a orientuejcie się jak jest z rozmiarówką Horze w porównaniu do Hippici? Pytam bo miałam kaloszki hippici w rozmiarze XL i były ok a Horze widze ze ma zarówno XL jak i XXL i nie wiem, które wziąć...
ponawiam pytanie- czy ktoś ma żelowe kalosze acavallo?
Ja również bym chciała się dowiedzieć, czy ktoś miał/ma z nimi do czynienia? Zastanawiam się nad zakupem, dla mojego wiecznie zrywającego podkowy konia..
Zwyklych.... bo mi cos te nasze L zaczynaja wygladac na malawe.
Chyba znowu czeka mnie wymiana kaloszy na rozmiar wieksze. 🤔wirek:
ale to chyba powód do radości raczej? z tego co pamietam, to walczycie o posiadanie wiekszych kopytek - wiec "wyrastanie" z kaloszków to chyba dobry znak? 😉
caro, Sierra, oczywiscie, ze dobry znak. Ciesze sie jak glupia. 😉 W koncu moj kon zaczyna miec na czym stac !! Przeciez przy jego wzroscie to co mial to byla porazka. Z ogromna ulga uslyszalam ostatnio wyniki RTG trzeszczek, ze sa czysciutkie. Takze zmiana kowala nastapila w pore. Ufff... chociaz jeden pozytyw w ostatnim czasie. W momencie zmiany kowala to byla masakra, kon poruszal sie jak paralityk a kaloszki mial M i wcale jakies male nie byly. I sie tylko zastanawiam jakm sposobem tak dlugo nie widzialam, ze cos jest nie tak z tymi kopytami.... :emot4: Teraz L ledwo mu zapinam a jak twierdzi nasz nowy kowal, do prawidlowych kopyt nam jeszcze daleko. 😉
Klami, polegałaś na fachowcu, to nie Twoja wina. Mało to przypadków, kiedy wierzymy w zdanie weterynarza/kowala a potem mamy ochotę popłakać się nad naszym zaślepieniem? W każdym razie gratuluję :kwiatek:
Averis, niby tak, ale ..... powinnam byla zauwazyc, ze cos tu nie pasuje. Szczegolnie, ze juz mocno odbilo sie na motoryce ruchu konia. Kon gabarytow Paczunia czyli 172 cm i troszke ogierza budowa i takie wymiary kopyt... Ba, jeszcze do tego pozamykane, pozawezane, dlugie i na wywindowanej pietce. I tylko ciagle, ze moj kon ma tragiczne te kopyta, ale juz takie ma i bedzia mial.... 😀iabeł: Mnostwo podkowiakow (teraz ma podkowy na dwoch max trzech i jakos nic nie gubi, a w planach rozkucie). Szczescie w mojej glupocie i slepocie, ze trzeszczki przezyly.
[quote author=Lwinka link=topic=457.msg578712#msg578712 date=1273187685] ponawiam pytanie- czy ktoś ma żelowe kalosze acavallo?
Ja również bym chciała się dowiedzieć, czy ktoś miał/ma z nimi do czynienia? Zastanawiam się nad zakupem, dla mojego wiecznie zrywającego podkowy konia.. [/quote]
Nie dość, że podjeżdżają do góry, to jeszcze potrafią się porwać baaardzo szybko. U koleżnaki wytrzymały 3 nałożenia. Totalna porażka.
Wiecie jak z rozmiarówką Yorka? Mam małego 150cm wałaszka małopolskiego w mocno arabskim typie z takimi arabskimi kopytkami i zastanawiam się nad S.
Poza tym jakie tanie kalosze polecacie?
Widzę, że Mustangi sobie chwalicie, ale jak z czyszczeniem futra? Po mokrej trawie i błocie darzą się jeszcze doczyścić? Jak z rozmiarówką (patrz problem wyżej)?
patataj, Wydaje mi się, że rozmiarówka jest "normalna". Mój 160 w kłębie koń węższy niż szerszy nosi się w M-kach i M Yorka była taka akurat. Yorkowa S-ka raczej powinna być dobra na drobne i małe kopytka. Fajne są te kalosze, wytrzymałe, jeszcze przy takiej cenie moim zdaniem warto zainwestować. Porównywalne do Horze, ktoś tu pisał, że Yorki chyba dłużej wytrzymują, ale nie mam zdania na ten temat, bo miałam tylko Yorki. Z czyszczeniem futra jest pewnie tak jak z czyszczeniem wszystkich innych futer znajdujących się na "płaszczyźnie ochraniacznowej"😉 Miałam ochraniacze z futerkiem, dopierały się [prałam ręcznie, czy pomocy płynu do prania wełny], tylko ciężko schły. Spłukanie po jeździe i konieczność zostawiania ich do wyschnięcia na dłużej niż przy zwykłych "skorupach" bywało lekko upierdliwe.
Proszę o radę dotyczącą kaloszków kenTaur: Polecacie neoprenowe czy z cortexu? Czy nie ma większej różnicy? No i jak u nich z rozmiarówką? Potrzebne mi są hucuła i nie wiem czy pony czy cob... Z góry dziękuję :kwiatek: chodzi mi dokładnie o takie:
patataj, Uch, że też wcześniej nie zauważyłam odpowiedzi 😵 Napisałam do koleżanki o wymiary, bo użytkowałam właśnie jej Yorki. Swoich się jeszcze nie "dorobiłam" [w sumie nie musiałam - bo skoro koleżanka pozwalała korzystać? 🙂 Ale mam zamiar kupić jakoś w przeciągu dwóch tygodni]
nerunia, też się na nie czaję 😁 Jeszcze się nie przejechałam na produktach KenTaura więc brałabym w ciemno 😉 Widziałam i "macałam" inne kaloszki kentaura, te neoprenowe, i "organoleptycznie" wypadają fajnie. Gruby, solidny neopren, solidne szycie i anatomiczny kształt.
Sankaritarina, Tyle zwlekałaś, że aż przy okazji i tak dużych zakupów i kaloszki zamówiłam. Jutro powinna być paczka. Zobaczę jak leżą i jak będą za duże mogę Ci odsprzedać. 🙂
Mi coś odbiło, i zamówiłam Czardaszowi "kapcie Dody" czyli kaloszki Mustanga z futrem (tak, tak +10 do lansu) i teraz modlę się, żeby ich XL rzeczywiście było XL 😉
Zobaczymy. Czardasz nosi kalosze w przedziale XL-XXL (Horze). XL są jak z młodszego brata, XXL są póki co, jak ze starszego brata, więc mam nadzieję, że te Mustangi...ujdą jakoś. 😉
Ok. Dzisiaj zakupilam nowe kalosze firmy Norton z gladkiego PVC (jak na zdjeciu, tylko czarne), podobno maja sie nie obracac. Zobaczymy, jak bedzie i ile wytrzymaja 😉