Forum konie »

Derki

zdjęcia! Peppa w derce  😍
No dobrze, koń idzie po maszynkę najprawdopodobniej na Low Trace Clipa:

Poproszę o propozycje derek do stajni/na padok w przedziałach temperaturowych 🙂 To co mi się wydaje:
5-10 stopni: 150 przeciwdeszczowe i chroniące przed wiatrem na padok, polar do stajni.
-5-4 stopnie: 200
-10 i więcej: 300

I jeszcze pytanie - koń najmocniej poci mi się na szyi grzbiecie plus słabizny. Czy takie strzyżenie coś tu da? Czy to, że ogólnie będzie miał mniej sierści spowoduje, że mniej się będzie pocił? Bo może jednak go bardziej ciachnąć jeśli to da mały efekt.
Nirv, na pewno ktoregoś dnia wrzucę
moja tak ogolona i i tak sie bardzo poci

a co do twoich propozycji to myślę, że przy takim goleniu jak wstawiłaś to przesada żeby przy -10 pakować konia w 300g, przecież nie golisz całego tylko kawałeczek

lepiej żeby koniowi było chłodniej niż jak masz go przegrzać, a przecież koń na padoku rusza się, biega, a pozbawiony będzie tylko części (małej) sierści

no i przesadą tez jest zmienianie koniowi derki jak temp. zmienia sią o 2,3 stopnie
Dzionka, w moim odczuciu takie golenie nie ma sensu.. dziś obserwowałam jak konie się pocą ofutrzone
na szyi dużo wyżej niż to jest ogolone na Twoim rysunku pod siodłem i na słabiźnie tez wyzej niż na rysunku.
No właśnie tak przeczuwałam, że to może nic nie dać :/ Czyli albo na łysola albo wcale.

To może tak:

Tu już by były efekty pewnie, bo sporo szyi jest odsłonięte, do tego słabizny i boki.

korsik, czyli wg ciebie derka 250 to max na konia tak strzyżonego?
moja jest tak golona, a mimo wszystko się poci, ale zawsze jest to jakieś ułatwienie dla konia- chociaż po części nie jest zeszmacony

ja nie mam mozliwośći ogolenia całego konia, bo go padokuję i nie mam hali, a takie coś chociaż trochę ułatwie życie i koniowi i mi

edit:
takie coś jak wstawiłaś już bardziej ma sens

ja na moją goloną coś między tym co wstawiłaś wcześniej a teraz mam na zimę max 170g, jak będzie jej za chłodno to dam polar pod spód
Dzionka, to juz kompromis między golasem a mamutem 😉
w sobotę na konsultacjach z Wasibauerem sporo koni było tak własnie golonych i nie były mocno zapocone..
[quote author=D&A link=topic=43.msg384128#msg384128 date=1258662101]
Używał ktoś derek BlackHorse?
[/quote]

Mam derkę zimową, jeszcze nie używaną, mam polarówkę. Polar po 2 sezonach nadal wygląda super. Mam też siodło i jestem zadowolona.
A ja gole jeszcze inaczej, tak naprawde to połączenie obu. szyję jak na drugim bez głowy, łopatki kawałek i brzuch pod spodem ale tylko do połowy czyli 5cm za popręgiem. też padokuję konia i nie chce go osłabiać. Dzisiaj podgoliłam i odrazu wypróbowałam i dokładnie w tych miejscach się pocił i teraz już nie mamy problemu🙂

a tak przy okazji <ciach!>, bo tak przy okazji, to mamy wątek z ogłoszeniami 😉 Nie czytanie regulaminu szkodzi.D.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Ogłoszenie poza wątkiem ogłoszeniowym. Proszę zapoznać się z regulaminem.

przesada żeby przy -10 pakować konia w 300g,
lepiej żeby koniowi było chłodniej niż jak masz go przegrzać, a przecież koń na padoku rusza się, biega,

