A ja mam dylemat, mianowicie kupiłam konia, który całą poprzednią zimę spędził w ciepełku (koń po przejściach - stał u chłopa w oborze całą zimę i nie wychodził chyba nawet z niej z tego co wiem 👿 ), ma 18 lat więc wkracza w wiek seniora powoli. I tu jest moja zagwozdka czy derkować tego pana, czy zostawić go na zimę bez derki... 🤔 Większość czasu spędza na pastwiskach, w zimę jeździ się na hali namiotowej (trochę ciepła trzyma, ale jednak chłodno tam jest), stajnia jest przewiewna i drewniana.
W czym aktualnie stoją Wasze konie w stajni? Moje póki na golasa, stajnia murowana, wczoraj u nas były mega wichury i pozamykałam okna, a polar do boksu to chyba bezsens? Co lepsze na teraz polar, czy drelich?? mam dylemat co kupić...
Polar do boksu to kiepski pomysł, zaraz będzie cały w słomie i podarty. Moje obecnie (jeszcze przed goleniem) w boksie stoją w bawełnie, a na padok mają plandeki.
Za dżersej eskadrona trzeba trochę zapłacić, ja szukam najbardziej ekonomicznej wersji. Wiem że są dżerseje Startu, ale nie wiem jak z jakością. Na bawełnę jest teraz wyprzedaż, więc wyjdzie jak dżersej startu.
Wigorrr, to nie jest derka do boksu, to derka osuszająca. Na godzinkę po treningu tak- na stanie w boksie- kręcić się nie będzie ale po co skoro można drelich? u nas używa się bawełny lub drelichu, a polarów itp unika do boksu.
to jeszcze pytanie 🙂 Equi theme derka rozmiar full to znaczy ile cm moze miec to full... bo maja rozmiar cob lub full... potrzeba na konia noszacego 135 cm...
To chyba jakiś zmutowany (za przeproszeniem 😉) jest ten twój koń. Mój nosi derki 145cm, a kantary, ogłowia ochraniacze ma cob i to jeszcze z zapasem. Ty twierdzisz, że twój nosi derki 135cm. To jest rozmiar kucykowy. Czy ten koń ma nogi i głowę od innego konia, że ma je w rozmiarze full?
Mam klusaka francuskiego 162cm w klebie - leb full, derki najlepsze 140, felixa buhlera 135 bardzo dobre 😉 polarowka yorka 145 troche przyduza - raczej nie wyglada na mutanta 😉
No okej, widać zdarza się i tak 😉 Jednak wciąż derka w rozmiarze między 135, a 145 to podchodzi jako rozmiar średni więc cob, a nie full, przynajmniej moim zdaniem.
Derka 145 cm to na dużego konia przecież 🤔 u nas w stajni konie od około 165 cm maja juz derki 145. Mój koń około 175 cm ma derke 155 cm, ochraniacze, kantary i ogłowie przeważnie xfull 😉
Agnieszka K. a tu ci powiem ze nie ma reguły. bo moja wczesniejsza kobyla wzrost 164cm, nosi derke 145, ochraniacze kantary i ogłowie cob. Mój młody derki 155, a ochraniacze full, kantary full, oglowie miedzy full a cob. Kuc grupy D derki 145/ 135, ogłowie cob, ochraniacze pony
Blackstones, jasne że bywa różnie ale derki 145cm najczęściej pasują na konie 160 cm +, zależy potem czy koń krótki czy długi, bo może być koń 155 cm w klebie ale długi i będzie mu pasować 145 cm a może być koń 170 cm w klebie i krótki i też będzie się mieścił w 145 cm. Ale nie ma co ukrywać że standardowo derka 145 cm to już na konie większe 😉
Hmmm dziwne bo większość koni około 168 cm które spotkałam miały derki 145 a to już dla mnie duży koń ( w stajni mamy konia 170 cm w klebie i każda derke ma 145 cm i jest proporcjonalny i dosyć dobrze zdudowany) 🤔. Za granicą derki oznaczone xfull to derki 155 i 165 więc raczej na duże duże konie, ale jak kto uważa 🙂 są wyjątki oczywiście ale to już zależy od budowy każdego konia
u nas na wszystkie konie pow 167cm maja derki 155. dla mnie to normalny full, a 145 to dla mnie cob, bo to konie takie do 166, albo drobne, moj nie jest jakis ogromny ma 172 cm w klebie i w zyciu niewszedl by w 145 cm, a nie nalezy do dlugich ani mega rozbudowanych, za to dwa 3 latki zapakuje w 145 poniewaz jeszcze nie sa za duzo nabudowane i rosną,
Mały koń, który ma ok 170 cm i jego jeździec liczący dobre 172 cm, koń nosi derkę 145cm i ma w niej mały zapas 😀 edit. Dodam, że koń jest dość "obszerny", i dość rozbudowany na swój wiek Mój drugi koń jest nieco delikatniejszy, ma ok 163-165 w kłębie i również nosi 145 cm. 145 to bardzo popularny rozmiar, jak widzimy noszą go bardzo małe konie, jak i duże ślązaki 🙂 czyli koń - konioju nie równy 😀