale nie na skoki.
xxagaxx Ale po co to tak demonizować ?Z jednej strony podkreślasz, że to Twoje zdanie, z drugiej porównujesz nieużywania fartucha do jazdy w niedopasowanych siodłach, na chorych koniach. Nie przesadzasz ? Ze sportem mam doswiadczenie jedynie jako obserwator, ale widziałam jeźdzców z czołówki PL bez fartuchów, stąd moje zdziwienie...
armara czego w stwierdzeniu moim zdaniem nie rozumiesz?? Ja nie porównuję braku fartucha do chorego konia. Ja nie uważam ze "bo inni tak robią" jest argumentem. Inni mogę robić co im się podoba.
[quote author=equi.dream link=topic=45975.msg910047#msg910047 date=1298401993] dla konia, który jest niekuty też to konieczność ? Pytam nie ze złośliwości, po prostu nie wiem
Właśnie nad tym samym się zastanawiam startując w konkursach do 120 bez podków nie potrzebuje popręg z fartuchem a jeżeli podkuje konia.. 🤔 [/quote]
dramka to dalej zależy od konia. Jak składa ładnie nogi to też lepiej żeby był fartuch nawet jak brak podków.