Konie u mnie w stajni nie golone. Całą zimę wszystkie stoją w 300 gramowych derkach. Żaden z tego powodu nie chorował z przegrzania a bywały dni, że było im zimno na padoku, podczas deszczu z zimnym wiatrem. Konie przyzwyczajone do całodziennego padokowania wcale nie biegają na padokach, po prostu im sie nie chce.
Mój Mercury golony jest co roku cały, mimo, że cały dzień stoi na padoku, nie mamy hali, co więcej, stoi w angielskim boksie z otwartą górą.
Ma derkę shires z kapturem 400gr a jak jest bardzo zimno, to jeszcze pod spód kołderka eskadrona i nigdy się nie spocił pod spodem.
To chyba świadczy, że koń raczej woli jak jest mu cieplej niż zimniej🙂
Anula nie przemycaj ogłoszeń, bo Ci modka i tak skasuje 😁
do ogłoszeń  🤬

[quote author=korsik link=topic=43.msg386102#msg386102 date=1258907242]

przesada żeby przy -10 pakować konia w 300g,
lepiej żeby koniowi było chłodniej niż jak masz go przegrzać, a przecież koń na padoku rusza się, biega,

Konie przyzwyczajone do całodziennego padokowania wcale nie biegają na padokach, po prostu im sie nie chce.

[/quote]

właśnie, przyzwyczajone, a koń Dzionki z tego co wiem nie był do tej pory derkowany
anula- to wątek o derkach a nie ogłoszenia, radzę edytować bo dostaniesz ostrzezenie..
Korsik przeczytaj jeszcze raz swój ostatni post łącznie z moim cytatem 😁
a ja potrzebuję derki stajennej z wypełnieniem powyzej 300 gr,ale mniej niż 400. Widział ktoś?
http://animalia.pl/produkt,12288,526,Daslo_Derka_stajenna_jesienna.html Mam taką, to będzie jej czwarta zima i sprawuje się super.
też mam tą derke co Koniczka. Moja również będzie użytkowana 4 sezon i ma się świetnie.
ja też mam taką tylko z przedłużoną szyją  😍 nie do zatyrania są te derki  😜
to jeszcze się zapytam: myślicie, że dla ogolonego konia na duże mrozy do stajni wystarczy derka z wypełnieniem 300 gr? czy potrzebuję grubszej? stajnia jest dosyć ciepła, w zeszłym roku w mrozy (wtedy, kiedy było rili zimno) stał w derce z wypełnieniem chyba 240 gr. W tym roku pierwszy raz jest ogolony, więc doświadczenia brak   😉
Wystarczy spokojnie, przy bardzo wielkich mrozach można zawsze włożyć jeszcze polar pod spód i styknie bez problemu.
Tez rudas i tez w kratce 🙂

derka HKM 220g

wyglada na bardzo solidna, a cena bardzo mila 😉
po sezonie zobaczymy jak sie sprawdzi, ale mam juz 2 derki hkm i sa super, wiec licze ze ta tez zda egzamin

a jak z rozmiarowka?
ja mam 3 HKM i wsyztskie sa inne:
polar 145 i jest za maly
padokowa 155 i jest za duza
przejsciowka 165 i jest w sam raz

a teraz moge kupic ta 165 i sie zastanawiam czy nie bedzie za duza...
Jakie są wasze doświadczenia z derkami bez pasów między zadnimi nogami? Nadają się takie do całodobowego derkowania konia?
Dzionka, moja stała dzień w takiej derce stajennej.I niestety cała się przesuwała, więc moja ma wszystkie derki z pasami.
To zeleży od derki - te padokowe, szczególnie z klapą na ogon, są tak wyprofilowane że raczej się nie przesuwają, wtedy może tych pasów nie być - wywaliłam te pasy w eskadronie i w jeszcze jednej. Ale miałam stajenna derkę co nie miałą takiego profilowania na dupkę i niestety ona się przesuwała
moja stajenna ma klapę  więc moim zdaniem to bardziej zależy od konia niż od derki.
No właśnie tak myślałam. Hm, zrewiduję plany zakupowe.
Losia-ta ma raczej zanizona rozmiarowke w porownaniu do innych derek, innych firm.
Kupiłam Villa Horse padokową, zobaczymy jak się będzie sprawować 🙂
pasy między nogi zawsze mozesz doszyć, a bez na padok raczej się nie nadaje, bo się przesuwa zwłaszcza jak koń się tarza
Kupiłam Villa Horse padokową, zobaczymy jak się będzie sprawować 🙂

Kilka osób znajomych miało te derki. Wszyscy zadowoleni. Masz czekoladę z wanilią czy zielenie?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się